ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Ματωμένα πλεονάσματα και «διαρθρωτικά» μέτρα, «για χρόνια»

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους, όταν την ίδια ώρα, σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ, μαζί με τα έως τώρα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται εσαεί, ετοιμάζονται και νέα πρόσθετα μέτρα μετά την «αξιολόγηση», ώστε να εξασφαλίζονται μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα για την ενίσχυση του κεφαλαίου

Copyright 2016 The Associated

Η διατήρηση των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και για την περίοδο μετά την αναμενόμενη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, καθώς και οι βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις (2017-2018) σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις χτεσινές αποφάσεις του συμβουλίου Γιούρογκρουπ.

«Η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνημένου δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ), καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για επενδύσεις». Αυτό αναφέρει η χτεσινή απόφαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, με την οποία προδιαγράφονται τα νέα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται μαζί με τα παλιά από το 2018 και μετά, σε συνδυασμό με την άμεση εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων που στοχεύουν στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου, με έμφαση, βέβαια, τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά.

Επιπλέον, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, οι στόχοι για «τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ) θα παραμείνουν σε ισχύ και για την περίοδο μετά το 2018 και με χρονικό ορίζοντα που θα εξειδικευθεί σε επόμενη φάση». Σε ό,τι αφορά τις μεσο-μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις για το κρατικό χρέος, θα αποφασιστούν μετά την προγραμματιζόμενη λήξη του τρέχοντος μνημονίου, με όρο και προϋπόθεση την απαρέγκλιτη τήρηση της αντιλαϊκής συμφωνίας και των μέτρων.

«Ολοι συμφωνήσαμε στο ότι υπάρχουν σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε το 3,5% να είναι βιώσιμο και να επιτευχθεί τουλάχιστον για κάποια χρόνια», σημείωσε. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις... Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι για 3 χρόνια, άλλοι για 5 και άλλοι για 10 χρόνια. Αλλά αυτό θα το αποφασίσουμε στις συζητήσεις που θα κάνουμε αργότερα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, φέρνοντας στο προσκήνιο τις συζητήσεις και για τα μνημόνια της «επόμενης μέρας».

Σχετικά με την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ (και μέσω νέας δανειακής σύμβασης με το ελληνικό κράτος), ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «το Ταμείο επιβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις στο τεχνικό του συμβούλιο όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία. Αυτό θεωρώ ότι τεχνικά δεν γίνεται πριν κλείσει η χρονιά, καθώς είναι δύσκολο. Το ΔΝΤ παραμένει δεσμευμένο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όταν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία».

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ξεκαθάρισε ότι τυχόν μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα συζητηθούν μόνο μετά το τέλος του τρέχοντος μνημονίου. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στα μέσα του 2018 θα δούμε ξανά τι ζητήματα προκύπτουν στη βιωσιμότητα του χρέους, και μόνο αν κριθεί απαραίτητο θα λάβουμε περισσότερα μέτρα».

Με ορίζοντα το 2060

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων θα οδηγήσει σε συνολική μείωση του φορτίου του χρέους κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. «Τα μέτρα αυτά θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το κρατικό χρέος, που σχεδιάζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EMS), μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη μετατροπή χρέους από κυμαινόμενα σε σταθερά επιτόκια, την άρση μίας επιβάρυνσης επιτοκίου που θα πλήρωνε το ελληνικό κράτος για «αποκλίσεις» από προηγούμενους στόχους σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Αλλα μέτρα, που αναφέρονται στο έγγραφο του ESM, αφορούν στην επέκταση της διάρκειας ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3 έτη. Οι εν λόγω ρυθμίσεις αναμένεται να μειώσουν το κρατικό χρέος κατά περίπου 22 εκατοστιαίες μονάδες ως προς το ΑΕΠ, με ορίζοντα το 2060. Μια επίσημη ανάλυση της Ευρωζώνης τον περασμένο Μάη προέβλεπε το κρατικό χρέος στο 104,9% του ΑΕΠ το 2060, υπό την προϋπόθεση ότι το ελληνικό κράτος θα εφαρμόζει ολόπλευρα το «πρόγραμμα διάσωσης».

Ουσιαστικά, πρόκειται για «ασκήσεις επί χάρτου», καθώς οι προβλέψεις και μάλιστα σε τέτοιον ορίζοντα προσκρούουν σε μια σειρά από αβεβαιότητες, για τις οποίες έκανε λόγο ο Κ. Ρέγκλινγκ στις χτεσινές δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Εθνική επιτυχία» λέει η συγκυβέρνηση

Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση, με σημείωμά της και σε μια επίδειξη «αλχημείας», ισχυρίζεται ότι «με την απόφαση του Γιούρογκρουπ μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ. (σ.σ. μέχρι το 2060), ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων». Μάλιστα, συνεχίζοντας στο ίδιο αντιλαϊκό «τροπάρι», λέει ότι η διαχείριση του χρέους «αποτελεί εθνική επιτυχία» και ότι «η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων», κρύβοντας δηλαδή το προφανές, ότι η όποια ελάφρυνση του χρέους σημαίνει νέα βάρβαρα μέτρα και ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους και μάλιστα με ορίζοντα... δεκαετίας και πλέον.

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι η εν λόγω διαχείριση δεν κοστίζει στους δανειστές της Ευρωζώνης ούτε τσακιστή δεκάρα, ενώ τα «οφέλη» από τις επιμηκύνσεις και την «εξομάλυνση» των αποπληρωμών αφορούν στα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, την ώρα που ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τα πρωτογενή πλεονάσματα, πληρώνοντας ταυτόχρονα και το χρέος που δημιούργησαν το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, σημείωσε ότι «όλοι επιβεβαίωσαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», λέγοντας ότι ορισμένοι υπουργοί έκαναν λόγο για «εντυπωσιακή λίστα μεταρρυθμίσεων», οι οποίες τώρα είναι ώρα να φέρουν αποτελέσματα. «Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικό για όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, να διασφαλίσουν ότι αυτή η πρόοδος δε θα τεθεί σε κίνδυνο λόγω αυξημένης αβεβαιότητας», ανέφερε ο Ελληνας υπουργός.

Εν αναμονή περαιτέρω εξειδικεύσεων, σύμφωνα με ορισμένες πρώτες εκτιμήσεις, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το κρατικό χρέος ενδεχομένως να οδηγήσουν ακόμη σε επιβάρυνση των κρατικών προϋπολογισμών κατά τα αμέσως προσεχή χρόνια, εξαιτίας της μετατροπής των χαμηλότερων, σήμερα, κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά. Και βέβαια, σε κάθε περίπτωση τα βάρη θα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες.

Ξανά στην Αθήνα τα κλιμάκια του κουαρτέτου

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι χρειάζεται ακόμη «κάποια δουλειά» για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον ίδιο, οι «εκπρόσωποι των θεσμών» επανέρχονται στην Αθήνα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκαν στο Γιούρογκρουπ, αλλά τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν μπορούν να μπουν σε λεπτομέρειες, όπως είναι το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κατέληξε λέγοντας ότι χρειάζονται «βαθιές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και πως το Γιούρογκρουπ θα λάβει υπόψη του τη γνώμη της ομάδας «εμπειρογνωμόνων» για τα Εργασιακά.

Η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Β. Σόιμπλε, ο οποίος με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα της «επόμενης μέρας», τόνισε: «Για την Ελλάδα είναι ρεαλιστικό να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις για να γίνουν ανταγωνιστικοί. Περί αυτού πρόκειται, τίποτα περισσότερο... Για την Ελλάδα, είναι ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος».

Ο ίδιος, μιλώντας στην εφημερίδα «Bild am Sonntag», υπογράμμισε: «Η Αθήνα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό, ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», υποστήριξε ότι χρειάζονται μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους και η υιοθέτηση πιο ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στόχος, όπως είπε, είναι να επιστρέψει η χώρα στις αγορές (για νέα κρατικά δάνεια) από τα μέσα του 2018.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ενα τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη πάνω στο τραπέζι

Απόσπασμα από τη συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Σε συνέντευξη του, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, απαντώντας σε ερώτηση για τη διαπραγμάτευση και αν υπάρχει «τρίτη εκδοχή» πέρα από μια «θετική έκβαση ή ένα τέταρτο μνημόνιο», σημείωσε:

«Ενα τέταρτο μνημόνιο είναι ήδη πάνω στο τραπέζι, ανεξάρτητα πώς θα κλείσει η "αξιολόγηση", η οποία σε κάθε περίπτωση θα μονιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα, με νέα επίθεση σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Μάλιστα προχτές πήραμε μια γεύση και του αντιλαϊκού "ευρωπαϊκού κεκτημένου" που αναμασούν τα κυβερνητικά στελέχη. Με τροπολογία της νέας υπουργού εργασίας απελευθερώθηκε η δράση των δουλεμπορικών γραφείων που εκμεταλλεύονται τις στρατιές των ανέργων. Αποδεικνύεται πως ό,τι θεωρεί θετικό η κυβέρνηση και το κεφάλαιο, είναι αρνητικό για την εργατική τάξη και όλο το λαό. Τα προβλήματα δεν αφορούν στενά την "αξιολόγηση", αλλά τις αντιπαραθέσεις για το τι θα γίνει μετά το 2018, οπότε και λήγει το λεγόμενο "ελληνικό πρόγραμμα", τι θα γίνει με το χρέος, ζητήματα πάνω στα οποία εκδηλώνονται ανταγωνισμοί ανάμεσα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, αλλά και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Γι' αυτό και η τρίτη εκδοχή βρίσκεται μόνο στην εναλλακτική πρόταση του ΚΚΕ για ριζική αλλαγή ρότας παντού και σε όλα τα μέτωπα».

Στην ίδια συνέντευξη, σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και αν η κυβέρνηση «μπορεί να επιλέξει το δρόμο της σύγκρουσης με τους θεσμούς και την ηρωική έξοδο», ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

«Πιστεύω ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία και να παρουσιάσει το δικό της "success story". Βεβαίως δεν εξαρτώνται όλα από τις δικές της προθέσεις, αλλά και από την πορεία της ίδιας της κρίσης, τις εξελίξεις στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη, διεθνώς. Σε διαφορετική περίπτωση, μια ηρωική έξοδος θα είναι επιλογή στη λογική να "σώσει ό,τι σώζεται" εκλογικά και το "διακύβευμα" των εκλογών πιθανά να είναι το ποιος θα υλοποιήσει το επόμενο πακέτο σκληρών μέτρων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ελάφρυνση χρέους για το κεφάλαιο με χρεοκοπία του λαού

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ:

«Η κυβέρνηση προσέρχεται σήμερα (σ.σ. χτες) στο Γιούρογκρουπ έχοντας στις αποσκευές της την πιστή τήρηση του μνημονίου και τα αντιλαϊκά μέτρα της δεύτερης "αξιολόγησης", τα οποία ήδη υλοποιεί. Τη λαϊκή χρεοκοπία θα επιδείξει η κυβέρνηση για να διεκδικήσει κάποια ελάφρυνση του χρέους, που ακόμη κι αν υπάρξει στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού ΕΕ - ΔΝΤ, θα είναι ελάφρυνση για το κεφάλαιο κι όχι για το λαό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ