ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ - ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Παρέδωσαν είδη πρώτης ανάγκης σε πρόσφυγες στη Μαλακάσα

μέσαΡούχα, κουβέρτες και είδη προσωπικής υγιεινής ήταν μερικά από τα πράγματα που παρέδωσαν, το πρωί του Σαββάτου, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία στο στρατόπεδο «Γερακίνι», για να ανακουφίσουν μερικώς το δράμα που ζουν μετανάστες και πρόσφυγες στη Μαλακάσα. Για την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και των σωματείων που γίνεται πανελλαδικά, ο Μιχάλης Χασιώτης, δημοτικός σύμβουλος Ωρωπού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δήλωσε μεταξύ άλλων: «Βρεθήκαμε σήμερα εδώ, εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για να εκφράσουμε και έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και στους μετανάστες στο στρατόπεδο Γερακίνι της Μαλακάσας, οι οποίοι βρίσκονται εδώ επειδή στις πατρίδες τους γίνεται ιμπεριαλιστικός πόλεμος, με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης. Οι άνθρωποι αυτοί είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού που έχουν επιλέξει σαν πρόσφυγες».

Επίσης, κατήγγειλε το γεγονός πως «οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στο στρατόπεδο είναι άθλιες, αντικρίσαμε μαγκάλια και κάθε είδους αυτοσχέδιους θύλακες ώστε να μπορούν να σταθούν στην παγωνιά που υπάρχει σήμερα, είδαμε θύλακες νερού μέσα στις σκηνές και πραγματικά κυλιούνται μέσα στις λάσπες, η υγρασία σπάει κόκαλα, η κατάσταση υγιεινής είναι δραματική. Ενώ οι πρόσφυγες και μετανάστες βιώνουν αυτή την πραγματικότητα, είδαμε και τα πολυτελέστατα γραφεία των ΜΚΟ που έχουν πιάσει στασίδι στο στρατόπεδο και που ουσιαστικά εμπορεύονται τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη, καθώς σήμερα, που φέραμε όλο αυτό το υλικό για να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να συμπαρασταθούμε στον πόνο τους, μας ανακοίνωσαν - διά της εκπροσώπου της στο στρατόπεδο - πως δεν υπάρχει χώρος, καθώς όλες τις αποθήκες τις χρησιμοποιεί για δικές της ανάγκες η ΜΚΟ που διαχειρίζεται και την αλληλεγγύη και τα τρόφιμα. Εμείς βρήκαμε αποθήκη μαζί με τον αξιωματικό υπηρεσίας του στρατοπέδου, που δε θα την πλησιάσει ΜΚΟ, δε θα βάλει χέρι η κυβέρνηση, για να εμπορευθεί ακόμα και αυτά τα λίγα που έδωσαν οι εργαζόμενοι για να βοηθήσουν τα ταξικά μας αδέλφια, τους πρόσφυγες και μετανάστες και θα έρθουμε ξανά να τα μοιράσουμε ως ΠΑΜΕ, ως ταξικά σωματεία, στους ανθρώπους αυτούς».

Οκτώ χρόνια από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου

Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, το Δεκέμβρη του 2008 στα Εξάρχεια. Υπενθυμίζεται ότι γύρω στις 9 το βράδυ της 6/12/2008, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, ο νεαρός Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Ε. Κορκονέα, που βρισκόταν μαζί με τον αστυνομικό Β. Σαραλιώτη. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά. Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή προκάλεσε μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα. Στους δρόμους βγήκαν νεανικές μάζες, ιδιαίτερα μαθητικές, αλλά και φοιτητικές, σπουδαστικές, με συνθήματα κατά της κρατικής βίας, αλλά και υπέρ της δημόσιας δωρεάν Παιδείας.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωτοστάτησαν για να πάρουν μαζική και οργανωμένη μορφή οι διαδηλώσεις και οι άλλες παρεμβάσεις, έδωσαν μάχη για το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό τους. Επίσης, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα κάλεσαν την εργατική τάξη σε κινητοποιήσεις.

Οκτώ χρόνια μετά, ο Ε. Κορκονέας βρίσκεται στη φυλακή, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο. Ο συγκατηγορούμενός του, Β. Σαραλιώτης, σήμερα είναι ελεύθερος, αν και είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια φυλάκιση για συνέργεια στη δολοφονία. Ενα χρόνο μετά την καταδίκη του, το Εφετείο έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της ποινής και τον άφησε ελεύθερο με περιοριστικούς όρους. Οι δύο πρώην αστυνομικοί - ειδικοί φρουροί, που καταδικάστηκαν για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή, είχε αποφασιστεί να αποταχθούν από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, πέντε χρόνια μετά από αυτή.

Σημειωτέον, στις 23 Δεκέμβρη εκδικάζεται στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας η υπόθεση. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε το αίτημα αναβολής του συνηγόρου της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, που επικαλέστηκε σοβαρά προβλήματα υγείας για τη μητέρα του και αδυναμία να προσέλθει να καταθέσει σ' αυτήν τη φάση.

Νέο κύμα κακοκαιρίας έπληξε τη Ζάκυνθο

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε πληγείσες περιοχές

Τα σκουπίδια «βλέπουν» τη θάλασσα
Τα σκουπίδια «βλέπουν» τη θάλασσα
Νέο κύμα κακοκαιρίας έπληξε την Κυριακή, για άλλη μια φορά, τη Ζάκυνθο, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμύρες και ζημιές σε πολλά σημεία του νησιού. Η Πυροσβεστική προχώρησε στην απομάκρυνση οκτώ οχημάτων που εγκλωβίστηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους. Σημειώθηκαν και πολύωρες διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πλημμύρες και οι ζημιές εντοπίζονταν στα χωριά Βανάτο, Σαρακινάδο και Αγιο Δημήτριο. Προκλήθηκαν προβλήματα τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο πλημμύρες σε κατοικίες, πτώσεις δέντρων και πρανών.

Πτώση πεύκου στη στροφή του Τερεζάκη, στο εκκλησάκι της Παναγίας της Λαουρέντενας, ήταν η αιτία της διακοπής ρεύματος που επήλθε σε μεγάλο μέρος της πόλης, αλλά και στην περιοχή Ψήλωμα - Μπόχαλη. Η Τροχαία Ζακύνθου και η Πολιτική Προστασία έδωσαν οδηγίες να μη μετακινείται κανείς άσκοπα και ο κόσμος να παραμείνει στα σπίτια του. Με απόφαση του δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά, και τη σύμφωνη γνώμη της Αντιπεριφέρειας, τα σχολεία χτες παρέμειναν κλειστά, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η δημοτική αρχή κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις, δεδομένου ότι πολλοί δρόμοι είχαν πλημμυρίσει και «τόνοι νερού έχουν κάνει ένα το δρόμο με τα χαντάκια».

Επίσης, το δρομολόγιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας ματαιώθηκε, καθώς αν και το αεροσκάφος έφτασε πολύ κοντά στη Ζάκυνθο, δεν κατάφερε να προσεδαφιστεί, με αποτέλεσμα η πτήση να επιστρέψει στην Αθήνα. Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε τη Ζάκυνθο πριν από περίπου μία βδομάδα, έχασε τη ζωή του ο 33χρονος Γιώργος Ζουπάνος, ο οποίος παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά στο Βανάτο. Επίσης, σημειώθηκαν ζημιές από πλημμύρες σε 51 κατοικίες.

Εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή και το Σάββατο βρισκόταν στη Ζάκυνθο ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θόδωρος Γουλής, όπου συναντήθηκε με τοπικούς φορείς και περιόδευσε σε χωριά και εγκαταστάσεις του νησιού, ύστερα από τις καταστροφικές πλημμύρες της προηγούμενης βδομάδας, αλλά και του οξύτατου προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια στο νησί, τα οποία παραμένουν στους δρόμους για περισσότερο από ένα μήνα. Μαζί με το δημοτικό σύμβουλο Ζακύνθου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Γιώργο Κωνσταντίνου, είχαν συνάντηση με τον αντιδήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη του νησιού, ώστε να ενημερωθούν ακριβώς για τη συνολική κατάσταση αλλά και για τις προθέσεις τους. Το πρωί του Σαββάτου έγινε περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ στα χωριά Καταστάρι, Πηγαδάκια και συνάντηση με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων.

Στα συγκεκριμένα χωριά, οι καταστροφές ήταν μεγάλες, την ώρα μάλιστα που είχαν αποπερατωθεί εργασίες βελτίωσης στο οδόστρωμα και χάραξης πεζοδρομίων. Η αντιπλημμυρική πρόβλεψη στο συγκεκριμένο έργο ήταν ανύπαρκτη, κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα και από τους τοπικούς φορείς. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την περιοδεία, στα γραφεία της ΤΕ Ζακύνθου, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να γίνει άμεση και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών. Αποζημίωση που να καλύπτει το 100% του κόστους των ζημιών. Εκτακτο βοήθημα 600 ευρώ ανεξάρτητα από το κόστος της ζημιάς. Αμεσες παρεμβάσεις υπό την τεχνική επίβλεψη της Περιφέρειας και του Δήμου, ώστε να ανοίξουν συγκεκριμένα σημεία υψηλής επικινδυνότητας (χείμαρροι, ρυάκια, καθαρισμοί). Τονίστηκε ότι την ευθύνη για άμεση αλλά και για μακροπρόθεσμη λύση έχει η κυβέρνηση, αλλά και ο δήμος με την Περιφέρεια.

Οχι στη δημοσίευση στοιχείων οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με χτεσινή ανακοίνωσή της, ζητεί από τις ιστοσελίδες να αφαιρεθούν άμεσα οι αναρτήσεις προσωπικών δεδομένων οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών και να παύσουν στο μέλλον να αναρτώνται. Ειδικότερα, σημειώνει: «Η Αρχή, διαπιστώνοντας ότι εξακολουθούν να βρίσκονται αναρτημένες φωτογραφίες και λοιπά στοιχεία ταυτότητας οροθετικών εκδιδόμενων γυναικών σε ορισμένες ιστοσελίδες (στοιχεία στα οποία συγκαταλέγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και τα οποία αναδημοσιεύτηκαν από σχετικές αναρτήσεις της ιστοσελίδας της Ελληνικής Αστυνομίας) αποφάσισε, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της, να απευθύνει συστάσεις στις ιστοσελίδες αυτές...».

Επίθεση στο σπίτι του προέδρου του ΟΑΣΑ

Επίθεση στο σπίτι του προέδρου του ΟΑΣΑ, Τάσου Ταστάνη, πραγματοποίησαν άγνωστοι. Προκάλεσαν ζημιές στο αυτοκίνητό του, έγραψαν συνθήματα στην είσοδο και πέταξαν μπογιές. Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Κυριακής.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org