ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πέθανε ο Πέτρος Φυσσούν

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου νοσηλευόταν με λοίμωξη του αναπνευστικού. Η κηδεία του θα γίνει, αύριο, Τετάρτη 7 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στα Πευκάκια.

Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης το 1954. Μέχρι το 1956 συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου στο χρονικό διάστημα 1961 - 1965 και στη συνέχεια στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος 1976 - 1978. Στη θεατρική σκηνή ερμήνευσε όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου, δράμα, κωμωδία, τραγωδία, αλλά και επιθεώρηση.

Είχε συμμετάσχει στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (1965), Μόσχας και Λένινγκραντ (1966), Αθηνών, Φιλίππων, αλλά και στα Επιδαύρια. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία, όπως Α' ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου το 1963 και το 1964, Α' ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεάτρου Ιθάκης το 1975. Ο Πέτρος Φυσσούν ήταν παντρεμένος με την κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου, Τέτα Χατζηχρήστου, η οποία «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Στον κινηματογράφο συμμετείχε στις ταινίες: «Οι Παράνομοι» (1958), «Μια λατέρνα, μια ζωή» (1958), «Οι Υπερήφανοι» (1962), «Ο αδελφός Αννα» (1963), «Προδοσία» (1964), «Διωγμός» (1964), «Αυτή η γη είναι δική μας» (1967), «Ο Αλύγιστος» (1968), «Οι γενναίοι του Βορρά» (1970), «Μαντώ Μαυρογένους» (1971), «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980), «Rosmarinus Officinalis» (2008) κ.ά.

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει για το θάνατο του Πέτρου Φυσσούν: «Μια σημαντική μορφή του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου ο πολυβραβευμένος ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν πέρασε στην ιστορία. Το πέρασμά του από τη σκηνή και την οθόνη και η δύναμη της καλλιτεχνικής του ποιότητας θα τον κρατάει ζωντανό στη μνήμη μας για πάντα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του».

Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο

«Ο Γκάτσος Που Αγάπησα» είναι ο τίτλος του αφιερώματος στον μεγάλο στιχουργό και ποιητή της «Αμοργού», Νίκο Γκάτσο, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του ιστορικού ΦΣ «Παρνασσού» (πλ. Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8, τηλ. 210 3221 917, 210 6109 513, 694 4303 274), 23 και 30 Δεκεμβρίου και 6 Ιανουαρίου,στις 9 μ.μ.

Ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος ευτύχησε να ερμηνεύσει πρώτος τα περισσότερα τραγούδια του Νίκου Γκάτσου, καλεί την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να αποδώσουν μαζί τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε και θα αγαπάμε πάντα, γιατί συνθέτουν τη συλλογική μας μνήμη και μας εμψυχώνουν και στους καλούς και στους δύσκολους καιρούς. Τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι (από τρεις κύκλους «Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Χειμωνιάτικος ήλιος»), καθώς και από τη συνεργασία του ποιητή με άλλους συνθέτες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Λουκιανός Κηλαηδόνης. Ενα αφιέρωμα από καρδιάς στον ποιητή των τραγουδιών και μέσα από αυτό μια ολοκάθαρη μουσική διαδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας. Πλαισιωμένοι από ένα λιτό μα στιβαρό μουσικό σχήμα, που παραπέμπει στη λιτότητα και στιβαρότητα της ζωής και του έργου του Νίκου Γκάτσου, οι δύο ερμηνευτές υπόσχονται να μας χαρίσουν το πορτρέτο αυτής της Δωρικής μορφής των Γραμμάτων μας, σκιαγραφημένο τόσο από στίχους και κείμενα του ιδίου όσο και από κείμενα άλλων για εκείνον σε επιμέλεια Αγαθής Δημητρούκα. Συμμετέχουν:Αχιλλέας Γουάστωρ (πιάνο), Ηρακλής Ζάκας (μπουζούκι, μαντολίνο).

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε το 1911 στα Χάνια Φραγκόβρυσης (κάτω Ασέα) της Αρκαδίας, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα, όπου φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρωτοδημοσίευσε ποιήματά του, μικρά σε έκταση και με κλασικό ύφος, στα περιοδικά «Νέα Εστία» το 1931 και «Ρυθμός» το 1933. Το 1943 εξέδωσε το βιβλίο του «Αμοργός» με το ομώνυμο ποίημα, που έμελλε να σημαδέψει τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Μεγάλη είναι η προσφορά του ως στιχουργού στο ελληνικό τραγούδι, στο οποίο αφιερώθηκε σε μεγάλο βαθμό μετά την «Αμοργό». Στίχους του μελοποίησαν οι Μ. Χατζιδάκις, Μ. Θεοδωράκης, Στ. Ξαρχάκος, Δ. Μούτσης, Λ. Κελαηδόνης, Χ. Χάλαρης κ.ά. σε κορυφαίες δημιουργίες και επιτυχίες («Αθανασία», «Της γης το χρυσάφι», «Ρεμπέτικο», «Αρχιπέλαγος», «Πήρες το μεγάλο δρόμο», «Πορνογραφία», «Λαϊκή Αγορά», «Στο Σείριο υπάρχουνε παιδιά», κ.ά.).

«Ψύλλοι στα αυτιά» στο ΚΘΒΕ

Το έργο του Ζωρζ Φεντώ «Ψύλλοι στα αυτιά» παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο από το ΚΘΒΕ, σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη και σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη.

Ο σουρεαλισμός στο απόγειό του σ' αυτήν την κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ, του μάστορα της φάρσας και των συζυγικών συνθέσεων. Το κωμικό παίζει κυρίαρχο ρόλο σε ένα παιχνίδι παρεξηγήσεων κι ανατροπών, μέσα από το οποίο η αστική τάξη των αρχών του 20ού αιώνα αναγνωρίζει τον εαυτό της, τις φαντασιώσεις και τους ανεκπλήρωτους πόθους της.

Η Ραϊμόνδη, μια παντρεμένη κυρία της «καλής κοινωνίας», πολιορκείται επίμονα από διάφορους επίδοξους μνηστήρες, ωστόσο δηλώνει πιστή στο σύζυγό της, δικηγόρο Βίκτορ Εμμανουήλ Σαντεμπίζ, εφόσον, βέβαια, ο ίδιος δεν «κατρακυλήσει» πρώτος στην αμαρτία. Πόσο αθώος, όμως, είναι ο Βίκτορ Εμμανουήλ; Ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, πυροδοτούν «καυτές» αποκαλύψεις που ξετυλίγονται σαν γαϊτανάκι, καθώς ένας κύκλος φίλων, γνωστών και οικείων του ζευγαριού παρεμβαίνει και μπλέκει στην αναζήτηση του πού σταματάει η αλήθεια και πού ξεκινάει το ψέμα...

Σκηνικά: Βασίλης Παπατσαρούχας. Κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας. Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης. Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Επιμέλεια κίνησης: Εύα Σωφρονίδου. Στο διπλό πρωταγωνιστικό ρόλο (Βίκτορ Εμμανουήλ/Πος) ο Ταξιάρχης Χάνος. Παίζουν επίσης: Γιώργος Καύκας, Βιβή Μιτσίσκα, Τάσος Πεζιρκιανίδης, Αθανάσιος Ραφτόπουλος, Κώστας Σαντάς, Εύη Σαρμή, Δημήτρης Σιακάρας, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Εύα Σωφρονίδου, Χρύσα Τουμανίδου, Γιάννης Τσάτσαρης, Θάνος Φερετζέλης.

Ταξίδι ήχων και συναισθημάτων

O συνθέτης Τάσος Σωτηράκης επανέρχεται δυναμικά στις live εμφανίσεις και δίνει ραντεβού, στον Τεχνοχώρο Φάμπρικα (Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 και Ευρυμέδοντος, τηλ. 2103411651), το Σάββατο 10 Δεκέμβρη, με τη μουσική παράσταση Τhe red in black project. Ενα απογειωτικό μουσικό ταξίδι ήχων, εικόνων και συναισθημάτων. Μια μουσική παράσταση με κεντρικό άξονα τον άνθρωπο, όπου ο λόγος δίνει τη θέση του στις νότες και την εικόνα. Εργα από τους δύο προσωπικούς του δίσκους «220 Ways to say i love you» & «Flesh memories» και ανέκδοτο υλικό συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ Τhe red in black project.

Τη μουσική ατμόσφαιρα της παράστασης ντύνει με εικόνα ο συγγραφέας/σκηνοθέτης Ηλίας Φλωράκης. Ιδιαίτερη στιγμή της παράστασης η ζωντανή εκτέλεση της μουσικής των ταινιών μικρού μήκους «THE PRODUCT MANAGER» και «THE CONCERT». Είσοδος 4 ευρώ.

Σίγησε το «αηδόνι»

«Εφυγε» από τη ζωή η πρωταγωνίστρια του «Μάνα Κουράγιο» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γκίζελα Μάι, σε ηλικία 92 χρόνων.

Εκανε το ντεμπούτο της ως ηθοποιός έργων του Μπέρτολτ Μπρεχτ το 1959 στο θέατρο «Piccolo Teatro» του Μιλάνου. Μία εμφάνιση που έμελλε να σημαδέψει τη ζωή της. Η σπουδαία ηθοποιός και τραγουδίστρια Γκίζελα Μάι έλαμψε τη δεκαετία του 1970 στο τότε Μητροπολιτικό Θέατρο του ανατολικού Βερολίνου ως πρωταγωνίστρια του μιούζικαλ «Hello, Dolly!» και ενθουσίασε το κοινό. Είχε ταχθεί υπέρ του σοσιαλισμού, αλλά και της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Στη Δυτική Γερμανία ήταν περισσότερο γνωστή με την προσωνυμία «σοσιαλιστικό αηδόνι». Το 1994 είχε πει στην «Ντόιτσε Βέλε» ότι θεωρούσε πάντα το χωρισμό της Γερμανίας με το Τείχος του Βερολίνου «άσχημη αναγκαιότητα».

Εκανε περιοδείες σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία και αναδείχθηκε κορυφαία εκπρόσωπος του πολιτικού τραγουδιού. Εγινε διάσημη με το ρόλο της στη γερμανική αστυνομική σειρά «Adelheid und Ihre Murder» («Η Αντελχάιντ και οι δολοφόνοι της»), όπου υποδυόταν επί 14 χρόνια τη μητέρα της πρωταγωνίστριας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ