Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12599

ΣΥΝΑΚΡΟΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συνεχίζεται η έρευνα της Δικαιοσύνης για τις καταγγελίες του ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να δώσουν καθαρές απαντήσεις», σημειώνει σε συνέντευξη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  3
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η πρόταση του ΚΚΕ η μόνη απάντηση στη βαρβαρότητα που ζούμε

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Αγρίνιο


ΣΕΛ.  7

Ελάφρυνση χρέους για το κεφάλαιο με νέα μέτρα χρεοκοπίας του λαού
  • «Εθνική επιτυχία» χαρακτηρίζει προκλητικά η κυβέρνηση τη χτεσινή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, που συνοδεύεται από νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους και μάλιστα με ορίζοντα δεκαετίας και πλέον.
  • Τα «οφέλη» από τις επιμηκύνσεις και την «εξομάλυνση» των αποπληρωμών, που συμφώνησε το Γιούρογκρουπ, αφορούν το κεφάλαιο, ενώ ο λαός θα συνεχίσει να «ματώνει» για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το εύρος των μέτρων με τα οποία θα «κλείσει» η δεύτερη «αξιολόγηση», διαδικασία που παραπέμφθηκε για αργότερα, καθώς συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα σε κυβέρνηση - κουαρτέτο - ΔΝΤ.
  • Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ΚΚΕ, το οποίο, πριν από την έναρξη του Γιούρογκρουπ, σημείωνε σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ: «Τη λαϊκή χρεοκοπία θα επιδείξει η κυβέρνηση, για να διεκδικήσει κάποια ελάφρυνση του χρέους, που ακόμη κι αν υπάρξει στο πλαίσιο ενός συμβιβασμού ΕΕ - ΔΝΤ, θα είναι ελάφρυνση για το κεφάλαιο κι όχι για το λαό».

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η απάντηση των εργαζομένων

Κόντρα στην «ημερήσια διάταξη» που διαμορφώνουν όλα τα επιτελεία του συστήματος, με τις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ, τις δηλώσεις και τις «διαρροές» του ενός ή του άλλου παράγοντα της ΕΕ, του ΔΝΤ, του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, με τη μεθαυριανή απεργιακή τους μάχη, οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν και πρέπει να βάλουν στο προσκήνιο τη δική τους «ημερήσια διάταξη», τις αγωνιστικές διεκδικήσεις τους, τις ανάγκες τους και την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για την ικανοποίησή τους.

Η απεργία της Πέμπτης είναι η δική τους απάντηση στην εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί και μονιμοποιείται για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που μεθοδεύει η κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα ψήφισής τους, ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, που, με πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7%, είναι ένα κανονικό σφαγείο για το λαό, με νέα απογείωση της αντιλαϊκής φοροληστείας και παραπέρα πετσόκομμα κονδυλίων για την κάλυψη λαϊκών αναγκών, επιβεβαιώνοντας ότι προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι το βαθύτερο και διαρκές τσάκισμα του λαού.

Η απεργία είναι η απάντηση των εργαζομένων στην εργοδοσία σε κάθε χώρο δουλειάς, στην εντατικοποίηση, sτην αξιοποίηση της εργασιακής ζούγκλας για την καταστρατήγηση στην πράξη του ωραρίου, στις απειλές, στην παραβίαση ακόμα και στοιχειωδών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα που επιχειρεί να τους κάνει συμμέτοχους στις δικές της «αγωνίες», τους ζητά να «βάλουν πλάτη» για να υπερισχύσει έναντι των ανταγωνιστών της...

Είναι απάντηση στις απειλές που εκτοξεύουν σύσσωμα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και οι φορείς του κεφαλαίου, για τα δεινά που τάχα περιμένουν το λαό αν δεν κλείσει έγκαιρα η «αξιολόγηση».

Σήμερα υπάρχει πλούσια πείρα, που επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν πολύ περισσότερα να χάσουν αν κάτσουν στα αυγά τους, να περιμένουν τα παζάρια του κεφαλαίου και το περιβόητο... «φως στην άκρη του τούνελ», ή αν υποκύψουν στην τρομοκρατία της εργοδοσίας που θέλει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου στους χώρους εργασίας.

Τώρα είναι η ώρα να είναι πιο πολλοί αυτοί που «θα κάνουν τη διαφορά», που δεν θα υποκύψουν στις απειλές, την τρομοκρατία, που θα εμπιστευτούν τη δύναμη που έχουν, που θα πάρουν θέση στον αγώνα, γιατί είναι αγώνας για τη ζωή τους, αγώνας για το παρόν και το μέλλον τους. Μια υπόθεση που δεν λύνεται με ανάθεση σε κανέναν «σωτήρα», είτε στο πολιτικό σκηνικό είτε στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η απεργιακή μάχη είναι πλήγμα στην καρδιά του κεφαλαίου, εκεί που πραγματικά πονάει και από εκεί που προσπαθεί με κάθε τρόπο να τραβήξει μακριά τις αντιδράσεις και τη δυσαρέσκεια των εργαζομένων: «Διαδικτυακές διαμαρτυρίες», «αγανακτισμένοι», «πλατείες» κι οτιδήποτε άλλο φανταστεί κανείς, αρκεί να είναι μακριά από τους χώρους δουλειάς, την παραγωγή, τα κέρδη του κεφαλαίου και τη στρατηγική που τα υπηρετεί.

Να μην παρασυρθούν από το κλίμα της «αναποτελεσματικότητας των αγώνων», από τη λογική «έτσι δεν βγαίνει τίποτα». Να σκεφτούν ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν δεν υπήρχε αντίσταση και αντίδραση. Να προβληματιστούν γιατί κυβέρνηση, εργοδοσία, συνδικαλιστικές ηγεσίες που αποτελούν στήριγμά τους, αναπαράγουν τα περί αναποτελεσματικότητας. Οχι προφανώς γιατί νοιάζονται για το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα και τον προσανατολισμό του, αλλά για να καταδικάσουν τους εργαζόμενους στην αδράνεια. Γιατί άραγε, αφού δεν τους ενοχλούν οι αγώνες, οι απεργίες, έχουν βάλει στην ημερήσια διάταξη τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, με στόχο τον περιορισμό της ταξικής πάλης;

Οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού μπορούν να ανοίξουν δρόμο μπροστά, αρκεί να αντιστοιχηθούν στο μέγεθος και τη βαρύτητα της αντιλαϊκής επίθεσης που εξαπολύει το κεφάλαιο. Κι αυτό μπορεί να γίνει μονάχα με αποφασιστική άνοδο της μαζικότητάς τους, με άνοδο του βαθμού οργάνωσης των εργαζομένων, αλλά και με αποφασιστικά βήματα στο περιεχόμενο της πάλης τους, όχι μόνο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο, αλλά και με την επιθετική διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Η απεργία της Πέμπτης μπορεί να γίνει ένας σημαντικός σταθμός σε αυτήν την υπόθεση!


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς σήμερα η συζήτηση για την επιτυχία της

Σε πάνω από 550 εργασιακούς χώρους έχουν προγραμματιστεί σήμερα συζητήσεις και εξορμήσεις για την απεργία, μετά το σχετικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Μέρα πανεργατικής απεργίας για όλους τους εργαζόμενους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι η Πέμπτη 8 Δεκέμβρη, με τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία και τις συγκεντρώσεις.


ΣΕΛ.  12   -   13


ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κινητοποιήσεις στην προοπτική του πανελλαδικού συντονισμού

ΣΕΛ.  15
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα με τρίτη 48ωρη απεργία

ΣΕΛ.  13
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Λαϊκό ύστατο «χαίρε» στον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης

Το Σάββατο έγινε η μαζική εκδήλωση στο Σαντιάγκο ντε Κούβα και την Κυριακή η κηδεία


ΣΕΛ.  17
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ψευτολεονταρισμοί στο Αιγαίο με ντεκόρ τους χρυσαυγίτες

Την ίδια στιγμή που στηρίζει την παρουσία του ΝΑΤΟ


ΣΕΛ.  4

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ