ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ - ΔΝΤ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση με επιδίωξη τις καπιταλιστικές επενδύσεις

Αποψη της πρόσφατης Συνόδου του Γιούρογκρουπ

Eurokinissi

Αποψη της πρόσφατης Συνόδου του Γιούρογκρουπ
Με φόντο τους οξυμένους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και στο πλέγμα με τις αβεβαιότητες και τους «κινδύνους» γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ). Επόμενοι «σταθμοί» σε αυτή την εξέλιξη είναι η αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών (συμβούλιο Γιούρογκρουπ). Περί τα μέσα του Δεκέμβρη, θα ακολουθήσει η κατάθεση ενός ακόμη εφαρμοστικού νομοσχεδίου, αυτή τη φορά με άξονα τις αναδιαρθρώσεις που κρίνονται απαραίτητες για την ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το Γενάρη έρχεται και νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και για την καρατόμηση των συντάξεων.

Την ίδια ώρα, ανοίγει και το ζήτημα των παρεμβάσεων που αφορούν στα Εργασιακά, όπως για το νέο συνδικαλιστικό νόμο, με στόχο την παρεμπόδιση των διεκδικητικών αγώνων, ιδιαίτερα των απεργιών και για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για τους διαδοχικούς κρίκους στην αλυσίδα της έντασης της βαρβαρότητας του κεφαλαίου. Για τη συνέχεια προδιαγράφονται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που συνδέεται με αυτή τη φάση της αντιλαϊκής κλιμάκωσης (πιθανόν το Φλεβάρη), η συζήτηση και οι αποφάσεις γύρω από την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις σχετικά με το νέο πρότυπο της «παραγωγικής ανασυγκρότησης». Αυτό με τη σειρά του, όπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο και διατυμπανίζουν οι υπουργοί της συγκυβέρνησης, θα ανακοινωθεί το Μάρτη του 2016.

Η πλευρά των ΗΠΑ

«Δεν είναι πια ικανοποιητικό να έχουμε εμπορικές σχέσεις μόνο σε κρατικά πλαίσια ή μόνο μεταξύ μιας ομάδας κρατών. Είναι παγκόσμια πια αγορά και είναι πολύ ανταγωνιστική. Για το λόγο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλο ενθουσιασμό για την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια και στηρίζουμε ενθέρμως τη διασύνδεση της Ελλάδας με το Διαδριατικό Αγωγό (TAP) και με το διασυνδετήριο αγωγό (IGB) με τη Βουλγαρία».

Αυτό δήλωσε, προχτές Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία από τις προτεραιότητες που ανέφερε και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, είναι ότι θέλει να δει ξένες άμεσες επενδύσεις, που είναι «κλειδί» για κάλυψη της έλλειψης εσωτερικών κεφαλαίων. Και βέβαια, το ίδιο ακριβώς ζήτημα έχει στην προμετωπίδα της πολιτικής του και ο ΣΕΒ.

«Καθώς η κυβέρνηση παίρνει περαιτέρω μέτρα να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα, σας εγγυώμαι ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και εμείς, για να διαδώσουμε στις εταιρείες μας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στην επιχειρηματικότητα», τόνισε ο Κέρι, κλείνοντας το μάτι για έλευση των μονοπωλίων από τις ΗΠΑ με επίκεντρο τους υδρογονάνθρακες.

«Για να προσελκυστούν επενδύσεις, βασικό είναι να τιμά κάποιος τις δεσμεύσεις του. Εάν δημιουργεί κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις, τότε είναι έτοιμη η χώρα για να γίνουν οι επενδύσεις, αλλά αυτό να υποστηριχθεί με πράξεις, όχι με λόγια»...

Αυτά τόνισε, την περασμένη βδομάδα και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς, μιλώντας σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Εστιάζοντας στη γεωστρατηγική σημασία της χώρας, ανέφερε ως «παραδείγματα» τον πόλεμο στη Συρία και τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Μάλιστα, όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πυλώνας για να περάσει το αέριο της Κασπίας στην Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα «μπορεί να είναι λιγότερο εξαρτώμενη από το ρωσικό αέριο με προαγωγή εσωτερικών πόρων,όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων από θαλάσσιες εξέδρες, αλλά και από την ξηρά».

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε οφέλη της ελληνικής οικονομίας από την επικύρωση της «Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου» (ΤΤΙΡ) και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ως ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας για «νέους και παλαιούς επενδυτές», συμπληρώνοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, έχει δείξει πολλές φορές ότι «στέκεται αρωγός στην προσπάθεια που καταβάλλεται», κατανοεί το ανθρωπιστικό πρόβλημα που έχει προκληθεί από την κρίση και αναμένει να «συνεχιστούν οι προσπάθειες με τους θεσμούς»...

Η Ευρωζώνη

Οπως αποκαλύπτεται, οι «προκαταρκτικές συζητήσεις» που αφορούν στο κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, θα ξεκινήσουν άμεσα, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών (Κομισιόν - ΔΝΤ - ΕΚΤ - ESM) επανέρχονται αυτή τη βδομάδα για τη συνέχιση της διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση.

«Ελπίζω σε σοβαρές συζητήσεις για τις συντάξεις, τη φορολογία των αγροτών και τα δημοσιονομικά μέτρα του 2016» τόνισε, τις προάλλες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Γιούρογκρουπ, ομολογώντας, επί της ουσίας, ότι δρομολογούνται και νέα μέτρα και μάλιστα, πέρα και πάνω από αυτά που ήδη προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, που συζητείται στη Βουλή. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «η επίδραση του συνταξιοδοτικού και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ θα συνυπολογιστούν, όπως και η γενικότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», ενώ εκτίμησε ότι η «αξιολόγηση» θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα στο Φλεβάρη.

Σχετικά με το ύψος της κρατικής περιουσίας που θα περάσει στο υπό διαμόρφωση Ταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνεται ότι θα εξεταστεί όταν ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι ο ανασχεδιασμός (σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη για 50 δισ. ευρώ) συνδέεται με την κατρακύλα των χρηματιστηριακών τιμών και τη χασούρα δεκάδων δισ. ευρώ που επωμίζεται το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με τη συμμετοχή του στις διασώσεις των τραπεζικών ομίλων.

Μνημόνια διαρκείας

Η συζήτηση για το κρατικό χρέος αναμένεται να ξεκινήσει το Φλεβάρη, είπε στο πρακτορείο «Reuters» ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ανάγλυφα το γεγονός ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του κρατικού χρέους είναι αναπόσπαστα δεμένη με την εφαρμογή μέτρων και εποπτικών ελέγχων, πέρα και πάνω από αυτά που ήδη προβλέπονται και μάλιστα σε «μακροπρόθεσμο ορίζοντα» μετά και το 2018 που τυπικά λήγει το τρίτο μνημόνιο.

Αποκαλυπτικές είναι οι δηλώσεις του Ευ. Τσακαλώτου:

-- Είπε ότι θα μπορούσε να δεχτεί την ιδέα μιας ελάφρυνσης χρέους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, που με τη σειρά της θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους που θα αφορούν στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων. Πρόσθεσε ότι «εξαρτάται από το είδος των κύριων μεταρρυθμίσεων και τους όρους», αυτών δηλαδή που θα κλιμακώνονται και μετά την τυπική ημερομηνία λήξης του τρίτου μνημονίου (2018).

-- Πρόσθεσε ότι το κλείδωμα των ετήσιων δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους σε μακροχρόνια βάση θα δώσει στους επενδυτές έναν «καθαρό ορίζοντα» (...) «Εάν έχουν μια λύση για διάστημα ενός έτους, θα επενδύσουν μόνο για ένα έτος. Εάν έχουν μια λύση για δύο χρόνια, θα επενδύσουν μόνο για δύο χρόνια»...

Το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, Τζ. Ράις, θα αποφασίσει το Γενάρη αν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο νέο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί οι αποφάσεις της ΕΕ για το ελληνικό κρατικό χρέος, τις οποίες το ΔΝΤ θα αξιολογήσει πριν προχωρήσει σε απόφαση.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, ότι θα μπορούσε να αποδεχτεί την ιδέα η ελάφρυνση του χρέους να «συνοδεύεται μακροπρόθεσμα από συγκεκριμένους όρους και την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων», ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, επί της ουσίας, έσπευσε να συμφωνήσει, τονίζοντας: «Θέλουμε και τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους, αυτή είναι η θέση μας. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, έχει μιλήσει επανειλημμένα για δύο πυλώνες. Αυτοί είναι οι δύο πυλώνες».

Σχετικά με τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών, ειδικότερα για τις τιμές στις οποίες έγιναν οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, σημείωσε πως το ΔΝΤ δε μετείχε στη σχετική διαδικασία...

Ο ίδιος ανέφερε πως η αποστολή του ΔΝΤ για την πρώτη «αξιολόγηση» του προγράμματος του ESM έχει προγραμματιστεί για το Γενάρη και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο αυτής της αποστολής το Ταμείο θα διενεργήσει και την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και εργαλεία για επενδύσεις

«Η επικράτηση κλίματος πολιτικής σταθερότητας και συναίνεσης» αποτελεί τη βασική προϋπόθεση στην πορεία της «απρόσκοπτης εφαρμογής» του τρίτου μνημονίου, επισημαίνει η «ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική» της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, από το διοικητή της, Γ. Στουρνάρα. Και βέβαια, η έκθεση της κεντρικής τράπεζας διατρέχεται στο σύνολό της από την κυρίαρχη άποψη, τόσο του εγχώριου κεφαλαίου όσο και των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, που «ακουμπάνε» στα μνημόνια και στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, προκειμένου να επέλθουν ρυθμοί ανάκαμψης των επιχειρηματικών κερδών και των νέων κερδοφόρων επενδύσεων.

Η ΤτΕ έρχεται να επιβραβεύσει τα έργα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μαζί και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης:

«Είναι βάσιμο να εκτιμηθεί ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει επιλέξει πλέον το δρόμο της συνεργασίας και της συνεννόησης με τους εταίρους» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, «η βασική αυτή επιλογή στηρίζεται και από τη συντριπτική πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, η οποία παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική».

Σε αυτό το πλαίσιο, «διαμορφώνεται εκ των πραγμάτων μια ισχυρή διακομματική βάση με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, η οποία είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να εγγυηθεί τη συνέχεια στην εφαρμογή της συμφωνίας και να συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος», όπως διαπιστώνει η ΤτΕ.

Η έκθεση αναφέρεται και στην «απρόσκοπτη πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων» ως «ένα διπλό ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές», ότι η συμφωνία εφαρμόζεται άρα και οι ιδιοκτήτες κεφαλαίων που συμμετέχουν στις επενδύσεις είναι πεπεισμένοι ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι ανοδική και οι επενδύσεις τους αποδοτικές.

Παράλληλα, η «ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων» με το υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα αποτελέσει μια από τις βασικές πηγές για την αποπληρωμή ενός μέρους του νέου δανείου στον ESM και για τη χρηματοδότηση επενδύσεων. Πρόκειται για το ζήτημα της κρατικής χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις δημόσιες επενδύσεις, αλλά και την πληρωμή των δανείων. Ολ' αυτά θα συμβάλλουν στις επενδύσεις. Αλλωστε, η σημαντικότερη προϋπόθεση για να τεθούν οι βάσεις της διατηρήσιμης ανάπτυξης είναι η αύξηση των επενδύσεων, έτσι ώστε σύντομα το ποσοστό των επενδύσεων στο ΑΕΠ να προσεγγίσει το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.


Α. Σ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ