ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /40
Φτώχεια και των ... συνταξιούχων

Διαβάζουμε στον Τύπο ότι σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ για το συνταξιοδοτικό, η Γερμανία δεν ξεπερνά το μέσο όρο στην πρόνοια για την αποφυγή της «φτώχειας των συνταξιούχων». Αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλές συντάξεις που αποδίδει το σύστημα επιφυλάσσουν τον κίνδυνο της φτώχειας για μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων. Ο λόγος είναι ότι στο γερμανικό σύστημα, το ύψος της σύνταξης υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τα εισοδήματα στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «ο απλός κανόνας είναι ότι όποιος έχει υψηλό εισόδημα, πληρώνει αυτομάτως υψηλότερες συνταξιοδοτικές εισφορές και σε βάθος χρόνου καταβάλλει περισσότερα χρήματα στα συνταξιοδοτικά ταμεία, με αποτέλεσμα να δικαιούται και υψηλότερη σύνταξη. Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενοι με χαμηλό εισόδημα αναγκαστικά λαμβάνουν χαμηλή σύνταξη, εκτός αν οι ίδιοι είχαν προνοήσει να πληρώσουν επιπλέον εισφορές σε ιδιωτικό φορέα Ασφάλισης. Το πρόβλημα είναι, βέβαια, ότι αυτή ακριβώς η οικονομική δυνατότητα δεν υφίσταται για ένα χαμηλόμισθο. Σε ακραίες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως στους μακροχρόνια ανέργους, δεν προβλέπεται καμία άλλη πρόνοια για την τρίτη ηλικία, παρά μόνο το ελάχιστο επίδομα κοινωνικής βοήθειας». Να, λοιπόν, πώς συνδέεται η ανταγωνιστικότητα μιας οικονομίας με βασικές παραμέτρους του Ασφαλιστικού και πώς τελικά το μάρμαρο το πληρώνει ο λαός. Το σύστημα της Ασφάλισης στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ λειτουργεί εν πολλοίς με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, απαλλάσσοντας το κράτος και την εργοδοσία από μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους στην Ασφάλιση. Αυτό σημαίνει, όμως, φτώχεια για το λαό και οι Γερμανοί συνταξιούχοι το επιβεβαιώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο.

Τώρα ψάχνουν το πώς

Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έφερε στη Βουλή τροπολογία με την οποία καθορίζει το μηχανισμό ανάκτησης από το κράτος των ενισχύσεων που είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ στους αγρότες το 2009, σε περίοδο μαζικών κινητοποιήσεων και μπλόκων σε όλη τη χώρα. Στην τοποθέτησή του ο υπουργός έσκιζε τα ρούχα του ότι δεν πρόκειται να εισπράξει τίποτα από τους μικρούς αγρότες και ότι η τροπολογία γίνεται για να κερδίσει χρόνο απέναντι στην ΕΕ, που πιέζει και απειλεί με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μιλώντας, όμως, την Παρασκευή σε τηλεοπτικό σταθμό, είπε: «Η δική μας τροπολογία δεν μιλάει για απόφαση ανακτήσεων αλλά για απλοποίηση διαδικασιών και για το πώς θα γίνουν αυτές οι ανακτήσεις. Θα υπάρξει κοινή απόφαση υπουργών, αυτό τον τρόπο μήπως μπορούμε να τον συνδέσουμε με τις διάφορες ενισχύσεις, επιδοτήσεις και να τον πάμε σε μια δεκαετία». Τι λέει επομένως; Οτι οι ενισχύσεις θα εισπραχθούν μέχρι δεκάρας και ότι η κυβέρνηση αναζητά απλώς τον τρόπο για να το κάνει. Σ' αυτήν την κατεύθυνση μελετάει να δεσμεύει απευθείας από τις επιδοτήσεις τα ποσά σε δόσεις, ώστε αυτά να εισπραχθούν σε ένα βάθος χρόνου, που θα μετριάσει τις αντιδράσεις. Δηλαδή, οι αγρότες, και μέσα σ' αυτούς χιλιάδες μικρομεσαίοι, θα χάσουν κι άλλο εισόδημα, πέρα από τη φοροαφαίμαξη και το κόψιμο των επιδοτήσεων που προβλέπει η ΚΑΠ. Θα δεχτούν έτσι μια ακόμα σπρωξιά προς το ξεκλήρισμά τους...

«Ξαναγυρίζει στον τόπο του εγκλήματος»...

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», γαλλικά στρατιωτικά αεροπλάνα έκαναν αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από περιοχές που ελέγχει το «Ισλαμικό Κράτος» στη Λιβύη. Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι θα συνεχίσουν τέτοιες αποστολές στη Λιβύη, σύμφωνα με έγγραφο της Γαλλικής Προεδρίας στους δημοσιογράφους. Η σχετική ενημέρωση έγινε πριν από την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκολ», που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο, στα ανοιχτά των ακτών της Συρίας, με πρόσχημα τις επιχειρήσεις ενάντια στον ISIS. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι δύο πτήσεις έγιναν στις 20 και 21 Νοέμβρη πάνω από τις πόλεις Σύρτη και Τομπρούκ. «Ο δολοφόνος γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος». Γιατί, η Γαλλία ήταν το πρώτο κράτος που ξεκίνησε τον πόλεμο στη Λιβύη για την ανατροπή του Καντάφι και συνέχισε το ΝΑΤΟ, ενώ είχε συμβάλει στην οργάνωση και τον εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών τζιχαντιστών. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ετοιμάζονται νέα προσχήματα για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη Β. Αφρική.

«Ψητός Μαροκινός»...

«Ψητό Μαροκινό» αποκάλεσε το νεκρό μετανάστη στην Ειδομένη ο γενικός γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Τσουκαλάς, σε μια αποστροφή του λόγου του, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή. Δεν ξέρουμε αν του «ξέφυγε» ή αν σκόπιμα το είπε. Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις του Γ. Μουζάλα ότι «στην Ειδομένη θα δοθεί λύση, αλλά δε θα είναι βόλτα κολεγιόπαιδων στο δάσος», προϊδεάζει για άγρια καταστολή. Με απαξιωτικές δηλώσεις όπως αυτή του Τσουκαλά, τα σχέδια της κυβέρνησης μπορούν να γίνουν πιο εύπεπτα από το λαό. Χώρια που τέτοιες προκλήσεις είναι που ποτίζουν και το «δέντρο» της Χρυσής Αυγής...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1797 Ο Ρήγας Φεραίος συλλαμβάνεται στην Τεργέστη από την αυστριακή αστυνομία, παραδίδεται μαζί με άλλους συντρόφους του στις οθωμανικές αρχές, όπου θα βρουν τραγικό θάνατο.

1912 Το βράδυ της 6 προς 7 Δεκέμβρη ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1915 Διεξάγονται στην Ελλάδα βουλευτικές εκλογές. Το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελ. Βενιζέλου απέχει. Πρωθυπουργός επανεκλέγεται ο Στέφανος Σκουλούδης του Κόμματος των Εθνικοφρόνων. Την ίδια μέρα οι βενιζελικοί συγκροτούν στη Θεσσαλονίκη την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας.

1917 Λίγες μέρες μετά τη διακήρυξη περί αυτοδιάθεσης των λαών από τη μεριά της σοβιετικής εξουσίας, η Φινλανδία (η οποία έως τότε αποτελούσε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας) ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της. Στις 31 Δεκέμβρη, η σοβιετική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει την ανεξάρτητη Φινλανδία.

1923 Βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία. Το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα δεν συγκεντρώνει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το Εργατικό Κόμμα, με στήριξη των Φιλελεύθερων, σχηματίζει την πρώτη του κυβέρνηση (μειοψηφίας). Παρά τη σύντομη διάρκειά της (10 μήνες), το Εργατικό Κόμμα άσκησε πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου και καταστολής των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων στις βρετανικές αποικίες.

1940 Μαχόμενος τους Ιταλούς, ο ελληνικός στρατός μπαίνει στους Αγίους Σαράντα.

1944 Τα ξημερώματα, οι εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις (4 και 8 τάγματα αντίστοιχα) ξεκίνησαν στοχευμένες αντεπιθέσεις. Με την αποφασιστική αντίσταση του ΕΛΑΣ και των κατοίκων Αθήνας - Πειραιά πέρασαν σε άμυνα. Ο ΕΛΑΣ βάζει στόχο το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, ένα άριστα οχυρωμένο συγκρότημα δύναμης 1.100 ανδρών. Ηταν έτοιμοι να παραδοθούν αλλά τους έσωσαν τα βρετανικά άρματα μάχης. Η Ορεινή Ταξιαρχία χτυπά την Καισαριανή. Η μάχη έληξε μετά από 6 ώρες με νίκη του ΕΛΑΣ. Ο «Ριζοσπάστης» χαρακτήριζε την επόμενη μέρα την Καισαριανή «το Στάλινγκραντ της Ελλάδας»! Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε την Ειδική Ασφάλεια, την έδρα της Ανώτατης Διοίκησης Χωροφυλακής, την Υποδιοίκηση Χωροφυλακής και τη Διοίκηση Στερεάς.

1957 Δύο μήνες μετά την επιτυχή εκτόξευση του σοβιετικού δορυφόρου «Σπούτνικ», οι Αμερικανοί επιχειρούν εκτόξευση του πρώτου τους δορυφόρου στο Διάστημα. Ο αμερικανικός πύραυλος δεν κατάφερε παρά να πετάξει 1,2 μέτρα πάνω από το έδαφος προτού εκραγεί.

1972 Οι φοιτητές των Σχολών Υπομηχανικών Αθήνας και Θεσσαλονίκης κηρύσσουν απεργία διαρκείας με αίτημα την κατάργηση διατάγματος της χούντας για τον επαγγελματικό τους υποβιβασμό. Το απεργιακό κίνημα εξαπλώθηκε σε όλες τις τεχνικές σχολές της χώρας. Οι κινητοποιήσεις διήρκεσαν έως τις 23 Δεκέμβρη.

1990 Πεθαίνει ο μουσικός Παύλος Σιδηρόπουλος.

2008 Ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται από ειδικό φρουρό της Ελληνικής Αστυνομίας στα Εξάρχεια, ξεσηκώνοντας μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ