ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι, μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Συγκεντρώσεις σ' όλες τις πόλεις την Κυριακή. Στην Αθήνα στις 5.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους

Σε πεδίο σκληρής ταξικής μάχης έχουν μετατρέψει όλη τη χώρα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, πραγματοποιώντας πάνω από 1.000 εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, με τα συνδικάτα, τους φορείς της κοινωνικής συμμαχίας, τις Λαϊκές Επιτροπές να πραγματοποιούν πλήθος παρεμβάσεων πρωί και απόγευμα, όχι μόνο χτες αλλά και σήμερα, καλώντας ταυτόχρονα στα αυριανά συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις πόλεις. Στόχος να περάσει παντού το μήνυμα: «Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι! Μπορούμε να τους σταματήσουμε!».

Τα νέα σχέδια της συγκυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στόχο έχουν να κατασπαράξουν όποιο δικαίωμα έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση, προκειμένου να στηρίξουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες στην Υγεία, στην ιδιωτική Ασφάλιση, για να ενισχύσουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ σε αγωνιστικό συναγερμό αναφέρεται: «Μειώνουν ξανά τις συντάξεις! (...) Αυξάνουν δραματικά τα όρια ηλικίας! Σβήνουν τη δυνατότητα που είχαν αρκετοί εργαζόμενοι να συνταξιοδοτηθούν πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους ή πριν το γενικό όριο του 67ου έτους. (...) Αυξάνουν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 ένσημα στα 6.000 ένσημα! Συζητούν για νέους μαθηματικούς τύπους που θα μειώνουν τις συντάξεις (...). Τσακίζουν το ΕΚΑΣ (...). Αφήνουν την υγεία του λαού και την προστασία των εργαζομένων στο έλεος των κερδών των ασφαλιστικών εταιρειών!...».

Ορισμένους από τους βασικούς άξονες της νέας επίθεσης ομολόγησε προχτές Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για την κατοχύρωση του δικαιώματος στη σύνταξη από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα. Αν περάσει αυτό το μέτρο, με δεδομένη την ανεργία, τις ελαστικές και προσωρινές μορφές απασχόλησης, την ανασφάλιστη, ιδιαίτερα για τους νέους, εργασία, σημαίνει ότι πρέπει να ξεγράψουν ακόμα και την έννοια της σύνταξης! Ενα ακόμα πλήγμα που θα επιφέρουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ομολογία του υπουργού, είναι να μη συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενες γυναίκες με ανήλικα παιδιά πριν από τα γενικά όρια, φορτώνοντας στην πλάτη των γυναικών πολλά επιπλέον χρόνια εργασίας μαζί με την ανατροφή των παιδιών που στις σημερινές συνθήκες αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες.

Απέναντι στην αντιασφαλιστική λαίλαπα, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα ταξικής μάχης. Καλεί «την εργατική τάξη και τα συνδικάτα της, τις γυναίκες, τη νεολαία, τους συνταξιούχους να συγκρουστούν με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων. (...) Αν τα μέτρα προχωρήσουν ή όχι, θα εξαρτηθεί από τη στάση μας!»

Κινητοποιήσεις σήμερα Σάββατο

Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις και σήμερα σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές.

  • Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει πικετοφορία στο κέντρο της πόλης, θα ξεκινήσει 11 π.μ. από την πλατεία Αγ. Σοφίας.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς καλεί στις 12 το μεσημέρι σε συγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (πεζόδρομος Κομνηνών).
  • Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας καλεί σε πικετοφορία στις 11 π.μ. στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
  • Η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ στις 10 π.μ. οργανώνει στην Καλαμάτα εξόρμηση στη Λαϊκή Αγορά, ενώ το ΜΑΣ προχωρά στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, οργανώνει πικετοφορία στις 11 π.μ., με αφετηρία την πλατεία Αμερικής.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου, καλεί σε πικετοφορία στις 10.30 π.μ., με σημείο εκκίνησης τα γραφεία της (Αρτέμιδος 8, παλιό τέρμα).
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου, οργανώνει 3 μαζικές εξορμήσεις στις 11 π.μ. στις γειτονιές, με αφετηρία τα παρακάτω σημεία: Τζων Κένεντυ και Πελασγίας, πλατεία Δέγλερη και πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή.
  • Η Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ καλεί σε πικετοφορία στις 11 π.μ. στην πλατεία Σαρόκο.
Να μη μας βάλουν τη θηλιά στο λαιμό

Διάβημα των οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας, συγκεντρώσεις σε πολλούς χώρους δουλειάς

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να τους περάσουν στο λαιμό τη θηλιά των νέων σαρωτικών μέτρων που σχεδιάζονται για την Κοινωνική Ασφάλιση, δήλωσαν οι οικοδόμοι με τη χτεσινή τους κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο της Αθήνας οργάνωσαν τη χτεσινή συγκέντρωση, δίνοντας απάντηση στην πολιτική που θέλει τους οικοδόμους στο εργοτάξιο και το γιαπί μέχρι τα βαθιά γεράματα και στερεί στην ουσία τη σύνταξη από έναν κλάδο που τον ρημάζει η ανεργία.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, Π. Κοκκόρη. Στα ερωτήματα που του έθεσαν, σε σχέση με την αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων στα 6.000 από 4.500 που είναι σήμερα και τα όρια ηλικίας, ο τελευταίος αρκέστηκε να απαντήσει πως δε γνωρίζει τίποτα. Προσπάθησε μάλιστα να διασκεδάσει την ανησυχία και την οργή χιλιάδων οικοδόμων, ισχυριζόμενος πως μπορεί τα μέτρα να είναι απαίτηση της τρόικας αλλά αυτό δε σημαίνει πως η κυβέρνηση θα τα αποφασίσει, ενώ μόλις προχτές ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε σε αντιπροσωπεία συνδικάτων ότι αυτό είναι ήδη απόφαση της κυβέρνησης.

«Θέλουν να μας πιάσουν στον ύπνο», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γ. Τασιούλας, και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι το έργο το έχουν ξαναδεί. Υπενθύμισε ακόμα πως και τα προηγούμενα χρόνια οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό συνοδεύτηκαν από αντίστοιχη κοροϊδία. Για παράδειγμα, η αύξηση των ορίων ηλικίας υποτίθεται πως θα «έσωζε» το ασφαλιστικό σύστημα, στην πράξη όμως τα μέτρα αποδείχθηκαν κρίκοι σε μια αλυσίδα χωρίς τέλος. Επίσης, κατήγγειλε τη στάση του υπουργού Εργασίας, που συστηματικά αρνείται να δει τους οικοδόμους και γενικά τους εκπροσώπους των εργαζομένων και τόνισε πως έχει κατακτήσει επάξια τον τίτλο του «υπουργού της εργοδοσίας».

Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο απευθύνουν στους οικοδόμους κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Κυριακή και προετοιμασίας για νέα απεργία. Διεκδικούν: Καμιά αύξηση των ορίων ηλικίας και των ελάχιστων ημερών για συνταξιοδότηση. Σύνταξη στα 55 χρόνια. Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών νόμων. Διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων για τους οικοδόμους. Αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου. Δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μέτρα ανακούφισης των ανέργων και αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας με επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Στα ξενοδοχεία

Την ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης που σχεδιάζουν κυβέρνηση, τρόικα και εργοδότες και τις συνέπειες της νέας επίθεσης για όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για όσους δουλεύουν στον κλάδο, συζήτησε το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής με τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα. Με τις περιοδείες και τις εξορμήσεις που οργάνωσε χτες, μετέφερε στους χώρους δουλειάς το μήνυμα που έστειλε μαζί με δεκάδες άλλα συνδικάτα, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, στην κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης: «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση» και κάλεσε σε μαζικό και μαχητικό «παρών» στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Στο φόντο της εποχικότητας του επαγγέλματος αλλά και των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους που δουλεύουν ως «έξτρα», με συμβάσεις μιας μέρας, η αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000, μετατρέπει σε άπιαστο όνειρο τη συνταξιοδότηση. Ακόμα χειρότερα έχουν τα πράγματα για τις γυναίκες, που αποτελούν μεγάλο μέρος του προσωπικού των ξενοδοχείων. Εργαζόμενοι και εργαζόμενες αναρωτιούνται πως μπορεί να αντέξει κάποιος να δουλεύει στις ηλικίες των 62 και των 67 ετών. Μάλιστα, στις συνθήκες που επικρατούν, με την πολυαπασχόληση και εντατικοποίηση να αποτελούν τον κανόνα, μοιάζει όπως λένε αδύνατο να αντέξει ένας εργαζόμενος τους ρυθμούς και την καταπόνηση του οργανισμού του.

Τα παραπάνω συζητήθηκαν στις χτεσινές εξορμήσεις, όπως σε αυτή που έγινε στο ξενοδοχείο «Metropolitan». Στο συγκεκριμένο μάλιστα χώρο, το Συνδικάτο κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πείρα από τις δυο απεργιακές μάχες που έδωσαν με επιτυχία, την 1η Νοέμβρη και στις 27 Νοέμβρη, για να οργανώσουν με αντίστοιχο τρόπο την απάντησή τους στα νέα μέτρα.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για τη συγκέντρωση την Κυριακή στην Ομόνοια έχουν οριστεί στις 5 μ.μ., στα παρακάτω σημεία:

  • Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστριών - Καθαριστών, Μεταφορών, Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών, δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Τηλεπικοινωνιών, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, μαζικοί φορείς Κεντρικού Τομέα, Λαυρεωτικής και Μεσογείων, ΠΑΣΕΒΕ, Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ.
  • Πλατεία Βάθης: Σωματεία Τροφίμων, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, ΕΥΔΑΠ και Χημικής Βιομηχανίας.
  • Πλατεία Καραΐσκάκη: Σωματεία ΟΤΑ και δημόσιου τομέα, μαζικοί φορείς Βόρειου Τομέα.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης: Συνταξιουχικά σωματεία και μαζικοί φορείς Νότιου Τομέα.
  • Χαυτεία: Εκπαιδευτικοί, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ)
Ο Δ. Κουτσούμπας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα κάνει δηλώσεις στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ ενάντια στην κατεδάφιση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, την Κυριακή 7 Δεκέμβρη, στις 17.30 στην Ομόνοια.

Την Τετάρτη οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων

Σε ολονύχτια παναττική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα, προχωρούν την Τετάρτη 10/12, από τις 6 μ.μ., οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΤΑΕ - ΟΑΕΕ - ΟΤΑ. Την κινητοποίηση θα πλαισιώνει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Συγκέντρωση θα γίνει επίσης στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 το πρωί, μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Στη Λάρισα θα γίνει συγκέντρωση στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο και στο Ηράκλειο Κρήτης στις 10 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την Κυριακή

Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια οργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή σε όλες τις πόλεις!

Αθήνα, 5.30 μ.μ., Ομόνοια

Θεσσαλονίκη, 6 μ.μ., πλατεία Αριστοτέλους

Λάρισα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 6 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

Καλαμάτα, 6 μ.μ., Πλατεία 23ης Μάρτη

Ζάκυνθος, 7 μ.μ., πρώην Νομαρχία

Καβάλα, 6.30 μ.μ., Δημοτικός Κήπος

Ξάνθη, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Δράμα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία

Κοζάνη, 7 μ.μ., πεζόδρομος

Σέρρες, 6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας

Γρεβενά, 12 μ., πεζόδρομος Θ. Ζιάκα

Πτολεμαΐδα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Καστοριά, 6 μ.μ., πρώην Νομαρχία

Φλώρινα, 6 μ.μ., κεντρική πλατεία

Σάμος, 6 μ.μ., πλατείες Σάμου και Καρλοβάσου

Ηράκλειο, 11 π.μ., Αλικαρνασσός (πλατεία Αγίου Νικολάου), Ατσαλένιο (πλ. Σινάνη) και Καμίνια (πιάτσα ταξί)



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ