ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Πιο φανερές οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές

Οι εκκλήσεις για εθνική «συναίνεση» και «συνεννόηση» σε συνδυασμό με μπόλικη προεδρολογία, ήρθαν κατά τη χτεσινή, τρίτη μέρα της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2015 στην Ολομέλεια της Βουλής, να συμπληρωθούν στο σκηνικό της δικομματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ.

Ζήτημα εθνικής «συνεννόησης» έθεσε από το βήμα της Βουλής η Ντ. Μπακογιάννη, προτείνοντας τη δημιουργία «ενός εθνικού μετώπου, με στόχο να υπάρξει συμφωνία στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας». Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλης έκανε λόγο για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας χωρίς Σαμαρά και Βενιζέλο».

Παράλληλα, κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό συνέχισαν να πλειοδοτούν στο ποιος μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει την εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων. Οι 7 υφυπουργοί και οι υπουργοί Αμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης που είχαν περάσει από το βήμα μέχρι χτες το απόγευμα κατέθεσαν τα διαπιστευτήριά τους στο κεφάλαιο, εκθειάζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις που πρέπει να ενισχυθούν για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του βουλευτή Αν. Ξανθού για το θέμα της Υγείας: «Εμείς, ανέφερε, δεν υπερασπιζόμαστε το ΕΣΥ του χτες. Θέλουμε ένα νέο δημόσιο σύστημα Υγείας που διευρύνει το δημόσιο χώρο στην περίθαλψη και περιορίζει την αγορά». Γιατί δε μιλά για κατάργηση της αγοράς στην Υγεία; Γιατί δεν αρέσει στην υγιή επιχειρηματικότητα. Παραπλανούν όμως το λαό.

Από την άλλη μεριά, οι βουλευτές του ΚΚΕ συνέχισαν με τις παρεμβάσεις τους να αναδεικνύουν την αναγκαιότητα κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αποκαλύπτοντας, για μια ακόμη φορά, το άκρως αντιλαϊκό περιεχόμενο του προϋπολογισμού, προβάλλοντας το δρόμο που συμφέρει το λαό, κόντρα στα μονοπώλια.

Βαρβαρότητα για τους φτωχομεσαίους αγρότες

Ετσι, ο Νίκος Μωραΐτης επικέντρωσε την ομιλία του στους φτωχούς αγρότες, τονίζοντας ότι «μέσα από τον προϋπολογισμό του 2015 συνεχίζεται η επίθεση» σε βάρος τους για το βίαιο ξεκλήρισμά τους «για να μαζευτεί η γη και η παραγωγή σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις: Αγρια φορολογία από το πρώτο ευρώ στο ήδη λεηλατημένο αγροτικό εισόδημα, αυξήσεις στα εφόδια, στο αγροτικό ρεύμα, στο αγροτικό πετρέλαιο. Σημαντικές μειώσεις στην επιστροφή του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου στα καύσιμα. Χαράτσια στον ΕΛΓΑ, στον ΟΓΑ, εκατοντάδες χιλιάδες φτωχοί αγρότες είναι χωρίς φάρμακα, περίθαλψη. Παιδιά φτωχών αγροτών είναι χωρίς εμβόλια». Τα 19 δισ. ευρώ που «θριαμβολογεί η κυβέρνηση» ότι έρχονται από τη νέα ΚΑΠ, θα πάνε και αυτά στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Η χώρα «έχει την παραγωγική δυνατότητα να θρέψει το λαό της με προϊόντα άριστης ποιότητας. Κι όμως, μεγάλα τμήματα του λαού μας υποσιτίζονται, παιδιά λιποθυμούν από την πείνα. Σύμφωνα με δικά σας στοιχεία, της ΕΛΣΤΑΤ, λαϊκές οικογένειες δεν καταναλώνουν κρέας, ψάρι, φρούτα που μπορούν στη χώρα μας να είναι σε αφθονία». «Αυτή είναι η βαρβαρότητα του συστήματος που υπηρετείτε» κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. «Καλούμε όλους να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη τους, να συστρατευτούν με το ταξικό κίνημα για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής».

Τσακίζει όποια δικαιώματα απέμειναν σε Υγεία - Πρόνοια

Στην παρέμβασή του, ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός με την μείωση των δαπανών σε Υγεία, Παιδεία και συνολικά σε κοινωνικές δομές και υπηρεσίες, προωθεί την ιδιωτικοποίησή τους για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αναφερόμενος ειδικά στους Δήμους και τις Περιφέρειες σημείωσε: «Συρρικνώνετε τις κοινωνικές δομές. Ιδιωτικοποιείτε υπηρεσίες και έργα. Αντικαθιστάτε το μόνιμο προσωπικό που έχει ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με εργαζόμενους ποικίλων ελαστικών συμβάσεων, αλλά και με δράσεις μέσω ΜΚΟ και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων». «Είναι κούφια, σημείωσε, η αντιπαράθεση ανάμεσα σε συγκυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί στα στρατηγικής σημασίας υπάρχει σύμπτωση θέσεων. Συμφωνείτε και οι δύο, συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, στην προσήλωση στην ΕΕ των μονοπωλίων, στην ανακήρυξη του ΝΑΤΟ ως παράγοντα σταθερότητας στη περιοχή μας. Αν στηρίζεις αυτούς τους δύο πυλώνες του αστικού συστήματος ό,τι και να λες για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης της κρίσης, ή των επιπτώσεών της, δεν έχουν καμία πρακτική αξία για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα». «Το ΚΚΕ, παλεύει για όλα τα λαϊκά προβλήματα, αγωνίζεται για τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας που θα παλέψει για τη λαϊκή εξουσία, ώστε ο παραγόμενος πλούτος να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

Στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας και στις δραστικές περικοπές κατά τουλάχιστον 500 εκατομμύρια, που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός αναφέρθηκε ο Γιώργος Λαμπρούλης, σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν κατεύθυνση της ΕΕ «για μείωση των δημοσίων δαπανών, συμπίεση της τιμής εργατικής δύναμης, με στόχο την πολύπλευρη στήριξη του κεφαλαίου, την καπιταλιστική ανάπτυξη». Τόνισε ότι στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης η Υγεία - Πρόνοια είναι ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα, δυσπρόσιτα για την πλειοψηφία του λαού. Ας πουν, επισήμανε, οι υποστηριχτές του ευρωμονόδρομου, αυτού του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, γιατί στη σημερινή εποχή με την τεράστια δυνατότητα που προσφέρει η παραγωγικότητα της εργασίας, οι κατακτήσεις της επιστήμης, τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, η ύπαρξη ενός πολυάριθμου εξειδικευμένου, υγειονομικού δυναμικού, η Υγεία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που βασανίζουν το λαό;

Κάλεσε σε συσπείρωση δυνάμεων και οργάνωση της πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, με προοπτική την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία όπου «ο ίδιος ο λαός μπορεί να σχεδιάσει και να αναπτύξει ένα πανελλαδικό κρατικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας σε όλα τα επίπεδα, το οποίο να παρέχει απολύτως δωρεάν και ποιοτικά αναβαθμισμένες όλες τις υπηρεσίες» που απαιτούν οι λαϊκές ανάγκες.

Να σηκώσει κεφάλι η νεολαία

Στην Παιδεία και στο μέλλον που ετοιμάζουν για τη νέα γενιά της εργατικής τάξη αναφέρθηκε η Λιάνα Κανέλλη. Τόνισε ότι είναι τουλάχιστον υποκρισία όλοι να κόπτονται για τους νέους, όταν από την πλευρά της κυβέρνησης ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει για την Παιδεία, μόλις το 3,1% και είναι περίπου 50% κάτω σε σχέση με το 2011, ενώ από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι «σε ένα ευρωπαϊκό καθεστώς ακόμα και η καινοτομία και η έρευνα δεν γίνεται χωρίς χορηγούς». «Οταν έχεις ιδιωτικά πανεπιστήμια, πρόσθεσε, το πανεπιστήμιο θα κάνει "λοκ άουτ", γιατί θα είναι επιχείρηση, αυτές θα είναι οι ευρωπαϊκές αξίες και προδιαγραφές». Εμφανίζονται, συνέχισε, να υποστηρίζουν δήθεν τη νεολαία, όταν την ίδια ώρα κόπτονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη, μια ανάπτυξη, όπου οι εργάτες όπως ο «Χρήστος στη Χαλυβουργία του Βόλου» χάνουν τη ζωή τους από την άγρια εκμετάλλευση. Σημείωσε ότι το μέλλον που εξασφαλίζουν στη νεολαία συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαχείριση της ακραίας φτώχειας. «Οποιος μιλάει για νεολαία μέσα στην ΕΕ δεν κάνει τίποτα άλλο από το να τη φέρνει μπροστά στην πραγματικότητα που λέει ότι ή θα υποταχθεί ή θα σηκώσει κεφάλι. Και η πρόταση είναι να σηκώσει κεφάλι και αυτήν την πρόταση - έξω από ΕΕ, έξω από ΝΑΤΟ, τον ΟΑΣΑ, έξω από τα προγράμματα αντιμετώπισης και διαχείρισης της φτώχειας - τη διατυπώνει μόνο το ΚΚΕ».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Στα σκαριά, η ρύθμιση με τα «προαπαιτούμενα»

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Δεκέμβρη, θα συζητηθούν τα εκκρεμή ζητήματα της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και την τρόικα, ενώ στις 15 Δεκέμβρη προγραμματίζεται και νέα συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα εξετάστηκε στο πλαίσιο χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο, σύμφωνα με τον οποίο πριν από τις 15 Δεκέμβρη θα υπάρξει «μια τεχνική συμφωνία των επιτελείων».

Μιλώντας στη συνεδρίαση της συντονιστικής γραμματείας της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής για το Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, ο Ευ.Βενιζέλος σημείωσε ότι θα «απαιτηθεί ένας νόμος για τις λεγόμενες προαπαιτούμενες ενέργειες», ενώ σε ό,τι αφορά τα αντιλαϊκά παζάρια για διαχείριση του κρατικού χρέους σημείωσε ότι θα ολοκληρωθούν «μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, κατά πάσα πιθανότητα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Τέλος, έκανε αναφορές σχετικά με κυοφορούμενες αλλαγές στη νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ενταση των αντιθέσεων με τις ΗΠΑ και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης

Στο μεταξύ, μια μέρα μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, η οποία αποφάσισε να μεταθέσει για τις αρχές Γενάρη τις όποιες αποφάσεις για ενδεχόμενη αγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, συνεχίζουν οι αντιδράσεις που αποτυπώνουν την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Μετά την παρέμβαση του αντιπροέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Σ. Φίσερ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «τα ίδια επιχειρήματα υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης, τα οποία επιβεβαιώθηκαν στην περίπτωση της αμερικανικής οικονομίας, ισχύουν και για την Ευρώπη», χτες ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ), Γ. Βάιντμαν, ουσιαστικά «προειδοποίησε» την ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων. «Στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα κεντρικό κράτος που εκδίδει ομόλογα που είναι πολύ ασφαλή. Εδώ δεν έχουμε κεντρικό κράτος», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εάν ο δανεισμός γίνει πολύ φθηνός για τα κράτη, αυτό θα αποθαρρύνει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια στιγμή, σε νέο χαμήλωμα του πήχη σχετικά με τους εκτιμώμενους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης στη γερμανική οικονομία προχώρησε η Μπούντεσμπανκ. Ο προβλεπόμενος ρυθμός καπιταλιστικής ανάπτυξης στη γερμανική οικονομία για το 2015 μειώθηκε στο μισό και συγκεκριμένα στο 1% (από 2% που ήταν η πρόβλεψη του Ιούνη), ενώ για το 2016 μειώθηκε στο 1,6% (από 1,8%).

ΕΕΔΥΕ
Αρχίζει σήμερα το Συνέδριό της

Σήμερα Σάββατο, αρχίζει το 17ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, στο Δημαρχείο Χαϊδαρίου. Η προσέλευση θα γίνει στη 1 μ.μ. και η έναρξη των εργασιών στις 2 μ.μ.. Η μετακίνηση προς το Δημαρχείο Χαϊδαρίου γίνεται από ΑΘΗΝΑ με το λεωφορείο Γ16 (αφετηρία πλατεία Κουμουνδούρου - Στάση «ΠΑΛΑΤΑΚΙ»). Από ΠΕΙΡΑΙΑ με το λεωφορείο 845 (αφετηρία πλατεία Καραϊσκάκη - Στάση «ΠΑΛΑΤΑΚΙ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ