ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα για συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό

Μαχητική απάντηση τη μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού της φοροληστείας και των πλειστηριασμών

Κάλεσμα προς τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα και τους εργαζόμενους να δώσουν μαχητική απάντηση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οργανώνοντας μαζικά συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού της φοροληστείας και των πλειστηριασμών, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Σε ανακοίνωσή του για την προχτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του, όπου αποτιμήθηκε και η απεργιακή μάχη που δόθηκε στις 28 Νοέμβρη, το ΠΑΜΕ σημειώνει τα εξής:

«Την Τρίτη 4 Δεκέμβρη, συνεδρίασε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και συζήτησε τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από την απεργιακή μάχη στις 28 Νοέμβρη.

Από τη συζήτηση αναδείχθηκε ότι η απεργία στις 28 Νοέμβρη, με τα μαζικά συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, αποτέλεσε μαχητική και αναγκαία απάντηση σε κυβέρνηση - εργοδοσία - εργατοπατέρες. Παρά την υπονομευτική τακτική του εργατοπατερισμού, αλλά και την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί "τέλους των μνημονίων", χιλιάδες εργαζόμενοι απήργησαν και συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις των Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών και των Συνδικάτων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Σημαντικό στοιχείο είναι η αυξημένη συμμετοχή στην απεργία σε κλάδους και χώρους όπου οι ταξικές δυνάμεις είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων.

Μπαίνει επιτακτικά η ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία, ειδικά στους χώρους όπου κυριαρχούν οι ελαστικές μορφές, οι νέοι εργαζόμενοι που είναι στην πλειοψηφία τους ασυνδικάλιστοι. Το επόμενο διάστημα είναι σημαντικό να προχωρήσει η συζήτηση στα σωματεία, στους χώρους δουλειάς. Να δυναμώσουν η ενημέρωση και η οργάνωση της εργατικής τάξης απέναντι στην επίθεση που συνεχίζεται.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλιμακώνει την επίθεσή της μέσα από την προετοιμασία ενός σκληρού, ταξικού, αντιλαϊκού προϋπολογισμού με δεκάδες νέα αντιλαϊκά μέτρα.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Συνδικάτα να δώσουμε μαχητική απάντηση με μαζικά συλλαλητήρια στις 18 Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού της φοροληστείας και των πλειστηριασμών.

Να δυναμώσουν ο αγώνας και οι πρωτοβουλίες για τις ΣΣΕ, τα ζητήματα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Στηρίζουμε τη σημαντική πρωτοβουλία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία για συλλαλητήριο και κινητοποιήσεις στις 10 Δεκέμβρη για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους της Υγείας και το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Παναττική κινητοποίηση ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τις απολύσεις

Σε παναττική κινητοποίηση τη Δευτέρα 10/12, με στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τη λήξη της βάρδιας, συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στη 1 μ.μ. και πορεία στη Βουλή, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές Πρόνοιας, παλεύοντας ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι προετοιμασίες για την κινητοποίηση προχωρούν με βάση όσα αποφασίστηκαν σε μαζική σύσκεψη συντονισμού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων 17 Διοικητικών Συμβουλίων από νοσοκομεία της Αττικής και Επιτροπών Αγώνα, ενώ η παναττική στάση εργασίας έχει προκηρυχθεί από τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Ενώσεις (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ).

Κάλεσμα από την Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση και να διεκδικήσουν:

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ - ΚΕΕΛΠΝΟ, εργολαβικοί).

-- Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και σε συντάξεις.

-- Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

-- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, με πλήρη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Παρουσιάζοντας την εφιαλτική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και την απειλή της απόλυσης για χιλιάδες εργαζόμενους, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Χιλιάδες συνάδελφοί μας, με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, που εργάζονται χρόνια δίπλα μας, καλύπτοντας μέρος των μεγάλων ελλείψεων, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άμεσης απόλυσης.

Πρόκειται για 500 περίπου επικουρικούς γιατρούς, που απολύονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου, και άλλους 600 περίπου, μέσω ΕΣΠΑ, που απολύονται μέχρι 31 Ιανουαρίου, ενώ δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι διαδικασίες ούτε για την αντικατάσταση των τουλάχιστον 360 μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μέχρι τέλος του χρόνου.

Ακολουθούν 1.200 επικουρικοί εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, που σύμφωνα με την πρόσφατη τροπολογία, η απόλυσή τους θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Μαΐου 2019. Εχουν ήδη απολυθεί (και απολύονται καθημερινά) δεκάδες επικουρικοί γιατροί, καθώς και νοσηλευτές, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, που εργάζονταν σε ΜΕΘ, ενώ παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις μέχρι σήμερα, ολόκληρο το 2018, δεν έχει προκηρυχθεί θέση μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και αν υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για "1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση", αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις ελλείψεις, την εντατικοποίηση, τα χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, τις συνεχείς βάρδιες και εφημερίες, την ταλαιπωρία και την επικινδυνότητα τόσο για τους υγειονομικούς όσο και για τους ασθενείς. Μόνο αγανάκτηση λοιπόν μας προκαλεί ο υποτιθέμενος καβγάς μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το ποια είναι η "λιγότερο κακή" αναλογία μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα στην Υγεία - Πρόνοια.

Την ίδια ώρα, παρά τους έξαλλους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για δήθεν "εκδίωξη των εργολάβων", οι εργολαβικές εταιρείες συνεχίζουν, σε δεκάδες δημόσιες μονάδες, να θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενες χιλιάδες εργολαβικούς εργαζόμενους. Ενώ και όπου ακόμη έχει προχωρήσει η διαδικασία με προσλήψεις ορισμένου χρόνου (με ατομικές συμβάσεις), στις υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης κ.λπ., οι εργαζόμενοι βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης λόγω λήξης των συμβάσεών τους, για να μη μιλήσουμε για τις απαράδεκτες συνθήκες.

Αντίστοιχα για τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ, η παράταση της σύμβασης (που πάντως δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί), κάτω και από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, δεν εξασφαλίζει στους εργαζόμενους πλήρη δικαιώματα (π.χ. επίδομα τέκνων και μισθολογική εξέλιξη), ούτε βέβαια μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να μην εμπιστευτούν την κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά να οργανώσουν τον δικό τους μαζικό αποφασιστικό αγώνα, παραμερίζοντας ταυτόχρονα τα εμπόδια που προσπαθούν να βάλουν οι πλειοψηφίες στις διοικήσεις ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, και να παλέψουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

«GEFRA - Γ.Ν. ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ»
Να διασφαλιστούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι και αγρότες

Τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Εργασίας, μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, για τους 400 εργαζόμενους στην επιχείρηση «GEFRA - Γ.Ν. Φραγκίστας», οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι και σε αβεβαιότητα όσον αφορά τις θέσεις εργασίας τους.

Η επιχείρηση, η οποία δραστηριοποιείται στη συσκευασία και εξαγωγή φρούτων κυρίως στην Αργολίδα και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, έχει προχωρήσει σε παύση λειτουργίας επικαλούμενη οικονομική δυσχέρεια, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους για τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη και Νοέμβρη, ενώ τους οφείλει επίσης το επίδομα αδείας. Αντίστοιχα «στον αέρα», με χρωστούμενα χρήματα από την πώληση των προϊόντων τους, βρίσκονται και περίπου 2.000 αγρότες της Αργολίδας και άλλων περιοχών.

Στη συνάντηση ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας δεσμεύτηκε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε νέα συνάντηση με την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Αργολίδας στις 14 Δεκέμβρη. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου επιφυλάχθηκε να μεταφέρει στην πολιτική ηγεσία το αίτημα για έκτακτο βοήθημα στους εργαζόμενους.

Αναλυτικότερα, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αργολίδας διεκδικούν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Μέτρα στήριξης των εργαζομένων για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, όλων των εργαζομένων, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης.

Κινητοποίηση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Εντός της πύλης εισόδου των Ναυπηγείων Ελευσίνας παραμένουν από χτες το μεσημέρι οι εργαζόμενοι, απαιτώντας από την εργοδοσία συγκεκριμένη ημερομηνία καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, του επιδόματος αδείας και των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από το Μάη έως και σήμερα. Οι εργαζόμενοι απαιτούν επίσης να δοθεί άμεση λύση που να διασφαλίζει τα δεδουλευμένα τους, τις θέσεις εργασίας και τις ΣΣΕ. Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι και να δοθεί άμεσα οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους ενόψει των Χριστουγέννων.

Στο σημείο υπήρχε παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, γεγονός που κατήγγειλε το Παράρτημα Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, εκπρόσωποι του οποίου παρευρέθηκαν στην κινητοποίηση, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του Συνδικάτου στους εργαζόμενους του Ναυπηγείου και καλώντας όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να βρεθούν στο πλευρό τους, καθώς είναι ενιαία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα γίνει κινητοποίηση των εργαζομένων στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αντιπροσωπεία του θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη.

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες
  • Η Πανελλήνια Ενωση Κατώτερων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση αύριο, Παρασκευή, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του σωματείου (Νοταρά 108, Πειραιάς).
  • Ο Σύνδεσμος Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας καλεί σε τακτική Γενική Συνέλευση αύριο, Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.
  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του συλλόγου την Κυριακή 9/12, στις 11 π.μ., στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (οδός Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
  • Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Πάτρας πραγματοποιεί εκλογές από τις 9 έως τις 14 Δεκέμβρη. Τις πρωινές ώρες (8.30 π.μ. έως 1 μ.μ.) οι εκλογές θα πραγματοποιούνται στα εργοτάξια και λοιπά έργα της περιοχής, ενώ τις απογευματινές (5.30 μ.μ. έως 9 μ.μ.) θα γίνονται στα γραφεία του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φώκαιας 26, πλ. Ελευθερίας, Προσφυγικά).


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ