ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Απαιτούν οι εξαθλιωμένοι να μη μεταναστεύουν

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η ενίσχυση της πολιτικής του διωγμού των εξαθλιωμένων της καπιταλιστικής βαρβαρότητας των επεμβάσεων και της φτώχειας, που καταφεύγουν σε χώρες της ΕΕ, θα είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ συνεχίζοντας την πεπατημένη. Χτες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, παρουσίασε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, τις επικείμενες δράσεις της ελληνικής προεδρίας στους τομείς της μετανάστευσης και του ασύλου. Εκτός, λοιπόν, από την ενίσχυση των πολιτικών «επιστροφής» των μεταναστών που έρχονται στην ΕΕ, η ελληνική προεδρία, ανάμεσα στα άλλα, θα επικαιροποιήσει το «σχέδιο δράσης της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής πίεσης - στρατηγική αντίδραση», με έμφαση σε μέτρα που θα οδηγήσουν στην αύξηση της καταστολής στα σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό, προχτές, η Τουρκία συμφώνησε με την ΕΕ να υπογράψει μέσα στο Δεκέμβρη τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών που εισέρχονται χωρίς χαρτιά στην ΕΕ, με αντάλλαγμα την έναρξη της διαδικασίας άρσης της υποχρέωσης θεώρησης για Τούρκους πολίτες. Η συμφωνία αυτή επετεύχθη στη συνάντηση που είχε στη βελγική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου με την επίτροπο για τις εσωτερικές υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ.

Η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι (όπως είχε ήδη υποστηρίξει με πρόσφατο άρθρο του στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και ο πρωθυπουργός Τζέιμς Κάμερον) ζήτησε να τεθούν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων μεταναστών από τις φτωχότερες χώρες προς τις πλουσιότερες και δη προς τη Βρετανία παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητά τήρηση του συγκεκριμένου δικαιώματος από την πρωτοχρονιά του 2014 οπότε τελειώνει η μεταβατική περίοδος που είχαν ορίσει οκτώ χώρες - μέλη της Ενωσης στη διάρκεια της οποίας περιορίζονταν τα δικαιώματα Βούλγαρων και Ρουμάνων πολιτών να αναζητήσουν εργασία σε άλλες ευρω-ενωσιακές χώρες.

Η Μέι ζήτησε μέτρα που θα «καθυστερήσουν την πλήρη πρόσβαση στην ελεύθερη μετακίνηση» για να αποτραπεί η μαζική μετανάστευση», τονίζοντας ότι παρόμοιες θέσεις έχουν χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία, που επίσης υποστηρίζουν τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στην παροχή κοινωνικών επιδομάτων για μετανάστες.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Βρετανίδας υπουργού, στα μέτρα αυτά θα μπορούσε να περιληφθεί ένα κατώτατο όριο εισοδήματος ή εσόδων ανά άτομο προτού λάβει πλήρη δικαιώματα ελεύθερης μετακίνησης, ενώ πρόσθεσε ότι οι χώρες - μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να εισάγουν «εθνικές ποσοστώσεις» στη μετανάστευση από άλλες χώρες - μέλη.

Παρόμοια στάση τήρησε και ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς - Πέτερ Φρίντριχ που είπε πως θα συνεχίσει να μπλοκάρει την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, επικαλούμενος ανησυχίες για τη «διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα» στις χώρες αυτές...

Αντίθετη σε αυτές τις προτάσεις παραμένει η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ που απέρριψε τις προτάσεις του Λονδίνου και του Βερολίνου, θυμίζοντας την αρχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ πως η ελεύθερη μετακίνηση «είναι ένα βασικό δικαίωμα στην εσωτερική αγορά».

Η ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών συμπεριελάμβανε, επίσης, τρόπους αποτροπής ναυτικών δυστυχημάτων με θύματα μετανάστες στη Μεσόγειο αλλά και προτάσεις για τις αυξημένες περιπόλους της ΕΕ στην περιοχή για μια ΕΕ φρούριο.

Στο πλαίσιο της Συνόδου, οι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν γαλλογερμανική πρόταση, αποφασίζοντας ότι θα μπορούν στο μέλλον να απαγορεύουν την είσοδο στο έδαφός τους πολιτών από τη Σερβία και την ΠΓΔΜ εάν δε διαθέτουν βίζα, προκειμένου να περιοριστεί η κατάχρηση του δικαιώματος παροχής ασύλου σε μετανάστες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Λιτότητα διαρκείας και σύνταξη στα... 70

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εργασία τουλάχιστον μέχρι τα... 68 έτη ως τα μέσα του 2030 σχεδιάζει η βρετανική κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, σε μια χώρα εκτός Ευρωζώνης, χωρίς μνημόνιο, αλλά με τα αντιλαϊκά μέτρα να πέφτουν βροχή. Ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν, σύμφωνα με νέο σχέδιο που παρουσίασε χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων πρότεινε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να αλλάξει σταδιακά από τα 65 στα 68 μέχρι τα μέσα του 2030 αντί το 2048, όπως προβλεπόταν αρχικά, επικαλούμενος τις τελευταίες εκτιμήσεις για το μέσο προσδόκιμο ζωής στη Βρετανία. Ο ίδιος πρότεινε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα... 69 χρόνια ως το τέλος της δεκαετίας του 2040, κάτι που θα επηρεάσει όλους τους Βρετανούς που είναι σήμερα σαράντα ετών.

Η βρετανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συνταξιοδοτικού, που ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στο χρόνο, εισήγαγε κι ένα σχέδιο υποχρεωτικής εταιρικής σύνταξης, που θα εφαρμοστεί σταδιακά. Ο Οσμπορν υπογράμμισε επίσης ότι οι πολιτικές λιτότητας θα συνεχιστούν παρά τις προβλέψεις για ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1,4% ως το τέλος τρέχοντος έτους και κατά 2,4% μέσα στο 2014.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
«Εφυγε» ο Νέλσον Μαντέλα

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Παγκόσμια συγκίνηση προκαλεί η είδηση θανάτου του 95χρονου πρώην ηγέτη της Νότιας Αφρικής και αγωνιστή κατά του ρατσιστικού καθεστώτος του Απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, αργά χτες βράδυ, στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, μετά από πολύμηνη μάχη με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα ανακοίνωσε τη θλιβερή είδηση σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα σημειώνοντας πως «το έθνος έχασε το σημαντικότερο τέκνο του», έναν μοναδικό άνθρωπο «που πάνω από όλους ενσάρκωσε τις ελπίδες του για ειρήνη και συμφιλίωση». Ο Ζούμα έκανε μνεία στον άοκνο αγώνα του πρώην ηγέτη του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC) και πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της Ν. Αφρικής, εκφράζοντας εκ μέρους του νοτιοαφρικανικού λαού ευγνωμοσύνη «διότι θυσίασε πολλά για να είναι ελεύθερος ο λαός μας».

Ο Νέλσον Μαντέλα δεν ήταν μόνο ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη στη Νότια Αφρική κατά τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων, δημοκρατικών, πολυφυλετικών και πολυκομματικών εκλογών του 1994. Ηταν ένα ζωντανό σύμβολο του πολύχρονου αγώνα του νοτιοαφρικανικού λαού κατά του στυγνού ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ.

Γεννήθηκε στις 18 Ιούλη 1918 στο Τρανσκέι της Ν. Αφρικής και αποφοίτησε από τη Νομική του πανεπιστημίου Witwatersrand για να ενταχθεί δυναμικά στο πλευρό του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ΑΝC) το 1944. Σύμφωνα με τον Βρετανό πανεπιστημιακό ιστορικό Στέφεν Ελις, που επικαλείται στοιχεία από μυστικές συναντήσεις στελεχών του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος (SACP), ο Νέλσον Μαντέλα ήταν μέλος του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ ήδη από τη δεκαετία του '60.

Το 1960 το ANC κηρύσσεται παράνομο από το ρατσιστικό καθεστώς των Αφρικάνερς, γεγονός που ατσαλώνει τη θέληση του Μαντέλα για κλιμάκωση του απελευθερωτικού αγώνα. Στις 12 Ιούνη 1964 μαζί με άλλους επτά συναγωνιστές καταδικάζεται σε ισόβια και στέλνεται στις φυλακές του νησιού Ρόμπεν, όπου μένει ως το 1982 οπότε μεταφέρεται στις φυλακές του Πόλσμουρ μέχρι τις 11/2/90 καθώς απελευθερώνεται με απόφαση του τότε προέδρου Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, εξαιτίας ώριμων πολιτικών εξελίξεων.

Το Δεκέμβρη του 1993 βραβεύτηκε από κοινού με τον Φρεντερίκ Ντε Κλερκ με το Νόμπελ Ειρήνης.

Η ανάδειξή του στον προεδρικό θώκο το 1994 φούντωσε τις ελπίδες του νοτιοαφρικανικού λαού για ουσιαστική αλλαγή στη βελτίωση της ζωής του που ως τότε ταλανιζόταν από το ρατσισμό, ακραία φτώχεια, κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες, πραγματικότητα που συνεχίζει να υφίσταται.

Ο Νέλσον Μαντέλα αποσύρθηκε από το δημόσιο βίο το 2004.

Εδώ και χρόνια υπέφερε από σοβαρά προβλήματα υγείας, που τον ταλαιπώρησαν έως και τις τελευταίες μέρες της πολυτάραχης ζωής του.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Το «πράσινο φως» για να προχωρήσει η σύσταση κοινοπραξίας (50% - 50%) από τη δεύτερη κρατική αυτοκινητοβιομηχανία Dongfeng Motor Group και τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault, που θα λειτουργήσει επί κινεζικού εδάφους, έδωσε η κινεζική Επιτροπή Εθνικής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης. Η κοινοπραξία, αξίας 1,27 δισ. δολαρίων, στοχεύει να παράγει περίπου 150.000 αυτοκίνητα ετησίως με το μεγαλύτερο μέρος τους ν' απευθύνεται στην κινεζική αγορά που καταγράφει διαρκή αύξηση στις πωλήσεις αυτοκινήτων (4,3% το 2012).

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη απασχόληση και εργασιακά δικαιώματα και καλύτερες συνθήκες εργασίας διεκδίκησαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι σε τεράστιες αλυσίδες μαζικής εστίασης γρήγορου φαγητού (fast food) σε δεκάδες μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ, απαιτώντας διπλασιασμό του ομοσπονδιακού ωρομισθίου που σήμερα κυμαίνεται στα 7, 5 δολάρια την ώρα στα 15 δολάρια την ώρα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Νέα απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, διαμαρτυρόμενοι για τη «μεταρρύθμιση των σχολικών ρυθμών», ένα σχέδιο αποδιοργάνωσης του σχολικού προγράμματος, που υιοθετεί διαφορετικό ωριαίο πρόγραμμα καθημερινά, με αποτέλεσμα μαθητές, γονείς και καθηγητές να μην έχουν σταθερό ωράριο, στο όνομα της «εισαγωγής περισσότερων ενδοσχολικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων» από μικρότερη ηλικία στα σχολεία.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Συνάντηση στις Βρυξέλλες είχαν χτες βράδυ οι πρωθυπουργοί Σερβίας Ιβιτσα Ντάσιτς και Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας ομαλοποίησης των μεταξύ τους σχέσεων. Ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 13 του μήνα στις Βρυξέλλες.

ΓΛΑΣΚΟΒΗ.-- Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια θυελλωδών ανέμων που έπληξαν χτες τη Σκοτία, προκαλώντας μεταξύ άλλων σοβαρά προβλήματα στην ακτοπλοΐα, στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και στην ηλεκτροδότηση δεκάδων χιλιάδων νοικοκυριών.

ΛΙΒΥΗ
Ενταση στη Βεγγάζη, σαρία στη νομοθεσία

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Νέες δολοφονικές επιθέσεις σημειώθηκαν, χτες, στη Βεγγάζη αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη του στρατού και η φαινομενική, έστω, αποχώρηση των παραστρατιωτικών από την πόλη (κυρίως της ακραίας ισλαμιστικής «Ανσάρ αλ Σαρία») δεν έχουν ακόμη, τουλάχιστον, δώσει τέλος στο χάος που επικρατεί στη χώρα και στο διαγκωνισμό για νομή στην εξουσία που διεξάγεται ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες ομάδες. Χτες, ένας Αμερικανός 33χρονος καθηγητής χημείας στο διεθνές σχολείο της Βεγγάζης έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστων, και το ίδιο συνέβη και με δύο Λίβυους στρατιώτες σε δύο διαφορετικές επιθέσεις κατά σημείων ελέγχου του στρατού στην ίδια πόλη. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Στο μεταξύ, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε να αποτελεί ο ισλαμικός νόμος (σαρία) θεμέλιο κάθε νομοθεσίας.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Την Κυριακή οι δημοτικές εκλογές

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Κάλπες δημοτικών εκλογών στήνονται την Κυριακή στη Βενεζουέλα για την εκλογή 337 δημάρχων και 2.455 δημοτικών συμβούλων σε όλη τη χώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας κάλεσε το λαό της χώρας να πάρει μαζικά μέρος στις εκλογές, αλλά να είναι σε επαγρύπνηση, καταγγέλλοντας και το ίδιο προσπάθειες αποσταθεροποίησης από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, απέδωσε το μπλακ άουτ που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Καράκας και άλλες πόλεις σε δολιοφθορά από δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Στο 92% των δήμων το ΚΚ Βενεζουέλας θα συμμετάσχει στις εκλογές στηρίζοντας κοινούς υποψήφιους με τη συμμαχία του «Μεγάλου Πατριωτικού Πόλου», που έχουν συγκροτήσει το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSUV) και άλλες δυνάμεις που στηρίζουν τη λεγόμενη «Μπολιβαριανή διαδικασία». Σε 25 δήμους το ΚΚ Βενεζουέλας θα κατεβάσει ξεχωριστούς υποψήφιους αφού οι υποψήφιοι του PSUV και των άλλων δυνάμεων με τη στάση τους συνολικά ήταν ενάντια στους εργαζόμενους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ