ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Συναγερμός» για τα συλλαλητήρια στις 10 Δεκέμβρη

Αυτή τη φορά δε θα μιλήσουμε για συγκεκριμένους νόμους στην Παιδεία, δε θα παραθέσουμε στοιχεία, δε θα αναφερθούμε σε κατευθύνσεις της ΕΕ. Ολα αυτά αποτυπώνονται, καθημερινά, στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων, απ' όποια θέση κι αν υφίστανται τις συνέπειές τους. Είναι ώρα για δράση, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Παιδεία δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, στις 10 Δεκέμβρη, που καλούν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και άλλοι φορείς, μπορεί να γίνουν μια πρώτη ηχηρή απάντηση για όσα μας κλέβουν, για όσα μας στερούν, για όσα μας ανήκουν.

Η κατάσταση στην Παιδεία είναι ασφυκτική για τους μαθητές, τους σπουδαστές, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ θέλουν την Παιδεία σαν ένα ακόμα εμπόρευμα της «ελεύθερης αγοράς», ένα ακόμα πεδίο επενδύσεων για τις επιχειρήσεις, ένα εργαστήριο κατασκευής των αυριανών ευέλικτων και υποτακτικών εργαζόμενων.

Τι να πρωτοθυμίσει κανείς; Μαθητές που τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ, γονείς που πληρώνουν χιλιάδες ευρώ, χιλιάδες παιδιά που αναγκάζονται να σταματήσουν το σχολείο, εκπαιδευτικοί που τρέχουν από σχολείο σε σχολείο για λίγα ευρώ την ώρα, αντιεπιστημονικές θεωρίες, πληροφορίες και όχι ολοκληρωμένη γνώση, άθλιες υλικοτεχνικές υποδομές και επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να εισβάλλουν κυριολεκτικά. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει το «αποκεντρωμένο» σχολείο της αγοράς που θα διαχειρίζονται οι «φορείς» και θα έχει διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών, ανάλογα με τις ανάγκες των «φορέων», δηλαδή των επιχειρήσεων.


Σπουδαστές και φοιτητές που δουλεύουν για να τελειώσουν τις σπουδές τους και οι οικογένειές τους στενάζουν για τους βοηθήσουν να τα βγάλουν πέρα. Οι επιχειρήσεις αλωνίζουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και η σύμφυση με την αγορά θεωρείται, πλέον, κάτι «φυσιολογικό», κάτι για το οποίο έχουν φροντίσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι έμποροι της γνώσης ετοιμάζονται να «αναγνωριστούν» και επίσημα, ενώ το δημόσιο πανεπιστήμιο λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η λειτουργία του μοιάζει όλο και περισσότερο με αυτή μιας επιχείρησης. Καθηγητές σε πανεπιστήμια και, κυρίως, στα ΤΕΙ δουλεύουν με συμβάσεις.

Το θέμα μάς αφορά όλους, δε δίνουμε καμία πίστωση χρόνου.Γκρεμίζουν το δικό μας αύριο και μέσα από την Παιδεία κι εμείς δε μπορούμε να απαντάμε με μισόλογα. Το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι οργανωμένα και με σχέδιο εμπορεύονται την εκπαίδευση και η απάντησή μας μόνο οργανωμένη μπορεί να είναι. Μόνο έτσι θα έχουμε αποτελέσματα. Με τα αιτήματά μας δεν παζαρεύουμε, αλλά απαιτούμε. Το αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σχολείο, ενιαίο και δωδεκάχρονο είναι το λιγότερο που δικαιούνται σήμερα οι μαθητές, το ίδιο και η δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση για τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Η ολόπλευρη μόρφωση πρέπει δωρεάν και ολοκληρωμένη να παρέχεται στα παιδιά αυτών που παράγουν τον πλούτο, στα παιδιά που αύριο θα παράγουν τον πλούτο. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία και στις σχολές. Η μόνιμη και σταθερή δουλειά είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων, σημερινών και αυριανών. Οι μαθητές, οι σπουδαστές μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα μπορούν να διεκδικήσουν την Παιδεία των λαϊκών αναγκών.


Γ.Χ


Για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, η ΔΗΠΑΚ βρίσκονται εδώ και μέρες σε σχολεία και σε σχολές, σε χώρους δουλειάς και καλούν στα συλλαλητήρια στις 10 Δεκέμβρη

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων καλεί τους φοιτητές και τους σπουδαστές να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, «κατεβάζει» το πλαίσιό του στις γενικές συνελεύσεις και μέσω των Επιτροπών Αγώνα αναπτύσσει πολύμορφη δράση. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στους εργαζόμενους φοιτητές και σπουδαστές απ' τα λαϊκά στρώματα που ζουν διπλά τα προβλήματα. Οι στόχοι πάλης του ΜΑΣ, μεταξύ άλλων, είναι:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Οχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα.
  • Σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, μετακινήσεις δωρεάν, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση με ενιαίο σκοπό την επιστημονική ειδίκευση και δημιουργία συστήματος δημόσιων και δωρεάν επαγγελματικών σχολών, με στόχο την υψηλού επιπέδου επαγγελματική ειδίκευση.
  • Κατάργηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των ΚΕΣ - Καμιά ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας που αναγνωρίζει τα κολέγια.
  • Να αποσαφηνιστεί άμεσα το αντικείμενο σπουδών των ΤΕΙ και ο ρόλος των αποφοίτων τους στην παραγωγή.
  • Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην είναι υποχρεωμένος να δουλέψει για να τα βγάλει πέρα με τα έξοδα των σπουδών του.
  • Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών και σπουδαστών. 6ωρη - 5ήμερη εργασία με αποδοχές πλήρους ωραρίου. Αδεια με αποδοχές στις εξεταστικές.
  • Μηνιαίο επίδομα ενοικίου 400 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις.
  • Αμεση κατάργηση όλων των διδάκτρων κάθε μορφής. Υποτροφίες για όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Οι φοιτητές και σπουδαστές που κάνουν πρακτική άσκηση να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Στα σχολεία της χώρας υπάρχουν ήδη αποφάσεις από γενικές συνελεύσεις, 15μελή και 5μελή μαθητικά συμβούλια με το αγωνιστικό πλαίσιο των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων.Υπενθυμίζουμε ότι απόφαση για τα συλλαλητήρια έχουν πάρει τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας, Βόλου, Χαλκίδας, ενώ χθες συνεδρίαζε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης. Να σημειώσουμε επίσης ότι στις 10 Δεκέμβρη οργανώνεται παγκεφαληνιακό συλλαλητήριο με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Φορέων Κεφαλονιάς - Ιθάκης.

Τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σχολείο. Να καταργηθούν τα φροντιστήρια. Κανένας ιδιώτης, καμιά επιχείρηση στην Παιδεία.
  • Ενα σχολείο για όλους τους μαθητές, ενιαίο και 12χρονο, με κοινά μαθήματα για όλους. Σχολείο, που να μορφώνει πραγματικά και να διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες.
  • Κανένας μαθητής πριν τα 18 του έξω από το σχολείο. Να στηριχτούν οικονομικά οι εργαζόμενοι γονείς μας, για να μπορούν να μας στέλνουν στο σχολείο.
  • Δωρεάν επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου, μετά τη βασική γνώση του 12χρονου σχολείου.
  • Ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους γονείς μας και το δικό μας μέλλον. Κανένας φόβος της ανεργίας. Οχι στα stage και στη μερική απασχόληση.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς να παλέψουν μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές και τους σπουδαστές για την Παιδεία των λαϊκών αναγκών και, παράλληλα, να δώσουν απάντηση στο νέο σύστημα πρόσληψης που προωθεί η κυβέρνηση. Τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια έχουν αποφασίσει και οι Επιτροπές Αγώνα Ωρομισθίων, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά στην εκπαίδευση.

Τα αγωνιστικά ραντεβού έχουν δοθεί, ήδη, στις παρακάτω πόλεις:

  • Στην Αθήνα, στις 12 μ., στα Προπύλαια.
  • Στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κοραή.
  • Στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ., στο άγαλμα του Βενιζέλου.
  • Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.
  • Στη Λάρισα, στις 12 μ., στο 1ο Λύκειο.
  • Στην Κεφαλονιά, στις 11.30 π.μ., στο Αργοστόλι.
  • Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ., στα Φανάρια Νεάπολης.
  • Στο Ηράκλειο Κρήτης πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκέμβρη.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ