ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «αξιολόγησης»
  • ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης
  • ΟΧΙ στην υποβάθμιση των σπουδών διατράνωσαν χτες οι φοιτητές σε πολλές πόλεις της χώρας

Μαζική πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Μαζική πορεία και στη Θεσσαλονίκη
Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την «αξιολόγηση» και τη γενικότερη αντίθεσή τους στις αποφάσεις των Συμφωνιών Μπολόνιας και του Βερολίνου, απαίτησαν χτες χιλιάδες φοιτητές με συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις. Οι φοιτητές εναντιώνονται στην ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στον εντεινόμενο έλεγχο των ιδρυμάτων από τις επιχειρήσεις, στο σπάσιμο των σπουδών σε δύο κύκλους, στις πιστωτικές μονάδες που θα μπουν σε εφαρμογή και τη γενικότερη στροφή της εκπαίδευσης στην κατάρτιση με ημερομηνία λήξης.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση μετά από απόφαση των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας: ΑΣΟΕΕ, ΤΕΦΑΑ, Οικονομικό Νομικής, Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Φυσικό, Πάντειος καθώς και των συλλόγων: ΤΕΜΦΕ, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων, Χημικών - Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Ιατρικής.

Φτάνοντας η πορεία στο υπουργείο Παιδείας, επιτροπή από φοιτητικούς συλλόγους συναντήθηκε με τον Δ. Κλάδη, ειδικό γραμματέα του υπουργείου για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους. «Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου θα γίνει το πολύ μέχρι τις 20 Δεκέμβρη», ήταν η απάντηση του Δ. Κλάδη. Οι φοιτητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα, το μεσημέρι, σε μια συνάντηση πανελλαδικού συντονισμού της δράσης τους, για την οποία έχουν ήδη πάρει απόφαση να συμμετέχουν 31 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα.

Δυναμικό το χτεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Δυναμικό το χτεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Εξάλλου, δυναμικές φοιτητικές κινητοποιήσεις με πορείες και καταλήψεις πραγματοποιήθηκαν χτες εκτός από την Αθήνα και σε άλλες πόλεις: Στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Γιάννενα, την Κομοτηνή, την Καρδίτσα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο, ενώ στο Ρέθυμνο έγινε παράσταση διαμαρτυρίας.

Μαζική πορεία
και στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των φοιτητών και στη Θεσσαλονίκη. Στην κινητοποίηση καλούσαν με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων οι σύλλογοι φοιτητών Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ, Δασολογίας, Μουσικού, Εικαστικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Φαρμακευτικού, ενώ στην πορεία συμμετείχαν με αποφάσεις τους και οι σύλλογοι του Φυσικού και της Αρχιτεκτονικής.

Οι φοιτητές από την πλατεία Χημείου πορεύτηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου παρέμειναν αρκετή ώρα διαδηλώνοντας. Αργά χτες το βράδυ, εξάλλου, αναχώρησαν από τη Θεσσαλονίκη και οι εκπρόσωποι των φοιτητικών συλλόγων που θα πάρουν μέρος στο σημερινή πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού στην Αθήνα.

Στην Πάτρα

Με αποφάσεις των συλλόγων Βιολογικού, Φυσικού και Εστίας κινητοποιήθηκαν και οι φοιτητές της Πάτρας. Από την πλατεία Τριών Συμμάχων ξεκίνησαν μια δυναμική πορεία στους δρόμους, με κατάληξη τα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Πελοποννήσου. Εκεί τους περίμενε συγκεντρωμένη αστυνομική δύναμη που δε στάθηκε ικανή, όμως, να αποτρέψει τους φοιτητές από την αγωνιστική διαμαρτυρία τους. Αποφασισμένοι να συναντήσουν τον ίδιο τον περιφερειάρχη, οι φοιτητές μπήκαν στο κτίριο και πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη για μια ώρα περίπου. Οι εκπρόσωποι των φοιτητών επίσης θα συμμετάσχουν στη σημερινή σύσκεψη συντονισμού στην Αθήνα.

Στην Κομοτηνή

Και στην Κομοτηνή, μαζική ήταν η ανταπόκριση των φοιτητών στο κάλεσμα της ΠΚΣ για συμμετοχή στο χτεσινό παμφοιτητικό συλλαλητήριο. Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από την παλιά Νομική και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς την κεντρική πλατεία της πόλης.

Στα Γιάννενα

Μαζικό συλλαλητήριο έκαναν οι φοιτητές στα Γιάννενα με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των Τμημάτων Φυσικού, Χημικού, Πληροφορικής, ΦΠΨ, Επιστημών της Τέχνης, Ιατρικής και Επιστήμης Υλικών. Η πορεία ξεκίνησε από το παλιό Πανεπιστήμιο και κατέληξε στη Νομαρχία.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Δυναμώνει η φωνή του

Συνεχίζεται η προσέλευση στις κάλπες εκατοντάδων σπουδαστών, οι οποίοι ψηφίζουν μαζικά από την περασμένη Δευτέρα για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Σύλλογο Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) Αθήνας. Ηδη μέχρι χτες το μεσημέρι τουλάχιστον 2.500 σπουδαστές στήριξαν με την ψήφο τους το Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο του Συλλόγου, ενώ οι εκλογές θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα 8 του Δεκέμβρη.

Κύρια αιτήματα του Συλλόγου είναι η μείωση των διδάκτρων με ταυτόχρονη αναβάθμιση των σπουδών, η κατάργηση καταβολής 45 ευρώ το εξάμηνο στον ΟΕΕΚ, δωρεάν υλικοτεχνική υποδομή (συγγράμματα, βιβλία, δωρεάν φωτοτυπίες και άλλα). Παράλληλα, ο ΣΥΣΠΙΣ διεκδικεί αναβολή στράτευσης σε όλες τις ιδιωτικές σχολές (και στα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών), πάσο για όλους τους σπουδαστές, παροχή άδειας στους εργαζόμενους σπουδαστές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Ωστόσο, για άλλη μια χρονιά οι σχολάρχες επιβεβαίωσαν το φόβο που νιώθουν απέναντι στο δυνάμωμα του μοναδικού συνδικαλιστικού οργάνου που υπάρχει στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, εκτοξεύοντας απειλές και προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τα μέλη του. Ο διευθυντής της «ΑΚΜΗΣ» απείλησε σπουδαστή ότι αν δεν πληρώσει τα δίδακτρα στην ώρα τους θα φύγει από τη σχολή.

Ενώ χτες η διεύθυνση του «Ντιρί» απείλησε το Νίκο Σφαντό, μέλος του ΣΥΣΠΙΣ, ότι θα περάσει από πειθαρχικό συμβούλιο της σχολής, επειδή αρνείται να ...συμμορφωθεί. Ηδη είχε προηγηθεί την περασμένη βδομάδα παρατήρηση στο μέλος του Συλλόγου, επειδή μοίραζε φυλλάδια της ΚΝΕ στην τάξη του.

«Αυτός ο χώρος δεν είναι πολιτικά ουδέτερος χώρος, όπως θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε οι ιδιοκτήτες των σχολών. Αφού κατά τη διάρκεια μίτινγκ, διαλέξεων και πάνελ έχουν παρελάσει διάφοροι κομματικοί παράγοντες. H συγκεκριμένη τακτική δεν είναι τυχαία, ούτε γίνεται σε τυχαίο χρόνο, από τη στιγμή που συμπίπτει με τη διεξαγωγή των εκλογών στις ιδιωτικές σχολές, ενώ φαίνεται ότι τους ενοχλεί η παρουσία της ΚΝΕ. Εχει να κάνει με τη γραμμή που δίνει η κ. Μίλερ στα βιβλία της, σχετικά με την προσωπικότητα των μαθητών, σπουδαστών, εργαζομένων, που τους θέλει "ανεκτικούς, ευπροσάρμοστους και πειθήνιους". Εμείς δε θα σταματήσουμε να μιλάμε, πολύ περισσότερο όταν παραβιάζονται δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, με το χειρότερο τρόπο», δήλωσε στο «Ρ» ο Νίκος Σφαντός.


ΡΕΘΥΜΝΟ
Κατάληψη Μουσικού Γυμνασίου - Λυκείου

Σε κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζεται το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ρεθύμνου, προχώρησαν γονείς και μαθητές, με τη στήριξη και των καθηγητών, προχτές το πρωί.

Οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους διαμαρτύρονται για τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αίθουσες, μουσικά όργανα και καθηγητές, που δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκονται στο δρόμο με δυναμικές κινητοποιήσεις. Παρά τις δεσμεύσεις όμως των αρμόδιων αρχών ότι θα δοθούν άμεσες λύσεις, κάτι τέτοιο δεν έγινε με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στην κατάληψη του σχολικού κτιρίου.

«Εμείς οι γονείς μαζί με τα παιδιά μας και τη στήριξη των καθηγητών προχωρήσαμε στην κατάληψη του κτιρίου όπου στεγάζεται το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Ρεθύμνου, γιατί τα συσσωρευμένα προβλήματα, λόγω των ελλείψεων σε αίθουσες κ.ά., δεν επιτρέπουν στο σχολείο να λειτουργήσει», σημειώνει η Αθηνά Γιανναράκη, πρόεδρος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και συμπληρώνει: «Τα προβλήματα αυτά απορρέουν από την πολιτική υποβάθμισης των δημόσιων σχολείων που ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση.

Ζητάμε άμεσες λύσεις από τους αρμόδιους φορείς και δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις δυναμικές κινητοποιήσεις μας αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας και δε δοθεί λύση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ