ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Απεργούν και διεκδικούν στήριξη των ανέργων και Συλλογικές Συμβάσεις

«Στις 9 Νοέμβρη απεργούμε» διαμηνύουν και οι διανομείς της WOLT με σύνθημα «όχι άλλος νεκρός - όχι άλλος σακατεμένος»

Από την πρόσφατη συνέλευση των εργαζομένων της «Wolt» στην Αθήνα
Από την πρόσφατη συνέλευση των εργαζομένων της «Wolt» στην Αθήνα
Την Τρίτη 9 Νοέμβρη απεργούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας στήριξη των χιλιάδων ανέργων, υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων, μέτρα προστασίας των διανομέων, για να μη θρηνήσουν άλλον νεκρό συνάδελφό τους σε εργατικό «ατύχημα».

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 μ. στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα του ΣΕΤΕΠΕ, θα γίνει συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην Κέρκυρα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Σε μια περιοχή όπου χιλιάδες εποχικοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την ανεργία μετά το τέλος της θερινής σεζόν, θέτει στο επίκεντρο τα επείγοντα αιτήματά του για το επίδομα ανεργίας.

Στην Πάτρα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο, ενώ τη συμμετοχή του στην απεργία και στην κινητοποίηση έχει ανακοινώσει και το Σωματείο Διανομέων Ντελιβεράδων νομού Αχαΐας.

Κινητοποιήσεις θα γίνουν επίσης στη Ζάκυνθο, στις 10 π.μ. στον ΟΑΕΔ, και στο Αργοστόλι, στις 11.30 π.μ. στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας.

Σήμερα, με το τέλος της τουριστικής σεζόν, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα μένουν χωρίς δουλειά, χωρίς επίδομα, χωρίς κανένα εισόδημα μπροστά στον φετινό χειμώνα. Ενα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, κυρίως όσοι δούλεψαν χωρίς ανάσα ως εποχικοί σε μια σειρά από τουριστικές περιοχές, επιστρέφουν στην ανεργία. Μια σειρά αντεργατικοί νόμοι και διατάξεις που λειτουργούν ως «κόφτες» τούς στερούν ακόμα και τη μικρή «ανάσα» του επιδόματος ανεργίας.

Αλλά και όσοι συνεχίζουν να δουλεύουν αντιμετωπίζουν την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας. Στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έχουν μείνει οι μισοί εργαζόμενοι για να βγάλουν την ίδια δουλειά. Η εντατικοποίηση, η δουλειά σε δύο και τρία πόστα, συνοδεύεται από το μειωμένο ωράριο που επιβάλλει η εργοδοσία, αξιοποιώντας το εργαλείο του προγράμματος «Συν-Εργασία», που η κυβέρνηση έχει παρατείνει μέχρι το τέλος του έτους. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα συχνά και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα» που κοστίζουν ακόμα και ζωές διανομέων.

Απεργιακό «παρών» και από τους διανομείς της WOLT

Τη συμμετοχή τους στην απεργία, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του κλάδου, αποφάσισαν οι διανομείς που εργάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα «Wolt», σε συνέλευση που έκαναν την περασμένη Πέμπτη. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση, ξεκινώντας με προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από τα γραφεία της εταιρείας (λεωφόρος Συγγρού 80 - 88).

«Οχι άλλος νεκρός, όχι άλλος σακατεμένος. Τρίτη 9 Νοέμβρη απεργούμε», δηλώνουν οι εργαζόμενοι σε κοινή τους ανακοίνωση με το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Χτες ήταν ο 47χρονος συνάδελφος, αύριο μπορεί να είναι κάποιος από τους υπόλοιπους. Είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε πλέον να βάζουμε μπροστά το μηχανάκι και να μην ξέρουμε αν θα γυρίσουμε όρθιοι πίσω στην οικογένειά μας», τονίζουν με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο «ατύχημα» με θύμα συνάδελφό τους στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρωνόμαστε με τα ψίχουλα που αποφασίζουν και να αναγκαζόμαστε γι' αυτόν τον λόγο να είμαστε στον δρόμο 10 - 14 ώρες για να βγάλουμε ένα αξιοπρεπές μεροκάματο. Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι και βάζουμε καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή μας, εφόσον ακόμα και τα πιο βασικά και αναγκαία μέτρα προστασίας και ασφάλειας οι εταιρείες και η εκάστοτε κυβέρνηση τα έχουν φορτώσει στις πλάτες μας, με τη γνωστή καραμέλα της "ατομικής ευθύνης"», αναφέρουν.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε αυτήν την κατάσταση. Θα παλέψουμε οργανωμένα και μαζικά, όπως έκαναν και οι συνάδελφοί μας στην "e-food"», ξεκαθαρίζουν οι εργαζόμενοι.

Διεκδικούν: Αύξηση στην πληρωμή των παραγγελιών, χωρίς ΦΠΑ στα ηλεκτρονικά φιλοδωρήματα, χωρίς μείωση των bonus. Οριοθέτηση των χιλιομετρικών αποστάσεων παραλαβής και παράδοσης. Μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους διανομείς, με παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας στην ευθύνη της εταιρείας. Κατάργηση της «αξιολόγησης». Να απαγορευτεί η διανομή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Να γίνει υποχρεωτική η σύμβαση απαίτησαν ξανά οι μεταλλεργάτες

Με επιτυχία δόθηκε στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη την Παρασκευή 5 Νοέμβρη η απεργιακή μάχη την οποία είχαν κηρύξει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών.

Οι μεταλλεργάτες με την απεργία δήλωσαν την απαίτησή τους για πλήρη εφαρμογή της νέας ΣΣΕ, την κήρυξή της ως υποχρεωτικής σε όλες τις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, την άμεση ενίσχυση των μεικτών επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ) και των υπηρεσιών ελέγχου. Ακόμα, ζητούν να μην προχωρήσει το master plan της COSCO, που προβλέπει μεταξύ άλλων τη μετατροπή του μώλου της ΔΕΗ σε car terminal, με μεγάλο κίνδυνο για τις θέσεις εργασίας των μεταλλεργατών.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα το υπουργείο Εργασίας απέρριψε το αίτημα του Συνδικάτου για κήρυξη της νέας ΣΣΕ ως υποχρεωτικής. Το ίδιο είχε κάνει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την προηγούμενη ΣΣΕ, με το Συνδικάτο και τους εργαζόμενους να απαντούν επιβάλλοντάς την στην πράξη με τους αγώνες τους.

Πατριδογνωμόνιο
Πράσσειν, πράσινα άλογα

Τα πράσινα άλογα σπιρουνιασμένα απ' τη μανιώδη αρπαχτή κερδοφορία ορμάνε καταπάνω μας! Η αγέλη των δήθεν υπερασπιστών του περιβάλλοντος πράττει κυριολεκτικά άλογα εναντίον μας, βαφτίζοντας την καπιταλιστική περιβαλλοντική πολιτική σε εξαθλίωση μαζών για έναν ευρύτερο σκοπό, τη σωτηρία του πλανήτη, που προβάλλεται και είναι ιδιόκτητος παράδεισος για λίγους και κοινή κόλαση για τους πολλούς.

Ετσι χτίζονται κι αβγατίζουν τα χρηματιστήρια του βρώμικου βιομηχανικού μας παρελθόντος και του ακόμα πιο βρώμικου ψηφιακού μας μέλλοντος. Αυτά λοιπόν τα πράσινα άλογα της πράσινης οικονομίας έρχονται εκτός των άλλων και ως άλλοθι για αρπαχτές μελλοντικών κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. Για παράδειγμα, σήμερα έχουμε χρηματιστήριο ρύπων και σε λίγο θα έχουμε και χρηματιστήριο νεκροταφείων αυτοκινήτων. Είναι βέβαιο ότι θα μας προκύψουν στη γεωπολιτική ανακατανομή των γαιών που θα χρησιμοποιηθούν ως σκουπιδότοποι, ή ως απόπατοι υλικών του παλαιού καυσίμου, χώρες και περιοχές του πλανήτη που θα θυμίζουν οι κάτοικοί τους, ορδές από επιζήσαντες, σαν τα ανθρώπινα θηρία στην προφητική παλιά ταινία «Μαντ Μαξ».

Στο μεταξύ, γιγαντιαίες μάζες πληθυσμού θα πεινάνε, θα κρυώνουν, θα ακινητοποιούνται, ή θα περιπλανώνται για λίγο καθαρό νερό και μια χούφτα στάρι, ρύζι ή καλαμπόκι. Η πράσινη ανάπτυξη κατασκευάζει ήδη ένα απέραντο ενεργειακό προλεταριάτο. Με ύφος που ταιριάζει σε δέκα Γκρέτες, ο πρωθυπουργός της χώρας μάς είπε ότι όποιος χτίσει σπίτι από το '23 και μετά υποχρεωτικά δεν θα έχει καυστήρες πετρελαίου! Αλλά υποχρεωτικά αερίου, μόνον όμως εκεί όπου υπάρχει δίκτυο αερίου. Δεν είπε βέβαια ποια θα είναι η υποχρέωση, οι φόροι, τα πρόστιμα και το κόστος γι' αυτούς που έχουν σπίτι με καυστήρα πετρελαίου, δεν έχουν λεφτά για καινούργιο και αύριο μεθαύριο θα φτάσει και σ' αυτά το δίκτυο του φυσικού αερίου. Αποφασίζοντας πριν απ' αυτούς χωρίς αυτούς για το αύριο της ζωής τους, οι πράσινοι καβαλάρηδες τραβάνε μια γραμμή διαχωρίζοντας τους πολίτες σε φτωχούς και βρώμικους και σε πλούσιους και καθαρούς. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι κεφαλαιοκράτες που είχαν στα χέρια τους και τις πηγές και τη διύλιση και τη μεταφορά του πάλαι ποτέ αποκαλούμενου μαύρου χρυσού, τώρα θα έχουν στα χέρια τους και τις πηγές και τη μεταφορά και τη στρόφιγγα του διάφανου φυσικού χρυσού με μορφή αερίου.

Αυτοί που μιλάνε για τη σωτηρία του πλανήτη, αναγκαία βεβαίως και σχεδιασμένη από επιστήμονες που θα έχουν σκοπό και στόχο μόνο την υγεία, την ευημερία και την απόλαυση των λαών κι όχι το κέρδος, στην ουσία είναι ήδη ιδιοκτήτες νησιών ή γενικότερα παραδείσων, αλλά και ανέλεγκτοι χρήστες ρυπογόνων μέσων. Κινούνται με γιοτ, αεροπλάνα και ελικόπτερα, ιδιωτικά, με πανάκριβα ρυπογόνα καύσιμα, απειλούν με φορητά πυρηνικά όπλα, και νοιάζονται για το μέλλον των παιδιών. Τα μικρά σημάδια αυτού του μέλλοντος είναι εδώ: Αρρωσταίνει από κορονοϊό ένας βουλευτής σε μια αίθουσα μεγάλη του κοινοβουλίου, και αδειάζει αμέσως και κλείνει για απολύμανση. Για να αδειάσει μια τάξη σχολείου με 27 παιδιά πρέπει να αρρωστήσουν τα 15 απ' αυτά.

Βουρ λοιπόν για το '23, το '30, την επόμενη δεκαετία με γκολ 0-15, από τα αποδυτήρια και μάλιστα στην έδρα μας, που αλλιώς λέγεται και πατρίδα.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «PRAKTIKER»
Διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ και την ανάκληση της απόλυσης συνδικαλιστή

Απεργία στις 6 Νοέμβρη και συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Λάρισα και Πάτρα

Σε πανελλαδική 24ωρη απεργία το Σάββατο 6 Νοέμβρη προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων στην «Praktiker Hellas». Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο «Praktiker» Ταύρου (Πειραιώς 176) και στα καταστήματα της εταιρείας σε Λάρισα και Πάτρα.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και όλα τα εργασιακά δικαιώματα ενιαία και για όλους στην επιχείρηση. Παράλληλα απαιτούν την ανάκληση της απόλυσης του συναδέλφου τους συνδικαλιστή, γραμματέα του Παραρτήματος Λάρισας του Σωματείου Εργαζομένων «Praktiker Hellas», ο οποίος απολύθηκε επειδή δεν αποδέχτηκε μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασής του.

Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν περιοδείες και εξορμήσεις στους εργαζόμενους, ενώ ταυτόχρονα το Σωματείο απευθύνει κάλεσμα σε Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα να στηρίξουν την απεργιακή κινητοποίηση και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα «Praktiker». Ηδη τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Πάτρας έχουν ανακοινώσει τη στήριξή τους.

  • Τους εργαζόμενους στηρίζει το ΠΑΜΕ, καλώντας σε αλληλεγγύη όλο το εργατικό κίνημα και τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις τους «πρέπει να αποτελέσουν αγώνα όλων των εργαζομένων, διεκδικήσεις όλων των σωματείων που αντιστέκονται στο μέλλον που μας ετοιμάζουν».


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ