ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Νικητές και περήφανοι μετά από τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα

Συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους και στηριγμένοι στην πολύμορφη αλληλεγγύη συνεχίζουν για την υπογραφή ΣΣΕ

Με τις γροθιές τους υψωμένες επέστρεψαν στα πόστα τους οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ). Αντλώντας δύναμη από την πρώτη μεγάλη νίκη που κατέγραψε ο μεγαλειώδης απεργιακός τους αγώνας, με τον οποίον κατάφεραν να ικανοποιηθούν βασικά αιτήματα για την προστασία τους στους χώρους δουλειάς, για να επιστρέφουν στις οικογένειές τους υγιείς, τώρα ακόμα πιο οργανωμένα, με σχέδιο και μπροστάρη το σωματείο τους ΕΝΕΔΕΠ, προετοιμάζουν τη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, μιας από τις πιο μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που έχουν γίνει στο ΣΕΜΠΟ, όπου, όπως ήταν αναμενόμενο, αυτά που κυριάρχησαν ήταν το πανηγυρικό κλίμα και ο ενθουσιασμός για τα όσα κατάφεραν, που δεν είναι και λίγα.

Εδωσαν έναν αγώνα εφτά 24ωρων απεργιών με καθολική συμμετοχή, σύρθηκαν στα δικαστήρια κάθε μέρα, και κόντρα στην ποινικοποίηση, στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς από εργοδοσία και κυβέρνηση, έμειναν όρθιοι. Ανέδειξαν την εργασιακή κόλαση που επικρατούσε πίσω από τη λαμπερή επένδυση της COSCO, στο όνομα της οποίας «πίνουν νερό» ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα. Ανέδειξαν ότι τα κέρδη των εμβληματικών επενδύσεων, συνολικά του κεφαλαίου, δεν μπορούν να τραφούν χωρίς την εκμετάλλευση των εργαζομένων, χωρίς τον ιδρώτα, ακόμα και το αίμα τους.

Τώρα πάμε για τη Συλλογική Σύμβαση!
Τώρα πάμε για τη Συλλογική Σύμβαση!
Απήργησαν επί 7 μέρες, παραλύοντας έναν από τους μεγαλύτερους διαμετακομιστικούς κόμβους της Ευρώπης. Τα έβαλαν με τα μεγαλύτερα μονοπωλιακά μεγαθήρια των συνδυασμένων μεταφορών, όπως είναι η COSCO, στην οποία ανήκει και το ΣΕΜΠΟ, αλλά και με τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες κοντέινερς, τους εφοπλιστές, μονοπώλια συνολικά που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα (logistics).

Προκάλεσαν ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από όλους τους εργαζόμενους της χώρας και τα σωματεία τους, αλληλεγγύη που ξεπέρασε τα σύνορα. Εκαναν στην άκρη το συνδικαλιστικό παραμάγαζο της εργοδοσίας και συσπειρώθηκαν, μαζικοποίησαν το ταξικό σωματείο ΕΝΕΔΕΠ παίρνοντας μαζικά μέρος στις εκλογές του, που έγιναν ταυτόχρονα με τη μάχη του απεργιακού αγώνα, κατοχυρώνοντας τον πρωτοπόρο του ρόλο στο λιμάνι.

Και βγήκαν νικητές!

«Τώρα προχωράμε για τη ΣΣΕ»

Είναι μεσημέρι Παρασκευής, λίγο πριν αρχίσει η συνέλευση στον χώρο δουλειάς, εκεί που στις 25 Οκτώβρη έχασαν τον συνάδελφό τους, εκεί που εδώ και δυο βδομάδες δίνουν μια σκληρή μάχη.

Οι θερμές χειραψίες δίνουν και παίρνουν, οι συζητήσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους για τα θετικά αποτελέσματα που κατέγραψε ο αγώνας τους φουντώνουν, όλοι νιώθουν ένα μπόι ψηλότεροι.

«Το χρωστάγαμε στον Μήτσο, αλλά και σε εμάς. Είμαι 30 χρονών και έχω 3 δισκοκοίλες και αυχενοβραχιόνιο, έχω σκίσει και δύο τένοντες. Αφήνουμε τα κόκαλά μας εδώ μέσα, για να γίνει ο μεγαλύτερος ΣΕΜΠΟ στην Ευρώπη. Αλλά τουλάχιστον τώρα βάλαμε το νερό στο αυλάκι», λέει ο Γιώργος.

«Ναι ρε μάγκες, τα καταφέραμε. Τους λυγίσαμε. Εγώ έχω διαλυμένη σπονδυλική στήλη. Τουλάχιστον να νιώθεις ότι σε υπολογίζουν... Και δεν ξεχνάμε με ποιους έχουμε να κάνουμε, αλλά είδαν και αυτοί τι σημαίνει ενωμένοι εργάτες». «Ναι αλλά και τα παιδιά του σωματείου παλικάρια. Αν δεν ήταν αυτοί, θα τα καταφέρναμε;», συμπληρώνει ο Δημήτρης.

Οι συζητήσεις διακόπτονται, καθώς αρχίζει να μιλάει ο πρόεδρος του Σωματείου τους ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής. Σε κάθε αίτημα που έλεγε ότι ικανοποιήθηκε, οι εργαζόμενοι απαντούσαν με δυνατά χειροκροτήματα και σφυρίγματα.

Ομως, εκεί που το κλίμα πήρε φωτιά, ήταν όταν ο συνδικαλιστής ανέφερε: «Τώρα προχωράμε για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων μας και την υπογραφή ΣΣΕ».

Το 11σέλιδο σχέδιο της ΣΣΕ, που αφορά όλες τις ειδικότητες στο λιμάνι και περιέχει με κάθε λεπτομέρεια για τις μισθολογικές τους διεκδικήσεις, το σταθερό ωράριο, τα επιδόματα και τα θεσμικά τους αιτήματα που αφορούν και την προστασία στους χώρους δουλειάς, πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης είχε μοιραστεί από το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ σε όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι στη συνέχεια το ενέκριναν ομόφωνα.

«Τα αιτήματα που περιέχονται στο κείμενο της ΣΣΕ τα φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού. Δεν κάνουμε πίσω σε ό,τι αφορά το δικαίωμά μας για δουλειά με δικαιώματα, για να γυρίζουμε πίσω όρθιοι και υγιείς στις οικογένειές μας», ανέφερε ο Μ. Μπεκρής στη Γενική Συνέλευση.

Το Σωματείο κάνει επίσης καθαρό ότι αν η εργοδοσία τολμήσει να μην τηρήσει την εφαρμογή των αιτημάτων που έχει αποδεχτεί (αύξηση των εργατικών ομάδων σε 5, κατάργηση κόντρα βαρδιών και σύσταση Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας), τότε αυτό σημαίνει αυτόματα «κράτει» για όλο το λιμάνι. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πάμε σε σύγκρουση», λέει ο Μ. Μπεκρής.

Να καταλάβουμε όλοι τι έχουμε καταφέρει

Πρέπει να «καταλάβουμε όλοι τι έχουμε καταφέρει. Είναι η πρώτη φόρα είτε στην Κίνα, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, που η COSCO, αυτό το πολυεθνικό μεγαθήριο, αναγκάστηκε "να τα μαζέψει" και να ικανοποιήσει αιτήματα εργαζομένων», σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου. «Είστε όλοι παλικάρια», είπε, για να πνιγούν τα λόγια του και αυτή τη φορά από τα χειροκροτήματα. Πρόσθεσε ακόμα ότι τους «συνάδελφους που φοβήθηκαν να συμμετέχουν στον αγώνα, να τους αγκαλιάσουμε και όλοι μαζί να συνεχίσουμε τη μάχη». «Μπαίνουμε στη δουλειά με το κεφάλι ψηλά. Η τρομοκρατία θα σπάσει. Θα τη σπάμε κάθε μέρα. Ζήτω οι λιμενεργάτες. Ζήτω η αλληλεγγύη», κατέληξε για να απαντήσουν οι λιμενεργάτες υψώνοντας τις γροθιές τους.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο της συνέλευσης ήταν όταν από τα μεγάφωνα ακούστηκε ότι «τηρούμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μήτσου», του Δημήτρη Δαγκλή, του οποίου ο άδικος και φριχτός θάνατος από την πλήρη έλλειψη μέτρων προστασίας, στις 25 Οκτώβρη, ήταν και που «ξεχείλισε το ποτήρι» για τους εργάτες της COSCO.

Συνδικαλιστές από Τουρκία και Ιταλία: Δώσατε ελπίδα σε όλους τους εργάτες

Στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων χαιρετισμό απηύθυναν ο Αλί Ρίζα από το Συνδικάτο Μεταφορών Nakliyat Is Τουρκίας, μέλος της ΠΣΟ, και ο Eugene Christo Foroux, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας.

«Με τη δική σας δύναμη καταφέρατε να αναδείξετε ότι οι εργάτες με τον αγώνα τους μπορούν να κερδίσουν. Σας ευχαριστούμε γιατί μας δώσατε τη δυνατότητα να νιώσουμε υπερήφανοι σαν εργάτες», σημείωσε ο Αλί Ριζά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κινητοποίηση που έγινε από το Συνδικάτο στην Κωνσταντινούπολη και αναφέρθηκε στην εργοδοσία, εκπρόσωπος της οποίας τους ρώτησε γιατί συμπαραστέκονται σε Ελληνες εργαζόμενους. «Του απαντήσαμε ότι δεν έχει σημασία αν είσαι Τούρκος ή Ελληνας εργάτης. Σημασία έχει ότι καταφέρατε να νικήσετε την COSCO, που εμφανιζόταν ότι ήταν ανίκητη. Δώσατε ελπίδα ότι οι εργάτες θα φτιάξουν έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Ο συνδικαλιστής από τη Μασσαλία ανέφερε ότι ο αγώνας που έδωσαν οι εργάτες στην COSCO ήταν αγώνας όλων των εργαζομένων και στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο συνολικά, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αναφέρθηκε στην απεργία που είναι τώρα σε εξέλιξη στη Μασσαλία, στον κλάδο Ενέργειας, και διαρκεί τρεις βδομάδες. Και εκεί η εργοδοσία αρνείται να διασφαλίσει την ασφάλεια των εργαζομένων και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων. «Ο αγώνας της COSCO μας έδωσε δύναμη», τόνισε, προσθέτοντας: «Κανένας άλλος νεκρός για τα συμφέροντα της COSCO και οποιασδήποτε άλλης εταιρείας».


ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΤΗΣ COSCO
Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα και την οργάνωσή τους μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την επιτυχία του αγώνα των απεργών της COSCO σημειώνει:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO που, μετά από 7 μέρες κινητοποιήσεων και απεργιών, εξανάγκασαν την εργοδοσία να δεχτεί τα βασικά αιτήματά τους.

Αυτός ο αγώνας ήταν αγώνας ολόκληρης της εργατικής τάξης, γιατί έφερε στο προσκήνιο την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς. Αρα και η επιτυχία τους σημαίνει πολλά για όλους τους εργάτες και εργάτριες. Γι' αυτό άλλωστε και η αλληλεγγύη προς τους απεργούς της COSCO εκδηλώθηκε σε πανεργατικό, ακόμη και σε διεθνές επίπεδο. Φανέρωσε, επίσης, τον χαρακτήρα των δήθεν "λαμπερών" επενδύσεων και συνολικά της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που έχουν κάνει σημαία τους η κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα. Από τη μια υπέρογκα κέρδη και από την άλλη τσακισμένα δικαιώματα, εκμετάλλευση, εργατικά ατυχήματα κ.λπ.

Ο αγώνας τους, όπως και ο θάνατος του συναδέλφου τους, αποσιωπήθηκε. Δεν βρήκε θέση στα ΜΜΕ. Δεν έγινε σημείο αντιπαράθεσης στους μικροκομματικούς καβγάδες, αφού άλλωστε το εργασιακό γκέτο στο λιμάνι φτιάχτηκε με τη στήριξη όλων των άλλων κομμάτων. Κι αν γινόταν καμία αναφορά, αυτή ήταν για να συκοφαντηθεί ότι δήθεν "στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου, γιατί παρακωλύει την οικονομία και την αγορά". Ομως, οι εργατικοί αγώνες μπορούν να διαμορφώσουν τη δική τους δυναμική, να ξεπεράσουν εμπόδια, να αναδείξουν τη φωνή των αδικημένων και καταπιεσμένων.

Το πιο σημαντικό ήταν ότι αυτή η μάχη όπως και οι αντίστοιχες των εργαζομένων στην "e-food", στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, σε άλλους χώρους δουλειάς και κλάδους απέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι μόνο με τον αγώνα και την οργάνωσή τους, την αλληλεγγύη μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους, να αχρηστεύσουν τις απειλές και την τρομοκρατία, τους αντεργατικούς νόμους, τις δικαστικές αποφάσεις που - στηριγμένες σ' αυτούς τους νόμους - επιχειρούν να "βάλουν στο γύψο" την εργατική - λαϊκή πάλη. Απέδειξαν τη σημασία που έχει να γίνονται αυτοί οι αγώνες κέντρα αλληλεγγύης και συντονισμού όλων των εργαζομένων που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Ο,τι κέρδισαν, το κέρδισαν επειδή ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο, κόντρα σε κυβερνήσεις και εργοδοσία. Το κέρδισαν μετά από πολλές προσπάθειες και προηγούμενους αγώνες, που μπορεί να μην είχαν άμεσο πρακτικό αποτέλεσμα. Αλλωστε, η ταξική πάλη δεν προχωράει ευθύγραμμα αλλά μέσα από καμπές και στροφές, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, πολύ περισσότερο που ο συσχετισμός παραμένει εξαιρετικά αρνητικός.

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Αν πολλαπλασιαστούν οι εστίες της αντίστασης και του αγώνα στους χώρους δουλειάς, αν δυναμώσει η οργάνωση στα σωματεία, αν ηττηθούν οι λογικές της ανάθεσης και των "σωτήριων λύσεων" απ' τα πάνω, τότε οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους. Κι αν σήμερα παλεύουν για τα αυτονόητα, το μεροκάματο, τη ζωή, την υγεία τους κ.λπ., αύριο μπορούν να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, να βάλουν στο επίκεντρο όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους, τη ζωή που μπορούν να ζήσουν στον 21ο αιώνα.

Το ΚΚΕ δίνει και θα δίνει σ' αυτήν την υπόθεση όλες του τις δυνάμεις».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ