ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Αλλεπάλληλες καταγγελίες για την απουσία μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς

Εργοδοτική ασυδοσία, ανυπαρξία κρατικού ελέγχου και «πρωτόκολλα» που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών

Τα «πρωτόκολλα» διαχείρισης του κορονοϊού, που με ευθύνη της κυβέρνησης είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της μεγαλοεργοδοσίας, την ανυπαρξία ελέγχων από τους κρατικούς μηχανισμούς, καθώς και όλους τους άλλους παράγοντες που μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας και φυσικά δεν αντιμετωπίζονται με το νέο lockdown, αναδεικνύουν με αλλεπάλληλες καταγγελίες τους σωματεία και συνδικαλιστές.

Σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ

Τη διαχείριση των αυξημένων κρουσμάτων από την εργοδοσία στα σούπερ μάρκετ με «πρωτόκολλα» που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στο κατάστημα της αλυσίδας «Σκλαβενίτης» στη Νέα Χαλκηδόνα, με «τουλάχιστον 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα», όπως σημειώνει ο Σύλλογος, «την ιχνηλάτηση την έκανε ο διευθυντής του καταστήματος και έθεσε σε καραντίνα όσους αυτός έκρινε!». Ενώ μάλιστα υπήρχε η δυνατότητα να γίνει καθολική απολύμανση με το κατάστημα κλειστό, «η εργοδοσία αποφάσισε να καλέσει εργαζόμενους την Κυριακή για να γεμίσουν τα ράφια». Αντίστοιχα περιστατικά συμβαίνουν και σε δεκάδες άλλα καταστήματα του ομίλου, «όπως σε Σεβαστουπόλεως, Χαλάνδρι, Λυκόβρυση, Ψυχικό, Εξάρχεια κ.α.», τονίζει ο Σύλλογος.

Την ίδια στιγμή, στο κατάστημα των «ΑΒ Βασιλόπουλος» στο Μαρούσι, «ενώ έχουν επιβεβαιωθεί 3 κρούσματα, η ενημέρωση έγινε επιλεκτικά και με τη σύσταση "να μη βγει προς τα έξω τίποτα"», το κατάστημα συνέχισε να λειτουργεί κανονικά. Αντίστοιχη τακτική ακολουθήθηκε και σε άλλα καταστήματα, όπως στα Μελίσσια και στο κέντρο.

«Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα σούπερ μάρκετ, η εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά το δοκούν από την εργοδοσία και τα ελλιπή μέτρα προστασίας συνοδεύονται με μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων», υπογραμμίζει ο Σύλλογος. Συγκεκριμένα, το «κόψιμο» των ρεπό, η υπερωριακή απασχόληση, η αλλαγή βαρδιών και οι μετακινήσεις από κατάστημα σε κατάστημα «συνθέτουν την παράνοια που ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι», ενώ όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες «συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά, παίζοντας τη ζωή τους κορόνα - γράμματα».

«Ετσι αντιμετωπίζει η εργοδοσία την απουσία συναδέλφων λόγω καραντίνας, καθώς και την αναμενόμενη αύξηση του όγκου εργασίας, καταργώντας στην πράξη το 8ωρο, την 5ήμερη εργασία πολύ πριν τα νομοθετήσει η κυβέρνηση και λιώνοντας στη δουλειά τους εργαζόμενους που κατά τύχη σε αυτές τις συνθήκες δεν έχουν ακόμα νοσήσει», τονίζει το σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, 15 νέα κρούσματα εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες σε εργαζόμενους σε διάφορα καταστήματα του Ομίλου «Σκλαβενίτης», με το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα να επισημαίνει ότι μαζί με τα δεκάδες κρούσματα σε άλλες επιχειρήσεις, αναδεικνύεται η επικίνδυνη κατάσταση στους χώρους δουλειάς.

Καταγγέλλει το γεγονός ότι σε περίπτωση κρούσματος η ιχνηλάτηση και απολύμανση αφορούν μόνο ένα τμήμα και όχι το σύνολο του καταστήματος και των εργαζομένων, ενώ σε ένα σούπερ μάρκετ οι εργαζόμενοι εναλλάσσονται σε πολλά τμήματα και πόστα, κάνουν όλοι διάλειμμα σε μικρούς και συχνά χωρίς επαρκή εξαερισμό χώρους κ.λπ. Σημειώνει επίσης πως είναι επικίνδυνο το ότι οι εργαζόμενοι στα καταστήματα αναλαμβάνουν ουσιαστικά την απολύμανση των χώρων, χωρίς να έχουν ούτε τα μέσα ούτε τις γνώσεις. Καταγγέλλει, τέλος, το φαινόμενο να αποκρύπτονται ύποπτα αλλά και επιβεβαιωμένα κρούσματα από την εργοδοσία, αντί να αυστηροποιούνται τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες κρούσματα στις αστικές συγκοινωνίες

Για δεκάδες κρούσματα σε εργαζόμενους στον Οργανισμό, πολύ περισσότερα από 70 στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, κάνει λόγο η ΔΑΣ ΟΑΣΘ.

Καταγγέλλει τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, καθώς ακόμα και τώρα δεν πραγματοποιείται ούτε καν θερμομέτρηση στους εργαζόμενους κατά την ανάληψη της βάρδιας. Τεστ γίνονται μόνο όταν εντοπιστεί κρούσμα, ενώ ο ιός συνεχίζει να θερίζει στους χώρους εργασίας.

Καταρρίπτει επίσης το αφήγημα κυβέρνησης και διοίκησης ΟΑΣΘ πως ενισχύουν σημαντικά το στόλο των οχημάτων μέσω ενοικιαζόμενων (leasing) λεωφορείων, υπενθυμίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα αποσυρθούν από την κυκλοφορία 90 λεωφορεία λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας των 23 ετών.

Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ απαιτεί: Ενταξη στην κυκλοφορία τώρα των επισκευάσιμων λεωφορείων και αγορά καινούργιων οχημάτων. Καθημερινή υποχρεωτική θερμομέτρηση κατά την ανάληψη εργασίας και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους. Αμεση προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς καμία απώλεια εισοδήματος. Χρηματοδότηση για την άμεση επισκευή λεωφορείων του ΟΑΣΘ και όχι επιδότηση ιδιωτών με κρατικό χρήμα. Επίταξη όλων των συγκοινωνιακών μέσων (ΚΤΕΛ) σε έναν ενιαίο κρατικό συγκοινωνιακό φορέα, για την καλύτερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση του λαού. Προσλήψεις προσωπικού σε κρίσιμες ειδικότητες (τεχνίτες - οδηγοί). Περιορισμός της μετακίνησης των εργαζομένων και ειδικά των οδηγών σε διαφορετικές λεωφορειακές γραμμές, για να είναι ευκολότερη η ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος. Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους εργασίας και επάρκεια μέσων προστασίας.

Ελλειψη μέτρων προστασίας και ευκαιρία για γενίκευση της τηλεργασίας

Την εργοδοσία της PDS, που αντί να πάρει άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων προωθεί την τηλεργασία και παίρνει ημίμετρα ενώ ήδη έχουν σημειωθεί σειρά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, καταγγέλλει η Σωματειακή Επιτροπή PDS του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Με αφορμή κρούσματα σε κτίριο της εταιρείας στην Καλλιθέα και τη διαχείρισή τους από την εργοδοσία, η Σωματειακή Επιτροπή επισημαίνει πως «επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά οι φόβοι μας για την ανεπάρκεια των μέτρων (...) Αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο σχέδιο πρόληψης που να πατάει πάνω στη δική μας ανάγκη ασφάλειας και προστασίας».

Με το πρώτο κρούσμα η εργοδοσία «απέρριψε το αίτημα του Σωματείου να γίνει απολύμανση σε όλους τους ορόφους και να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, θεωρώντας αρκετή την απολύμανση σε συγκεκριμένο όροφο και μια μερική ιχνηλάτηση των κοντινών επαφών του κρούσματος (...) Οταν όμως τα κρούσματα (...) εμφανίστηκαν και σε άλλους ορόφους, τότε η ίδια η πραγματικότητα τους έφερε στα λόγια μας! Ακόμα και τώρα όμως συνεχίζουν να αγνοούν ότι υπάρχουν συνάδελφοι που μετακινούνται από το ένα κτίριο στο άλλο, και ότι χρειάζονται εδώ και τώρα απολύμανση και στα δύο κτίρια και τεστ σε όλους.

Στους συναδέλφους που ήταν στο κτίριο της Καλλιθέας αναφέρουν ότι εάν τηλεργαστούν για πάνω από 14 μέρες δεν χρειάζεται να κάνουν το τεστ (...) και τους πιέζουν να τηλεργαστούν! Δηλαδή εάν τελικά κάποιος συνάδελφος έχει κολλήσει, δεν χρειάζεται να το γνωρίζει από τη στιγμή που θα τηλεργαστεί; Είναι τέτοια η προχειρότητά τους απέναντι στην προστασία της υγείας μας, που ζήτησαν από ορισμένους συναδέλφους τη μέρα της απολύμανσης να μπουν μέσα στο κτίριο να κάνουν login»!

«Η τηλεργασία είναι πάγια επιδίωξη γενικά της εργοδοσίας εδώ και καιρό, ακόμα και πριν από την πανδημία», επισημαίνει το Σωματείο. «Απαιτούμε να παρθούν, έστω και με καθυστέρηση, ουσιαστικά μέτρα για την προστασία και την ασφάλειά μας, με ευθύνη της εργοδοσίας (...) Απαιτούμε εδώ και τώρα: Ο κάθε εργαζόμενος να έχει το δικό του προσωπικό γραφείο και καρέκλα, το δικό του πληκτρολόγιο και ποντίκι στη δουλειά. Συχνοί και ουσιώδεις καθαρισμοί και απολυμάνσεις στα κτίρια! Να απολυμανθούν και τα δύο κτίρια! Τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με ευθύνη της εργοδοσίας. Η τηλεργασία να είναι προσωρινή και όχι μόνιμη, με εξοπλισμό της εταιρείας αποκλειστικά!».

«Δεν είδαν, δεν άκουσαν...»

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει τη διοίκηση της εταιρείας «BiC» για τον τρόπο που διαχειρίζεται την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις της στην Ανοιξη. Συγκεκριμένα, αναφέρει το Σωματείο, η εργοδοσία δεν ενημέρωσε το προσωπικό ούτε προχώρησε σε διαγνωστικά τεστ, αντίθετα συνέχισε κανονικά την παραγωγή και έκανε απολύμανση, τη νύχτα, μόνο στο τμήμα όπου εμφανίστηκαν τα κρούσματα.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Παρέμβαση για ένταση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς

Το γεγονός ότι η εργοδοτική ασυδοσία, σε συνδυασμό με τις «πλάτες» της κυβέρνησης, έχει μετατρέψει τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, επιβεβαίωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, μέσα από παρέμβαση στους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς (Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας).

Οι εκπρόσωποι της Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία επιβεβαίωσαν πως τα Μέσα Ατομικής Προστασίας δεν επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων της υπηρεσίας, ενώ από μέρα σε μέρα θα τελειώσουν τα όποια αποθέματα. Συγχρόνως δεν γίνονται τεστ κορονοϊού, με αποτέλεσμα από τη μία να μην είναι προστατευμένοι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και από την άλλη να δίνεται πάτημα σε εργοδότες για να μην τους επιτρέπουν την είσοδο στους χώρους εργασίας, με τη «δικαιολογία» ότι δεν είναι ελεγμένοι. Επίσης, στη συζήτηση στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναφέρθηκε ότι το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο είναι «προβληματικό» και ως εκ τούτου θέτει περιορισμούς στη δυνατότητα παρέμβασης. Παράλληλα, σοβαρό εμπόδιο είναι και ο συντονισμός όλων αυτών των μηχανισμών. Το βασικό όμως είναι πως δεν προβλέπεται παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων στην πλειονότητα των περιπτώσεων των ελέγχων, άρα και δυνατότητα άμεσης ενημέρωσής τους και παρέμβασης.

Το Εργατικό Κέντρο με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «έχει απαιτήσει πολλές φορές από τους αρμόδιους φορείς να πάρουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα, που όσο περνάει ο καιρός οξύνεται και διογκώνεται, δηλαδή να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες που υπάρχουν στην υπηρεσία. Η μοναδική απάντηση που έχουμε πάρει σε όλα τα παραπάνω είναι ότι "καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια", αλλά το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Εργαζόμενοι που συνεχώς δουλεύουν όλο και περισσότερο για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της εργασίας τους και κανένα μέσο προστασίας επί της ουσίας».

Το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, οργανωμένα και συλλογικά να επιβάλουν τα μέτρα προστασίας σε συνθήκες πανδημίας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Συγκρότηση μεικτών υγειονομικών επιτροπών ανά εταιρεία, στις οποίες θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Αμεση εντατικοποίηση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας. Αμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Αμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ