ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Επιβράδυνση και κόντρες οξύνουν τα αντιλαϊκά αντανακλαστικά

Eurokinissi

Με φόντο τη γενικευμένη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και συνολικά στην ΕΕ συνεδριάζει αύριο στις Βρυξέλλες το συμβούλιο Γιούρογκρουπ, με κεντρικό ζήτημα την έκθεση με τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις» που θα παρουσιάσει την ίδια μέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οπως επιβεβαίωσε χτες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, οι προβλέψεις (αφορούν στη διετία 2020 - 2021 και την εκτίμηση για το 2019) «δεν θα είναι ιδιαίτερα θετικές», ενώ ταυτόχρονα «δεν θα εμφανίζουν εικόνα ύφεσης», δηλαδή δεν θα καταγράφονται ρυθμοί πτώσης του ΑΕΠ στην ερχόμενη διετία.

Η ατζέντα του Γιούρογκρουπ περιλαμβάνει ακόμη τα επίδικα που αφορούν τις διεργασίες γύρω από την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, και συγκεκριμένα τη συζήτηση για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), το υπό διαμόρφωση σύστημα για την ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων καθώς και για το λεγόμενο «δημοσιονομικό μέσο για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα».

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι «οι χώρες κινούνται κοντά στις κόκκινες γραμμές τους», λέγοντας ότι το θέμα παραμένει «πολιτικά περίπλοκο».

Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του «ενιαίου ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών» και αυτά για την «εγγύηση των καταθέσεων» θα προέλθουν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με σταδιακές εκταμιεύσεις σε ορίζοντα ετών. Η προοπτική αυτή αποτελεί ένα ακόμη πεδίο ενδοαστικής διαπάλης γύρω από τον επιμερισμό των κινδύνων με κυρίαρχο ζήτημα την απομείωση των «κόκκινων» δανείων, ενώ βέβαια αποτελεί μόνιμο προαπαιτούμενο της «μεταμνημονιακής» αντιλαϊκής «εποπτείας» στην ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την εντεινόμενη τάση «κόπωσης» στην ΕΕ, λέγοντας ότι «είμαστε σε φάση επιβράδυνσης, αλλά όχι ύφεσης».

«Τρέχει» η 4η «αξιολόγηση»

Την ίδια ώρα, κρίσιμη παράμετρος, αναφορικά με την «αποδοτικότητα» των αντιλαϊκών μέτρων στον νέο ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, είναι ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2020, ενώ η «ποσοτικοποίηση» των τελικών αντιλαϊκών μεγεθών θα έρθει να «κουμπώσει» με τη νέα πρόβλεψη που θα δημοσιοποιήσει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόβλεψη της Κομισιόν θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με το 2,8% που εμφανίζεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού, ενώ το συνολικό αντιλαϊκό πακέτο μαζί με τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» αναμένεται να κλειδώσει στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη, με βάση την «έκθεση αξιολόγησης» που θα δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος Νοέμβρη.

Να σημειωθεί ότι η 4η έκθεση ενισχυμένης «μεταμνημονιακής εποπτείας» έχει αυξημένη βαρύτητα για το εγχώριο κεφάλαιο, καθώς συνδέεται με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, ενώ ταυτόχρονα θα περιλαμβάνει και την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού κρατικού χρέους. Αυτή με τη σειρά της θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για τη μείωση των στόχων στα «πρωτογενή πλεονάσματα» (από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021), δημιουργώντας τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης «δημοσιονομικού χώρου» για τις παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει η δυνατότητα αυτή», λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα, θέμα ημερών είναι η δημοσιοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου, όπου βέβαια κυριαρχούν οι διατάξεις με τις νέες φοροελαφρύνσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας δήλωσε χτες ότι το νομοσχέδιο θα οριστικοποιηθεί σήμερα, ενώ «ακολούθως θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση».

Μπαράζ κατασχέσεων για «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιβεβαιώνουν το μπαράζ των κατασχέσεων και των εκβιασμών απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά για «ληξιπρόθεσμες οφειλές» προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Συγκεκριμένα, στο τέλος Σεπτέμβρη 2019 καταγράφονται τα παρακάτω:

  • Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.227.944 από 1.168.438 τον Δεκέμβρη του 2018. Η διόγκωση στη διάρκεια του 9μήνου έφτασε στους 59.506 φορολογούμενους που προστέθηκαν στις λίστες των κατασχέσεων.
  • Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, φτάνουν τα 1,8 εκατομμύρια.
  • Ο συνολικός αριθμός των οφειλών έφτασε σε 4.351.315 από 4.064.750 τον Δεκέμβρη του 2018 με αύξηση 286.565 ή κατά 31,840 φορολογούμενους κατά μέσο όρο ανά μήνα.

Εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στο φετινό 9μηνο ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός έβαλε «στο χέρι» 2,25 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, μέσω των οποίων «αυγαταίνει» η μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων...

ΤΑΞΙΔΙ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
«Ανοιξε και περιμένει» τους «επενδυτές»

Νέο κάλεσμα για μπίζνες στην Ελλάδα απηύθυνε στους επιχειρηματικούς ομίλους της Κίνας ο Κυρ. Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας χτες την επίσκεψή του στη Σαγκάη.

Στην ομιλία του, στην τελετή έναρξης της Διεθνούς Εκθεσης «China International Import Expo 2019», όπου η Ελλάδα ήταν μία από τις «τιμώμενες χώρες», τόνισε ότι «Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 25% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Σε αυτό, οι συνέργειες με την Κίνα, τη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία στον κόσμο, είναι προφανείς», επαναλαμβάνοντας πως «η Κίνα έχει τη δυνατότητα να φτάνει σε μακρινές αγορές σε μεγάλο βαθμό χάρη σε ελληνόκτητα πλοία. Πολλά από αυτά τα πλοία κατασκευάστηκαν σε κινεζικά ναυπηγεία (...) Εάν αυτά τα πλοία μπορούσαν να αξιοποιήσουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό, όπως συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας, φωτισμό, ηλεκτρικά συστήματα ή συστήματα πλοήγησης που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα, αυτό θα βελτίωνε περαιτέρω τη συνέργειά μας με αμοιβαία επωφελή τρόπο».

Παραπέρα, ο πρωθυπουργός στάθηκε στο λιμάνι του Πειραιά: «Η κυβέρνησή μου μόλις ενέκρινε ένα σχέδιο για επιπρόσθετες επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά. Είναι ήδη το μεγαλύτερο λιμάνι στη Μεσόγειο. Μπορεί να γίνει και θα γίνει ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη (...) Μέσω της Ελλάδας, τα αγαθά από την Ασία μπορούν να φτάσουν στην Ανατολική Ευρώπη 7 έως 10 ημέρες ταχύτερα σε σύγκριση με άλλες οδούς, εξοικονομώντας κατ' αυτόν τον τρόπο πολύτιμο χρόνο, χρήμα και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

Ενώ, προσθέτοντας τα «ατού» για τους «επενδυτές», σημείωσε πως η Ελλάδα προσφέρει «μία γεωπολιτικά προνομιακή θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Προσθέστε σε αυτά μία κυβέρνηση προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων που θα "ξεκλειδώσουν" τις δυνατότητές μας και έχετε αυτά που θεωρώ αναγκαία συστατικά για να γίνει η Ελλάδα ένα πραγματικό success story», για τους στόχους του κεφαλαίου βεβαίως.

Τα ίδια είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και σε συναντήσεις του με εκπροσώπους μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων, όπως της διαδικτυακής πλατφόρμας «Ali Baba», της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας (ICBC, που πρόκειται να ανοίξει γραφεία στην Αθήνα) και της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE, που σύμφωνα με την κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα δημιουργίας τεχνολογικού πάρκου στην Ελλάδα, καθώς και εργοστασίου μεταποίησης.

«Η Ελλάδα είναι open for business», τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός και στο κινεζικό δίκτυο CGTN, προσθέτοντας πως «προσελκύουμε κινεζικές, ευρωπαϊκές, αμερικανικές, ιαπωνικές επενδύσεις, όμως θέλω να σημειώσω πως οι Κινέζοι επένδυσαν στο λιμάνι του Πειραιά όταν πολύ λίγες άλλες χώρες εξέταζαν απευθείας επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα. Επομένως, είναι project που θα προχωρήσει. Πρόκειται για δέσμευση που έχουμε αναλάβει και ειλικρινά πιστεύω πως είναι win - win έργο για όλους».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα επιστρέψει τον Απρίλη στην Κίνα, στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «17+1», που αφορά τη συνεργασία της Κίνας με χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Προηγείται την επόμενη βδομάδα, 11-12/11, επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ. Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό, και θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της COSCO στο Πέραμα, καθώς και το Μουσείο της Ακρόπολης.

ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Στο φόντο ανταγωνισμών σε Ανατ. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή

Η 3η Τριμερής Συνάντηση των υπουργών Αμυνας Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου έγινε χτες στην Αθήνα, με τη συμμετοχή αντίστοιχα των υπουργών Ν. Παναγιωτόπουλου, Σ. Αγγελίδη και Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί.

Μετά το τέλος των συνομιλιών εκδόθηκε Κοινή Δήλωση, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «τόνισαν την κοινή τους βούληση να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στον αμυντικό και αμυντικο-τεχνικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή», ενώ σημειώνεται πως οι τρεις «καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας την άμεση παύση τους», ενώ «αποδοκίμασαν την πρόσφατη τουρκική εισβολή στη Συρία, η οποία έχει δημιουργήσει μια νέα ανθρωπιστική κρίση, έχει αυξήσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές, αλλά και δυναμιτίσει σε σημαντικό βαθμό την πρόοδο που είχε μέχρι τώρα επιτευχθεί από τον Παγκόσμιο Συνασπισμό στην καταπολέμηση του Da'esh».

Στις δηλώσεις τους, κατόπιν, ο Ν. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε «εμπλουτισμό» της τριμερούς συνεργασίας «με νέες πτυχές, όπως Κυβερνοασφάλεια, διαχείριση κρίσεων, συνεργασία στον αμυντικο-τεχνικό τομέα». Ο Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί επέμεινε για συνέχιση της συνεργασίας, «για να μπορέσουμε έτσι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της Αγκυρας και να εξασφαλίσουμε τα δικά μας κοινά συμφέροντα». Ο Σ. Αγγελίδης είπε ότι η τριμερής συνεργασία σε θέματα άμυνας και ασφάλειας «το 2020 θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Σήμερα, οι τρεις υπουργοί θα παρακολουθήσουν την τελική φάση της διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα 9» στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης. Συμμετέχουν μέσα και προσωπικό και από τις τρεις χώρες. Παράλληλα έχουν προσκληθεί παρατηρητές από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Νότια Κορέα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία και ΗΠΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ