ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες συγκρούονται με τα σχέδια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του

Σε συγκέντρωση την περασμένη Κυριακή μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«

H καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει κέρδη για τους λίγους, εκμετάλλευση και υποβάθμιση της ζωής του λαού της Δυτικής Αθήνας. H πρόταση του ΚΚΕ για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών»: Με το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή συγκέντρωση από τις ΚΟ Αγ. Αναργύρων - Καματερού Αττικής του ΚΚΕ στον κινηματογράφο «Μαρία - Ελενα». Μια πρωτοβουλία των Οργανώσεων του Κόμματος σε μια περιοχή και μια περίοδο που ξεδιπλώνεται πολύμορφη δραστηριότητα από Σωματεία και μαζικούς φορείς ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, με αιχμή την αντιλαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη με κίνητρο το κέρδος των μονοπωλιακών ομίλων προϋποθέτει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, το χτύπημα των μικρών φτωχών επαγγελματιών.

Εφερε ως παράδειγμα το πρόσφατο «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση του οποίου, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά μέσα από χαρακτηριστικούς διαλόγους «κυβερνώντων» και «αντιπολιτευόμενων» ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα παλεύουν για τον ίδιο στόχο, την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Συνεχίζοντας στάθηκε στον στρατηγικό στόχο της ελληνικής αστικής τάξης, για ανάδειξη της χώρας «σε κρίσιμο ενεργειακό, μεταφορικό και επικοινωνιακό κόμβο στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος που συνδέεται με την περίφημη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας».

Και εξηγώντας ότι σε αυτόν το σχεδιασμό η Αττική έχει έναν ειδικό πρωταγωνιστικό ρόλο, αναφέρθηκε στο «Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής» που ψηφίστηκε το 2014 και εμπλουτίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις παρεμβάσεις των «αναπτυξιακών» συνεδρίων της Αττικής, τις κατευθύνσεις της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών.


Ο Κ. Παπασταύρου εξήγησε ότι όλη αυτή η σχεδιαζόμενη από το αστικό κράτος δραστηριότητα έχει μόνο κίνητρο την καπιταλιστική κερδοφορία, «γι' αυτό και δεν μπορεί να απαντήσει στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, δεν μπορεί να σχεδιάσει τη συνδυασμένη ικανοποίησή τους».

Σε αυτό το σχέδιο δεν έχουν θέση οι λαϊκές ανάγκες

Σημείωσε ότι μέσα σε αυτό το σχέδιο έχουν θέση οι αιτίες και οι παράγοντες που γεννούν και αναπαράγουν οξυμένα λαϊκά προβλήματα των Δυτικών Συνοικιών της Αθήνας, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων με επέκταση της χωματερής στη Φυλή και δημιουργία ΧΥΤΥ στο λατομείο Μουσαμά στην Πετρούπολη, η επιχειρηματική αξιοποίηση του Πάρκου Τρίτση με ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποίηση. Πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης, θα συνεχίσουν έργα υποδομών προστασίας από φυσικές καταστροφές, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας να μπαίνουν στο ζύγι των δημοσιονομικών περιορισμών και του καπιταλιστικού κέρδους», ενώ «στο σχεδιασμό της ανάπτυξής τους ζουν και βασιλεύουν ο παρασιτισμός και η εγκληματικότητα. Πολύ περισσότερο που τα σχέδια για real estate στο κέντρο σπρώχνουν την εγκληματική δράση στα προάστια. Δεν πρόκειται λοιπόν τα σχέδιά τους να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα όπως λένε διάφοροι δήμαρχοι κ.ά., αντίθετα μπορεί να τα οξύνουν σε κάποιο βαθμό».

Ο Κ. Παπασταύρου κάλεσε τους συγκεντρωμένους να βγάλουν συμπεράσματα από την πλούσια πείρα τους την τελευταία 20ετία, από το γεγονός ότι τα αστικά κόμματα τους έλεγαν να κάνουν θυσίες για την καπιταλιστική ανάπτυξη, στη συνέχεια για να ξεπεραστεί η κρίση και σήμερα πάλι για την ανάπτυξη, μέχρι να έρθει η επόμενη κρίση, για την οποία ήδη υπάρχουν έντονες ανησυχίες διεθνώς.

Υπογράμμισε ότι την κρίση δεν την φέρνουν τα εργατικά δικαιώματα και οι λαϊκές απαιτήσεις, ότι η ανάπτυξή τους είναι που στρώνει το έδαφος για την κρίση.

Και συνέχισε: «Εμείς λοιπόν λέμε ότι δεν πρέπει να αποδεχτούμε, δεν πρέπει να συναινέσουμε, να θεωρούμε ως φυσικό φαινόμενο, ως κάτι που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, τον φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής οικονομίας με την ανάπτυξη και την κρίση και τις διαρκείς θυσίες για το λαό, με το διαρκές μεγάλωμα της ψαλίδας, της αναντιστοιχίας ανάμεσα στον πλούτο που παράγεται και το κομμάτι που πάει για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες».

Ο ομιλητής σημείωσε ότι πρέπει να αλλάξει η σημερινή κατάσταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, να ξαναζωντανέψουν τα συνδικάτα, να ενισχυθεί ο αγωνιστικός, ταξικός προσανατολισμός του βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο.

Δεν διαλέγουμε με ποιον τρόπο θα χάσουμε

Οπως είπε, οι κομμουνιστές είναι μπροστά σε όλα τα μέτωπα της πάλης, απέναντι σε κάθε έκφανση της αστικής πολιτικής, της πολιτικής που οξύνει τα λαϊκά προβλήματα: «Παντού δίνουμε μάχη αντίστασης στην επίθεση του κεφαλαίου, στην προώθηση των σχεδίων του, στην υποβάθμιση αναγκών, κατάργηση δικαιωμάτων».

Τόνισε ότι σήμερα «δεν μπορούμε να κάνουμε σκόντο από τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας, που είναι ώριμο με τις δυνατότητες της επιστήμης και της παραγωγής να υλοποιηθούν. Δεν μπορούμε παρά μόνο με αυτό το κριτήριο να διαμορφώνουμε τα αιτήματα, τους στόχους πάλης και τις διεκδικήσεις μας».

Και επισήμανε ότι «καλούμε το λαό να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, το δρόμο που δίνει μάχες για σύγχρονα δικαιώματα, για νέες κατακτήσεις με κριτήριο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες, το δρόμο που φωτίζει τη διέξοδο. Δίνουμε αυτόν τον αγώνα μας λοιπόν σήμερα, συσπειρώνοντας δυνάμεις γύρω από στόχους που προβάλλουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, που συγκρούονται με τα διάφορα σχέδια του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του».

Ανέδειξε ότι μέσα σε αυτόν τον αγώνα θα οικοδομείται η κοινή δράση εργαζομένων, βιοπαλαιστών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, με στόχο αυτή η κοινή δράση να θεμελιώνεται, να ωριμάζει και να παίρνει χαρακτηριστικά κοινωνικής συμμαχίας, σε κατεύθυνση πιο συνολικής αντιπαράθεσης με το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τους στόχους της ανάπτυξής τους και την εξουσία τους.

Οπως είπε, «οι συσχετισμοί σήμερα είναι αρνητικοί και σίγουρα δεν αλλάζουν ριζικά, δεν ανατρέπονται μόνο από την παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Παρ' όλα αυτά, σήμερα δίνουμε μάχη με στόχο να αλλάζουμε τους συσχετισμούς, να τραβάμε εργατικά - λαϊκά στρώματα στη δράση, να τους τραβάμε από την αστική λογική και επιρροή, να τους στρατεύουμε σε έναν αγώνα σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση».

Ατμομηχανή οι ανάγκες μας και μηχανοδηγός οι εργαζόμενοι

Παρακάτω τόνισε ότι «μαζί με τις μάχες που δίνουμε σε κάθε μέτωπο πάλης, μαζί με τη δουλειά για την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων, για να αποκτά αυτός ο αγώνας σωστό προσανατολισμό, δίνουμε και τη μάχη διάδοσης, πλατιάς συζήτησης για το ποιες είναι οι πολιτικές και κοινωνικές, οικονομικές προϋποθέσεις μιας ανάπτυξης που θα έχει ως κίνητρο τη διευρυμένη ικανοποίηση των λαϊκών κοινωνικών αναγκών. Για να μπορέσει το τρένο της ανάπτυξης να μπει πραγματικά σε φιλολαϊκές ράγες πρέπει να αλλάξει ο μηχανοδηγός, πρέπει να αλλάξει και η ατμομηχανή, να αλλάξει και η κατεύθυνσή του.

Ατμομηχανή πρέπει να γίνουν οι διευρυνόμενες σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες (...) Μηχανοδηγός της ανάπτυξης πρέπει να γίνουν οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη, οι άλλες λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις. Εκείνοι πρέπει να διευθύνουν μέσα από τις δομές της δικιάς τους εργατικής - λαϊκής εξουσίας, να συγκροτούν έναν Κεντρικό Επιστημονικό Σχεδιασμό που θα έχει ως στόχο να οργανώσει όλη την οικονομική δραστηριότητα, που θα αναπτύσσεται με ισότιμο και αναλογικό τρόπο σε κάθε κλάδο της οικονομίας σε κάθε περιοχή της χώρας. Οι εργαζόμενοι που θα έχουν στα χέρια τους την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, που θα έχουν στον έλεγχό τους την οικονομία.

Ανοίγουμε δηλαδή τη συζήτηση για την ελπιδοφόρα προοπτική ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής ανάπτυξης, στη βάση της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της ανάπτυξης της οικονομίας με επιστημονικό Κεντρικό Σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, με την εργατική τάξη να βρίσκεται στο τιμόνι της πολιτικής εξουσίας».


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΝΟΕΜΒΡΗΣ - ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ
Στο 26,9% η κάλυψη του πλάνου μετά το πρώτο «κλείσιμο»

Τις μεγάλες δυνατότητες αποτυπώνει η επίτευξη του πρώτου στόχου, που έγινε μέσα σε πανηγυρικό κλίμα

Κατά 26,9% καλύφθηκε το πανελλαδικό πλάνο του Κόμματος για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη και Δεκέμβρη, με το πρώτο «κλείσιμο» των Οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 4 Νοέμβρη. Το «κλείσιμο» έγινε σε πανηγυρικό κλίμα, με τα κατά τόπους γραφεία να γεμίζουν ασφυκτικά από μέλη και φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, που συνεισέφεραν εισφορές, «κόκκινα μεροκάματα» και τα ποσά που συγκέντρωσαν απευθυνόμενοι εδώ και μέρες σε εργαζόμενους και νεολαίους.

Τις δυνατότητες που δίνει το μεγάλο άνοιγμα στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα αποτυπώνουν και τα στοιχεία της άμιλλας που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης». Αλλωστε και κατά τη διάρκεια του προχτεσινού «κλεισίματος» αναδείχθηκαν πολλές περιπτώσεις ΚΟΒ και Τομεακών Οργανώσεων που υπερκάλυψαν κατά πολύ το στόχο για την πρώτη μέρα, φτάνοντας μέχρι και το 50%.

Σε ό,τι αφορά τις Οργανώσεις Περιοχής, στην πρώτη θέση βρέθηκε η ΚΟ Εξωτερικού με 36,79%, στη δεύτερη θέση η ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης με 31,77% και στην τρίτη θέση η ΚΟ Θεσσαλίας με 30,56%. Οι υπόλοιπες Οργανώσεις κατατάσσονται ως εξής με βάση το βαθμό κάλυψης των στόχων τους: Πελοποννήσου με 30,07%, Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας με 28,73%, Δυτ. Ελλάδας με 28,27%, Κεντρικής Μακεδονίας με 27,01%, Αττικής με 26,63%, Κρήτης με 25,87%, Αιγαίου με 25,48%, Δυτ. Μακεδονίας με 24,78% και Ηπείρου με 24,07%. Η ΚΝΕ καλύπτει το πλάνο της κατά 22,79%, ενώ η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» κατά 30%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ