ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κανείς δεν θα σταματήσει την αποφασιστική απεργιακή απάντηση των εργαζομένων!

Απέναντι στην απροσχημάτιστη υπονομευτική τακτική των εργατοπατέρων, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις εντείνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας

Την ανάγκη να υπάρξει ένα ισχυρό, ενιαίο απεργιακό μέτωπο, που θα δώσει μαζική εργατική απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, προτάσσοντας τις ανάγκες των εργαζομένων, αναδεικνύουν σταθερά με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Στην αντίπερα όχθη, κάθε μέρα που περνά, αναδεικνύεται όλο και πιο ανοιχτά ο υπονομευτικός ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, ο οποίος «δίνει τα ρέστα του» στην προώθηση μιας επεξεργασμένης τακτικής ενάντια στους αγώνες και σε αυτό το περιεχόμενο, μιας τακτικής που ξεδιπλώνεται με μοιρασμένους ρόλους ανάμεσα στους εργατοπατέρες και σε άμεση σύνδεση με τον αντίστοιχο σχεδιασμό της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας.

Τα παραπάνω αποτυπώθηκαν ανάγλυφα και στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), τόσο σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της ΔΑΣ όσο και σε ό,τι αφορά τη στάση που κράτησαν οι εργατοπατέρες, σε συνέχεια της υπονομευτικής τακτικής των παρατάξεών τους στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΣΕΕ την περασμένη Πέμπτη.

Επεξεργασμένη τακτική υπονόμευσης των αγώνων με μοιρασμένους ρόλους

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΕΑΚ - ομάδα Βασιλόπουλου) ευθυγραμμίστηκε με τη γραμμή και τη στάση που κράτησαν οι ίδιες δυνάμεις στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, εκεί όπου συνέχισαν να παίζουν την κολοκυθιά με την ημερομηνία της απεργίας, υπηρετώντας τον ίδιο ακριβώς σχεδιασμό, την υπονόμευση του αγώνα και τη διάσπαση του απεργιακού μετώπου που ήδη έχει δημιουργηθεί με τις απεργιακές αποφάσεις και αγωνιστικές πρωτοβουλίες εκατοντάδων Σωματείων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών.

Με διαδικασίες - εξπρές, η πλειοψηφία του ΕΚΑ μετέφερε τη μέρα της απεργίας για τις 28 Νοέμβρη, ενώ ευθυγραμμίστηκε και στο άσφαιρο περιεχόμενο που επιχειρεί να δώσει στην απεργία η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις στην ΑΔΕΔΥ και σε Ομοσπονδίες του δημόσιου τομέα αναφέρουν ότι η απεργία στο Δημόσιο θα παραμείνει στις 14 Νοέμβρη, επιβεβαιώνοντας όσα σημειώνονται και παραπάνω για την κοινή επεξεργασμένη τακτική τους για την υπονόμευση του ενιαίου απεργιακού μετώπου.

Στη συνεδρίαση του ΕΚΑ, ήταν τέτοια η πρεμούρα τους να συνταυτιστούν με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, συνεχίζοντας το παιχνίδι της υπονόμευσης, που η σχετική εισήγηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου (από την παράταξη της ΕΑΚ) δεν ξεπέρασε τα δύο λεπτά, ενώ το ίδιο ολιγόλογοι αποδείχτηκαν και οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ.

Νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού έριξε και η παράταξη της ΑΤΕ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), η οποία με την παρέμβασή της περιορίστηκε να αναδείξει ως κύριο ζήτημα την ημερομηνία της απεργίας και όχι την ανάγκη για ενιαίο δυνατό απεργιακό μέτωπο που θα δώσει τη δυνατότητα να απεργήσουν όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι. Χρησιμοποίησε μάλιστα τα γνωστά ξοφλημένα επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει ένα τμήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις 30 Μάη, καλώντας ουσιαστικά σε απεργοσπασία στις 28 Νοέμβρη. Οταν η ΔΑΣ με ευθύνη τοποθετήθηκε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του ζητήματος ενός πλατιού απεργιακού μετώπου, προτείνοντας παράλληλα να στηριχτούν τα σωματεία εκεί που κρίνουν τα ίδια ότι υπάρχει δυνατότητα για απεργία και στις 14 και στις 28 Νοέμβρη, όπως π.χ. στους Οικοδόμους, η ΑΤΕ σιώπησε...

Απαντάμε με οργάνωση της απεργίας, με αυτό το περιεχόμενο που εσείς πολεμάτε!

«Η απεργία θα γίνει, βάλτε το καλά στο μυαλό σας! Αφού κάνατε ό,τι κάνατε στη ΓΣΕΕ, σε συνεννόηση και με μοιρασμένους ρόλους, έρχεστε σήμερα εδώ και εναρμονίζεστε με την πλειοψηφία της. Σας καταγγέλλουμε, υπηρετείτε και με τη συγκεκριμένη στάση σας τη στρατηγική του κεφαλαίου. Τα ίδια κάνατε και τον περασμένο Γενάρη, με το νομοσχέδιο που χτύπησε το δικαίωμα της απεργίας και παραπέμψατε την απεργία στις ελληνικές καλένδες...».

Με αυτά τα λόγια, ο Νίκος Μαυροκέφαλος, τοποθετούμενος στη συνεδρίαση εκ μέρους της ΔΑΣ ΕΚΑ, στηλίτευσε τη στάση και την τακτική της πλειοψηφίας του ΕΚΑ, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε την ίδια πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, που νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καλούσε την αστυνομία να παρέμβει μέσα στα συνδικάτα (βλ. αναλυτικότερα στη σελ. 8).

Αφού υπογράμμισε τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε και γίνεται από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις για να χτιστεί ένα ισχυρό απεργιακό μέτωπο, την απάντηση που δίνεται με αυτόν τον τρόπο στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου και να καθηλώσει τον κατώτατο μισθό, το γεγονός ότι η δημιουργία αυτού του απεργιακού μπλοκ υποχρέωσε σε αποφάσεις στην ΑΔΕΔΥ και στο ΕΚΑ, ο Ν. Μαυροκέφαλος τόνισε:

«Εμείς θεωρούμε επίτευγμα των συνδικάτων ότι κάτω από τη δική τους παρέμβαση και αποφασιστική στάση υποχρέωσαν τη ΓΣΕΕ να βάλει απεργία. Ομως, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού δεν μπόρεσε να εμποδίσει αυτό το απεργιακό μέτωπο, βάλθηκε να το υπονομεύσει. Αυτό υπηρετεί η πλειοψηφία, η οποία είναι σε "διατεταγμένη υπηρεσία", όπως δεν ήθελε να συζητηθούν μέσα στους χώρους εργασίας τα προβλήματα των εργαζομένων, το διεκδικητικό πλαίσιο που πρέπει να έχει αυτός ο αγώνας».

«Κανείς δεν θα μπορέσει να σταματήσει την ενιαία απάντηση της εργατικής τάξης», τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης, εκ μέρους της ΔΑΣ, επισημαίνοντας: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν ήθελε να πάρει απόφαση για απεργία. Τα σωματεία, από τα κάτω, την υποχρέωσαν, όπως και την πλειοψηφία του ΕΚΑ. Ομως και τώρα που η ΓΣΕΕ την πήρε, χρησιμοποιεί το όπλο της απεργίας, όχι για να ενώσει τους εργάτες, αλλά για να τους διασπάσει. Εκεί εντάσσεται και αυτό το άθλιο παιχνίδι των πλειοψηφιών με τις ημερομηνίες. Αλλωστε, η ΓΣΕΕ έχει κάνει βήματα στην κατεύθυνση θωράκισης αυτού του άθλιου συστήματος. Εχει συνομιλίες με την Λαγκάρντ, συναντιέται με τον Γιούνκερ. Βρίσκεται σε δρόμους παράλληλους με τον ΣΕΒ. Εμείς θα επιμείνουμε στην οργάνωση της απεργίας, στην ενιαία απάντηση της εργατικής τάξης. Στην ενότητα και στην αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και στη μαζικοποίηση των συνδικάτων για να γίνουν ικανά στην πάλη τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων. Ολα αυτά που πολεμάει η ΓΣΕΕ».

Βήμα κλιμάκωσης η πανοικοδομική απεργία στις 14 Νοέμβρη

Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Σε μαζική συμμετοχή στην πανοικοδομική πανελλαδική απεργία στις 14 Νοέμβρη καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η πανοικοδομική απεργία αποτελεί τον πρώτο σταθμό για την παραπέρα κλιμάκωση της δράσης του. Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρει μέρος στην αυριανή σύσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των κλάδων που έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις.

Η οργάνωση της πανοικοδομικής απεργίας βρέθηκε στο επίκεντρο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου την Κυριακή. Εκεί μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση του Συνδικάτου σε χώρους δουλειάς, από τις παρεμβάσεις και τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος. Ο απολογισμός αυτός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση μιας κλαδικής απεργίας τον περασμένο Μάρτη, την υπογραφή τριών εργοταξιακών Συμβάσεων, συνελεύσεις, στάσεις εργασίας. Με αυτήν την παρακαταθήκη, το Συνδικάτο συνεχίζει τη διεκδίκηση κλαδικής Σύμβασης.

Στην προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Αναγνώστου. Σε μια περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει αύξηση 93% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, τόνισε, ο αριθμός των ασφαλισμένων παραμένει ίδιος. Η ανάπτυξη για τους εργαζόμενους στον κλάδο περιλαμβάνει δουλειά χωρίς ΣΣΕ, μεροκάματα εξαθλίωσης, ωράρια ήλιο με ήλιο. «Από τη μια τεράστια κέρδη για τους κατασκευαστικούς ομίλους και τους μεγαλοεργολάβους και, από την άλλη, εντατικοποίηση, μεροκάματα καθηλωμένα στον πάτο, απληρωσιά και ανασφάλιστη εργασία για τους εργάτες», σημείωσε.

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση έχουμε ευθύνη και καθήκον να οργανώσουμε την αγωνιστική απάντηση του κλάδου. Να περάσουμε στην αντεπίθεση προτάσσοντας τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες», υπογράμμισε.

«Τίποτα δεν γίνεται χωρίς αγώνα, σύγκρουση, απεργία»

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου υπογράμμισε πως κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, το Συνδικάτο εντείνει το άνοιγμά του, προετοιμάζοντας μαζικές διαδικασίες, ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους, αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς.

Στη στόχευση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να χτυπήσει τη δημιουργία ενιαίου απεργιακού μετώπου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, ξεκαθαρίζοντας πως «πυξίδα» για τις ταξικές δυνάμεις είναι η προσπάθεια να δυναμώσει αυτό το μέτωπο, με περισσότερες δυνάμεις στη μάχη.

«Τίποτα δεν γίνεται χωρίς αγώνα, σύγκρουση, απεργία», ήταν η απάντηση των μελών του Συνδικάτου στα «κηρύγματα» μοιρολατρίας και υποταγής στα οποία επιδίδεται ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Την πείρα από την προσπάθεια οργάνωσης και διεκδίκησης μετέφερε εργαζόμενος από το εργοτάξιο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Οι 150 εργαζόμενοι, που μοιράζονται σε τρεις υπεργολάβους, πάλεψαν ενωμένοι και κατάφεραν να υπογράψουν εργοταξιακή Σύμβαση με αυξήσεις έως 15%. «Χρειάζεται συμμετοχή στη δράση και όχι ανάθεση», σημείωσε με έμφαση.

Αντίστοιχα, μεταφέρθηκε η πείρα από την οργάνωση απεργίας στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων από την εργοδοσία και την επιστράτευση της αστυνομίας.

Ξεχωριστή αναφορά στην εισήγηση αλλά και στις τοποθετήσεις στη συνέλευση έγινε στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την επικίνδυνη για τον λαό εμπλοκή σε αυτά. «Σε περίπτωση ενός πολέμου, ενώ δουλεύουμε μαζί στο γιαπί εργάτες από διάφορες χώρες, θα μας βάλουν τα αφεντικά να σκοτωθούμε μεταξύ μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου και υπογράμμισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να έχουν στο στόχαστρό τους τον πραγματικό τους εχθρό, «αυτόν που κλέβει τον ιδρώτα μας σε περίοδο "ειρήνης" και αυτόν που θέλει το αίμα μας σε περίοδο πολέμου».

Στα ζητήματα αυτά στάθηκαν και μετανάστες εργαζόμενοι που πήραν το λόγο, ενώ η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.

Σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων για την απεργία

Σε σύσκεψη με θέμα «Οργάνωση της απεργιακής μάχης μετά από τις τελευταίες εξελίξεις που προκύπτουν από την απόφαση της ΓΣΕΕ για Γενική Απεργία στις 28 Νοέμβρη» καλούν Ομοσπονδίες του ιδιωτικού τομέα τις διοικήσεις των Ομοσπονδιών, των Εργατικών Κέντρων και των Συνδικάτων που έχουν αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση.

Η σύσκεψη, στην οποία καλούν οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Φαρμάκου - Καλλυντικού, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Χάρτου, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org