ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησαν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε ο πρώτος λογοτεχνικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ο λογοτεχνικός περίπατος εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που «αγκαλιάζουν» το 5ο Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Δεκέμβρη, με θέμα «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και τον Μεσοπόλεμο».

Το πρωί της Κυριακής, άνθρωποι κάθε ηλικίας συναντήθηκαν στην κεντρική πύλη του Εθνικού Κήπου, που ήταν και το σημείο εκκίνησης του περιπάτου, για να αναζητήσουν τα ίχνη των λογοτεχνών μας. Με κέφι, μεράκι και πολλή όρεξη, αλλά και με σύμμαχο τον καλό καιρό, οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στα στενά της Πλάκας, στο Μοναστηράκι και στου Ψυρρή. Πολύτιμη ήταν η βοήθεια της φιλολόγου Νατάσσας Αβραμίδου, που ήταν και η ξεναγός. Μαζί με τις διηγήσεις για τη ζωή των λογοτεχνών, αλλά και την ανάγνωση αποσπασμάτων από τα έργα τους, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσουν παραπάνω τους λογοτέχνες, αλλά και να γνωρίσουν πλευρές της ίδιας της ιστορίας της Αθήνας και πώς αυτή επέδρασε στη ζωή και το έργο των λογοτεχνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος λογοτεχνικός περίπατος θα επαναληφθεί την Κυριακή 2 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί, καθώς ο κατάλογος των συμμετεχόντων για τις 4/11 είχε συμπληρωθεί από νωρίς και ήταν πολλοί αυτοί που δεν κατόρθωσαν να συμμετάσχουν.

Ο δεύτερος λογοτεχνικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Νοέμβρη, με σημείο συνάντησης το καφενείο «ΝΕΟΝ» στην Ομόνοια, στις 11 π.μ. Στην Ομόνοια λειτούργησαν κάποια από τα παλιότερα καφενεία της Αθήνας, που αποτέλεσαν και λογοτεχνικά στέκια. Ενα απ' αυτά είναι το «Μπάγκειον», που το υπόγειό του είχε γίνει στέκι ποιητών του Μεσοπολέμου (Ναπολέων Λαπαθιώτης, Ρώμος Φιλύρας, Κώστας Βάρναλης, Μαρία Πολυδούρη κ.ά.). Στη συνέχεια θα σταθούμε στο «Πατάρι του Λουμίδη», για να συναντήσουμε πολλούς εκπροσώπους της λεγόμενης γενιάς του '30. Συνεχίζουμε προς το Πανεπιστήμιο και την οδό Ασκληπιού, στην έδρα του περιοδικού «Μαύρος γάτος», όπου βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι Τέλλος Αγρας, Ρώμος Φιλύρας, Κλέων Παράσχος, Κώστας Βάρναλης, Δημήτρης Ταγκόπουλος αλλά και ο γείτονάς τους Κωστής Παλαμάς. Μετά από μια ενδιάμεση στάση στην οδό Βουκουρεστίου, στο καφέ «Brazil», σημείο συνάντησης ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων μεταπολεμικά, θα ανηφορίσουμε στο καφενεδάκι της Δεξαμενής για να μιλήσουμε για σημαντικούς και πρωτοπόρους Ελληνες ποιητές και πεζογράφους, όπως την Γαλάτεια και τον Νίκο Καζαντζάκη, την Ελλη Αλεξίου, τον Κώστα Βάρναλη, τον Μάρκο Αυγέρη αλλά και τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η έκθεση εικαστικών έργων για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκε χτες η εικαστική έκθεση για τα 100 χρόνια δράσης του ΚΚΕ την οποία διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών.

Από τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη μέχρι και χτες, πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την πρώην αποθήκη στρατού στην Α' προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και περιηγήθηκε στην έκθεση. Είδε την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ, τους ακατάλυτους δεσμούς του με την εργατική τάξη και τους αγώνες της, ειπωμένη από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, που συμμετείχαν με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, σύγχρονων μέσων (μεικτές τεχνικές, εγκαταστάσεις, βίντεο τέχνη).

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που επισκεπτόμενοι την έκθεση συγκλονίστηκαν από το πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει τα πιο προωθημένα ιδανικά της ανθρωπότητας.

Την προηγούμενη Πέμπτη, το ενδιαφέρον του κόσμου προσέλκυσε η ομάδα «RedNation» της σχολής χορού «ProDancers», που στο πλαίσιο της έκθεσης εκτέλεσε performance με τον τίτλο «Rebellion» (επανάσταση) σε χορογραφία της Βερονίκης Τσουγκράνη. Αναδείχθηκε πώς μέσα από το χορό μπορεί να εκφράσει κανείς την προοπτική, το πώς θέλουμε να γίνει ο κόσμος.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Χρύσα Κοφίνα, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης, σημείωσε: «Το κοινό αγκάλιασε την έκθεση και έφυγε με πολύ καλές εντυπώσεις. Εκείνο που μας χαροποίησε ήταν το ξάφνιασμα του κόσμου για το πώς μπορεί να εκφραστεί σήμερα, μέσα από την τέχνη, η ιδεολογία του ΚΚΕ και η προοπτική που δίνει.

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τέχνη κατακλύζονται από αυτό που λέμε τέχνη ως εμπόρευμα. Δηλαδή το κριτήριο για το τι θα δημιουργήσει ένας καλλιτέχνης δεν είναι τι πραγματικά χρειάζεται το κοινό, τι χρειάζεται ο κόσμος για να βγει από τα αδιέξοδά του, αλλά τι είναι αυτό που πουλάει.

Αυτή η έκθεση ήταν διαφορετική. Δεν ήταν διαμεσολαβητική, δεν ήρθαν εδώ οι καλλιτέχνες για να πουλήσουν. Ηρθαν για να βρεθούν με το κοινό τους, να περάσουν τη σκέψη τους στο κοινό, κι αυτό ήταν το διαφορετικό και το ωραίο. Ο καλλιτέχνης εξάλλου ανήκει στους ανθρώπους των οποίων επηρεάζει τη συνείδηση, άρα συμβάλλει στο να σκεφτούμε καλύτερα τη ζωή μας και τι πρέπει να κάνουμε».

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη οι «Κούροι της Αταλάντης»

Τέσσερις κορμοί αρχαϊκών αγαλμάτων φυσικού μεγέθους, φτιαγμένοι από πωρόλιθο, εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αταλάντης, κατά τη διάρκεια ανασκαφικής έρευνας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, στα μέσα Οκτώβρη. Οι αρχαιολόγοι τούς χαρακτήρισαν οι «Κούροι της Αταλάντης».

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού, η αρχαιολογική έρευνα ξεκίνησε με υπόδειξη ιδιοκτήτη αγροτεμαχίου της περιοχής, όταν κατά τη διάρκεια οργώματος εντόπισε τον ένα κούρο. Μετά την παράδοση και μεταφορά του γλυπτού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας ανέθεσε στην αρχαιολόγο Μαρία Παπαγεωργίου τη διεξαγωγή δοκιμαστικών τομών στον αγρό, κατά τη διάρκεια των οποίων αποκαλύφθηκαν κατά χώρα άλλα τρία πώρινα γλυπτά αρχαϊκών χρόνων και τμήμα τριεδρικής βάσης αγάλματος.

«Η πρόσφατη ολιγοήμερη ανασκαφική έρευνα που έχει διενεργηθεί σε μικρό μόνον τμήμα του αγρού, αποκάλυψε σε βαθύτερα στρώματα από αυτό της ανεύρεσης των αρχαϊκών γλυπτών, οργανωμένο νεκροταφείο στο οποίο μέχρι στιγμής διερευνήθηκαν επτά τάφοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 2ο αι. π.Χ. με αξιόλογα ευρήματα.

Η ύπαρξη του αρχαίου νεκροταφείου σε εγγύτητα με τη σύγχρονη πόλη της Αταλάντης υποδηλώνει ότι πιθανότατα έχει εντοπισθεί τμήμα του οργανωμένου νεκροταφείου του αρχαίου Οπούντα».

Μια σύντομη στάση στην ιστορία του Θεάτρου Σκιών

Μια σύντομη συνομιλία με τον καραγκιοζοπαίχτη Σωτήρη Χαρίδημο είχε χτες βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, προσερχόμενος στα εγκαίνια της Εκθεσης για τα 100χρονα του ΚΚΕ, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του δήμου Αθηναίων στο Θησείο. Σε αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου φιλοξενούνται μόνιμη έκθεση με φιγούρες από το θέατρο σκιών της οικογένειας Χαρίδημου, αντίγραφα παλαιών φιγούρων από δέρμα, χαρτόνι, ζελατίνη, παλιά και σύγχρονα σκηνικά, πανόδετα βιβλία με αυθεντικά σκίτσα και διαλόγους των κλασικών παραστάσεων που έδιναν οι Χαρίδημοι, πίνακες λαϊκής ζωγραφικής και πολλά φωτογραφικά ντοκουμέντα. Ανάμεσα σε άλλα, ο Σ. Χαρίδημος έδειξε στον Δ. Κουτσούμπα και μια ζωγραφική σύνθεση αφιερωμένη από τον ίδιο στον κομμουνιστή καραγκιοζοπαίχτη Γ. Μαμάη.

Οι λαχνοί που κερδίζουν

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς που είχε προκηρύξει η ΤΟ Καλλιτεχνών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ. Οι λαχνοί που κερδίζουν είναι οι εξής:

2658 (πίνακας ζωγραφικής του Πέτρου Ζουμπουλάκη), 4693 (γλυπτό του Κυριάκου Ρόκου), 3968 (γλυπτό του Κώστα Ρόθου), 2810 (φωτογραφική μηχανή), 2919 (κιθάρα), 1585, 3349, 4272, 2102, 0456 (μικρότερα δώρα).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org