ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάλεσμα αγώνα και αλλαγής συσχετισμών μπροστά και στο συνέδριο του ΕΚΘ

Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς με ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την απεργία και την ανάγκη απομόνωσης των εργατοπατέρων

Με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη ώστε να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα, αποκαλύπτοντας παράλληλα στους εργαζόμενους τον υπονομευτικό ρόλο των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, μπροστά και στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9 και 11 Νοέμβρη.

Με τη δισέλιδη ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους, με όπλο το πλαίσιο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες», να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί ισχυρή απεργιακή απάντηση στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, τονίζουν: «Η απεργία "δεν έφαγε τα ψωμιά της", όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που έχει πει "ναι σε όλα" όσα θέλουν το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ, η κάθε κυβέρνηση που πέρασε από αυτόν τον τόπο τα τελευταία 30 χρόνια». Αντίθετα, «με την απεργία αναδεικνύεται πώς πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας και ποια είναι η διέξοδος. Γιατί, μόνο η δύναμη της συλλογικής πάλης, του ταξικού αγώνα δίνει ελπίδα, αποφασιστικότητα, προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτής της πάλης, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν αποφασιστικά τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αναδεικνύοντας το ρόλο που έχουν παίξει και στην ηγεσία του ΕΚΘ.

Τονίζει ακόμη: «Οι δυνάμεις αυτές βάζουν εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, έχουν τεράστιες ευθύνες (...) Η κατάσταση μέσα στο εργατικό κίνημα θα ήταν καλύτερη αν δεν έβαζε εμπόδια ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός αυτών των παρατάξεων. Αυτή η στάση όλων των παρατάξεων, της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντίστοιχη και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ενα Εργατικό Κέντρο που έβαλε πλάτη να περάσουν σε κάποιες επιχειρήσεις οι μειώσεις μισθών, σε άλλες να μην οργανωθεί καμία πάλη ενάντια σε απολύσεις ή κλείσιμο. Μια πλειοψηφία που πλειοδοτεί στην πολυδιάσπαση στους χώρους δουλειάς (3 σωματεία στο μετρό), που δημιούργησε σωματεία - "χωνιά" (εργαζόμενοι στις εργολαβικές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι στην προώθηση πωλήσεων), για να διαμορφώνει αντίστοιχους συσχετισμoύς. Μια πλειοψηφία που καλλιέργησε τη λογική ότι οι απεργίες δεν έχουν αποτελέσματα, ότι εργάτες και εργοδότες έχουν κοινά συμφέροντα, ότι η λύση στα προβλήματά μας είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη».

Και καταλήγει: «Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας το εργατικό κίνημα να απαλλαγεί από τον εργατοπατερισμό, από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν γαντζωθεί στα συνδικάτα κάνοντας καριέρα με το αζημίωτο ή εκτελούν αποστολή εξυπηρέτησης της γραμμής υποταγής της εργατικής τάξης».

Με απαράδεκτες διαδικασίες και το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Τις διαδικασίες - εξπρές, με τις οποίες η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ) σχεδιάζει να το οδηγήσει σε εκλογοαπολογιστικό συνέδριο έναν μήνα πριν λήξει η θητεία του, καταγγέλλει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία απευθύνει κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους να δώσουν μάχη για ένα συνέδριο που θα συζητήσει τα πραγματικά προβλήματά τους και θα γίνει χωρίς νόθους αντιπροσώπους, με τις διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό του ΕΚΗ. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί σε μαζική παρουσία στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, αύριο Τετάρτη, με προσυγκέντρωση των σωματείων στις 5.30 μ.μ., στο πάρκο Γεωργιάδη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) κατήγγειλε τα σχέδια της πλειοψηφίας της διοίκησης για συνέδριο χωρίς ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης τους. «Η πλειοψηφία του ΕΚΗ ετοιμάζει ένα συνέδριο ψηφοκαταμέτρησης για την ανακύκλωση του εργατοπατερισμού και των καρεκλών του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, με σωρεία νόθων αντιπροσώπων από σωματεία - φαντάσματα που έχουν προκύψει μέσα από την ανοιχτή συνεργασία της πλειοψηφίας του ΕΚΗ με τη μεγαλοεργοδοσία και δεν έχουν καμία δράση, ενώ η νομιμότητά τους σε διάφορα σωματεία δεν έχει κριθεί ακόμα από τη Δικαιοσύνη», τονίζει η ΔΑΣ.

«Οι σημερινοί αρνητικοί συσχετισμοί αποτέλεσαν ισχυρό σύμμαχο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων», σημειώνει η ΔΑΣ και απευθύνει στους αντιπρόσωπους και τα σωματεία κάλεσμα «οργάνωσης, ανατροπής, συμπόρευσης στον αγώνα με βάση τα δικά μας ταξικά συμφέροντα».

Παρεμβάσεις την Κυριακή για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο

Από την αγωνιστική παρέμβαση στην Καλλιθέα
Από την αγωνιστική παρέμβαση στην Καλλιθέα
Παρεμβάσεις στο κέντρο και σε γειτονιές της Αθήνας έκανε την περασμένη Κυριακή ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων και την απεργία των εργαζομένων στο Εμπόριο.

Στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησε εξόρμηση στον πεζόδρομο της Ερμού και τους γύρω δρόμους, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα με απεργία.

Στην Καλλιθέα έγιναν πικετοφορία και μαζική εξόρμηση στη λεωφόρο Θησέως από τη Λαϊκή Επιτροπή, τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, άλλα σωματεία και Συλλόγους Γυναικών της ΟΓΕ. «Η ανάπτυξή σας είναι μια σκλαβιά, μας θέλει όλη μέρα μες στα μαγαζιά», κατήγγειλαν οι συγκεντρωμένοι. Παράλληλα, απηύθυναν απεργιακό κάλεσμα, προτάσσοντας στο πανό τους το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες».

Εξω από το κατάστημα «Praktiker» στον Ταύρο, έκαναν παρέμβαση το κλαδικό και το επιχειρησιακό σωματείο. Με τις ανακοινώσεις τους κατήγγειλαν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενώ με το πανό τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους: «35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας».

Ανάλογες εξορμήσεις έγιναν στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους του Περιστερίου από το τοπικό παράρτημα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και του Πειραιά από τον Σύνδεσμο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά.

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα, Τρίτη, στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Στις 6 μ.μ., εκπομπή του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Ενέργειας. Οι εξελίξεις στον κλάδο και η οργάνωση της απεργίας.

-- Στις 7 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Η προετοιμασία της κινητοποίησης στις 8 Νοέμβρη για σταθερή και μόνιμη δουλειά.

-- Στις 8 μ.μ., εκπομπή του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΣΕΕ
Ζητά από την κυβέρνηση περισσότερη αστυνομοκρατία στα συνδικάτα!

Τον ολοένα και πιο ξετσίπωτο χαρακτήρα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ σχολιάζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αφορμή τη συνάντηση της ηγεσίας της ΓΣΕΕ με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι εργατοπατέρες διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο γιατί σωματεία και εργαζόμενοι προβαίνουν σε... «αλλεπάλληλες παρεμποδίσεις» των οργίων νοθείας που οργανώνει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός σε Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα. Πολύ περισσότερο, απαίτησαν ξεδιάντροπα την ένταση της κρατικής καταστολής και αστυνομοκρατίας μέσα στις διαδικασίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων (όπως έγινε πρόσφατα στο νόθο «συνέδριο» του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης), μιλώντας για «αναγκαιότητα διασφάλισης της δημοκρατικής νομιμότητας» και αναφέροντας ότι «είναι υποχρέωση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου να εργάζονται σε αυτήν την κατεύθυνση»!

«Πλέον η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα», απαντάει το ΠΑΜΕ. «Μπροστά στην καθημερινή αποκάλυψη του βρώμικου ρόλου τους από το ΠΑΜΕ, στη σημερινή συνάντηση που πραγματοποίησαν με την κυβέρνηση, την οποία στηρίζουν, ζήτησαν τα συνέδρια της ΓΣΕΕ και των άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων να γίνονται με τα ΜΑΤ και το "συνδικαλιστικό" της Ασφάλειας (...) Ετσι νομίζουν ότι θα συνεχίσουν ανενόχλητοι τον υπονομευτικό ρόλο τους, στους διεκδικητικούς αγώνες των εργαζομένων. Μιλάμε για έναν ξετσίπωτο κυβερνητικό συνδικαλισμό».

Και το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει: «Τα συνέδρια των συνδικαλιστικών οργανώσεων για τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ δεν είναι για τα οφίτσια και τα προνόμια των συνδικαλιστών. Είναι για τον προσανατολισμό και το ρόλο των συνδικάτων. `Η θα είναι με το μεγάλο κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό ή με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να τους διώξουν από τα συνδικάτα. Είναι επικίνδυνοι. Τα συνδικάτα να μην αφήσουν έρμαιους τους εργαζόμενους στα νύχια του ΣΕΒ, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και της κυβέρνησης, τους οποίους απλόχερα στηρίζουν για να γεμίζουν τα σεντούκια τους με ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Το ζήτημα αυτό δεν αφορά μόνο τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Αφορά όλη την εργατική τάξη, το λαό. Αφορά την ίδια τη βελτίωση της ζωής τους, που δεν μπορεί να γίνει χωρίς οργάνωση, χωρίς συμμετοχή στα σωματεία.

Και στου βοδιού το κέρατο να κρυφτούν, θα βρουν μπροστά τους τους εργαζόμενους».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Κινητοποίηση για τη διεκδίκηση ΣΣΕ

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΦΕΕ (Αγρινίου 3, Χαλάνδρι) την Παρασκευή 9/11, στις 6 μ.μ., για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ