ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΤΑΛΙΑ
«Διορθωμένο» σχέδιο προϋπολογισμού περιμένει η Κομισιόν

Copyright 2018 The Associated

Οξύνονται οι αντιπαραθέσεις αλλά και τα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ιταλίας και στα υπόλοιπα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τον προϋπολογισμό που παρουσίασε η ιταλική κυβέρνηση και βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου».

Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, εξέφρασε την ελπίδα η ιταλική κυβέρνηση να προχωρήσει στη «διόρθωση» του σχεδίου προϋπολογισμού της. Προσερχόμενος στη χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, είπε ότι «θα συζητήσουμε τη γνώμη της Επιτροπής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Ωστόσο, δεν θα λάβουμε σήμερα (σ.σ. χτες) αποφάσεις. Η Επιτροπή ζήτησε τη διόρθωσή του και αυτό περιμένουμε, ελπίζοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κάνει βήματα στη γραμμή των δημοσιονομικών κανόνων». Είπε ακόμα ότι συνεχίζονται η «διαδικασία» απάντησης της Ιταλίας στην Επιτροπή αλλά και ο «εποικοδομητικός» διάλογος. «Θα λάβουμε, ελπίζουμε, το νέο προσχέδιο προϋπολογισμού και θα επανέλθουμε στο ζήτημα το Δεκέμβρη», εξήγησε.

Στο μεταξύ, ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί υποστήριξε ότι ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, έχει «κατανοήσει» την ανάγκη για δράση σε συμφωνία με τους κανόνες της ΕΕ. Ο Μοσκοβισί είπε ότι δεν θέλει να «προτρέξει για συμπεράσματα» σχετικά με το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού και ότι «ελπίζει και πιστεύει ότι θα λάβουμε μια απάντηση» από τη Ρώμη, όσον αφορά διευκρινίσεις και βελτιώσεις που οι Βρυξέλλες περιμένουν.

Ο επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «η ΕΕ προσδοκά ένα εποικοδομητικό αποτέλεσμα από τη συζήτησή της με τη Ρώμη», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης παρεκκλίνει σημαντικά από τους κανόνες και γι' αυτό χρειάζεται μια «αξιοσημείωτη διόρθωση».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ κάλεσε τη Ρώμη να πιάσει το χέρι (συνεργασίας) που απλώνουν οι Βρυξέλλες, ενώ ο Ολλανδός ομόλογός του Γουόπκε Χόεκστρα κάλεσε επίσης σε «διάλογο με την Κομισιόν». Ο Αυστριακός, Χάρτβιγκ Λέγκερ, κάλεσε τη Ρώμη να σεβαστεί το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» και ο Σλοβάκος, Πίτερ Καζιμίρ, υποστήριξε ότι η Ιταλία θέτει σε κίνδυνο τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Από τη μεριά της Ρώμης, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι ξεκινά μια «βδομάδα γεμάτη προκλήσεις... Η δική μας προσοχή είναι στραμμένη στην Ευρώπη και η προσοχή (όλου) του κόσμου είναι στραμμένη σε μας».

Σημειώνουμε ότι την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ είχε εκτιμήσει σχετικά με το ενδεχόμενο η Ιταλία να εγκαταλείψει το ευρώ, ότι δεν βλέπει «αυτόν τον κίνδυνο διότι κανείς δεν διαπράττει αυτοκτονία». Την ίδια στιγμή, πάντως, πρόσθεσε: «Για πρώτη φορά κάποιος λέει ότι οι κανόνες (της ΕΕ για τον προϋπολογισμό) δεν μας ενδιαφέρουν. Αυτό θα έχει συνέπειες», δήλωσε. Απαντώντας σε ερώτημα για το είδος των συνεπειών, είπε ότι πρέπει πρώτα η Ρώμη να απαντήσει στα ερωτήματα της Κομισιόν «και τότε θα δούμε». Είπε ακόμα ότι «πολλοί Ιταλοί θέλουν να παραμείνουν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ένας αυξανόμενος αριθμός Ιταλών επίσης στηρίζουν ξεκάθαρα το ευρώ διότι οι Ιταλοί... αντιλαμβάνονται, νιώθουν, γνωρίζουν, αισθάνονται ότι το ευρώ τούς προστατεύει και εκείνους. Και σε ό, τι αφορά τα επιχειρήματα, θα κινηθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση».

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», χαρακτήρισε «εύθραυστη» την ιταλική τράπεζα Banca Carige. Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι η ΕΚΤ έχει ζητήσει από την Carige να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα ένα πρόγραμμα διατήρησης των κεφαλαίων της. Η αξιολόγηση αυτή της ΕΚΤ προέρχεται από τα λεγόμενα «στρες τεστ» που πραγματοποιεί, μετρώντας την ικανότητα των τραπεζών να αντέξουν σε «σοκ» στην αγορά, όπως μία αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας με φόντο μία υποχώρηση της οικονομικής ανάπτυξης, ένα άτακτο Brexit ή μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων και ακινήτων.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Στην ημερήσια διάταξη πλειστηριασμοί και εκβιασμοί

Ενα ανελέητο κυνήγι εκβιασμών, πιέσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας βρίσκεται την περίοδο αυτή στην ημερήσια διάταξη, σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, και θα βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμα.

Στόχος κυβέρνησης και τραπεζών είναι είτε οι εργαζόμενοι να «προσέλθουν στο ταμείο» κόβοντας από άλλες βασικές ανάγκες είτε οι τραπεζικοί όμιλοι να απαλλαγούν - με όσο το δυνατόν μικρότερες «απώλειες» - από τα δάνεια που οι ληστρικοί τους όροι, όσο και το σύνολο της αντιλαϊκής επίθεσης των προηγούμενων χρόνων, η ανεργία, οι μισθοί πείνας, η απληρωσιά και η φορολεηλασία έκαναν την αποπληρωμή τους απαγορευτική για χιλιάδες νοικοκυριά.

Δηλαδή, να απαλλαγούν οι τραπεζικοί όμιλοι από ένα ακόμα «βαρίδι», προκειμένου να τροφοδοτήσουν με φτηνό δανεισμό έναν ακόμα γύρο καπιταλιστικής κερδοφορίας των λεγόμενων «βιώσιμων» επιχειρηματικών ομίλων.

Μάλιστα, ο εκβιασμός χοντραίνει προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός τους, υπό το φως των αναταράξεων στις τραπεζικές μετοχές, που έφεραν στην επιφάνεια το ισχυρό ενδεχόμενο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το δίλημμα που θέτουν τώρα κυβέρνηση και τραπεζίτες είναι το εξής: «Θέλεις να πληρώσεις την ανακεφαλαιοποίηση με "κούρεμα" καταθέσεων και αύξηση της φορολογίας, ή να απελευθερωθεί το όριο προστασίας από τους πλειστηριασμούς για τη λαϊκή κατοικία;». Με άλλα λόγια, εφαρμόζεται και εδώ το κυβερνητικό δόγμα «διάλεξε από πού θα χάσεις».

***

Για όλα τα παραπάνω, χαρακτηριστική είναι η συζήτηση για τον λεγόμενο «νόμο Κατσέλη», που όπως όλα δείχνουν οδεύει τώρα προς το τέλος του, στερώντας από χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά ακόμα και τη στοιχειώδη προστασία από τους πλειστηριασμούς. «Διαρροές» των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι οι τράπεζες ζητάνε την άμεση μείωση του ορίου των αξιών για την υπαγωγή σε αυτόν τον νόμο και μάλιστα από τα περίπου 180.000 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, να πάει ακόμα και κάτω από τα 75.000 ευρώ (!), συνδυασμένα πάντα με τα υπόλοιπα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, που ήδη αφήνουν απέξω δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά.

Να βγουν δηλαδή εκτός κι αυτής της τυπικής και προσωρινής προστασίας εκατοντάδες χιλιάδες πρώτες κατοικίες, ακόμα και των πιο φτωχών εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση προωθεί αυτόν το σχεδιασμό με το άλλοθι του «εξορθολογισμού» της νομοθεσίας και για να προστατέψει τάχα τους πραγματικά φτωχούς και ανήμπορους απ' όσους κάνουν χρήση του νόμου, αλλά έχουν να πληρώσουν.

Ομως, τα κυβερνητικά παραμύθια περί «προστασίας της πρώτης κατοικίας» έχουν πάει προ πολλού περίπατο, αφού η κυβέρνηση έχει φροντίσει να θωρακίσει με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο τη διαδικασία που θεωρείται «νούμερο 1» στόχος για τους τραπεζικούς ομίλους, αλλά και ευρύτερα την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία.

Για το σκοπό αυτό έχει ψηφίσει: Την αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων των τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι. Την απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα. Την αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

***

Παράλληλα, η κυβέρνηση θωράκισε παραπέρα το νομοθετικό πλαίσιο ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα funds και άλλα «κοράκια». Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν ακόμη και τους ενήμερους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου. Επιπλέον, προβλέπεται πλέον πως τα funds αυτά μπορούν να έχουν έδρα το εξωτερικό.

Ηδη από την αρχή του χρόνου ισχύει η δυνατότητα πώλησης για το σύνολο των τραπεζικών δανείων για την πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 140.000 ευρώ, ενώ οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα.

Οι αποκλειστικά ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ήρθαν παράλληλα με την ένταση της καταστολής, και τη θωράκιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, για όσους παλεύουν ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας. Ετσι, η κυβέρνηση νομοθέτησε την αυτεπάγγελτη δίωξη, για αδικήματα όπως η «απειλή» και η «διατάραξη οικιακής ειρήνης» σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς.

Νομοθετήθηκε επίσης ότι στο ίδιο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα υπάγονται η ακίνητη και κινητή περιουσία, τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό όσο και γι' αυτές των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ένταση της επίθεσης, εξάλλου, αποτυπώνει και η πρόσφατη νομοθετική διάταξη, με βάση την οποία προβλέπεται το «δικαίωμα πρόσβασης» στα φορολογικά στοιχεία των φορολογουμένων από τις κάθε είδους «διατραπεζικές εταιρείες διαχείρισης δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς».

***

Τα παραπάνω είναι αποκαλυπτικά για το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τη λεγόμενη «επόμενη μέρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση, «φουσκώνοντας» μεταξύ άλλων, τις μέρες αυτές, και τα περιβόητα «αντίμετρα», ορισμένα ψίχουλα διαχείρισης και αναδιανομής της φτώχειας, που κι αυτά μάλιστα μπαίνουν στο «παζάρι» για το τι θα κοπεί και τι θα μείνει προκειμένου να βγαίνουν τα αντιλαϊκά «πλεονάσματα» για τα επόμενα χρόνια.

Η αντιλαϊκή επίθεση, όπως δείχνει και το παράδειγμα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών, είναι όχι πίσω, αλλά μπροστά, και αφορά το σύνολο της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Ανάλογη πρέπει να είναι και η απάντηση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Με τον οργανωμένο αγώνα τους, τη συμμαχία τους, με την αποφασιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να παλέψουν για ανάκτηση των απωλειών και κατάκτηση των δικαιωμάτων τους, σημαδεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, τη στρατηγική του κεφαλαίου και όσους την υπηρετούν.


Γ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ