ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΚΑΡΙΑΣ
Αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων

Δήλωση του δημάρχου Στέλιου Σταμούλου

Την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων εκφράζει η δημοτική αρχή Ικαρίας, με αφορμή την απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη που αφορά τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης 23 περιφερειακών αεροδρομίων, μεταξύ αυτών και της Ικαρίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Ικαρίας Στ. Σταμούλος δήλωσε ανάμεσα σε άλλα:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ξεπουλά ό,τι απέμεινε όρθιο σ' αυτόν τον τόπο με άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, στις μετακινήσεις τόσο των ίδιων και των επισκεπτών των νησιών μας, όσο και των βασικών ειδών διαβίωσης.

(...) Οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν από τις συγκυβερνήσεις, από το 2011 έως και σήμερα, διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο στις αερομεταφορές. Η παραχώρηση για εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους εμπεριέχει βέβαια και την αύξηση των τελών. Η ίδια πολιτική είναι που έχει οδηγήσει στην αύξηση των εισιτηρίων και την επιβολή διοδίων στο αεροδρόμιο της Χόχτιφ. Το ίδιο θα συμβεί και στα περιφερειακά αεροδρόμια που θα ιδιωτικοποιηθούν. Η λειτουργία των αεροδρομίων με αυτήν τη μορφή θα ανεβάσει το κόστος μεταφοράς, το οποίο θα φορτωθεί στο λαό, θα οδηγήσει εργαζόμενους στην απόλυση και την ανεργία. Το ίδιο αφορά και την ασφάλεια των πτήσεων, αφού η λογική του μέγιστου κέρδους από τον ιδιώτη επενδυτή είναι σίγουρο ότι συμβάλλει σε βάρος της ασφάλειας.

(...) Σήμερα, μπροστά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, για μια ακόμα φόρα δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της χώρας. Γνωρίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων δεν γίνεται ούτε για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών, ούτε βέβαια σε όφελος των νησιωτών και των εργαζομένων σε αυτά. Η ιδιωτικοποίηση γίνεται για να προστεθεί άλλος ένας κρίσιμος τομέας της οικονομίας στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όλα αυτά για τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή ποια μονοπώλια του κλάδου των αερομεταφορών θα συγκεντρώσουν μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς, άρα και τεράστια κέρδη».

Η δημοτική αρχή ζητά: Να μην ιδιωτικοποιηθεί κανένα αεροδρόμιο, να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που θα εξασφαλίζει ασφαλή και φτηνή μετακίνηση, όλο το χρόνο, ανθρώπων και εμπορευμάτων. Καλεί το λαό των νησιών «να οργανώσει την πάλη του, να μην επιτρέψει την παράδοση αεροδρομίων και λιμανιών στα χέρια των μονοπωλίων. Ετσι ώστε να δημιουργηθεί μια συμμαχία που θα αποτρέψει αυτά τα σχέδια και γενικότερα τις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και ΕΕ, καθιστώντας τον λαό που παράγει τον πλούτο νοικοκύρη στον τόπο του».

ΚΟΒ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγελία για την καλλιέργεια - επεξεργασία «φαρμακευτικής» κάνναβης

Σε σχέση με την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ολοκληρωμένη μονάδα καλλιέργειας και επεξεργασίας φαρμακευτικής κάνναβης» της ισραηλινής εταιρείας «Τikun olam» στην περιοχή «Λούτσα Παπά» Eξαμιλίων του δήμου Κορινθίων, η ΚΟΒ Υγείας της Τομεακής Επιτροπής Κορινθίας του ΚΚΕ δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση στην πραγματοποίηση αυτού του έργου και προειδοποιεί τον εργαζόμενο λαό της Κορινθίας για τις συνέπειες.

Η ανακοίνωση της ΚΟΒ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«H συγκεκριμένη επένδυση έρχεται κατόπιν της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή την 1η Μάρτη του 2018 με το οποίο δίνεται η δυνατότητα καλλιέργειας και παραγωγής προϊόντων κάνναβης για ιατρική χρήση. Θυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη και καταψήφισαν Νέα Δημοκρατία, Ενωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή για δευτερεύοντες λόγους αλλά χωρίς να διαφωνούν με τις στοχεύσεις του.

Πρόκειται για επένδυση που δεν γίνεται από ενδιαφέρον για την υγεία του λαού. Η νομιμοποίηση της "φαρμακευτικής" κάνναβης αποτελούσε επιδίωξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθόσον είναι γνωστό ότι αποτελεί πεδίο υψηλής κερδοφορίας. Μόνο το 2013 καταναλώθηκαν παγκοσμίως 11.500 τόνοι. Ομως, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συμπέρασμα για τα πιθανά οφέλη που υπόσχονται οι υποστηρικτές της "φαρμακευτικής" κάνναβης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε έκθεσή του το 2015 επισημαίνει παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως ότι ο αριθμός των μελετών που υπάρχουν δεν είναι αρκετός, ενώ αρκετές μελέτες έχουν σοβαρά ελλείμματα αξιοπιστίας. Αναφέρεται η ανάγκη αξιολόγησης της ουσίας για "τους κινδύνους σοβαρών παρενεργειών όπως οι γενικές ψυχιατρικές διαταραχές, η κατάθλιψη, η σύγχυση, η κατάχρηση και η εξάρτηση". Η αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής απαγορεύει ρητά οποιαδήποτε χρήση ιατρικής κάνναβης πριν την ηλικία των 21 χρόνων.

Το κύριο είναι ότι με πρόσχημα τη θεραπευτική δράση της κάνναβης επιδιώκεται η νομιμοποίηση της χρήσης της και για ψυχαγωγικούς σκοπούς και προσωπική χρήση. Καλλιεργούν τη "ναρκω-κουλτούρα", οργανώνουν φεστιβάλ και ημερίδες, όπως το πρόσφατο (yes we can-nabis) που οργάνωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των υπουργών Αχτσιόγλου και Ξανθού. Αρωγοί σ' αυτήν την προσπάθεια είναι και διάφοροι σύλλογοι ασθενών που συνδιοργανώνουν τέτοια φεστιβάλ».

Τέλος, η Οργάνωση καλεί το λαό της Κορινθίας, τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν να ποτίσουν τη νέα γενιά και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο με το δηλητήριο της ναρκω-αντίληψης. «Να δουν αυτήν την εξέλιξη σαν το προτελευταίο σκαλοπάτι για την πλήρη απελευθέρωση της κάνναβης για προσωπική χρήση. Να αποδοθούν οι ευθύνες σ' όλους όσοι οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Εξω τα μονοπώλια από το χώρο της Υγείας».

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΟΡΕΙΝΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Χωρίς θέρμανση στο έλεος του χειμώνα!

Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς θέρμανση, μέσα στα κρύα του ερχόμενου χειμώνα, αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι πολλών χωριών του δήμου Ελασσόνας, καθώς το τοπικό Δασαρχείο αρνείται να προβεί στην έκδοση της σχετικής διάταξης και στη χορήγηση αδειών που θα τους επιτρέπουν να προχωρήσουν σε καυσοξύλευση.

Το θέμα έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Ελασσόνας, τονίζοντας: «Το ζήτημα είναι σοβαρό και έχει να κάνει με τη θέρμανση εκατοντάδων νοικοκυριών της περιοχής, που, ούτως ή άλλως, δεν έχουν πρόσβαση σε φθηνό καύσιμο. Οι ανάγκες της αγοράς και η οργάνωση της καπιταλιστικής οικονομίας δεν έχουν προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, πόσο μάλλον στον τομέα της Ενέργειας που αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού και κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θεωρεί ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση, με σχεδιασμό εκ των προτέρων, όπως ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με επιλογή συγκεκριμένων τοποθεσιών στις οποίες η καυσοξύλευση θα επιτρέπεται και για συγκεκριμένα είδη δέντρων και ποσότητες, ζητώντας από τη δημοτική αρχή να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διευθετηθεί το θέμα.

Ταυτόχρονα, καλεί τους δημότες να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μπορούν να ζεσταίνουν τα σπίτια τους. Να μην εφησυχάσουν και να απαιτήσουν από Δασαρχείο, Τοπική Διοίκηση και κεντρικό κράτος να δοθεί λύση και να αναχαιτιστούν οι πολιτικές που επιτρέπουν την κερδοσκοπία πάνω στο δικαίωμα της θέρμανσης. Πολιτικές που - όπως σημειώνει - αποτυπώνονται και στην τιμή του πετρελαίου, το οποίο εξαιτίας των φόρων, της προσπάθειας για αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών, αλλά και τους διεθνείς ανταγωνισμούς, έχει μετατραπεί εδώ και χρόνια σε είδος πολυτελείας.

ΠΕΡΑΜΑ
Συνεχίζονται οι αγώνες ενάντια στα «καζάνια του θανάτου» των εταιρειών πετρελαιοειδών

Από κινητοποιήσεις ενάντια στα καζάνια στο Πέραμα
Από κινητοποιήσεις ενάντια στα καζάνια στο Πέραμα
Το σύνθημα «Εξω τα καζάνια του θανάτου» ήχησε και το πρωί της περασμένης Παρασκευής στην εργατούπολη του Περάματος, από εργαζόμενους, γονείς, μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, στη διάρκεια της δυναμικής αγωνιστικής κινητοποίησης που διοργάνωσαν η Ενωση Γονέων Συλλόγων Περάματος και η Αγωνιστική Επιτροπή Κατοίκων Περάματος.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης έγινε συγκέντρωση αρχικά στην κεντρική πλατεία (Ηρώων) του Περάματος. Από την πλευρά της Αγωνιστικής Επιτροπής Κατοίκων, που έχει συγκροτηθεί ενάντια στα καζάνια, η Μαρία Δελλή, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, επισήμανε ότι «δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τον καρκίνο και το θάνατο», τονίζοντας την επιβάρυνση που έχουν στον οργανισμό τα αέρια που βγάζουν τα καζάνια, ενώ ανά πάσα ώρα και στιγμή είναι ορατός ο κίνδυνος πυρκαγιάς που θα μετατρέψει ολόκληρο το Πέραμα και τις γύρω περιοχές σε κρανίου τόπο. Τόνισε ότι οι αιτίες της πυρκαγιάς στο Μάτι και οι 99 νεκροί χτυπάνε ακόμα πιο έντονα την καμπάνα του κινδύνου. «Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί την ασφάλεια στον τόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας; (...) Τα πάντα σε αυτό το σάπιο σύστημά τους, ακόμα και η ζωή μικρών παιδιών, υπολογίζονται κάθε φορά με το αν κάθε τι που ξοδεύεται στηρίζει και φέρνει κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Κάλεσε σε ακόμα πιο αποφασιστική οργάνωση της πάλης με σταθμό την απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος του 15μελούς του 3ου Γυμνασίου Περάματος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Σχολείων Περάματος, Ξάνθος Γερμανάκος. «Δεν είναι δυνατόν το έτος 2018 να παραμένουν 140 βόμβες, σε μια πόλη με 3 Γυμνάσια, 3 Λύκεια, 7 Δημοτικά και πολλά Νηπιαγωγεία και 30 χιλιάδες ανθρώπους πληθυσμό. Δεν είναι δυνατόν να μη ζούμε σε μία πόλη καθαρή, με πράσινο και ελεύθερους χώρους, να μπορούμε να αθλούμαστε και να διασκεδάζουμε. Απαιτούμε να φύγουν τώρα τα καζάνια και να αναδασωθεί η περιοχή. Διεκδικούμε τη ζωή που μας ανήκει και θα το πετύχουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με συνθήματα όπως «Ανάπτυξη στο Πέραμα είναι τα παιδιά του και όχι τα καζάνια του θανάτου», «Πρόσβαση στη θάλασσα από όλες τις πλευρές, έξω από την πόλη μας οι δεξαμενές» και με προμετωπίδα το πανό των Λυκείων που ανέγραφε «Εξω τα καζάνια του θανάτου από την πόλη μας» ξεκίνησαν μαχητική πορεία, στους κεντρικούς δρόμους έως τη μάντρα των καζανιών, που με τη ζωντάνια των παιδιών ξεσήκωσε την πόλη στο πόδι.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org