ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σοβαρές οι ευθύνες κυβέρνησης και Εισαγγελίας για την απαράδεκτη έφοδο του ΣΔΟΕ

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΛΜΕ Πειραιά
Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΛΜΕ Πειραιά
Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η ΕΛΜΕ Πειραιά, καταγγέλλοντας την πρωτοφανή έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της την περασμένη Τετάρτη, μια ενέργεια που στοχεύει στην τρομοκράτηση και στη δημιουργία προηγούμενου για τον ασφυκτικότερο έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλίας Πατίδης, κατήγγειλε στην συνέντευξη Τύπου ότι «υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο κατασυκοφάντησης και τρομοκράτησης του Σωματείου μας, αλλά και συνολικά του συνδικαλιστικού κινήματος», αναφέροντας τις ευθύνες που έχει η Εισαγγελία, που βασισμένη σε μια ανώνυμη καταγγελία διέταξε την εμπλοκή του ΣΔΟΕ, συμβάλλοντας έτσι στην κατασυκοφάντηση των συνδικάτων.

Τόνισε επίσης τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, που έβαλε ένα ελεγκτικό όργανο του υπουργείου Οικονομικών να εισβάλει στα γραφεία ενός σωματείου, βασισμένο σε μια ανώνυμη καταγγελία.

Την αλληλεγγύη των συνδικάτων του Πειραιά μετέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Νίκος Ξουράφης, παρεμβαίνοντας στη συνέντευξη.

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, η ΕΛΜΕ έκανε παρέμβαση στην Εισαγγελία, όπου κατέθεσε υπόμνημα ζητώντας τη δικογραφία, όπως και την καταγγελία στη βάση της οποίας έγινε η απαράδεκτη παρέμβαση του ΣΔΟΕ. Η Εισαγγελία ωστόσο δεν ικανοποίησε το αίτημα της ΕΛΜΕ, γεγονός που επίσης καταγγέλθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΔΟΕ στις 31/10 έκανε έφοδο στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά και κατάσχεσε περιουσιακά στοιχεία (υπολογιστής κ.ά.), με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, με πρόσχημα μια ανυπόστατη καταγγελία. Μια μέρα πριν, κλιμάκιο του ΣΔΟΕ είχε ζητήσει από την ΕΛΜΕ μια σειρά από στοιχεία, όπως πρακτικά συνεδριάσεων Διοικητικών Συμβουλίων και Γενικών Συνελεύσεων, ποιοι εργαζόμενοι έχουν πάρει υλική βοήθεια από το ταμείο αλληλοβοήθειας της ΕΛΜΕ (προβλέπεται στο καταστατικό της), αν επέστρεψαν τα χρήματα αυτά, απολογισμούς και προϋπολογισμούς όλων των προηγούμενων ετών κ.ά.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από συνδικάτα και άλλους φορείς ενάντια στην πρωτοφανή και απαράδεκτη έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΛΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πρόκειται για ευθεία επίθεση ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι πρόκληση η στοχοποίηση και συκοφάντηση ενός σωματείου που δεν έχει οικονομικές συναλλαγές με κράτος και επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που όλη η κοινωνία βοά για το τι είδους και ποιότητας συναλλαγές έχουν τα ισχυρά οικονομικά και πολιτικά κέντρα εξουσίας του τόπου. Αυτή η παρέμβαση του ΣΔΟΕ δεν προέκυψε τυχαία. Είναι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα και δεν πρέπει κανένας να το υποτιμήσει. Τα σωματεία δεν έχουν να κρύψουν τίποτα, γιατί γίνονται δημόσιοι οικονομικοί απολογισμοί ετησίως».

Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων - Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) τονίζει: «Είναι προκλητική και καταδικαστική η ενέργεια του ΣΔΟΕ, να κυνηγά με ανύπαρκτες κατηγορίες την ΕΛΜΕ Πειραιά, την ώρα που πλήθος επιχειρήσεων αξιοποιώντας το αντεργατικό οπλοστάσιο των μνημονίων καταπατούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πρόκειται για ευθεία επίθεση ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια σε σωματεία που αντιστέκονται και αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή εκπαιδευτική πολιτική. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η αντιλαϊκή πολιτική συμβαδίζει με την καταστολή και την τρομοκρατία. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την απαράδεκτη και ακατανόητη αυτή ενέργεια του ΣΔΟΕ. Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και το συνδικαλιστικό κίνημα!».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής διοργανώνει συγκέντρωση την Πέμπτη 8/11, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για το δικαίωμα στη δουλειά, απευθύνοντας κάλεσμα σε «όλους τους συναδέλφους και ειδικά αυτούς που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία».

«Η εργασιακή ανασφάλεια και η εντατικοποίηση δεν ξεχωρίζουν εργασιακές σχέσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή του και καλεί «να απαιτήσουμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου».

Η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων καλώντας στην κινητοποίηση σημειώνει: «Μαζί δώσαμε τον αγώνα 4 χρόνια τώρα για μόνιμη και σταθερή εργασία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μας απέλυσε και τώρα η αστική δικαιοσύνη ολοκληρώνει το έργο της απολύοντάς μας σταδιακά ανά δήμο, ακολουθώντας κατά γράμμα το Σύνταγμα που όλοι μαζί, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν. Ηρθε η ώρα να ξαναβγούμε στο δρόμο του αγώνα χωρίς αυταπάτες, ενάντια στο μέλλον που σχεδιάζουν για μας χωρίς εμάς! Απαιτούμε τώρα νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των συμβάσεών μας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου».

Το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας αποφάσισε τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση της Αθήνας και για τον σκοπό αυτό δρομολογεί λεωφορείο που θα αναχωρήσει στη 1 μ.μ., έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Για την κάλυψη των εργαζομένων που θα συμμετέχουν έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας (12.30 μ. - 2.30 μ.μ.).

Κινητοποίηση με αντίστοιχο περιεχόμενο διοργανώνει την ίδια μέρα και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ο

ΔΕΥΑ: Κάλεσμα αγώνα απευθύνει στους εργαζόμενους στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης το «Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο», με αφορμή τις περιφερειακές συσκέψεις της Ομοσπονδίας (ΠΟΕ - ΔΕΥΑ). Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση στους χώρους δουλειάς, απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και τις αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο. Στηλιτεύει παράλληλα την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας, καθώς στην πρόσκληση για τις περιφερειακές συσκέψεις «δεν χώρεσε πουθενά θέμα συζήτησης για οργάνωση κινητοποιήσεων» για τα προβλήματα των εργαζομένων.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ: Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών σε ναυτεργάτες, μέλη του πληρώματος του Φ/Γ «NAFTOCEMENT III» της ναυτιλιακής εταιρείας «NAFTOTRADE SHIPPING SA», απαιτούν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι σύμφωνα με καταγγελίες ναυτεργατών δεν τους έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες αποδοχές μηνών, όπως προβλέπεται από τη ΣΣΕ. Τα σωματεία απαιτούν την παρέμβαση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας, «για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών (...) Σε διαφορετική περίπτωση, οι ναυτεργάτες θα προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, με την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι της Ελευσίνας».

ΟΠΑΠ: Στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΑΠ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οργανώνει, αύριο, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΠΑΠ, διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, που θα αφορά όλους τους εργαζόμενους, θα καθορίζει τον κατώτατο μισθό και την εξέλιξή του με τρόπο συλλογικό, θα ορίζει κανονικό και όχι ελαστικό ωράριο, θα κατοχυρώνει συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα κ.ά. Τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις για υπογραφή ΣΣΕ στον ΟΠΑΠ εκφράζει με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, καλώντας ταυτόχρονα σε ενιαίο αγώνα όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ»
Η εργοδοσία και οι συνδικαλιστές της χτυπάνε τα δικαιώματα των εργαζομένων

Την εργοδοσία της επιχείρησης «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», που χρωστά ένσημα σε εργαζόμενους και προσπαθεί να εμποδίσει να μπουν, αλλά και την πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του επιχειρησιακού σωματείου, που στηρίζει τα σχέδιά της, καταγγέλλει η Επιτροπή Εργαζομένων του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας στη εν λόγω επιχείρηση.

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η εργοδοσία έχει καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης να μπουν τα ένσημα που χρωστά, ενώ στη συνεδρίαση της αρμόδιας υπηρεσίας που εξέτασε την ένστασή της «ζήτησε και πήρε αναβολή γιατί όπως είπε είχε "κόλλημα", δεν μπορούσε να έρθει στη συνεδρίαση».

Παράλληλα, σημειώνει, «η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου είναι σε συνεννόηση με την εργοδοσία. Κανείς από την πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου δεν ήταν εκεί (σ.σ. στη συνεδρίαση), ενώ στο ΙΚΑ είχαν ενημερωθεί πως στην αναβολή συμφωνούσε το επιχειρησιακό σωματείο και γι' αυτό δεν ήρθε! Η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου απέδειξε για μία ακόμα φορά διά της απουσίας της ότι είναι το καλύτερο στήριγμα στα σχέδια της εργοδοσίας».

Η Επιτροπή αναδεικνύει και τις ευθύνες της αρμόδιας υπηρεσίας, «καθώς έδωσε αναβολή ενώ μπορούσε να απορρίψει το αίτημα της εργοδοσίας και να μπουν τα ένσημά μας. Τα στοιχεία που έχουν είναι αδιάψευστα, μέχρι και σε επιτόπιο έλεγχο που έχει κάνει το ίδιο το ΙΚΑ έχουν διαπιστωθεί όσα διεκδικούμε. Στην ουσία αυτή η απόφαση στηρίζει την εργοδοσία. Προκλητική ήταν η στάση μέλους της επιτροπής, που υπερασπίστηκε το δικαίωμα της εργοδοσίας να ζητάει αναβολές και να μας έχει ανασφάλιστους».

Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν μαζί της «για να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. Ταυτόχρονα, να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται για να αλλάξουμε την πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου, που δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντά μας».

Σε επιφυλακή ενάντια σε σχέδια αντικατάστασης μέρους του μισθού με κουπόνια

Την προσπάθεια της επιχείρησης «Candia Strom» να επιβάλει την πληρωμή μέρους του μισθού των εργαζομένων με κουπόνια καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής.

Μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου, η εργοδοσία δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει στο αντεργατικό μέτρο. Παρά τις όποιες δεσμεύσεις, ωστόσο, το Συνδικάτο επισημαίνει στους εργαζόμενους πως δεν πρέπει να δείξουν κανέναν εφησυχασμό.

«Η εργοδοσία θα επιδιώξει με κάθε είδους εκβιαστικά διλήμματα να πετσοκόψει τα δικαιώματά μας, να φορτώσει στους εργαζόμενους τις υψηλές - όπως λέει - φορολογικές της υποχρεώσεις», σημειώνει το Συνδικάτο.

Οπως υπογραμμίζει, η αντικατάσταση μέρους του μισθού με κουπόνια είναι στην πράξη μείωση, που έχει επίπτωση στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, στο επίδομα αδείας, στις ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ και στη μελλοντική σύνταξη.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στην «Candia Strom» να δυναμώσουν τον αγώνα για κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, για σύγχρονες και ανθρώπινες συνθήκες και όρους εργασίας, για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ