ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πρόκριμα για τη συνέχεια η χτεσινή συγκέντρωση στην Καρδίτσα

Αγροτικές κινητοποιήσεις έγιναν επίσης σε Αγρίνιο, Χανιά και Ηράκλειο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Μια καλή αρχή, προμήνυμα και πρόκριμα για την επιτυχία των συντονισμένων πανελλαδικά αγροτικών κινητοποιήσεων που αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του Δεκέμβρη, αποτέλεσε το χτεσινό συλλαλητήριο στην πόλη της Καρδίτσας.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), μικρομεσαίοι αγρότες ξεκίνησαν με δεκάδες τρακτέρ από τα χωριά τους για την πόλη της Καρδίτσας. Κορνάροντας μπήκαν στην Πλατεία Πλαστήρα, όπου παρέταξαν τα μηχανήματά τους. Μαζί τους στο χώρο της συγκέντρωσης, βρέθηκαν εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης, εκφράζοντας συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα τους. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα» και «Αγροτιά - εργατιά μια φωνή και μια γροθιά».

Την παρουσία τους στη συγκέντρωση δήλωσαν εκπρόσωποι πολλών μαζικών φορέων, όπως του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, του ΝΤ Καρδίτσας της ΑΔΕΔΥ, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Γυναικών, καθώς και εκπρόσωποι των ΤΕ Πόλης και Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στο χαιρετισμό της η Χαρά Κούτρα, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καρδίτσας και στέλεχος του ΠΑΜΕ: «Εχουμε κοινό εχθρό, την αντεργατική - αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Γι' αυτό εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, μικροί ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών πρέπει να δώσουμε κοινό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής». Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Κ. Τζέλλα, ΓΓ της ΕΟΑΣΚ.

Δεν μας αγγίζουν οι συκοφαντίες

Πορεία από τους αγρότες στο Αγρίνιο
Πορεία από τους αγρότες στο Αγρίνιο
Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα: «Με τον αγώνα μας απαντάμε στην επίθεση που δεχόμαστε από την ΕΕ και την κυβέρνηση. Μια επίθεση που στόχο έχει να μας ξεριζώσουν. Απαντάμε στα ψέματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των άλλων κομμάτων που, ενώ ψήφιζαν τα μνημόνια, έταζαν μετά ισοδύναμα και αντισταθμιστικά και ελαφρυντικά μέτρα. Ψάχνουμε να τα βρούμε αυτά τα μέτρα και δεν τα βλέπουμε πουθενά».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Β. Μπούτας στις κατηγορίες της κυβέρνησης προς τους αγρότες ότι δεν πληρώνουν φόρους. Αφού επεσήμανε ότι αυτές είναι συκοφαντικές κι αποσκοπούν στο να καλλιεργήσουν το λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό», όπως έκαναν και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής που εφαρμόζεται, έχουν πολύ μικρό εισόδημα και άρα μικρή φοροδοτική δυνατότητα, ενώ ό,τι τους αναλογεί το καταβάλλουν.

Βεβαίως, πρόσθεσε, «ζητάμε αφορολόγητο 30.000 ευρώ για κάθε αγροτική οικογένεια και οι μεγαλοαγρότες και οι επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα που έχουν μεγάλα κέρδη να φορολογηθούν και μάλιστα με συντελεστή φορολόγησης 45%».

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα, στο οποίο, μεταξύ άλλων, καταγράφονται και οι άμεσες διεκδικήσεις των αγροτών της περιοχής, όπως:

Η κινητοποίηση στα Χανιά
Η κινητοποίηση στα Χανιά
Αποζημιώσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή. Να μην ισχύσουν οι νέες μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις που επιβάλλονται μέσω της νέας ΚΑΠ. Αφορολόγητο οικογενειακό αγροτικό εισόδημα στα 30.000 προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Αφορολόγητο πετρέλαιο και μείωση κατά 50% της τιμής του αγροτικού ρεύματος. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα στους αγρότες. Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία».

Σε Αγρίνιο, Χανιά και Ηράκλειο

Παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο έγινε χτες και στο Αγρίνιο, με απόφαση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και Κτηνοτροφικών Συλλόγων του νομού. Οι αγρότες ξεκίνησαν από τον κόμβο Αγίου Δημητρίου και με μηχανοκίνητη πορεία κατέληξαν στην πλατεία της πόλης.

Αντίστοιχα, στα Χανιά, έγινε το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στην οποία καλούσαν ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Χανίων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι πρώην Δήμου Αρμένων, πρώην Δήμου Μύθημνας, Μεσκλών, Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας, Γαβαλοχωρίου και Αμυγδαλοκεφαλίου. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Χανίων.

Στη συνέχεια, μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με τα αγροτικά τους μηχανήματα, πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με κατάληξη στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σοφοκλής Τσουρουνάκης, κάλεσε τους αγρότες να ξεσηκωθούν και να εμποδίσουν την κυβέρνηση να περάσει τα μέτρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου των κτηνοτρόφων στα Χανιά Μανούσου Σταυριανουδάκη. Στην κινητοποίηση, χαιρέτισε και ο Γιάννης Ξανθουδάκης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Χανίων. Συμμετείχαν, επίσης, σε ένδειξη συμπαράστασης οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΤΕΙ Χανίων, αναδεικνύοντας παράλληλα τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Τέλος, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αρχάνων και Αστερουσίων και Επιτροπές Αγώνα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Ηράκλειο.


Η σκυτάλη περνάει σε άλλες πόλεις

Οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία συνεχίζονται με το συλλαλητήριο που θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στην πλατεία του Τυρνάβου. Τις επόμενες μέρες θα γίνουν κινητοποιήσεις σε Ελασσόνα, Αγιά, Πλατύκαμπο, ενώ για τις 2 Δεκέμβρη έχει οριστεί συλλαλητήριο με τρακτέρ στην πλατεία των Φαρσάλων. Ανάλογες κινητοποιήσεις προετοιμάζονται στους νομούς Τρικάλων και Μαγνησίας.

Στο μεταξύ, παμπελοποννησιακή σύσκεψη αγροτών, που έγινε την Τρίτη στην Τρίπολη, αντιπρόσωποι Αγροτικών Συλλογών, Επιτροπές Αγώνα και Συντονιστικά των Μπλόκων απ' όλη την Πελοπόννησο αποφάσισαν τη συμμετοχή, με τα μηχανήματά τους, στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 12 Νοέμβρη και στη συνέχεια, στις 14 Νοέμβρη, τη διοργάνωση παμπελοποννησιακού παναγροτικού συλλαλητηρίου, στις 12 μ., στον Ισθμό της Κορίνθου.

Σειρά κινητοποιήσεων οργανώνουν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αρτας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην πανεργατική - πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη. Συγκεκριμένα, οι Ομοσπονδίες Αρτας, Πρέβεζας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας, το Μπλόκο του Ωρωπού Πρέβεζας και η Επιτροπή Αγώνα Αγροτοκτηνοτρόφων Ν. Θεσπρωτίας οργανώνουν την Κυριακή, 22 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρτας, πανηπειρωτική σύσκεψη για το συντονισμό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Επίσης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Πρέβεζας προχωράει σήμερα Παρασκευή σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Πρέβεζας. Τέλος, σύσκεψη οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Γεωργοκτηνοτρόφων Δράμας, σήμερα Παρασκευή, στις 5 μ.μ., στο Κεφαλάρι Δράμας (στο καφενείο στην είσοδο του χωριού). Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και εκπρόσωπος της Επιτροπής του Μπλόκου της Νίκαιας, Ρίζος Μαρούδας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ