ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
«Οι σπουδές και η ζωή μας δε χωράνε στα μέτρα σας»!

Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, με χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές να υπερασπίζονται την Παιδεία των αναγκών τους

Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν χτες για την Παιδεία των αναγκών τους, υπερασπίζοντας τις σπουδές και τη ζωή τους. Απαίτησαν να σταματήσει τώρα η υποχρηματοδότηση που προκαλεί ντόμινο προβλημάτων και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, να επιστραφούν τα αποθεματικά των σχολών που κλάπηκαν το προηγούμενο διάστημα, να πάψει η λεηλασία στα δικαιώματά τους. Ηταν μια κινητοποίηση - σταθμός, που ξεχώρισε για τον παλμό και τη ζωντάνια της, κόντρα στο κλίμα μοιρολατρίας και συμβιβασμού που καλλιεργείται εντός κι εκτός σχολών, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για καθημερινή διεκδίκηση, για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα, για ενιαίο αγώνα μαζί με τους εργαζόμενους, ώστε να μπλοκαριστεί η αντιλαϊκή επίθεση που εξαπολύουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και η ΕΕ.

«Μαζί είμαστε πιο δυνατοί, διεκδικούμε τις σπουδές και τη ζωή που μας αξίζουν». «Η απάθεια δεν έχει φωνή να αντισταθεί. Μόνο ο δικός μας αγώνας θα φέρει την αλλαγή», είναι μερικά από τα δεκάδες πανό που ξεχώρισαν στην Αθήνα, όπου χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα 27 Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων.

Στην εξέδρα, ένα φοιτητικό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Πειραιά ερμηνεύει μελοποιημένα τραγούδια του Ρίτσου, του Χικμέτ, ενάντια στο φασισμό και μετά τη σκυτάλη παίρνουν «τράπεζες», «επιχειρηματικοί όμιλοι», «Φίλης», «Μπουτάρης κι όλα τα "καλόπαιδα"», με τους φοιτητές διαφόρων σχολών να ανεβάζουν μια μίνι σάτιρα, «όχι για να μηδενίσουμε όσα συμβαίνουν, αλλά για να πάρουμε δύναμη να συνεχίσουμε».

Στο βήμα ανεβαίνει ο Στέλιος Σπαντιδάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Οικοτρόφων της ΦΕΑ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Μπροστά στην επίθεση που δεχόμαστε εμείς και οι οικογένειές μας, δύο δρόμοι ανοίγονται. (...) Οσο μένεις απαθής τα πράγματα αλλάζουν, αλλά προς το χειρότερο. Ο δρόμος που δεν έχει δοκιμαστεί είναι οι χιλιάδες φοιτητές που πληττόμαστε από τα μέτρα της κυβέρνησης, ενωμένοι να παλέψουμε για κάθε πρόβλημα στους χώρους μας, να οργανώσουμε εστίες αντίστασης παντού και να μην αφήσουμε την κυβέρνηση να ανασάνει ούτε μια μέρα».

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν ο χαιρετισμός του Ραχήμ Σίχα, εκ μέρους της Γενικής Ενωσης Παλαιστίνιων Φοιτητών: «Κάθε φωνή υποστήριξης προς το λαό μας είναι πάρα πολύ σημαντική, ειδικά αυτές τις μέρες που ο στρατός του Ισραήλ κάθε βδομάδα σκοτώνει και τραυματίζει δεκάδες αμάχους (...) Ελπίζουμε αυτή η φωνή να παραμείνει και να δυναμώσει ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που έχουν σκορπίσει δυστυχία στην περιοχή και ειδικά στο λαό της Παλαιστίνης».

Οι διαδηλωτές ξεκινούν πορεία προς τη Βουλή. «Ανάγκη του λαού η δωρεάν Παιδεία. Εξω από τις σχολές μας η κάθε εταιρεία». «Τσίπρα, Φίλη ακούστε το καλά, φέρτε στις σχολές μας τ' αποθεματικά». «Σίτιση και στέγαση δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές». «Οι ΤΕΙτζήδες δε σκύβουν το κεφάλι, στη διάλυση απαντάμε με οργάνωση και πάλη». Δεκάδες συνθήματα διαδέχονται ασταμάτητα το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της μαζικής και μαχητικής πορείας, ενώ κάποια δημιουργούνται εκείνη τη στιγμή.

Μουσικά όργανα από τους φοιτητές Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής δίνουν τον τόνο, σκέιτμπορντ και κατσαρόλες έχουν επιστρατευτεί για να αναδείξουν το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση και μεταφορά. Φοιτητές της Γεωπονικής παίρνουν κυριολεκτικά με τις ντομάτες το υπουργείο Εργασίας, πετώντας συμβολικά δύο τελάρα, σε ένδειξη διαμαρτηρίας για τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Με ζωντάνια και παλμό, η πορεία φτάνει στη Βουλή, με φοιτητές να βάζουν φωτιά στη σημαία της ΕΕ κι όσα αυτή σηματοδοτεί: Φτώχεια, ανεργία, πολέμους, προσφυγιά.

Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού ορίζεται για τις 12 Νοέμβρη στη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Δυναμικά και στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου του πρώην υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης προχώρησαν χτες από το πρωί, οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη, ενόψει του μεσημεριανού συλλαλητηρίου που ακολούθησε, αλλά και της απεργίας στις 12 του Νοέμβρη. Στη διάρκεια του συμβολικού αποκλεισμού, άπλωσαν ένα γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου που έγραφε: «Δεν στριμώχνουμε τη ζωή και τις σπουδές μας στα μέτρα τους» και καλούσε σε συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία με το ΠΑΜΕ. Εκπρόσωποι των φοιτητών συναντήθηκαν με τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου της υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας - Θράκης), και κατέθεσαν τα αιτήματά τους.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν συγκροτημένα στο Αγαλμα Βενιζέλου, όπου το μεσημέρι ξεκίνησε η μαχητική διαδήλωση στην οποία είχαν καλέσει με αποφάσεις τους οι Σύλλογοι Φοιτητών Φυσικού, Γεωλογικού, Αγγλικού, Γαλλικού, Γερμανικού, Ιταλικού, Πολιτικών Επιστημών, ΜΜΕ, Χημικών Μηχανικών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και μαθητές.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν μαθητές από ΕΠΑΛ, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιάννης Βασιλειάδης από το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού. Κατήγγειλε τον υπονομευτικό ρόλο των άλλων παρατάξεων όπως της ΔΑΠ, που καταψηφίζει παντού τις κινητοποιήσεις και ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα θα λυθούν με την προσέλκυση των επιχειρήσεων, αλλά και τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ που είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια και π.χ. στο Παιδαγωγικό καλούσαν σε «άραγμα και καφεδάκι στο καμαράκι του συλλόγου» την ώρα του συλλαλητηρίου.

Η μαχητική πορεία που ακολούθησε κατέληξε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου αντιπροσωπεία των φοιτητών συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο να καταδικάσει απόψεις όπως του δημάρχου Γ. Μπουτάρη περί επιβολής διδάκτρων στα προπτυχιακά. Την ίδια ώρα φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές διαδήλωναν: «Mπουτάρη άκου τι λένε οι φοιτητές, δίδακτρα δεν μπαίνουν στις σχολές».

Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν χτες και σε άλλες πόλεις.

Δε διαθέτουν ούτε ευρώ για τη σίτιση των μαθητών!

Ούτε ένα ευρώ δεν σκοπεύει να διαθέσει από κρατικά κονδύλια η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού των μαθητών και την ικανοποίηση της σύγχρονης ανάγκης παροχής ενός γεύματος για όλα τα παιδιά στα σχολεία. Αυτό προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση εκπαιδευτικών από πρωτοβάθμια σωματεία με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν σίτιση σε όλα τα σχολεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους μαθητές. Η υπουργός δήλωσε πως θα «τρέξει» ένα πρόγραμμα τη σχολική χρονιά 2016 - 2017 (!) με κονδύλια του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) της ΕΕ. Οσο για φέτος, η συγκυβέρνηση, ακολουθώντας την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, αναζητεί χορηγούς. Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Παιδείας δήλωνε πως είναι σε συνεννόηση με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, προκειμένου πιλοτικά να δοθούν περίπου 10.000 μερίδες μικρών γευμάτων ημερησίως σε περιοχές και σε σχολεία που δεν υπάρχουν κυλικεία. Οπως προέκυψε από τη χτεσινή συνάντηση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Συντονιστικά μαθητών στην Αττική αύριο Σάββατο

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους συζητούν αύριο, Σάββατο, οι μαθητές, μετά από τη μαζική, μαχητική πανελλαδική κινητοποίηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα σε περισσότερες από 30 πόλεις.

Με στόχο το συντονισμό και την κοινή δράση, στην Αθήνα, θα γίνει αύριο Συντονιστικό των σχολείων με τη συμμετοχή των εκλεγμένων σε 5μελή και 15μελή και άλλων μαθητών στις 4.30 μ.μ., στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας. Αντίστοιχη συνάντηση για τα σχολεία του Πειραιά θα γίνει στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή (στο σκάκι).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ