ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συμφέρον της φτωχής πολύτεκνης οικογένειας η συμπόρευση με το ΚΚΕ

Μήνυμα της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προς την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας για την Παγκόσμια Μέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας

Είναι συμφέρον του λαού και της φτωχής πολύτεκνης οικογένειας ένα πανίσχυρο λαϊκό κίνημα, στηριγμένο στην κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των μικροαγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, όλων αυτών που συνθλίβονται από τα μονοπώλια

Motion Team

Είναι συμφέρον του λαού και της φτωχής πολύτεκνης οικογένειας ένα πανίσχυρο λαϊκό κίνημα, στηριγμένο στην κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των μικροαγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, όλων αυτών που συνθλίβονται από τα μονοπώλια
Για την Παγκόσμια Μέρα της Πολύτεκνης Οικογένειας (1η Νοέμβρη) η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απέστειλε στην Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας το παρακάτω μήνυμα:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ στις πολύτεκνες οικογένειες, σε μία περίοδο που μαζικά τα λαϊκά στρώματα οδηγούνται στην εξαθλίωση προκειμένου να διασωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων, να διασωθεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, να συνεχιστεί η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η όξυνση του ανταγωνισμού για τον έλεγχο των πηγών του πλούτου, ανάμεσα στα μονοπώλια και στα καπιταλιστικά κράτη φέρνει επίσης πιο κοντά τον κίνδυνο ακόμα και ενός γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα την κρίση, ξεθεμελιώνει εργατικά λαϊκά δικαιώματα όπως το ωράριο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ΣΣΕ), το κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και οδηγεί στην απόλυση δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Ξεπουλά τις πρώην ΔΕΚΟ και άλλες δημόσιες υποδομές, βγάζει στο σφυρί τη δημόσια περιουσία, εμπορευματοποιεί παραπέρα την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Επιπλέον, περικόπτει μισθούς, συντάξεις, φοροληστεύει μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους και μικροαγρότες.

Αυτή η πολιτική έχει τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Με τη λεγόμενη "εθνική συνεννόηση" και με τις αντιπαραθέσεις τους παραπλανούν το λαό, προσπαθούν να τον εγκλωβίσουν σε νέες πιο επώδυνες θυσίες. Είναι πολιτικές δυνάμεις που εχθρεύονται και συκοφαντούν κάθε λαϊκή αντίσταση και διεκδίκηση, έχουν στηρίξει κάποιοι και με τη ψήφο τους στη Βουλή το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.

Είναι συμφέρον του λαού και της φτωχής πολύτεκνης οικογένειας ένα πανίσχυρο λαϊκό κίνημα, στηριγμένο στην κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των μικροαγροτών, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών οικογενειών, όλων αυτών που συνθλίβονται από τα μονοπώλια. Η αποφασιστική αγωνιστική συμπόρευση ευρύτερων λαϊκών μαζών με το ΚΚΕ για να παρεμποδίσουμε σήμερα τα μέτρα, για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για μία άλλη ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με εργατική λαϊκή εξουσία και έλεγχο, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους. Μια ανάπτυξη που στο κέντρο της θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι τα κέρδη των πλουτοκρατών. Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στα σχέδια της αστικής τάξης για εναλλακτικά πολιτικά σενάρια με κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας" ή κεντροαριστερή ή κεντροδεξιά, που θα εφαρμόζει την ίδια και χειρότερη πολιτική, που δε θα αμφισβητεί τα μονοπώλια και τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

Το ΚΚΕ σε αυτές τις συνθήκες προσπαθεί να συμβάλλει στη λαϊκή αφύπνιση, την οργάνωση και διεκδίκηση στόχων πάλης που ανακουφίζουν τη λαϊκή πολύτεκνη οικογένεια.

 • Αύξηση των κατώτερων μισθών στα 1.400 ευρώ μεικτά και όλων των συντάξεων στα 1.120 ευρώ.
 • Μέτρα προστασίας των ανέργων, με επίδομα 1.120 ευρώ για όσο διάστημα είναι άνεργοι.
 • Ενιαία δημόσια και καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Κράτος και πλουτοκρατία να καλύψουν 100% όλες τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων. Να διασφαλίσουν πλήρως τα αποθεματικά τους.
 • Κατάργηση των χαρατσιών και των αντιλαϊκών έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, με αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.
 • Αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ για την πολύτεκνη οικογένεια, που να προσαυξάνεται με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αναπροσαρμόζεται με βάση τον τιμάριθμο.
 • Ατοκα δάνεια στους πολύτεκνους, στα νεαρά ζευγάρια για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Κατάργηση του ανατοκισμού για όλα τα δάνεια.
 • Μέτρα στήριξης με ευθύνη του κράτους, των νέων ζευγαριών, των οικογενειών που έχουν βαριά ανάπηρο ή χρόνια πάσχοντα.
 • Δημόσιους δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς και παιδικές κατασκηνώσεις, με κατάργηση κάθε μορφής οικονομικής συμμετοχής. Να αρθεί ο περιορισμός για τα παιδιά των ανέργων που δε γίνονται δεκτά σήμερα στους Παιδικούς Σταθμούς.
 • Αύξηση των πολυτεκνικών επιδομάτων και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
 • Αποκλειστικά δωρεάν δημόσια Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, με εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υποδομών και παροχών και με δωρεάν φάρμακα.
 • Φθηνές συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό για όλο το λαό και με ιδιαίτερες εκπτώσεις στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

Για τους ανέργους:

 • Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.
 • Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του από το κράτος.
 • Κρατική αγορά συγκέντρωσης και διάθεσης τροφίμων σε ανέργους.
 • Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.
 • Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
 • Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι και φτωχοί αγρότες.
 • Να χορηγηθεί 1.000 ευρώ ετήσιο εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί των εργαζομένων και των ανέργων».

Πατριδογνωμόνιο
Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΕΩΣ
Οπερα Μπούφα

Οσα έγιναν τούτες τις μέρες στην κεντρική πολιτική σκηνή, σύντροφοι, ενέχουν έναν τεράστιο προπαγανδιστικό κίνδυνο, που υποτιμάται ως λεπτομέρεια σ' έναν ορυμαγδό πραγματικών και τεχνητών γεγονότων κι εξελίξεων. Είναι ο κίνδυνος της παγίωσης της αντίληψης ότι ο πολιτικός λόγος έχει εδραιωθεί στις συνειδήσεις των πολιτών ως θεατρικός, κενός ιδεολογικού και συνάμα ορθολογικού περιεχομένου. Δηλαδή, όποιος μιλάει για τα κοινά προβλήματα και προτείνει την οργανωμένη πολιτικά αντιμετώπισή τους, είναι πρόχειρος θεατρολόγος με λογική υποταγμένη σε ιδιοτελή συμφέροντα της συγκυρίας. Δεν απέχει η αντίληψη από την αλήθεια που μαστίζει τον αστικό αντιπροσωπευτικό λόγο. Ομως, η γενίκευση ότι κάθε πολιτικός λόγος είναι εξ ορισμού τέτοιος, κλείνει αυτιά και στόματα με κόστος ανυπολόγιστο για τη συλλογική αλλά και ατομική υγεία των πολιτών.

Εδώ χρειάζεται μια παραδοχή. Η κρίση αντιπροσωπευτικότητας, ειδικώς στις γηραιές ευρωπαϊκές δημοκρατίες, εντάθηκε από την επικοινωνιακή τεχνολογική εξέλιξη που ταύτισε την έκφραση με τα πρόσωπα. Στην εποχή της θεοποιημένης, ως αποδεικτικό στοιχείο, εικόνας, όπου ισχύει το δόγμα media is the faces, δηλαδή τα ΜΜΕ είναι τα πρόσωπα, η φθορά του λόγου είναι ταυτόσημη της φθοράς των προσώπων. Οι ιδέες πέρασαν αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα. Υποτάχτηκαν στη συσκευασία της εικόνας, όπως ακριβώς συμβαίνει με έναν πίνακα που πνίγεται σε μια βαριά πλουμιστή και δυσανάλογα πλατιά κορνίζα με φωτάκια. Η προσοχή μετατίθεται, αν δεν αποσπάται εντελώς, από το θέμα στο κάδρο. Η φθαρμένη αστική γλώσσα έγινε άθροισμα από κλισέ και συνθήματα μηδαμινής εμπειρικής κι επομένως πολιτικά επικίνδυνης πειστικότητας, που όμως πωλούνται και αγοράζουν ψήφους, χάρη στην απολύτως ελεγχόμενη εικόνα. Συσσωρεύονται έτσι εντυπώσεις περί πραγματικότητας που επικαλύπτουν τη δυνατότητα ανάλυσης και αντιμετώπισής της.

Ετσι, όταν ξεσπά πραγματική κρίση, οικονομική, αξιακή, πολιτισμική ή πολιτική εν τέλει, η κυρίαρχη αστική τάξη κερδίζει εκείνο το χρόνο που απαιτείται ώστε η μάζα των πολιτών να διαμορφώσει ταξική συνείδηση. Θυσιάζει, δηλαδή, το σύστημα χειραγώγησης των μαζών, την ίδια του την αξιοπιστία όποτε χρειάζεται, προκειμένου να μη διαμορφωθεί γλώσσα και έκφραση αντίστασης άλλου ιδεολογικού περιεχομένου και σκοπού. Ετσι, ο... πρωθυπουργός ψεύδεται, παλινωδεί και φτύνει μοτίβα, θεατρινίζει με τέτοια ένταση, ώστε να παράγει την εικόνα του αόκνως εργαζόμενου. Το μέτρο βεβαίως στην εποχή των ΜΜΕ, διδάσκεται και εκτελείται στην πράξη από ειδικούς της επικοινωνίας και της διαφήμισης έναντι αδράς αμοιβής σε είδος, συμβόλαια ή χρήμα. Ο Παπανδρέου το ξεπέρασε κατά πολύ και μοιραία η προσοχή πέρασε επιτέλους στον πίνακα-ουσία κι όχι στην κορνίζα-θέαμα.

Ετσι ζήσαμε και ζούμε την όπερα μπούφα ως όπερα για μπούφους, που δεν είμαστε. Αυτή τη φορά ο χρόνος λειτούργησε υπέρ μας. Το πρόσωπο, η εικόνα, αποκάλυψε ως αντιπροσωπευτικότητα, την ιδεολογική ταυτότητα των πατρώνων της. Αυτό που αποτελεί όπλο και συνάμα, ως κατάχρηση, αχίλλειο πτέρνα της αστικής βιομηχανίας παραγωγής εικόνας, δηλαδή η κατοχή όχι απλώς των μέσων παραγωγής αλλά και διάθεσης - διανομής εντυπώσεων ικανών να διασώζουν την απουσία ουσίας επί μακρόν, είναι το πεδίο που αγνόησε ως πραγματική βιομηχανική παραγωγή η μαρξιστική - λενινιστική αριστερά επί δεκαετίες. Καθημερινά το πληρώνει εντός εκτός Ελλάδας βαλλόμενη ως μη πειστική ή και ξύλινη, καθώς δεν κατέχει τα μέσα και την τεχνογνωσία αναγωγής των στόχων της σε κυρίαρχη εικόνα ιδεών. Αν και όσο προλαβαίνει στην εποχή της ταχύτητας με την οποία οι οθόνες εξελίσσονται σε προεκτάσεις των υποκειμενικών και συλλογικών σκέψεων και ιδεών, καθώς χρειάζεται Πρόσωπο κι όχι Πρόσωπα στο φάσμα της εικόνας ως πολιτισμό, με δεδομένη την εικονοκλαστική στρατηγική και τακτική της εφαρμοσμένης στην πράξη οικοδόμησης του σοσιαλισμού όπως τον γνωρίσαμε ως τώρα, ο επιστημονικός πολιτικός κομμουνιστικός λόγος πρέπει να αποκτήσει την εικόνα που του αξίζει: Είναι η πιο επίκαιρη και πιο διέξοδη πολιτική πρόταση για έναν πραγματικά καλύτερο κόσμο της εργασίας, της επιστήμης, των ανθρώπων και του ίδιου του θεάματος που όταν υψώνεται σε θέατρο γίνεται μίμηση πράξεως σπουδαίας και τελείας, διδάσκει και ευωχεί. Η αστική τάξη εκφυλίστηκε ιδεολογικά και πολιτικά, σάπισε ως εικόνα - θεατρινισμός και θα πέσει ευκολότερα κι ίσως λιγότερο αιματηρά αν κι εφόσον αποκτήσουμε την εικόνα της πραγματικότητας στην οποία οδηγεί η δράση κι οι ιδέες μας...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org