ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Γρηγοριάδης Κώστας

Με παραιτήσεις και αποσκιρτήσεις βουλευτών, αλλά και φωνές για την παραίτησή του και προκήρυξη πρόωρων εκλογών βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι εν μέσω της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της εφαρμογής σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που στόχο έχουν να διασώσουν την πλουτοκρατία φορτώνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα. Με το κρατικό χρέος να φτάνει τα 1,9 τρισεκατομμύρια ευρώ, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη είναι η δεύτερη πιο χρεωμένη χώρα στην ΕΕ με 118% του ΑΕΠ. Με πρόσχημα τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος η άρχουσα τάξη της χώρας προωθεί μέτρα για τη δήθεν «σταθεροποίηση και την ανάπτυξη» της χώρας με ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών που ανήκουν στην τοπική διοίκηση, πώληση μέρους της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων».

Στα «σκαριά» βρίσκονται οι νέες περικοπές σε Υγεία και κοινωνικές παροχές, στις δαπάνες των υπουργείων, ενώ εξετάζεται και η αύξηση του ΦΠΑ. Προωθείται η αύξηση της συντάξιμης ηλικίας στα 67 χρόνια, μείωση μεγάλου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με παραπομπή στο ταμείο ανεργίας (δηλαδή κάτι σαν «εφεδρεία»), ευκολότερη απόλυση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Οι όποιες δημαγωγικές εξαγγελίες και αντιπαραθέσεις τόσο του Μπερλουσκόνι, των συμμάχων του και της αντιπολίτευσης θέλουν να κρύψουν τη συμφωνία τους στην στρατηγική στήριξης του κεφαλαίου για τη διάσωσή του. Και στην Ιταλία ο λαός μπορεί με την παρέμβασή του να καθορίσει τις εξελίξεις.


Κ.Χ.

Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Μια έκδοση που περιέχει τα υλικά της σχετικής ημερίδας που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στις 14 Μάη του 2009. Η έκδοση θέλει να συμβάλει στον ιδεολογικό εξοπλισμό των εργαζομένων που υφίστανται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και να τους εξοπλίσει στην πάλη για τη διέξοδο απ' αυτήν.

Στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου επισημαίνεται το γεγονός ότι και από τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν στη συζήτηση τεκμηριώθηκε παραπέρα η θέση του ΚΚΕ ότι η διεθνής καπιταλιστική οικονομία βιώνει μια βαθιά κρίση, με κύριο χαρακτηριστικό τον εκτεταμένο συγχρονισμό της. Είναι μια γενικευμένη κρίση υπερπαραγωγής, υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Αντικρούονται οι θεωρίες περί «καζινοκαπιταλισμού», «υπερκατανάλωσης», οι σοσιαλδημοκρατικές θεωρίες περί ρυθμίσεων, «πράσινης οικονομίας» κλπ.

Ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει γιατί «το αναπόφευκτο των κρίσεων βρίσκεται στο DNA του καπιταλισμού» και πως «η πηγή της κρίσης μπορεί να στερέψει μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας». Η έκδοση περιέχει την εναρκτήρια ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, την κεντρική εισήγηση της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δύο χαιρετισμούς και επτά θεματικές εισηγήσεις για την εκδήλωση της κρίσης στην ΕΕ και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, τα αίτια της κρίσης και την ελληνική οικονομία, την όξυνση της ταξικής πάλης και τους αστικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπισή της, το ρόλο των κοινοτικών κονδυλίων στην περίοδο της κρίσης κ.ά. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

Στο «γύψο» ... με δόσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ούτε να ανασαίνει δεν θα επιτρέπουν σε λίγο στο λαό, αν προηγουμένως δεν σκεφτεί τον «αντίκτυπο» που θα έχει στις «δόσεις» των δανείων. Το όργιο τρομοκρατίας από κυβέρνηση και λυκοσυμμαχία με αφορμή την 6η δόση δεν έχει προηγούμενο, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη εγκριθεί από ΕΕ και ΔΝΤ και θα εκταμιευτεί τις επόμενες βδομάδες, ακριβώς για τον ίδιο λόγο που είχαν εκταμιευτεί και οι προηγούμενες: Για να διασώσουν τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε κρατικά ομόλογα και το ευρώ γενικότερα και για να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της εγχώριας πλουτοκρατίας. Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την 6η δόση για να απαγορεύσει ακόμα και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών! Χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Ευ. Βενιζέλος προχτές στη Βουλή. Με αφορμή την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για μεταβατική κυβέρνηση και εκλογές το ταχύτερο δυνατόν, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Γνωρίζει (σ.σ. ο Α. Σαμαράς) πως αν προκηρυχθούν εκλογές, η έκτη δόση, το πρόγραμμα στήριξης των 130 δισ., η στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών 35 δισ. κλπ., είναι στον αέρα; Ξέρει πως είναι στον αέρα η έβδομη δόση που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου που έχει ύψος 80 δισ.;». Είναι ολοφάνερο ότι τα λέει στον πρόεδρο της ΝΔ για να τα ακούσει και να τρομοκρατηθεί ο λαός. Γι' αυτό αμέσως μετά ζήτησε πλήρη αποδοχή και στήριξη της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης γιατί «αλλιώς η χώρα, η οικονομία, οι συντάξεις, οι μισθοί τίθενται σε κίνδυνο». Ο λαός, που έτσι και αλλιώς οδηγείται σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, πρέπει να αντεπιτεθεί και να καθορίσει τις εξελίξεις.

Σπέρνουν αυταπάτες...

«Να μην καταργηθεί η δημοκρατία στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος κοινής δήλωσης των M. Schlecht, στελέχους του γερμανικού κόμματος «Die Linke» και Γ. Μηλιού, στελέχους του ΣΥΝ.

Διαβάζουμε: «Είναι ορθό να ρωτηθεί επιτέλους ο ελληνικός λαός για το πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα από δω και πέρα. Η δημοκρατία δεν πρέπει να καταργηθεί (...) Χρειαζόμαστε ιδιαίτερα ένα "Σχέδιο Μάρσαλ", με άλλα λόγια μια αναπτυξιακή συνδρομή για την Ελλάδα» και: «Μόνο η δημοκρατία μπορεί να διασώσει την Ευρώπη! (...) Αγωνιζόμαστε για την αναγέννηση της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Μόνο η δημοκρατία μπορεί να διασφαλίσει το δημόσιο έλεγχο της χρηματοπιστωτικής σφαίρας στην κατεύθυνση πολιτικών δημόσιου συμφέροντος για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, τη διασφάλιση των κοινωνικών δικαιωμάτων και την καταπολέμηση της φτώχειας και της επισφάλειας».

Σπέρνουν αυταπάτες. Οτι είναι δυνατό η ΕΕ να γίνει φιλολαϊκή με τα μονοπώλια στην εξουσία των κρατών - μελών. Λένε ότι ο καπιταλισμός πρέπει να λειτουργεί με έλεγχο κρατικό και διακρατικό ευρωενωσιακό για να υπάρχει ανάπτυξη! Λες και η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών μέχρι τώρα δε συνέβαλε στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στην υπερσυσσώρευση κερδών και κεφαλαίου που έφεραν την κρίση. Λες και μέχρι τώρα δεν ήταν η δημοκρατία που προωθούσε τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Λες και υπάρχει δημοκρατία που μπορεί να υπηρετεί και τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του λαού. Λες και η δημοκρατία, μπορεί να αλλάξει ρόλο στη χρηματοπιστωτική σφαίρα, και να την κάνει φιλολαϊκή. Να γιατί είναι αφερέγγυοι και επικίνδυνοι για το λαό.

... για τη δικτατορία των μονοπωλίων

Σε μια τέτοια δημοκρατία εναποθέτουν την ελπίδα τους. Σε μια δημοκρατία με ανάπτυξη, λένε, υπονοώντας ότι η ανάπτυξη μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής για το λαό και την πλουτοκρατία. Κοτσάρουν κι ένα «σχέδιο Μάρσαλ»... Κοροϊδεύουν το λαό. Γιατί το «σχέδιο Μάρσαλ» και κάθε άλλο όμοιό του στοχεύουν στην ενίσχυση του κεφαλαίου και της εξουσίας του, άρα είναι αντιλαϊκά.

Ωραία ακούγονται όλα αυτά, που λένε οι του ΚΕΑ, έχουν όμως ένα σοβαρό μειονέκτημα. Εδράζονται στην αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια δημοκρατία, δηλαδή ένας εξανθρωπισμένος καπιταλισμός. Ε, λοιπόν δεν μπορεί να υπάρξει! Η δημοκρατία είναι αστική, φέρει το πρόσημο της τάξης που κυριαρχεί, που της προσδίδει και το ανάλογο περιεχόμενο. Είναι η δημοκρατία της βίας που ασκούν οι λίγοι σε βάρος των πολλών, η δημοκρατία της ασύλληπτης φτώχειας και ανέχειας από τη μια και του αμύθητου πλούτου συγκεντρωμένου σε λίγα χέρια από την άλλη. Η δημοκρατία της ανεργίας, της καταπάτησης κάθε δικαιώματος που οι λαοί κατέκτησαν με αιματηρούς αγώνες. Αυτή είναι η αστική δημοκρατία σε καιρούς δικτατορίας των μονοπωλίων και μόνο τέτοια μπορεί να είναι. Και είναι ακριβώς τα μονοπώλια και η εξουσία τους που πρέπει να φύγουν από τη μέση, ώστε να διαμορφωθεί μια πραγματικότητα όπου ο λαός θα είναι κυρίαρχος και θα εξουσιάζει τα μέσα παραγωγής, άρα και τον παραγόμενο πλούτο, που θα τον κατευθύνει προς την ικανοποίηση των αναγκών του.

Οργανωμένη αντίσταση στη φοροεπιδρομή

Μπορεί μια σειρά εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των παραφυάδων τους να επισείουν τον κίνδυνο της «ακυβερνησίας», ωστόσο οι βασικές αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης προχωρούν κανονικότατα, όπως για παράδειγμα η έκδοση των λογαριασμών της ΔΕΗ που περιλαμβάνουν το νέο φοροχαράτσι. Ηδη χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά τους έχουν παραλάβει και τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή τους, θέτοντας το εκβιαστικό δίλημμα προς την λαϊκή οικογένεια: 'Η αποδέχεσαι τη ληστεία ή σου στερώ ένα βασικό αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα. Πόσο άραγε απέχει ο ωμός αυτός εκβιασμός από την απειλή του ληστή που με το πιστόλι στον κρόταφο λέει στο θύμα του, «τα λεφτά ή τη ζωή σου», το αφήνουμε στην κρίση του καθενός.

Το κύριο ζήτημα ωστόσο είναι ότι η «ακυβερνησία» με την οποία απειλούν τα λαϊκά στρώματα δεν υφίσταται, τουλάχιστον όσον αφορά τις πολιτικές εκείνες που καταληστεύουν το εισόδημά τους και τα βυθίζουν στην φτώχεια και την ανέχεια, προς χάριν της προστασίας των κερδών της πλουτοκρατίας. Επομένως, η λαϊκή συμμαχία πρέπει να προχωρήσει και να ενισχυθεί σε κάθε γειτονιά και συνοικία των πόλεων, σε κάθε χωριό της χώρας, για την σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, για ακόμη μεγαλύτερη ένταση της ταξικής πάλης στην κατεύθυνση της οριστικής ανατροπής του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Οπως θέλει...

«Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε επίσης στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα...», γράφει η χτεσινή «Αυγή». Να πούμε ότι αυτό κατάλαβε απο τη μεγάλη προχτεσινή συγκέντρωση του ΚΚΕ; Μάλλον απίθανο. Αρα, ό,τι θέλει βλέπει, ό,τι θέλει καταλαβαίνει και όπως θέλει ενημερώνει...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ