ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Καταγγελίες και μηνύσεις για βρετανικό «Αμπού Γράιμπ»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ._

Για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μήνυσε ομάδα δικηγόρων, χθες, τη βρετανική κυβέρνηση, εκπροσωπώντας 222 Ιρακινούς πολίτες. Η υπόθεση παρουσιάστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας όπου οι συνήγοροι των μηνυτών κατέθεσαν πολυάριθμα στοιχεία από φωτογραφίες, γνωματεύσεις ειδικών αλλά και βίντεο, εκτός από τις μαρτυρίες των πελατών τους και άλλων, σύμφωνα με τα οποία οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις βασάνιζαν συστηματικά και ανηλεώς Ιρακινούς κρατουμένους.

Με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν, Βρετανοί στρατιώτες και ανακριτές υποχρέωναν τους κρατουμένους να μένουν επί μέρες εντελώς γυμνοί, τους στερούσαν το φαγητό, το νερό αλλά και τον ύπνο, τους υπέβαλλαν σε εικονικές εκτελέσεις και άλλα συναφή, προκειμένου να αποσπάσουν τις πληροφορίες που θεωρούσαν ότι οι συλληφθέντες κρύβουν. Οι καταγγελίες αφορούν την περίοδο μεταξύ Μαρτίου 2003 και Δεκεμβρίου 2008. Αν μη τι άλλο, τη σημασία του έχει το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς συναδέλφους τους στο Αμπού Γράιμπ, οι Βρετανοί στρατιώτες επέλεγαν κυρίως ψυχολογικά βασανιστήρια και όχι σωματικά, έτσι ώστε να μην αφήνουν ..αποδείξεις στα σώματα των θυμάτων τους.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας μιλά, προς το παρόν, για αναπόδεικτες καταγγελίες. Υπενθυμίζεται ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει, ήδη, πραγματοποιήσει μία σχετική επίσημη έρευνα μετά από ανάλογες καταγγελίες και προετοιμάζει μία δεύτερη, ενέργειες που οι Βρετανοί συνήγοροι των Ιρακινών πολιτών εκτίμησαν ότι γίνονται «για να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να αποκρύψουν τη φρικτή πραγματικότητα».

Νέες απειλές

Εντός Ιράκ, πάντως, κυριαρχεί η επίσημη ανάληψη ευθύνης για το μπαράζ των αιματηρών επιθέσεων κατά σιιτικών στόχων, πριν από τρεις ημέρες, από την οργάνωση «Ισλαμικός στρατός στο Ιράκ», που είναι παρακλάδι της «αλ Κάιντα». Με ανακοίνωση στον ιστότοπο «αλ Χανεΐν», η οργάνωση χαρακτηρίζει και τους σιίτες, μετά τους χριστιανούς του Ιράκ, «νόμιμο στόχο» και τους απειλεί επίσης με λουτρό αίματος, ανεβάζοντας κατακόρυφα την ένταση αλλά και τις ανησυχίες για νέα σεχταριστική εμφύλια όξυνση.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Λουτρό αίματος σε τεμένη

Από το χτεσινό μακελειό κοντά στην Πεσαβάρ
Από το χτεσινό μακελειό κοντά στην Πεσαβάρ
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Νέα σφαγή, με περισσότερα από 60 θύματα, προκλήθηκε χτες σε δύο μουσουλμανικά τεμένη στο βορειοδυτικό Πακιστάν, όπου συνήθιζαν να προσέρχονται για την προσευχή της Παρασκευής ηγετικά στελέχη των φυλών που «αντιτάσσονταν στους Ταλιμπάν», σύμφωνα με τις αρχές. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σε σουνιτικό τζαμί στην περιοχή Ντάρα Αντάμ Κελ, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετατρέποντας την προσευχή της Παρασκευής σε λουτρό αίματος καθώς τουλάχιστον 61 άνθρωποι - μεταξύ των οποίων και παιδιά - σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων αρκετοί σοβαρά, γεγονός που κάνει τις αρχές να περιμένουν ενδεχομένως και δραματική αύξηση των νεκρών. Το τέμενος ισοπεδώθηκε, όταν ανατινάχθηκε 17χρονος καμικάζι, ενώ από την έκρηξη ζημιές υπέστησαν και διάφορα άλλα κτίσματα στην περιοχή. Για την επίθεση η τοπική γερουσία της φυλής κατηγορεί τους Ταλιμπάν, με τις αρχές να τη χαρακτηρίζουν «αντίποινα για την κλιμάκωση της δράσης του στρατού εναντίον τους στην περιοχή». Οι Ταλιμπάν με τη σειρά τους υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη στην υπόθεση, υποστηρίζοντας ότι το λουτρό αίματος ήταν έργο της «Blackwater». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ταλιμπάν της συγκεκριμένης περιοχής, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν δεχτεί μία «άτυπη εκεχειρία», σε αντάλλαγμα αδράς χρηματικής αμοιβής, δίνοντας ακόμα μία απόδειξη από πού χρηματοδοτούνται οι φερόμενοι ως «αντάρτες» προκειμένου να δίνουν «νόημα» στην ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Η επίθεση προκάλεσε πανικό, όπως ήταν φυσικό, στην περιοχή, ωστόσο δεν ήταν η μόνη. Αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη επίθεση, μικρότερης έκτασης, στην πόλη Μπανταμπχέρ, κοντά στην Πεσαβάρ, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 20 να τραυματιστούν.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις στο Πακιστάν, που ζει έναν ακήρυχτο πόλεμο, έχοντας ήδη εγκρίνει δύο εκατομμύρια δολάρια επιπλέον στρατιωτική βοήθεια για την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ.

Ο αιματηρός κύκλος στο Πακιστάν έκλεισε χτες με μία συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους, ιταλικής πετρελαϊκής εταιρείας, με αποτέλεσμα και οι 21 επιβαίνοντες να σκοτωθούν, λόγω βλάβης στη μηχανή.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιθέσεις και στο Αφγανιστάν. Επίθεση αυτοκτονίας σε αγορά στα βορειοδυτικά της χώρας είχε αποτέλεσμα 9 άνθρωποι να σκοτωθούν και τουλάχιστον 30 να τραυματιστούν. Στα τζαμιά του Αφγανιστάν εμφανίζονται προκηρύξεις που απειλούν με θάνατο όποιο στέλεχος των Ταλιμπάν τολμήσει να μπει στις συνομιλίες που προωθεί ο εγκάθετος Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, με τις αρχές να εκφράζουν «φόβους» για υπονόμευση της διαδικασίας «εθνικής συμφιλίωσης».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ψεύτικη αντίδραση της Βρετανίας για το Ισραήλ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Στο παρατεταμένο τέλμα των προσπαθειών «αναθέρμανσης» των ισραηλινο-παλαιστινιακών άμεσων συνομιλιών, που επιδίωξαν πιεστικά οι ΗΠΑ, αναφέρθηκε ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Γουίλιαμ Χέιγκ εκτίμησε ότι «αν κάτι δεν αλλάξει σύντομα, τότε το παράθυρο προς την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης μοιάζει να κλείνει και πάλι», ενώ επανέλαβε ότι το Λονδίνο τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενός νέου εποικιστικού μορατόριουμ.

Ο Βρετανός υπουργός δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι η πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή επισκιάστηκε από τις τριβές με την ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με τη βρετανική νομοθεσία, που προβλέπει την έκδοση εντάλματος και για αλλοδαπούς αξιωματούχους στην περίπτωση που θεωρούνται ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου. Υπενθυμίζεται ότι το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσε ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισχύ της συγκεκριμένης νομοθεσίας, που έχει οδηγήσει σε ακύρωση τις επισκέψεις αρκετών Ισραηλινών αξιωματούχων στη Βρετανία, δε θα συζητηθούν θέματα «στρατηγικής συνεργασίας που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας» κατά την επίσκεψη του Χέιγκ, την ώρα που το αεροσκάφος του Βρετανού υπουργού προσγειωνόταν στο Τελ Αβίβ.

Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε «ενέδρα» από τον βρετανικό Τύπο, χαρακτηρισμό που ο ίδιος ο Χέιγκ χτες απέρριψε. Ωστόσο, έσπευσε να μαζέψει τα πράγματα παραδεχόμενος ότι ήταν μια «λανθασμένη διπλωματική ενέργεια», αποδεικνύοντας έτσι περίτρανα τη δήθεν ευαισθησία των Βρετανών ιμπεριαλιστών για τα εγκλήματα των Ισραηλινών σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Νέες επαφές Κλίντον - Νετανιάχου

Στο μεταξύ, εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, την επόμενη βδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή εκπνέει το χρονικό περιθώριο που η παλαιστινιακή πλευρά, με υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου, έχει δώσει στην αμερικανική διπλωματία να «αναθερμάνει» τον «άμεσο ισραηλινο-παλαιστινιακό διάλογο» που τόσο επιδίωξε η Ουάσιγκτον για να βελτιώσει την εικόνα της στον αραβικό κόσμο. Σύμφωνα με Αραβες διπλωμάτες, η παλαιστινιακή και η αραβική πλευρά είναι διατεθειμένες να δώσουν «σιωπηλή παράταση» σε αυτό το περιθώριο για λίγο ακόμη, όμως η προϋπόθεση του «παγώματος» κάθε εποικιστικής δραστηριότητας παραμένει σε ισχύ προκειμένου να ξανακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών οι Παλαιστίνιοι.

ΓΕΩΡΓΙΑ – ΡΩΣΙΑ
Κατασκοπευτική αντιπαράθεση

Οι γεωργιανές αρχές ανακοίνωσαν πως εξάρθρωσαν σημαντικό δίκτυο κατασκοπίας υπέρ της Ρωσίας και συνέλαβαν 13 άτομα, μεταξύ των οποίων 4 Ρώσους πολίτες, ανακοίνωσε το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γεωργιανού υπουργείου, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης αντικατασκοπίας αποκαλύφθηκε ότι «πολλές δεκάδες» άνθρωποι εργάζονταν για λογαριασμό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτηρίζει την σύλληψη των 13 ως «προβοκάτσια» και σημειώνει: «κι αυτή τη φορά η προβοκάτσια επιλέχτηκε όχι τυχαία, στην παραμονή μιας σειράς διεθνών γεγονότων», όπως η συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, καθώς κι η συνάντηση κορυφής του ΟΑΣΕ στο Καζαχστάν, στις αρχές Δεκέμβρη. «Η γεωργιανή πλευρά ετοιμάζεται να εμφανιστεί με μια ακόμη δόση αντιρωσικής ρητορικής, επιδιώκοντας να επιβάλλει στους άλλους την άποψή της για την κατάσταση στον Καύκασο», σημειώνει το ρωσικό ΥΠΕΞ και προσθέτει πως «ένας άλλος στόχος είναι η ανακύκλωση του σκιάχτρου της "ρωσικής απειλής" στη Γεωργία».

Στο μεταξύ οι εκπρόσωποι των ρωσικών αρχών ασφαλείας διέψευσαν πως οι 13 έχουν κάποια σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.


Ι.Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ