ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Δυναμώνουν τον αγώνα

Στις 9 Νοέμβρη προγραμματίζονται συλλαλητήρια μαζί με τους μαθητές

Απάντηση στα αντιδραστικά μέτρα που υπονομεύουν το μέλλον τους, τις σπουδές και τα δικαιώματά τους στη δουλιά, δίνουν καθημερινά φοιτητές και σπουδαστές. Οπως έκαναν με το δυναμικό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης, το δεύτερο για φέτος. Οπως κάνουν με την προετοιμασία του επόμενου αγωνιστικού ραντεβού στους δρόμους, την Παρασκευή 9 Νοέμβρη, μαζί με τους μαθητές.

Για την Παρασκευή, 8 φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας και το Παναθηναϊκό Συντονιστικό των ΤΕΙ καλούν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ από σήμερα γίνονται γενικές συνελεύσεις σε αρκετούς συλλόγους. Αλλωστε, συμμετοχή στα συλλαλητήρια προτείνουν στους συλλόγους το Πανελλαδικό Συντονιστικό των ΤΕΙ και οι φοιτητικοί σύλλογοι που με αποφάσεις τους προχώρησαν σε πανελλαδική συνάντηση συντονισμού. Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση προγραμματίζεται στις 11 π.μ. στην πλατεία Χημείου.

Στην αιχμή του δόρατος μπαίνει η κοινοτική οδηγία 36/05 που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία. Την ίδια στιγμή, οι φοιτητές και οι σπουδαστές απαιτούν να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο και να αποσυρθούν τα νομοσχέδια για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα.

«Η κατάσταση είναι δραματική και θα γίνει αφόρητη αν κρατήσουμε στάση αναμονής. Το επόμενο διάστημα οι φοιτητές έχουν πολλούς λόγους να ξεσηκωθούν και θα το κάνουν», επισήμανε ο Θεοδόσης Μπενάτος, φοιτητής στη Γεωπονική κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων. «Εχουμε, είπε, κάθε λόγο να λέμε ότι η κοινοτική οδηγία θα εμποδιστεί, θα κουρελιαστεί στην πράξη», σημειώνοντας ότι και η 89/48 δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι «η αναγνώριση των ΚΕΣ θα φέρει ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση», γεγονός που επιβεβαιώνει «όλα όσα καταγγέλλαμε εδώ και χρόνια». Επισήμανε ότι θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για «τη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την επιβολή διδάκτρων, τα δάνεια - που προβλέπονται άλλωστε και στο νόμο πλαίσιο - για να γίνουν τα προγράμματα σπουδών πιο ταχύρυθμα, πιο ευέλικτα και πιο συμπιεσμένα, για να χειροτερέψει για όλους τους αποφοίτους η επαγγελματική προοπτική».

Τέλος, τόνισε ότι παράλληλα με την απαίτηση να καταργηθούν τα ΚΕΣ, πρέπει να υπάρξουν μεταβατικά μέτρα για τους σπουδαστές των ΚΕΣ και ξεκαθάρισε ότι «ο αγώνας μας σε καμία περίπτωση δε στρέφεται ενάντια στους σπουδαστές των ΚΕΣ. Αλλωστε, τα δικαιώματα στη μόρφωση και τη δουλιά όλων των νέων εξισώνονται προς τα κάτω. Εμείς τους καλούμε να αγωνιστούμε μαζί ενάντια σε αυτή την πολιτική».

Αλληλεγγύη στον μαθητικό αγώνα

Ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των μαθητών και τα αιτήματά τους έχουν υιοθετήσει με αποφάσεις συνελεύσεων και ΔΣ οι φοιτητικοί σύλλογοι Νομικής, Φιλοσοφικής, Φυσικού, Μαθηματικού, Βιολογικού, Γεωπονικής, ΑΣΟΕΕ, Παντείου, Νηπιαγωγών, Οικονομικού, ΣΕΜΦΕ ΕΜΠ, ΤΕΦΑΑ και οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΤΕΦ και ΣΔΟ Πειραιά, ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΦ Αθήνας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ
Ολοταχώς για την κερδοσκοπική λειτουργία των πανεπιστημίων

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην εφαρμογή των αντιδραστικών ρυθμίσεων του νέου νόμου - πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση επιβεβαίωσε ο υπουργός Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδης, και αναφέρθηκε στα βήματα εφαρμογής του. Στο μεταξύ, η Σύνοδος Πρυτάνεων, που έγινε στις 2 και 3 Νοέμβρη στην Καλαμάτα, έδωσε στήριξη στην ουσία των αλλαγών, σε μία περίοδο μάλιστα που οι φοιτητές με τους αγώνες τους καταδικάζουν το νόμο - έκτρωμα.

«Προχωρούμε αποφασιστικά στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός μετά τη Σύνοδο και αναφέρθηκε στην πορεία εφαρμογής των καταδικασμένων στη συνείδηση των φοιτητών μέτρων, τα οποία χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο τους όρους σπουδών, τις υποβαθμίζουν, τις προσανατολίζουν ακόμα περισσότερο στις εφήμερες ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου και μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του υπουργού, συντάσσεται ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός των πανεπιστημίων που είναι και το μέσο αυταρχικής υλοποίησης στο εσωτερικό των ιδρυμάτων του νόμου - πλαισίου. Την ίδια στιγμή, εκπονείται και το μοντέλο οικονομικού τετραετούς προγραμματισμού, ο οποίος υποχρεώνει μέσω της χρηματοδότησης τα πανεπιστήμια να υποταχθούν στις αντιδραστικές κατευθύνσεις. Θα τεθεί επίσης σε εφαρμογή και το Προεδρικό Διάταγμα για το πολλαπλό σύγγραμμα, που - στην πράξη - καταργεί τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων.

Ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Παιδείας εμφάνισε, σαν λύση στα προβλήματα υποδομής των ΑΕΙ, τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), που ως γνωστόν αποφέρουν τεράστια κέρδη σε λίγους ιδιώτες και εντείνουν την παρέμβασή τους στο χώρο της Παιδείας.

Στα χέρια του κεφαλαίου το «πανεπιστήμιο του μέλλοντος»

Η Σύνοδος των πρυτάνεων σε ανακοίνωσή της μετά τις εργασίες της δεν κρύβει τη συναίνεσή της στην πολιτική που οδηγεί στην κερδοσκοπική λειτουργία των πανεπιστημίων, αναφέρεται σε διαχειριστικά προβλήματα που προκύπτουν και δεν κρύβει τη συμφωνία της με τις επιλογές της κυβέρνησης. Αντί να συνταχθεί με τους φοιτητές που αγωνίζονται να μη γίνουν τα πανεπιστήμια παραμάγαζα των επιχειρήσεων, η Σύνοδος με ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο «το πανεπιστήμιο του μέλλοντος» ζητά τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την Παιδεία και το προεδρείο της προγραμματίζει συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα αναζητώντας «συναίνεση» στις αλλαγές.

Ανάμεσα σε άλλα, ζητά ο πρότυπος εσωτερικός κανονισμός που εκπονεί το υπουργείο Παιδείας να είναι ένα λιτό πλαίσιο, χωρίς να διαφωνούν με την ουσία της ρύθμισης. «Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο στην αναπτυξιακή πορεία των πανεπιστημίων» χαρακτηρίζει τον τετραετή προγραμματισμό, συμφωνεί με την αξιολόγηση και ζητά να γίνεται «από κριτές αναγνωρισμένου κύρους και αντικειμενικότητας που να προτείνονται από τα Τμήματα» και κρίνει ότι το προσχέδιο νόμου για τα μεταπτυχιακά «κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Διαλλακτική» εμφανίζεται η Σύνοδος Πρυτάνεων ακόμα και στο ζήτημα της κοινοτικής οδηγίας 36/05, αφού ζητά από την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσον για τη μη υλοποίησή της, ωστόσο δηλώνει «εάν το παραπάνω δεν είναι εφικτό, να καθοριστούν άμεσα αυστηρές προδιαγραφές ελέγχου και λειτουργίας» των ΚΕΣ.

Κερδίζουν οι επιχειρηματίες και υπονομεύονται τα εργασιακά δικαιώματα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την οδηγία της ΕΕ για τα ΚΕΣ

Σχετικά με την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ), το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει τα εξής:

«Η εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/2005 που νομιμοποιεί τα ΚΕΣ υπονομεύει κατάφωρα τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, διευρύνει την ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμισή της, ενισχύει το σύστημα εκμετάλλευσης χιλιάδων παιδιών από επιχειρηματίες που πουλούν τίτλους και σπουδές με ψεύτικο αντίκρισμα. Οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι μαθητές δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τα παραπλανητικά επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι θα ασκήσει αυστηρό έλεγχο στην "ποιότητα" αυτών των ψευτο-πανεπιστημίων. Πρώτον, γιατί σύμφωνα με την οδηγία κανένα ιδιωτικό υποκατάστημα ξένου πανεπιστημίου δεν είναι υποχρεωμένο να υποβληθεί σε εθνικές διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης, καθώς η πιστοποίηση χορηγείται από το μητρικό πανεπιστήμιο με το οποίο συνεργάζεται. Δεύτερον, γιατί - ακόμη και εκείνα που θα αποδεχτούν προαιρετικά και για λόγους διαφήμισης αυτόν τον έλεγχο - είναι αδύνατον από την ίδια τη φύση και τον τρόπο λειτουργίας τους να ικανοποιήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις πραγματικών πανεπιστημίων.

Τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που είναι σπουδαστές ή απόφοιτοι των διαφόρων ΚΕΣ δεν πρέπει να παγιδευτούν από την κυρίαρχη προπαγάνδα που προσπαθεί να πείσει ότι η οδηγία της ΕΕ και η εφαρμογή της από την κυβέρνηση γίνεται για το δικό τους καλό. Δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα, γιατί ο στόχος είναι να κερδίσουν οι επιχειρηματίες και να υπονομευτούν συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων.

Το φοιτητικό σπουδαστικό κίνημα συντονισμένο με τους μαθητές και το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να διεκδικήσει τη μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 36/2005 και της συμπληρωματικής της 89/48, να απορρίψει συνολικά την πολιτική της ΕΕ για την Παιδεία, τους νόμους που την υλοποιούν, όπως ο νόμος - πλαίσιο, διεκδικώντας κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση και δημιουργία συστήματος δημόσιων "μεταλυκειακών" επαγγελματικών σχολών».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μέσα συμφωνία, έξω διαδήλωση

Τη στιγμή που πρυτάνεις και υπουργείο συζητούσαν για την εφαρμογή των αντιδραστικών ρυθμίσεων, σπουδαστές της ΣΔΟ και της ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Πελοποννήσου, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Καλαμάτας πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, συγκεντρώθηκαν στο λιμενοβραχίονα το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποίησαν πορεία και ανάρτησαν πανό ενάντια στην ευρωπαϊκή οδηγία και το νόμο πλαίσιο - έκτρωμα που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα πτυχία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ