ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ
Προτάσεις - φραγμός στα σχέδια εμπορευματοποίησης

Οσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που διοργανώθηκε την Κυριακή στην Καστοριά συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να αναπτυχθεί κίνημα αντίστασης, για να εμποδίσουν την παράδοση του Γράμμου στο μεγάλο κεφάλαιο

Το ΚΚΕ απαιτεί συγκεκριμένα έργα για την προστασία του δάσους μέσα από τη συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα
Το ΚΚΕ απαιτεί συγκεκριμένα έργα για την προστασία του δάσους μέσα από τη συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα
Η ανάγκη, σήμερα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ο λαός και οι φορείς του να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν ανάπτυξη σε όφελος των κατοίκων που θα διασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Γράμμου και θα στηρίζεται στην ορθολογική αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής, αναδείχτηκε μέσα από την εκδήλωση που έγινε το πρωί της Κυριακής στο Νεστόριο της Καστοριάς.

Εκπρόσωποι φορέων, ο εργαζόμενος λαός που συμμετείχε στην εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, συμφώνησαν με τις θέσεις του Κόμματος για την προστασία και ανάπτυξη του Γράμμου που παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον Κώστα Σταμπολίδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Γόντικας και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης.

Ολοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως πρέπει έγκαιρα να αντιδράσουν και να εμποδίσουν το σχέδιο παράδοσης του Γράμμου στο μεγάλο κεφάλαιο, που ήδη δρομολογείται με σειρά κρατικών και κοινοτικών προγραμμάτων.

  • Να βάλουν φρένο στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση του δάσους.
  • Να διεκδικήσουν μέτρα που θα συμβάλουν παράλληλα και ταυτόχρονα: Στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των κλάδων της τοπικής οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία, τουρισμός κ.λπ.). Στην ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων, στη συγκράτηση του ορεινού πληθυσμού της περιοχής. Στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής.
  • Να απαιτήσουν συγκεκριμένα έργα για την προστασία του δάσους μέσα από τη συγκρότηση Ενιαίου Δημόσιου Φορέα προστασίας της δασικής περιουσίας, με συντονιστικά όργανα ανά νομό - Επιχειρησιακό Κέντρο για το Γράμμο.
  • Επίσης, άμεσα μέτρα πρόληψης, ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και των δασικών υπηρεσιών, κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου που ανοίγει το δρόμο στην ασύδοτη επενδυτική δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Πολιτική επιλογή η εγκατάλειψη

Οσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, συμφώνησαν να εμποδίσουν τα σχέδια παράδοσης του Γράμμου στο μεγάλο κεφάλαιο
Οσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, συμφώνησαν να εμποδίσουν τα σχέδια παράδοσης του Γράμμου στο μεγάλο κεφάλαιο
Δυστυχώς, έργα σ' αυτήν την κατεύθυνση δε γίνονται. Αντίθετα, οι κάτοικοι που ζουν στους οικισμούς του Γράμμου ανέδειξαν, μέσα από τις τοποθετήσεις τους, την πλήρη εγκατάλειψη, την απουσία στοιχειώδους υποδομής για τη διαβίωση, τις δραματικές ελλείψεις της Πυροσβεστικής και των Δασικών Υπηρεσιών σε εκπαιδευμένο και μόνιμο προσωπικό, μηχανικά μέσα και υποδομές. Πρόκειται για μια πολιτική που συνεχίζεται σταθερά δεκαετίες τώρα.

Ακόμη και το οδικό δίκτυο για τη σύνδεση των οικισμών, που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρόχειρα ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος από Κοτύλη προς Κυψέλη και Επταχώρι και κάθε τρεις και λίγο γίνονται κατολισθήσεις. Ο δρόμος από Νεστόριο προς Πεύκο κατασκευάζεται εδώ και 25 χρόνια. Τώρα μπαίνει στα σκαριά ο δρόμος από τη διασταύρωση του Γλυκονερίου για την Κοινότητα του Γράμμου.

Τα κονδύλια δεν έφτασαν ακόμα...

Αποκαλυπτικός ήταν ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι τα επιπλέον κονδύλια που υποτίθεται θα δίνονταν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, για να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος, δεν έφτασαν ποτέ στο Δήμο.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός του Δήμου ανέρχεται στα 211.000 ευρώ. Από αυτά τα 110.000 ευρώ δαπανήθηκαν για την ενοικίαση μηχανημάτων για τη συντήρηση των δασικών και αγροτικών δρόμων. Ξεκαθάρισε ότι πρέπει να στηριχτεί η ανάπτυξη της περιοχής, για να παραμείνει ο λαός στον τόπο του και σημείωσε ότι θα είναι έγκλημα αν επιτρέψουμε στις πολυεθνικές να έρθουν και να ληστέψουν το Γράμμο.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε σημαντική την πρωτοβουλία του ΚΚΕ, γιατί, όπως είπε, μπορεί να συμβάλει στην κατεύθυνση να αναπτυχθεί κίνημα αντίστασης, να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΤΙΚΑΣ
Ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες του λαού

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στο Γράμμο, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας, απέδειξαν ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη, σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης. Τα ερωτήματα που αναδείχτηκαν και στη διάρκεια της εκδήλωσης, που βασανίζουν το λαό και πρέπει να απαντηθούν, είναι πολλά. Δεν υπάρχουν μέσα, δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχουν ειδικοί, δεν υπάρχουν σχέδια, δεν υπάρχουν ικανοί άνθρωποι, δεν υπάρχει ικανός κρατικός μηχανισμός, δεν υπάρχουν θεσμοί; Τι είναι αυτό που λείπει; Γιατί λοιπόν καταστρέφονται τα δάση και δεν προστατεύονται, γιατί γενικότερα οι άνθρωποι υποφέρουν, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, όλο και περισσότερο δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν και τα πιο στοιχειώδη;

Σ' αυτά τα ερωτήματα, που συνθέτουν ένα και βασικό, απάντησε με την τοποθέτησή του ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα δούμε ότι και τεράστιος πλούτος υπάρχει και μέσα υπάρχουν και τεχνικές δυνατότητες μεγάλες. Μέσα και δυνατότητες που όχι μόνο είναι σε θέση να προλάβουν τέτοιες καταστροφές, αλλά να δημιουργήσει ο νους και το χέρι του ανθρώπου φανταστικά έργα, πρωτοφανέρωτα πράγματα, να δώσει λύσεις στα πιο σύνθετα ζητήματα.

Δε δίνονται απαντήσεις και λύσεις γιατί τα μέσα που έχει κατακτήσει ο άνθρωπος, η ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί, η μόρφωση, ο πολιτισμός με μια γενικότερη έννοια, σχεδιάζονται και λειτουργούν για να υπηρετούν τους λίγους. Δε διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας, δεν είναι στην υπηρεσία όλου του λαού και κυρίως όσων δημιουργούν τον πλούτο. Από εδώ απορρέουν και τα μεγάλα προβλήματα και για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους του μόχθου. Εδώ βρίσκεται το κεντρικό πρόβλημα. Και όσο διατηρείται αυτό το καθεστώς, είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα θα μεγαλώνουν σε όλους τους τομείς», σημείωσε ο Δ. Γόντικας.

Ξεκαθάρισε ότι όσο το κεφάλαιο θα διατηρεί την ιδιοκτησία και την εξουσία στα μέσα παραγωγής, δε θα έχει τέλος η αντιλαϊκή πολιτική και τα βάσανα του λαού. Ακόμη και τα μέτρα που προβάλλουν δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος, η ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, όπως λένε, εντάσσονται στην προσπάθεια του κεφαλαίου να εξασφαλίσει νέα κέρδη.

«Αν δούμε έτσι το ζήτημα, τότε θα εξηγήσουμε γιατί η γη ή ο φυσικός πλούτος δεν προστατεύεται, γιατί δεν παίρνονται μέτρα, γιατί φτωχαίνει η ζωή των ανθρώπων γενικότερα», είπε ο Δ. Γόντικας.

Κανένας εφησυχασμός ούτε απογοήτευση

«Δε δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, ούτε και απογοήτευση. Πρέπει να βγουν συμπεράσματα και να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, σε όλους τους τομείς. Να εμποδίζουμε, να δυσκολεύουμε, να διεκδικούμε, να κατακτούμε λύσεις και στην πορεία να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε ο λαός να θέσει θέμα γενικότερων αλλαγών», σημείωσε.

«Εμείς πιστεύουμε ότι ο λαός έχει δύναμη, πρέπει να τη συνειδητοποιήσει. Αλλά πρέπει να βγουν συμπεράσματα και να γίνει συνείδηση το εξής ζήτημα. Οτι για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα, συσσωρευμένα και οξυμένα προβλήματα που αφορούν το λαό, που αφορούν την απασχόληση, τη σταθερή δουλιά, την ασφάλιση, την υγεία, την εκπαίδευση των παιδιών, το περιβάλλον, απαιτείται σχεδιασμένη ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο και στόχο τη λύση αυτών των προβλημάτων. Αυτό είναι το κριτήριο της ανάπτυξης και της προόδου, η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Τα αποτελέσματα των επιτευγμάτων να πηγαίνουν σε αυτούς που τα δημιουργούν, στο λαό.

Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να φύγει από τα χέρια των μονοπωλίων, των μεγάλων συμφερόντων. Να κατακτήσει ο λαός τη δική του εξουσία και να σχεδιάσει μια τέτοια ανάπτυξη», είπε. Και πρόσθεσε ότι αυτό ακριβώς το ζήτημα, πρέπει να αποτελέσει στόχο της πάλης του λαού. «Διαφορετικά, θα παλεύουμε, θα δυσκολεύουμε, αλλά θα είμαστε στον ίδιο παρονομαστή, θα ανακυκλώνουμε τη φτώχεια, τη μιζέρια και τίποτε παραπάνω», ξεκαθάρισε.

«Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ, γι' αυτό παλεύει. Με αγώνα, με συσπείρωση, με αλλαγή συσχετισμού δύναμης, θα τα καταφέρουμε. Είμαστε αισιόδοξοι. Μπορεί τα πράγματα να είναι δύσκολα και στους εσωτερικούς και στους διεθνείς συσχετισμούς, αλλά διεργασίες γίνονται και καμιά φορά όσα δε φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η ώρα. Να είμαστε έτοιμοι και να δουλεύουμε στην προοπτική των μεγάλων εξελίξεων», κατέληξε ο Δ. Γόντικας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ