ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
Διάβαζε κι έχε μνήμη

Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από τα ΝΕΑ
Την ώρα που γύρω σου - στο σχολείο που πάει το παιδί, στη δουλιά που σκοτώνεται ο διπλανός σου, στη γειτονιά που στενάζουν τα γερόντια με 400-500 ευρώ σύνταξη - γίνεται χαμός.

Την ώρα που εσύ ο ίδιος στενάζεις και δεν ξέρεις πού να βρεις διέξοδο.

Την ώρα που αρχίζεις να κατανοείς ότι όλοι μαζί αυτοί - που εκφράζουν τη νομιμότητα του πολιτικού συστήματος - πίνουνε εις υγείαν του κορόιδου - εσέναν εννοούν - κι αρχίζεις να το ψάχνεις αλλιώς,

τότε ακριβώς βρίσκεσαι ξανά μπλεγμένος στο δίχτυ τους.

Την ώρα που στην κορφή διακηρύσσουν «να αφήσουμε την αστυνομία να κάνει τη δουλιά της»,

την ώρα που η αστυνομία καλεί απ' το σκοτάδι τις εφεδρείες της, να χτυπήσουν τώρα, γιατί αύριο θα είναι αργά,

εκείνη την ώρα, μια είδηση σε καθηλώνει, ανοίγεις το στόμα σα χάνος και ψάχνεις να βρεις τους κακούς που πυροβόλησαν αστυνομικούς στα υψίπεδα της Κρήτης.

Ούτε που σου περνάει απ' το μυαλό πως αυτοί που ζητάνε να αφήσουμε τους αστυνομικούς να κάνουν τη δουλιά τους κι αυτοί που οπλίζουν αυτούς που χτυπάνε αστυνομικούς είναι οι ίδιοι!

Ακριβώς οι ίδιοι.

Τίποτα πιο επικίνδυνο από την εν λευκώ αστυνομία, που «κάνει τη δουλιά της».

Πάμε στο κύριο: Ενοχλεί η επανάσταση, που υπεράσπισε τον εαυτό της απέναντι στους λευκούς. Οπως ενοχλεί και το ΚΚΕ, που δεν αναγνώρισε στους οπορτουνιστές ρόλο επαναστάτη.

Τρία άρθρα στην ΑΥΓΗ και δύο «ρεπορτάζ» στον αστικοδημοκρατικό Τύπο σπρώχνουν τη σκέψη σ' ένα «αποκαλυπτικό» μίνι - μωσαϊκό:

Βγαίνει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής και δηλώνει - έτσι βεβαιώνει το ΒΗΜΑ - ότι αν δε χτυπήσει τώρα ο «Επαναστατικός Αγώνας» δε θα χτυπήσει ποτέ! Τι θέλει να πει ο ποιητής; Γιατί «τοιούτες» τάχα «οργανώσεις», τρέχα γύρευε ποιος τις κουμαντάρει. Πάντως, «τα σπασμένα» της «δουλιάς» τους τα πληρώνει το κίνημα...

Τι είναι αυτό που ενοχλεί την αστική τάξη κι έχει σε ετοιμότητα το κράτος της και τις εφεδρείες του; Οι κινητοποιήσεις στην Παιδεία και το Ασφαλιστικό, λένε οι ίδιοι. Μα, καλά, συνιστούν επαναστατική κατάσταση δύο κινητοποιήσεις; Οχι, μα η αστική τάξη ποτέ δεν είναι σίγουρη τι θα βγει από την εξέλιξη των γεγονότων. Ειδικά όταν η κινητοποίηση είναι και σχολειό.

Πόσο μάλλον, επίσης, που έχει και αριστερή επιβεβαίωση ότι «βασιλεύει γενική ασυδοσία» κι ακόμα χειρότερα πως οι καταλήψεις - λέει ο «αριστερός» - δεν είναι τίποτα άλλο από μια εκδοχή των αντιλήψεων της 17Ν!

Πάλι καλά που κρατιούνται και δε φωνάζουν: «Πατάξτε τους διαδηλωτές ως τρομοκράτες»!

Με κομψό τρόπο, οι δύο πρώτοι «υπογραμμισμένοι» το λένε ήδη: Οι στόχοι του ΚΚΕ μας πάνε πίσω κι από τις φιλελεύθερες ολιγαρχίες, ο ένας, ενώ ο άλλος πάει κατευθείαν στο στόχο: Εκεί στο '24 - '25 στράβωσε το πράγμα, λέει.

Κι όλοι γνωρίζουμε τι είναι αυτό που ενοχλεί τους «φίλους της επανάστασης»...

Επίκειται, λοιπόν, «κοινωνική αναταραχή»! Και επιτελικά οι αστοί συνθέτουν σε μιαν εικόνα όλες τις ψηφίδες. Εντελώς συμπτωματικά, ακριβώς τις μέρες που η εργατική τάξη σκύβει με προσοχή σ' ό,τι αφορά την επανάστασή της, ακριβώς τις μέρες που το Κόμμα της, το ΚΚΕ, γιορτάζει 90 χρόνια απροσκύνητο.

Χωρίς καν να το ξέρεις, έχεις γίνει ήδη ο εφιάλτης που στοιχειώνει τον ...ξύπνιο των αστών.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟΣΟΙ ΛΟΓΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ...

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΤΟ ΑΓΧΟΣ, ΤΑ «ΜΠΙΚΙΚΙΝΙΑ»: «Πολιτική συμφωνία με τους πρυτάνεις για την ανάγκη να επέμβει η κυβέρνηση με αυστηρή νομοθετική ρύθμιση στο χώρο των κολεγίων πέτυχε ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδης στη σύνοδο της Καλαμάτας. Με πρόταση του υπουργού τα πανεπιστήμια θα κληθούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία αξιολόγησης των κολεγίων (...) η σύνοδος αποφάσισε, επικροτούμενη από τον κ. Στυλιανίδη, να απευθύνει στον πρόεδρο της Βουλής, κ. Δ. Σιούφα αίτημα σύστασης Διακομματικής Επιτροπής, "ει δυνατόν και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών" όπως ενημέρωση τον ΕΤ ο προεδρεύων της συνόδου κ. Κ. Δημόπουλος. "Ζούμε συνεχώς με το άγχος των κινητοποιήσεων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί" υπογράμμισε (...) το υπουργείο θα εξασφαλίσει για τα πανεπιστήμια τη μεγαλύτερη δυνατή μερίδα από τα κονδύλια του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ: «Η σταθεροποίηση στην απασχόληση είναι το μείζον πρόβλημα για την πλειονότητα των αποφοίτων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ενας στους τρεις πτυχιούχους αναζητούν σταθερή εργασία, το 61% προτιμά την απασχόληση στο Δημόσιο και ένας στους τέσσερις έχει αλλάξει στα πέντε με εφτά χρόνια μετά την αποφοίτησή του από τέσσερις δουλειές και πάνω» (συμπεράσματα έρευνας στα Πανεπιστήμια /ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΤΟ ΚΕΡΑΣΑΚΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ: «Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική τη διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (...) όμως εάν οι διεκδικήσεις πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας και απειλήσουν με οικονομική κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να νομοθετηθεί από την κυβέρνηση η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών προς τα πάνω, ώστε να εξισωθούν με αυτά των ανδρών!» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο έδαφος των προβλημάτων ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία

Η ΧΩΡΑ: Με 25 χρόνια και οι άνδρες θα βγαίνουν στη σύνταξη

ΤΑ ΝΕΑ: Κερδίζει το στοίχημα της ενότητας

ΕΘΝΟΣ: Η ΣΚΥΤΑΛΗ τώρα στη βάση του ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΧΑΣΜΑ ΑΡΧΗΓΩΝ συγκρούσεις δελφίνων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΙ όλοι για την επόμενη μέρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η 11η Νοεμβρίου βγάζει πρόεδρο και ...δελφίνους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παράταση στον Γιώργο αλλά μέχρι πότε;

Η ΑΥΓΗ: Ρήξη βάθους στο ΠΑΣΟΚ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΞΕΤΙΝΑΞΕ ΤΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΡΩΝΩΝ ο Βενιζέλος

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ο νέος αρχηγός

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι εφοριακοί εφορμούν στα κρατικά νοσοκομεία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέα απογραφή ακινήτων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Νερό - δηλητήριο απειλεί ολόκληρη την Αττική

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: 65% εντολή λαού για δημοψήφισμα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η ενοχλητική επανάσταση

«Στη νεαρή Σοβιετική Δημοκρατία, μετά το 1924-25 θα ακυρώνεται προοδευτικά το έργο της Επανάστασης» (ο Α. Ελεφάντης στην ΑΥΓΗ).

Ο ακόμα πιο ενοχλητικός υπερασπιστής της

«Το ΚΚΕ δεν είναι πρωτοκομμουνιστικό, είναι αντικομμουνιστικό (...) επαγγέλλεται μια κοινωνική μεταβολή (...) πολύ πίσω κι από τις φιλελεύθερες ολιγαρχίες στις οποίες ζούμε σήμερα (...) ας περάσουμε στην επίθεση» (ο Χρ. Λιάσκος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, στην ΑΥΓΗ).

Η «Αριστερά Σήμερα»

«Καθαρές κουβέντες. Οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων σε περίοδο δημοκρατίας είναι πράξη αντιδημοκρατική, θρασύδειλη, που γίνεται εκ του ασφαλούς. Είναι ένα ακόμη δείγμα της γενικής ασυδοσίας που βασιλεύει. Είναι το δεύτερο απόνερο των ηρωικών καταλήψεων της Νομικής και του Πολυτεχνείου επί χούντας. Το πρώτο ήταν η 17Ν. Η ανοχή, περισσότερο η υπόθαλψη και πολύ περισσότερο η οργάνωση καταλήψεων δεν είναι αριστερή πρακτική. Καταλήψεις σχολείων. Ευγνωμοσύνη πρέπει να έχουν οι ιδιοκτήτες σχολείων στους οργανωτές» (ο Δ. Γουσέτης στην ΑΥΓΗ).

Το κράτος τους σε ετοιμότητα...

«Τα "ανοιχτά" μέτωπα είναι πολλά. Υπάρχει νέος γύρος κινητοποιήσεων στην Παιδεία, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι διαδηλώσεις με αφορμή το ασφαλιστικό. Σε αυτά τα δύο έρχεται να προστεθεί ο τριήμερος εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ εκτός απ' όλα αυτά, οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής έχουν να αξιολογήσουν και κάποιες πληροφορίες που κάνουν λόγο για επικείμενο "χτύπημα" του Επαναστατικού Αγώνα» (το "ρεπορτάζ" στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

...και οι εφεδρείες του επίσης

«Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θεωρούν ότι "βρισκόμαστε πλέον στο παρά ένα (...) αν δε χτυπήσουν τώρα, είναι πολύ πιθανόν να μη χτυπήσουν ποτέ"» (το συμπλήρωμα στο ΒΗΜΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ