ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Στο δρόμο για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει

Στην Αθήνα, οι μαθητές κατεβαίνουν την Παρασκευή στο δρόμο μαζί με τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Την ίδια μέρα, στον Πειραιά οι μαθητές θα κάνουν συναυλία στο Πασαλιμάνι. Στη Λάρισα συγκεντρώνονται έξω από το 1ο ΕΛ

«Δεν παζαρεύουμε τα δικαιώματά μας! Δεν τα χαρίζουμε! Η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Μαθητές με αποφάσεις συνελεύσεων από τουλάχιστον 150 σχολεία της Αθήνας έδωσαν, την περασμένη Κυριακή, άλλη μια αποστομωτική απάντηση σε όσους μιλούν για «μειοψηφίες». Από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, για να συζητήσουν και να συγκροτήσουν το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας και έκαναν ξεκάθαρο ότι «συνεχίζουμε τον αγώνα μας! Η τρομοκρατία δε θα περάσει!Οι απειλές, οι εκβιασμοί, οι εκφοβισμοί θα πέσουν στο κενό!Στις 9 Νοέμβρη η κυβέρνηση θα πάρει άλλη μια ηχηρή απάντηση. Στο δρόμο. Για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Για σχολείο που θα μορφώνει και δε θα εξοντώνει».

Ηδη, από χτες στο ένα σχολείο μετά το άλλο, οι μαθητές πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Παρασκευής και πολύμορφες κινητοποιήσεις. Το ραντεβού για την Παρασκευή είναι στις 11 το πρωί, στην Ομόνοια. Μέχρι στιγμής, περίπου 200 σχολεία στην Αθήνα βρίσκονται σε κατάληψη. Ενώ οι μαθητές την Πέμπτη, 8 Νοέμβρη, πραγματοποιούν νέες Γενικές Συνελεύσεις, για να «οργανώσουμε την κάθοδο των σχολείων μας στο συλλαλητήριο της Παρασκευής», καθώς δεκάδες σχολεία έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής, ενώ αμέσως μετά την πορεία θα πραγματοποιηθεί νέο Συντονιστικό. Παράλληλα, συμμετέχουν στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ενώ το ΣΑΣΑ καλεί όλα τα σχολεία και τις μαθητικές κοινότητες να κάνουν συνελεύσεις, να πραγματοποιήσουν με δική τους ευθύνη μαθητικές εκλογές.

Παράλληλα, απαιτούν την άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου - η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1999 και παραμένει νόμος του κράτους επί ΝΔ - που ποινικοποιεί τους μαθητικούς αγώνες. Ζητούν να σταματήσουν τώρα οι δίκες αγωνιστών μαθητών, λένε «όχι» στις χαφιεδοκάμερες.

Με συγκεκριμένα αιτήματα, οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συντονίσουν και να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους και διεκδικούν:

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Να καταργηθούν τα φροντιστήρια.
  • Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.
  • Να μην περάσουν τα σχολεία μας στην ευθύνη των Δήμων. (Γράφουν χαρακτηριστικά στο κείμενο του Συντονιστικού: «Η εκπαίδευση πρέπει να χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι δήμοι δεν μπορούν να σηκώσουν το κόστος της εκπαίδευσης. Θα πρέπει οι οικογένειές μας να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους. Και ταυτόχρονα η coca cola, η tasty, ο Πατάκης και άλλοι θα "προσφέρουν" βιβλία, προγράμματα και χρήματα για να μαθαίνουμε ό,τι θέλουν»).
  • Το περιεχόμενο της βασικής εκπαίδευσης πρέπει να είναι το ίδιο για όλους τους μαθητές. Ευθύνη να έχει το κράτος. («Δεν μπορούν να αποφασίζουν για το τι μαθήματα θα κάνουμε, οι δήμοι και οι τοπικοί επιχειρηματίες»).
  • Ενα σχολείο, ενιαίο, κοινό για όλους τους μαθητές μέχρι τα 18. («Δε θέλουμε πολλούς τύπους σχολείων ΓΕΛ - ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ. Πολλά σχολεία σημαίνει μαθητές πολλών ταχυτήτων».
  • Δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές μετά το σχολείο.
  • Δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο. Να καταργηθεί - να μην εφαρμοστεί ο νόμος για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ.

Τέλος, το Συντονιστικό καλεί όλους τους μαθητές να μπουν στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης και περιφρούρησης του αγώνα. «Με εκδηλώσεις, με δραστηριότητες, με πρωτοβουλίες κρατάμε τα σχολεία μας ζωντανά. Προστατεύουμε τα σχολεία μας από καταστροφές. Δεν αφήνουμε κανέναν να συκοφαντήσει και να διαστρεβλώσει τον αγώνα μας».

Στον Πειραιά

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την επόμενη Παρασκευή, που θα κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους γι' αυτήν τη βδομάδα, με μεγάλη συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα στο Πασαλιμάνι, στις 10 το πρωί, όπου οι μαθητές θα πάνε με πορεία από το κάθε σχολείο, αποφάσισε την περασμένη Κυριακή το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά. Η απόφαση λήφθηκε μέσα από συνεδρίαση που πραγματοποίησαν με τη μαζική συμμετοχή μαθητών από δεκάδες σχολεία, τα περισσότερα από τα οποία τελούν υπό κατάληψη. Παράλληλα, αποφάσισαν μέσα στη βδομάδα να προχωρήσουν σε τοπικά κλεισίματα δρόμων, να πραγματοποιήσουν πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία που είναι υπό κατάληψη, όπως συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις, τουρνουά, προβολές, συζητήσεις.

Στη Λάρισα

Να ταχθούν στο πλευρό των μαθητών, συμπαραστεκόμενοι, ενεργά, στον αγώνα τους, καλεί, με επιστολή του, όλους τους μαζικούς φορείς του νομού, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Λάρισας (ΣΑΣΛ), τονίζοντας ότι η πάλη όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά εντείνεται συντονισμένα και με πολλές μορφές, όπως πορείες, αποχές, καταλήψεις, κλεισίματα δρόμων, παραστάσεις διαμαρτυρίας, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες κ.ά. Να σημειώσουμε ότι, μέχρι τώρα, στον αγώνα έχουν μπει, με διάφορους τρόπους, οι μαθητές από 68 σχολεία της περιοχής, ενώ αμέσως ξεκινούν νέες Γενικές Συνελεύσεις για τη συνέχιση της πάλης και, ήδη, το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού έχει οριστεί για τις 9 του μήνα, στο γνωστό σημείο, έξω από το 1ο Λύκειο Λάρισας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στον αγώνα μαζί, μαθητές και γονείς

Το ΣΑΣΘ καλεί στις 9 Νοέμβρη, 11.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου

Σε εξέλιξη είναι ο αγώνας μαθητών και γονιών στη Θεσσαλονίκη για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης καλεί τους μαθητές σε κινητοποίηση την Παρασκευή 9 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρούν παράλληλα σύλλογοι γονέων, υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας των μαθητών όχι μόνο είναι δίκαιος, αλλά αποτελεί παράδειγμα και για τους γονείς. Χτες το πρωί για το πρόβλημα της σχολικής στέγης πραγματοποίησαν διαμαρτυρία σε σχολικό συγκρότημα του Δήμου Πολίχνης μαζί μαθητές και γονείς, ενώ συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η Ενωση Γονέων του Δήμου Πεύκων, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.

Οχι στα σχολεία με συγχρηματοδότηση (ΣΔΙΤ)

Την κατασκευή σχολικού κτιρίου για να στεγαστεί το Λύκειο του Δήμου Πεύκων διεκδικεί η Ενωση Γονέων του Δήμου Πεύκων μαζί με τους μαθητές του σχολείου, όπως υπογραμμίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Γονέων χτες το πρωί. Η Ενωση Γονέων εκφράζει, ωστόσο, την αντίθεσή της στο σχεδιασμό ανέγερσης του σχολικού κτιρίου μέσω ΣΔΙΤ. Επίσης, σε δεκάλεπτες αποχές από τα μαθήματα σε πρωινή κι απογευματινή βάρδια προχώρησαν μαθητές με τους γονείς τους (Σύλλογος Γονέων 1ου Λυκείου και Ενωση Γονέων Δήμου Πολίχνης) στο σχολικό συγκρότημα της Πολίχνης (1ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο, 5ο Δημοτικό, 12ο Δημοτικό), απαιτώντας την απαιτούμενη κτιριακή υποδομή για στέγαση όλων των σχολείων. Ο Σύλλογος Γονέων 1ου Λυκείου Πολίχνης και η Ενωση Γονέων του Δήμου Πολίχνης εκφράζουν την αντίθεσή τους στον προγραμματισμό ανέγερσης σχολείου μέσω ΣΔΙΤ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Απειλές σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

Την οργανωμένη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση κατά των μαθητικών κινητοποιήσεων καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μεσσηνίας και μέλη των Ενώσεων Γονέων Καλαμάτας και Μεσσήνης.

Συγκεκριμένα, η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μεσσηνίας καταγγέλλουν «τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γιώργο Σταματόπουλο, ο οποίος καλεί γονείς και καθηγητές και μέσω απειλών τους τρομοκρατεί, τόσο για κυρώσεις στα παιδιά τους, όσο και το ότι θα κινήσει διαδικασίες σε βάρος τους, στην περίπτωση που είναι καθηγητές». Οπως αναφέρεται, ήδη «υπάρχει γραπτή καταγγελία από τον Ιωάννη Πετρίδη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής στο γυμνάσιο της Κυπαρισσίας, ο οποίος κλήθηκε από τον κ. Σταματόπουλο για να "απολογηθεί". Μάλιστα ο τελευταίος παραδέχτηκε ότι "κατά των καταλήψεων παρεμβάσεις δέχομαι. Υπέρ δε δέχομαι"! Εφτασε μάλιστα στο σημείο να καλέσει ακόμη και μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, και συγκεκριμένα τον Ανδρέα Ρεϊτζόπουλο, καθηγητή και πατέρα μαθητή, για να τον νουθετήσει και να τον προειδοποιήσει ότι ο γιος του μπορεί να θεωρηθεί παράνομος, επειδή αγωνίζεται».

Τα μέλη των Ενώσεων Γονέων επισημαίνουν ότι «έχουμε καθήκον να σταθούμε αποφασιστικά στο πλευρό των παιδιών μας. Ο αγώνας τους δεν είναι παράνομος, γιατί είναι πέρα ως πέρα δίκαιος». Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μεσσηνίας στηρίζει ενεργά τους αγώνες των μαθητών και απαιτεί να σταματήσουν οι κυβερνητικές, κατασταλτικές, τρομοκρατικές παρεμβάσεις. Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τη μικρομεσαία αγροτιά να σταθούν στο πλευρό των παιδιών τους αποφασιστικά και δυναμικά, ανεξάρτητα από το πού ανήκουν πολιτικά, γιατί ο αγώνας για Παιδεία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες είναι και δική τους υπόθεση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ