ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Ολοι μαζί στο πλάι των μαθητών»

«Κανείς δε στέκεται ούτε μπροστά από τα παιδιά για να τα καθοδηγεί, ούτε πίσω από αυτά για να τα υποκινεί, αλλά όλοι μας έχουμε κάθε λόγο να βαδίσουμε μαζί και πλάι τους, γιατί μας ενώνουν κοινοί αγώνες και αγωνίες για την εκπαίδευση, τη ζωή και το μέλλον».

Τα παραπάνω τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμπαραταχτούν στο πλευρό των μαθητών και καταδικάζει τους μηχανισμούς που έχουν επιστρατευτεί ενάντια στους αγώνες τους.

«Για άλλη μια χρονιά τα εκρηκτικά προβλήματα στην εκπαίδευση οδήγησαν τους μαθητές στους δρόμους του αγώνα, για άλλη μια φορά οι μηχανισμοί εκφοβισμού, καταστολής και βίας, διευθυντές, εισαγγελείς, αγανακτισμένοι γονείς, δήμαρχοι, αλλά και ΜΜΕ επιστρατεύονται γύρω από ένα συνειδητό και συγκεκριμένο στόχο: Μαζί με τη διάλυση των κινητοποιήσεων να τσακίσουν κάθε ιδέα αντίστασης, αγωνιστικής διεκδίκησης και πάλης στη συνείδηση των σημερινών μαθητών και αυριανών εργαζομένων, για να γίνει στάση ζωής τους η συμμόρφωση, η υποταγή και η μοιρολατρία», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Οπως σημειώνει, «αυτή η βαθιά αντιδραστική επιδίωξη και οι μεθοδεύσεις της δεν πρέπει να βρουν κανέναν αποδέκτη ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς. Γιατί οι εκπαιδευτικοί μπορούν να καταλάβουν πιο εύκολα ότι ακόμα και οι αυθορμητισμοί, οι ατέλειες και ο όποιος "χαβαλές" των μαθητών στο υπόβαθρό τους εκφράζουν την αμφισβήτηση και την αποδοκιμασία για τα εκπαιδευτικά προβλήματα και τα γενικότερα κοινωνικά προβλήματα που βιώνει η λαϊκή οικογένεια. Γι' αυτό οι εκπαιδευτικοί χωρίς να υποκύπτουν στις κάθε είδους πιέσεις, εκβιασμούς και απειλές, που κρύβουν πίσω τους την αναζήτηση και το στίγμα του "υποκινητή", θα πρέπει να δώσουν παράδειγμα διαπαιδαγώγησης στις συλλογικές αξίες και τα αγωνιστικά ιδανικά. Να αντισταθούν και να περιφρουρήσουν τους μαθητές από κάθε αντιδημοκρατική, αυταρχική επιβουλή και ενέργεια στο σχολικό χώρο. Παράλληλα, χρέος τους είναι να επιδείξουν έμπρακτα και ανεπιφύλακτα τη συμπαράστασή τους στους μαθητικούς αγώνες, αφού αυτοί αναδεικνύουν ζητήματα που αφορούν άμεσα και τους ίδιους, όπως η εντεινόμενη υποχρηματοδότηση, ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση του μορφωτικού ρόλου του σχολείου, η διεύρυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων. Στο κάτω - κάτω πρέπει να αποδείξουμε έμπρακτα όλα αυτά που με λόγια εξυμνούμε και διδάσκουμε για την ανυπότακτη στάση της Αντιγόνης απέναντι στην αυθαίρετη πολιτική εξουσία, αντί να υιοθετούμε μπροστά στις συγκρούσεις την κουλτούρα της συμβιβασμένης Ισμήνης. Η ουδετερότητα άλλωστε ή η εχθρική αντιπαράθεση στις μαθητικές κινητοποιήσεις τραυματίζουν βαριά την ψυχολογική - παιδαγωγική σχέση μαθητή και δασκάλου και οδηγούν σε προβληματική συνύπαρξη, που κάθε άλλο παρά ευνοεί τη μορφωτική λειτουργία του σχολείου», αναφέρει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

«Στο ύψος των περιστάσεων»

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει ότι «μπροστά στη νέα επιχείρηση κατατρομοκράτησης και διώξεων, θεωρούμε απαράδεκτη τη μέχρι τώρα στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ, Συνεργασία, Παρεμβάσεις) που αποφεύγει να πάρει την οποιαδήποτε πρωτοβουλία καταδίκης του κλιμακούμενου αυταρχισμού και συμπαράστασης - αλληλεγγύης στις μαθητικές κινητοποιήσεις».

«Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμπαραταχτούν ενεργητικά στους μαθητές με τη συμμετοχή τους στα μαθητικά και φοιτητικά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη στις 9 Νοέμβρη. Τα προβλήματα της Παιδείας δε λύνονται στα μαθητοδικεία, στα δικαστήρια και στα αστυνομικά τμήματα, αλλά στους πολύμορφους κοινούς αγώνες για την εκπαίδευση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και προσδοκιών για μόρφωση και δουλιά, τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και απαιτεί να καταργηθεί η απαράδεκτη και κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την οποία διατηρεί η ΝΔ «ποινικοποιώντας τους μαθητικούς αγώνες και διώκοντας όποιον αγωνίζεται, ακόμη και γονείς με την κατηγορία της αμέλειας ανηλίκων! Να σταματήσουν τώρα οι κατασταλτικές και άλλες τρομοκρατικές παρεμβάσεις στους αγώνες των μαθητών που ξεδιπλώνονται σ' όλη τη χώρα», σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
«Πρωταγωνιστής» στη συκοφαντική εκστρατεία

Ο,τι κατεβάζει τους μαθητές στο δρόμο επιχειρεί με συκοφαντίες να κρύψει η κυβέρνηση
Ο,τι κατεβάζει τους μαθητές στο δρόμο επιχειρεί με συκοφαντίες να κρύψει η κυβέρνηση
Την ενορχηστρωμένη συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος των μαθητών συνεχίζει η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πλήξει το αγωνιστικό τους φρόνημα και να στρώσει το δρόμο για την άσκηση βίας σε βάρος του κινήματος που αναπτύσσεται στο χώρο της Παιδείας.

Αιχμή του δόρατος της κυβερνητικής προπαγανδιστικής εκστρατείας είναι η «ταύτιση» των μαθητών που αγωνίζονται με το «λουκέτο» στα σχολεία, ώστε να εμφανιστεί το μαθητικό κίνημα ως μια αντιδραστική δύναμη. Την ίδια στιγμή βέβαια, η κυβέρνηση επιφυλάσσει στον εαυτό της ρόλο προστάτη του δικαιώματος στη γνώση(!), ακριβώς για να συσκοτίσει τον πραγματικό ρόλο της ίδιας και της πολιτικής που εφαρμόζει, που είναι αυτή που βάζει λουκέτο στα σχολεία και στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Παράλληλα, αναμασά τα περί δυναμικών μειοψηφιών, ενώ ενθαρρύνει και καλύπτει τον αυταρχισμό και τη βία δήθεν αγανακτισμένων γονέων και διευθυντών σχολείων.

Γενικότερα, η προπαγανδιστική μηχανή της κυβέρνησης κινείται γύρω από τη φράση που είπε την περασμένη Παρασκευή ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή ότι «οι καταλήψεις δεν είναι μέσο διεκδίκησης μιας καλύτερης παιδείας, οι καταλήψεις είναι ένα ιδιότυπο lock out εναντίον της γνώσης, είναι αποκλεισμός από το δικαίωμα στη μόρφωση». Στην ίδια τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός είχε σκόπιμα εστιάσει στα λουκέτα, επιχειρώντας να επωφεληθεί από τους βολικούς συμβολισμούς: «Τα λουκέτα και οι αλυσίδες στις πόρτες των σχολείων είναι εικόνα που θλίβει κάθε νέο, κάθε γονιό, κάθε Ελληνα», είχε τονίσει με εμφανείς επιδιώξεις.

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε και χτες ο Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος εμπλούτισε με νέα «στοιχεία» τη συκοφαντική εκστρατεία, εμφανίζοντας τους μαθητές που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις ως μειοψηφία που δρα συχνά με βίαιους τρόπους, ενάντια - υποτίθεται - στη βούληση της πλειοψηφίας που θέλει να κάνει μάθημα. Αποκρύπτοντας την πραγματικότητα των εκατοντάδων συνελεύσεων που γίνονται κάθε πρωί στα σχολεία όπου και παίρνονται στο φως της μέρας οι αποφάσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι: «Υπάρχουν μειοψηφίες οι οποίες με τρόπο που απάδει των δημοκρατικών ειωθότων, εισέρχονται την προηγούμενη το απόγευμα στο σχολείο αφού έχουν σπάσει τα λουκέτα, βάζουν μια καινούρια αλυσίδα με ένα δικό τους λουκέτο και την επομένη το πρωί δεν επιτρέπουν στους μαθητές να μπουν». Στο εύλογο ερώτημα για το αν η κυβέρνηση διαθέτει κάποια στοιχεία για τα παραπάνω, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στις ...«καταγγελίες που ακούγονται καθημερινώς», επικαλούμενος τους δημοσιογράφους στα ΜΜΕ που μεταφέρουν «καταγγελίες πολιτών, γονέων, μαθητών που θέλουν να μπουν να κάνουν μάθημα και κάποιοι δεν τους το επιτρέπουν». Στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα προς τους καθηγητές και τους γονείς, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε πως «η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι οι πολίτες που θέλουν να κάνουν μάθημα μπορούν να κάνουν μάθημα -και πρέπει να κάνουν μάθημα - και κανείς δε δικαιούται να τους σταματήσει». Συμπλήρωσε μάλιστα με νόημα ότι ακόμα και αν ένας μαθητής θέλει να κάνει μάθημα «οφείλει η πολιτεία να είναι παρούσα και να τον διδάξει»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μειοψηφία η πολιτική εμπορευματοποίησης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας σχετικά με τις μαθητικές κινητοποιήσεις, σχόλιο εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Το σχόλιο του Γραφείου Τύπου είναι το εξής:

«

Μειοψηφία στα σχολεία αποδεικνύεται ότι είναι η πολιτική που εμπορευματοποιεί, υποβαθμίζει και κλείνει το δρόμο στη μόρφωση για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων. Αντίθετα, εκφράζουν την πλειοψηφία των σχολείων τους οι μαθήτριες και οι μαθητές που με συλλογικές διαδικασίες αποφασίζουν τη μορφή της πάλης τους, για να εκφράσουν τη δικαιολογημένη αγανάκτησή τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Και αυτά, υπερπηδώντας τις συκοφαντίες, τις απειλές και την τρομοκρατία κυβέρνησης, διευθυντών και εισαγγελέων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ - ΑΤΤΙΚΗΣ
Συστράτευση με τους μαθητές

Την Πέμπτη, η παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή

Εμπρακτη στήριξη στον αγώνα των μαθητών δίνουν οι γονείς, με πρωτοβουλίες των τοπικών Συλλόγων Γονέων καθώς και των τριών Ομοσπονδιών Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Αττικής.

Την Πέμπτη, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Πειραιά και Αττικής προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 το πρωί στη Βουλή, ενώ έχουν ζητήσει να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας, τον πρόεδρο της Βουλής και τα πολιτικά κόμματα για να τους κοινοποιήσουν τις αποφάσεις τους. Ακόμα, οι Ομοσπονδίες καλούν τους γονείς να δώσουν δυναμικό «παρών» στις μαθητικές κινητοποιήσεις της Παρασκευής.

Ανάμεσα σε άλλα, οι τρεις Ομοσπονδίες Γονέων απευθύνονται στους γονείς με ανοιχτό γράμμα, με το οποίο αποκαλύπτουν τη στόχευση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Και καλούν τους γονείς να πάρουν θέση, να αναλάβουν δράση, να συστρατευτούν στον αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ