ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Νοέμβρη 2005
Σελ. /28
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαζική κάθοδος από εργάτες και αγρότες

Αναβρασμός στη Λάρισα και τους άλλους νομούς

Τη φωνή τους με τους συναδέλφους όλης της χώρας θα ενώσουν στις 12 του Νοέμβρη και οι εργάτες της Λάρισας
Τη φωνή τους με τους συναδέλφους όλης της χώρας θα ενώσουν στις 12 του Νοέμβρη και οι εργάτες της Λάρισας
Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για την αγωνιστική κάθοδο των εργαζομένων της Θεσσαλίας στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Οι περιοδείες, οι εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς θα συνεχιστούν μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να φτάσει παντού το κάλεσμα μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο. Ολο αυτό το διάστημα οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ βρέθηκαν σε πολλούς χώρους δουλιάς του νομού - εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες κ.α. - και συζήτησαν με τους εργαζόμενους για τη σημασία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου, για την αναγκαιότητα συμμετοχής τους σ' αυτό. Κι επισήμαναν ότι η επιτυχία του μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης νέων ταξικών αγώνων ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και κόντρα στις συναινετικές και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες.

Στο Νομό Λάρισας, καθημερινά, «συνεργεία» συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου - που εδώ και καιρό πήρε απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο - και πολλών σωματείων περιοδεύουν σε χώρους δουλιάς, ενώ συνεχίζονται και άλλες δραστηριότητες, όπως Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις εργαζομένων για την καλύτερη οργάνωση της συμμετοχής τους στο συλλαλητήριο. Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο πήραν στο νομό, μέχρι στιγμής, τα Συνδικάτα Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Επισιτισμού - Τουρισμού και τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Μαγείρων, Οδηγών, Λογιστών, Καθαριστριών, Μετάλλου, ΔΕΤΠΟΛ, Σχολικών Τροχονόμων, «Πράκτικερ», Κεραμοποιών, Ξυλουργών, Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Και στη Μαγνησία συνεχίζονται οι προετοιμασίες των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για τη δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων του νομού στο Συλλαλητήριο. Αποφάσεις συμμετοχής πήραν, μεταξύ των άλλων, το Συνδικάτο Μετάλλου, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Δημοτικών Επιχειρήσεων, τα Σωματεία Καθαριστριών και Εργαζομένων στην «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ».

Ανάλογες προετοιμασίες γίνονται και στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.

Στη Θεσσαλία, κάλεσμα να δώσουν το «παρών» τους στο Συλλαλητήριο απευθύνουν στους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, μέλη της ΠΑΣΥ, σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα που πήραν σχετικές αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι τη συμμετοχή τους επιβάλλει η ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους και με τ' άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουν κοινό αντίπαλο την εφαρμοζόμενη πολιτική κι, επομένως, μαζί πρέπει να την αντιπαλέψουν για να την ανατρέψουν.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Στο αποκορύφωμα οι προετοιμασίες

Με καθημερινές εξορμήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλιάς οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καλύτερη επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου. Ηδη, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των κατά τόπους Γραμματειών του ΠΑΜΕ, μια σειρά χώροι δουλιάς έχουν «καλυφθεί» και μέχρι και την Παρασκευή αναμένεται το μήνυμα της συμμετοχής στην κινητοποίηση να έχει φτάσει παντού. Στους ίδιους ρυθμούς κινούνται και οι τοπικές Γραμματείες της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο που περιοδεύουν καθημερινά στην ύπαιθρο, ενώ απόφαση για συμμετοχή στο Συλλαλητήριο έχουν πάρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας, καθώς και ο Αγροτικός Σύλλογος Ζακύνθου.

Αποφάσεις συμμετοχής στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο σε ολόκληρη την περιοχή έχουν πάρει δεκάδες σωματεία, καθώς και τα Εργατικά Κέντρα Ζακύνθου και Κεφαλονιάς. Στην Πάτρα, απόφαση έχουν πάρει το Συνδικάτο Οικοδόμων, τα Σωματεία Μετάλλου, Ιματισμού, Πλεκτηρίων, «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», Ποτά - Τρόφιμα, «Φριγκοκλάς». Στην Καλαμάτα, τα Σωματεία ΔΕΥΑΚ, Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην Ηλεία, το Συνδικάτο Οικοδόμων μαζί με τα τέσσερα παραρτήματά του, το Σωματείο Χειριστών Ανυψωτικών Μηχανημάτων. Στην Ζάκυνθο, τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, της Ενωσης Συνεταιρισμών και η ΕΛΜΕ Ζακύνθου.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Αρεως

Ιδιαίτερα θετικό το κλίμα που συναντούν οι συνδικαλιστές στις καθημερινές εξορμήσεις τους

Οι στόχοι που έθεσαν οι ταξικές δυνάμεις στη Στερεά και την Εύβοια μπροστά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ φαίνονται ολοένα και πιο εφικτοί, καθώς μια βδομάδα έμεινε μέχρι τις 12 του Νοέμβρη. Οι μέρες που απομένουν θα αξιοποιηθούν σ' αυτή την κατεύθυνση, για την απόδοση του μέγιστου των δυνατοτήτων που υπάρχουν, καθώς είναι απεριόριστες και το κλίμα ευνοϊκό.

Στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα και στη Φωκίδα τα πόδια «έχουν πάρει φωτιά» και οι εργασιακοί χώροι «οργώνονται», περνώντας από εργοστάσια - βιομηχανικούς χώρους, γιαπιά, ΔΕΚΟ, τράπεζες, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα. Ιδιαίτερη δουλιά έχει γίνει στο χώρο της νέας γενιάς, στην εργαζόμενη νεολαία και στους σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και γονείς, στο χώρο της Υγείας. Στη Βορειοκεντρική Εύβοια και σε Ιστιαία, Αμφισσα και χωριά της Λιβαδειάς και της Θήβας, στα υπό ξεκλήρισμα βαμβακοχώρια της Φθιώτιδας, στη Λοκρίδα των πληγέντων ελαιοπαραγωγών, οι επιτροπές της ΠΑΣΥ έχουν απλώσει τη δουλιά της προπαγάνδισης του Συλλαλητηρίου.

Η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας με τη δράση της - και παρά τη σφοδρότητα της εργοδοτικής επίθεσης με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΕΒ και ιδιοκτήτη των μεταλλείων της περιοχής και κάποιων καθοδηγούμενων τοπικών εφημερίδων - πείθει ότι «αξίζει τον κόπο» οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν και ν' αντιδράσουν ταξικά, να συμμετέχουν μαζικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Εξορμήσεις σε κάθε χώρο

Με ρυθμούς αντίστοιχους των άλλων περιοχών, εξελίσσεται η δουλιά και στους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, από την Κοζάνη και τα Γρεβενά μέχρι την Καβάλα και τον Εβρο. Στις Σέρρες, ανάμεσα στα άλλα, έγιναν εξορμήσεις στις λαϊκές αγορές και τα καταστήματα. Περιοδείες έγιναν στα εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής Σερρών, και στη ΦΙΜΠΡΑΝ. Στο Κιλκίς έγιναν εξορμήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής στο Σταυροχώρι. Στην Πιερία, έγιναν εξορμήσεις στο εμπορικό κέντρο της πόλης, στα σούπερ μάρκετ, σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες σε Αιγίνιο και Κολινδρό. Επίσης έγινε σύσκεψη με νέους οικοδόμους. Στην Κομοτηνή, ολοκληρώθηκαν οι εξορμήσεις στα εργοστάσια ιματισμού και μετάλλου στη βιομηχανική περιοχή. Στην Ξάνθη έγιναν εξορμήσεις στα συνεταιριστικά εργοστάσια ΣΕΚΑΠ, ΣΕΠΕΚ, ΣΕΒΑΘ, «Ροδόπη», επίσης στη χαρτοποιία ΝΤΙΑΝΑ, στα «Πλαστικά Θράκης», στη βιομηχανία «Βένους», ενώ έγιναν με επιτυχία συσκέψεις με ιδιωτικούς υπαλλήλους και εκπαιδευτικούς.

ΚΡΗΤΗ
Να γεμίσουν τα καράβια

Λίγες μόνο μέρες απομένουν μέχρι το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού των ταξικών δυνάμεων στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Τα μέλη, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην Κρήτη, κόντρα στις δυσκολίες και τις αδυναμίες, έχουν εντείνει τους ρυθμούς προετοιμασίας του συλλαλητηρίου με εξορμήσεις και περιοδείες σε εργασιακούς χώρους, με συσκέψεις και συζητήσεις σε σπίτια, στα καφενεία, στις γειτονιές και στα χωριά. Ο στόχος ένας: να μη μείνει κανένας εργαζόμενος, που δε θα πάρει την προκήρυξη του ΠΑΜΕ, που δε θα γνωρίζει για το μεγάλο Συλλαλητήριο των ταξικών δυνάμεων, που δε θα συμμετέχει και ο ίδιος, για να διαδηλώσει την αντίθεσή του στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ.

Η αύξηση των συμμετοχών, μέρα με τη μέρα, ανθρώπων κάθε ηλικίας, εργαζομένων, συνταξιούχων, νέων, γυναικών κ.ά. αποδεικνύει περίτρανα ότι στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα και από την Κρήτη θα σταλεί ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα αντίστασης και πάλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ