ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Νοέμβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ
Προβάδισμα Μπάιντεν και αμφισβητήσεις Τραμπ

Σε μια βαθιά διχασμένη Αμερική κυρίως για το λαό, η φιλομονοπωλιακή αντιλαϊκή πολιτική είναι εξασφαλισμένη ανεξάρτητα από τον ένοικο του Λευκού Οίκου

Σε πολλές πολιτείες συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων και ειδικά των επιστολικών, οι οποίες είναι μερικά εκατομμύρια λόγω και της πανδημίας

Copyright 2020 The Associated

Σε πολλές πολιτείες συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων και ειδικά των επιστολικών, οι οποίες είναι μερικά εκατομμύρια λόγω και της πανδημίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ρευστό παρέμενε και χτες, για δεύτερη μέρα μετά το κλείσιμο των καλπών στις ΗΠΑ, το μετεκλογικό τοπίο στην Ουάσιγκτον, καθώς κανείς δεν ήταν σε θέση να πει με απόλυτη σιγουριά ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας.

Επί ώρες το «κοντέρ» των εκλεκτόρων που συγκέντρωναν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, Τζο Μπάιντεν, έδειχνε κολλημένο με σαφές το προβάδισμα του τελευταίου. Εως το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπάιντεν με βάση κάποια ΜΜΕ (π.χ. το «Associated Press» και αντίστοιχες εταιρείες γκάλοπ) εμφανιζόταν να έχει εξασφαλίσει 264 εκλέκτορες, θέλοντας ακόμη άλλους έξι για να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 270 που απαιτούνται για να εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Αλλα ΜΜΕ όπως το CBS, το CNN ή το BBC θεωρούσαν εξασφαλισμένους τους 253 εκλέκτορες, καθώς σε πολλές πολιτείες η διαφορά ήταν μικρή.

Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος είχε κολλήσει στους 214 εκλέκτορες, δίχως να αποκλείεται ανατροπή μέσα στις επόμενες μέρες. Εδειξε πάντως αποφασισμένος να αξιοποιήσει και την παραμικρή αφορμή για να ανακτήσει έδαφος, προσφεύγοντας στα δικαστήρια πολιτειών - κλειδιά όπου είχε μικρή απόσταση από τον αντίπαλό του, απαιτώντας ανακαταμέτρηση ψήφων (π.χ. στο Ουισκόνσιν) και προσφεύγοντας στα δικαστήρια στις πολιτείες Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν και Τζόρτζια.

Δύο ήταν οι χαρακτηριστικές αναρτήσεις του Προέδρου Τραμπ χτες στο Τουίτερ. Με πρωινή ανάρτηση απαίτησε να σταματήσει... «η κλοπή της νίκης». Το βράδυ (στις 19.20 ώρα Ελλάδας) απαίτησε «να σταματήσει η απάτη»! Τροφοδότησε έτσι τις ανησυχίες και τους φόβους των υποστηρικτών του ότι οι Δημοκρατικοί «πάνε να κλέψουν την προεδρία».

Τέτοιες κινήσεις ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και βγάζουν στους δρόμους υποστηρικτές και των δύο υποψηφίων. Χαρακτηριστικά, μία ορδή μερικών δεκάδων οπλισμένων υποστηρικτών του Τραμπ συγκεντρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης έξω από εκλογικό τμήμα στη Νεβάδα, ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση και τους απώθησε η αστυνομία. Περιορισμένες ταραχές έγιναν ξανά σε Πόρτλαντ, Σιάτλ και Ν. Υόρκη, αυτήν τη φορά από υποστηρικτές του Μπάιντεν, αλλά και άλλους που φώναξαν συνθήματα για κάψιμο αστυνομικών τμημάτων.

Τι λένε ...οι αγορές

Το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ (και άλλες χρηματαγορές στο εξωτερικό) ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της προεδρικής αναμέτρησης φαίνεται να μένει ανεπηρέαστο. Αυτό που σημειώνουν αναλυτές που βλέπουν την αδυναμία των Δημοκρατικών να αποκτήσουν πλειοψηφία των εδρών στη Γερουσία, είναι ότι όποιος και να είναι νικητής των προεδρικών εκλογών, «δεν θα πειράξει» τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ετσι η ισορροπία των δύο βασικών αστικών κομμάτων, πέρα από το διχασμό που «σπέρνει» στο λαό, εξασφαλίζει τη συνέχιση της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης S&P 500 (των μεγαλύτερων εταιρειών) στο χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ ανέβηκε κατά 2,4%, ποσοστό που θεωρήθηκε υψηλότερο από τον περασμένο Ιούνη. Ο βιομηχανικός δείκτης «Dow Jones Industrial Average» ανέβηκε χτες πάνω από 800 μονάδες. Ο δείκτης τεχνολογικών μονοπωλίων «Νάσντακ» ανέβηκε την ίδια μέρα κατά 3,8%. Οι μετοχές του «Facebook» ανέβηκαν 8%, της μητρικής εταιρείας της «Google», «Alphabet», κατά 7% και της «Amazon» κατά 6%.

Ο πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Wells Fargo Investment, Ντάρελ Κρονκ, εξήγησε το φαινόμενο ως εξής: «Η Γερουσία παραμένει πιο ισορροπημένη (σ.σ. δείχνει να μοιράζεται μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων με μία ή δύο έδρες διαφορά...), πράγμα που εμποδίζει μεγάλες αλλαγές στο σύστημα Υγείας και Ασφάλισης ή στη φορολογία. Αυτό είναι κάτι που αρέσει στις αγορές που αντιπαθούν προοδευτικές αλλαγές είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ
Με το βλέμμα στον ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ που διευρύνεται

Χωρίς να έχει υπάρξει τελικό αποτέλεσμα στην ανάδειξη του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, διάφοροι αξιωματούχοι κυβερνήσεων στην Ευρώπη και αστοί πολιτικοί διατυπώνουν την άποψή τους για την «επόμενη μέρα» και τη στάση της χώρας αυτής στις διεθνείς συνεργασίες και τις σχέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Οι περισσότεροι συγκλίνουν ότι οι ΗΠΑ (δηλαδή επί της ουσίας η αστική τάξη) ανεξάρτητα αν επικρατήσει ο Μπάιντεν ή ο Τραμπ θα ακολουθήσουν μια πολιτική που θα φέρει το αποτύπωμα της τελευταίας διακυβέρνησης.

Το χάσμα ΗΠΑ - ΕΕ δεν κλείνει

Οι μεγάλες δομικές διαφορές μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ θα παραμείνουν, αν και το κλίμα στις διατλαντικές σχέσεις ενδεχομένως θα βελτιωθεί με Πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν, δηλώνουν στη γερμανική εφημερίδα FAZ οι Γερμανοί ευρωβουλευτές του μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες/ Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες).

«Τα συγκρουόμενα συμφέροντα δεν εξαφανίζονται μόνο και μόνο επειδή αλλάζει ο Πρόεδρος», επισημαίνει ο Σοσιαλδημοκράτης, Μπερντ Λάνγκε, προσθέτοντας ότι και «ο Μπάιντεν είναι ουσιαστικά υπέρ του προστατευτισμού». Ετσι, αποκλείει ότι «θα υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις για μια διατλαντική εμπορική συμφωνία (TTIP) μετά την αποτυχία των συνομιλιών όπως ξεκαθάριζε πάντα η ομάδα Μπάιντεν στην προεκλογική εκστρατεία».

Ο χριστιανοδημοκράτης Νταβίντ Μακ Αλιστερ, πρόσθεσε ότι στις διαπραγματεύσεις για την TTIP στο αμερικανικό Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί ήταν ακόμη πιο σκληροί υπέρμαχοι του προστατευτισμού από τους Ρεπουμπλικάνους.

Στις διαπραγματεύσεις για έναν παγκόσμιο ψηφιακό φόρο, ο Μπάιντεν ενδέχεται να φανεί λίγο πιο συνεργάσιμος «αλλά θα υπερασπιστεί κι αυτός τα συμφέροντα των αμερικανικών ψηφιακών εταιρειών», είπε ο Λάνγκε. Ούτε αναμένεται ότι ο νέος Πρόεδρος δεν θα επιδοτήσει τομείς της αμερικανικής οικονομίας ή συγκεκριμένες εταιρείες. Επομένως, η ΕΕ πρέπει να χρησιμοποιήσει καλύτερα την «αμυντική εργαλειοθήκη» της ενάντια σε τέτοια «αθέμιτα μέτρα», σύμφωνα με τον σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή.

Τέλος, οι Γερμανοί ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν πως τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Τραμπ ζητούν να σταματήσει η κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι πρέπει να οικοδομήσουν «μια νέα διατλαντική σχέση, η οποία να είναι μια νέα σύμπραξη, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη κατάσταση πραγμάτων, σε ένα είδος παλιού καλού καιρού της διατλαντικής σχέσης» και ότι «αυτό που άλλαξε είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη έχει υπογραμμίσει την κυριαρχία της εδώ και τέσσερα χρόνια. Στον τομέα της ασφάλειας, στον τομέα της άμυνας, στον τομέα της στρατηγικής αυτονομίας». Ακόμα, είπε ότι «η Ευρώπη εφοδιάστηκε με ένα ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας, με μια πολύ πιο ισχυρή αμυντική σχέση. Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Ευρώπη υπογράμμισε τη βούλησή της να ενεργήσει ούτως ώστε να έχει στο δικό της έδαφος οικονομικούς πρωταθλητές... έχει βγει από την αφέλειά της και έχει αρχίσει να επιβεβαιώνει τη θέση της ως δύναμης». Χαιρέτισε «μια μακρά ιστορία, κοινές αξίες, κοινές νίκες, κοινές μάχες» που χαρακτήρισαν τις αμερικανο-ευρωπαϊκές σχέσεις που «πρέπει να τις συνεχίσουμε, έστω κι αν είχαμε εδώ και τέσσερα χρόνια μείζονες διαφορές» και δεν παρέλειψε να εκφράσει «εμπιστοσύνη στους θεσμούς των ΗΠΑ που θα επικυρώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών»...

Σχετικά συγκρατημένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σημείωσε ότι η κυβέρνησή της παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τόνισε πως «ελπίζουμε ότι οι υπάρχοντες μηχανισμοί Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ θα μπορέσουν σε πλήρη αντιστοιχία με το αμερικανικό Σύνταγμα να καθορίσουν τον μελλοντικό αρχηγό του κράτους και, το κυριότερο, να αποφύγουν την πρόκληση στη χώρα μαζικών ταραχών». Αναφερόμενη στις προοπτικές των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι «η Ρωσία, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα η ηγεσία της χώρας μας, είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, όποιος κι αν αναλάβει το αξίωμα αυτό με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα».

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Βάφτισαν τους εργάτες «επιχειρηματίες»

Η καλολαδωμένη διαφημιστική εκστρατεία των πλατφορμών υπηρεσιών μετακίνησης, μεταφορών και διανομής «Uber», «Lyft», «DoorDash», «Postmates» και «Instacart» κατάφερε να πείσει τους ψηφοφόρους της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ ότι οι υπάλληλοί τους δεν είναι εργαζόμενοι αλλά... «εργολάβοι» και «επιχειρηματίες», άρα δεν δικαιούνται συμβάσεις, ασφαλιστική κάλυψη και άλλα δικαιώματα.

Το εκλογικό σώμα της Καλιφόρνιας που συμμετείχε στο δημοψήφισμα (γνωστό ως «πρόταση 22») για το αν θα πρέπει να θεωρηθούν οι οδηγοί των παραπάνω πλατφορμών εργολάβοι ή υπάλληλοι, αποφάσισε υπέρ των εταιρειών. Το 58,4% των ψηφοφόρων έκριναν ότι οι οδηγοί θα πρέπει να θεωρούνται εργολάβοι, έναντι 41,6% που έκριναν ότι πρόκειται για υπαλλήλους. Τι έγειρε την πλάστιγγα; Μία καλοπληρωμένη διαφημιστική εκστρατεία ύψους 200 εκατ. δολαρίων σε τηλεοπτικά δίκτυα, ραδιοφωνικούς σταθμούς και τοπικό Τύπο! Χρήματα βέβαια που δεν είναι πολλά μπροστά στα δισεκατομμύρια που έχουν να εξασφαλίσουν τα επόμενα χρόνια από την εκμετάλλευση των υπαλλήλων - «εργολάβων»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ