ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
Ο λαός αγνοεί τις ξενοφοβικές ιαχές και συνεχίζει την έκφραση αλληλεγγύης

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Παρά την προσπάθεια να καλλιεργηθεί κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, ο λαός των Σερρών συνεχίζει να δείχνει έμπρακτα την αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτήν την πολύ σημαντική διαπίστωση εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στη δομή φιλοξενίας στις Σέρρες, την οποία επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Λεωνίδα Στολτίδη, συνεχίζοντας τον κύκλο των περιοδειών του Κόμματος στους χώρους όπου ζουν οι ξεριζωμένοι στην Κεντρική Μακεδονία. Ο βουλευτής του Κόμματος συναντήθηκε με τη διοίκηση και εργαζόμενους της δομής και ενημερώθηκε για τις συνθήκες λειτουργίας της όπως και αυτές της διαβίωσης των προσφύγων καθώς και τις ελλείψεις που παρουσιάζονται.

Οπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, ο λαός της περιοχής, είτε μεμονωμένα είτε μέσω μαζικών φορέων, προσφέρει από το υστέρημά του ρουχισμό, κουβέρτες, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης συνεχώς, συμβάλλοντας έτσι στην κάλυψη σημαντικών ελλείψεων. Ο Λεωνίδας Στολτίδης σχολίασε, από την πλευρά του, πως είναι πολύ σημαντικό να δυναμώσει η έκφραση αλληλεγγύης, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη ο λαός να συνδέσει την προσπάθεια ανακούφισης των θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων με την πάλη ενάντια στο ίδιο το αίτιο που τους γεννά και φυσικά στη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Η Εκπαίδευση που αφορά τα προσφυγόπουλα, αν και αντιμετωπίζει τις γενικότερες ελλείψεις σε διορισμούς εκπαιδευτικών και νηπιαγωγών, για τους μαθητές που παρακολουθούν το Δημοτικό προχωρά, όπως ενημερώθηκε ο βουλευτής, με πολύ θετική ανταπόκριση από τους συμμαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της πόλης.

Οπως και στις υπόλοιπες δομές φιλοξενίας, βασικό πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς η δομή λειτουργεί χωρίς γιατρό για τους περίπου 1.100 πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί. Οι συνθήκες καθημερινής διαβίωσης δυσκολεύουν από τις ελλείψεις στη διαχείριση των απορριμμάτων, λόγω προβλημάτων συνεννόησης μεταξύ δημοτικής αρχής και υπουργείου.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης ενημερώθηκε πως το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί εάν τελικά η δομή αγγίξει την πληρότητα, καθώς η επέκτασή της, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα και διπλασίασε τη χωρητικότητα της, δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση του προσωπικού καθαριότητας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σοβαρά προβλήματα στον καταυλισμό της Ριτσώνας

Από παλιότερη περιοδεία του Κόμματος στον καταυλισμό
Από παλιότερη περιοδεία του Κόμματος στον καταυλισμό
Τις ελλείψεις και τα προβλήματα στον καταυλισμό προσφύγων στη Ριτσώνα επισημαίνει με σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, το ΚΚΕ. Στην Ερώτηση που υποβλήθηκε από τους βουλευτές του Κόμματος Γιώργο Μαρίνο και Θανάση Παφίλη, αναφέρεται:

«Ο πληθυσμός του καταυλισμού αποτελείται από Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, Αραβες, Αφρικανούς από Κονγκό, Καμερούν και Σομαλία. Το σύνολο ξεπερνάει τους 900 ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν σε 157 κοντέινερ χωρητικότητας 4 ή 8 ατόμων. Σύντομα θα προστεθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων και πέραν της χωρητικότητας των υποδομών που δημιουργούνται και το ζήτημα αυτό επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Αρκετοί πρόσφυγες είναι ήδη 2-3 χρόνια στον καταυλισμό και ουσιαστικά είναι εγκλωβισμένοι και απομονωμένοι. Το πρόβλημα της μεταφοράς παραμένει, τα δρομολόγια των λεωφορείων για την Αθήνα και τη Χαλκίδα δεν επαρκούν.

Οσοι δικαιούνται επίδομα και είναι μόνοι τους παίρνουν 150 ευρώ και με αυτά τα χρήματα πρέπει να ζήσουν, να αγοράσουν τρόφιμα, να μετακινηθούν. Μαγειρεύουν μόνοι τους σε κοντέινερ που είναι διαμορφωμένα σε κουζίνες. Οσοι δεν παίρνουν το επίδομα, τους δίνει ο ΔΟΜ-IOM ένα καλάθι με διάφορα τρόφιμα, προμήθειες της βδομάδας για να μαγειρέψουν.

Υπάρχει καθημερινά 1 γιατρός από την Πολεμική Αεροπορία που κάνει 2ωρη βάρδια. Από το ΕΟΔΥ - πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ - έρχεται γιατρός μόνο 2 μέρες τη βδομάδα και είναι δερματολόγος. Εχουν στη διάθεσή τους 3 κοντέινερ. Το 1 είναι μαιευτικό αλλά δεν υπάρχει γυναικολόγος. Η υποστελέχωση προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα των προσφύγων, ενώ οι εργασιακές συνθήκες του προσωπικού είναι απαράδεκτες.

Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τον μισθό Αυγούστου στις 24 Οκτώβρη. Οι δικαιολογίες ότι καθυστερούν οι πληρωμές λόγω αλλαγής ΑΦΜ του φορέα είναι προφάσεις. Οι ελλείψεις σε αναλώσιμα είναι τραγικές. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους. Τα φάρμακα που διατίθενται προέρχονται κυρίως από δωρεές και προσφορές από τα κοινωνικά φαρμακεία.

Σημειώνουμε επίσης ότι δεν υπάρχουν διερμηνείς. Γίνονται εθελοντικά διερμηνείς οι ίδιοι οι πρόσφυγες, πράγμα που ειδικά στις ιατρικές υπηρεσίες μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που προσλαμβάνονται μέσω των δήμων, βρίσκονται συνέχεια μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης. Δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα μέσα για την εργασία τους και καλούνται πολλές φορές να καλύψουν ανάγκες σε άλλους τομείς που δεν είναι στην ευθύνη τους. Το λεωφορείο που τους μετέφερε σταμάτησε και πλέον έχουν και το βάρος της μετακίνησης.

Τα παιδιά δεν έχουν ξεκινήσει όλα στο σχολείο. Μόλις την Τρίτη 29/10 ξεκίνησαν τα Δημοτικά. Στην Πρωτοβάθμια είναι εγγεγραμμένα 90 παιδιά, το ίδιο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στο Εσπερινό Γυμνάσιο είναι εγγεγραμμένοι 20 ενήλικες. Εχουν επιλεγεί τα σχολεία εντός Χαλκίδας, έχουν φτάσει αναπληρωτές για τα τμήματα υποδοχής και υπάρχει καθυστέρηση στην παρακολούθηση των μαθημάτων επειδή δεν έχει λυθεί το θέμα της μεταφοράς τους, από και προς τη Ριτσώνα. Το νηπιαγωγείο εντός του χώρου δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί. Ειδική φροντίδα απαιτείται για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Ερωτάται ο υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση: Για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, την άμεση ανανέωση των συμβάσεων και την εξασφάλιση σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους, την κάλυψη των ελλείψεων με το αναγκαίο προσωπικό, σε σταθερή βάση. Για την άμεση ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας, την εξασφάλιση των φαρμάκων, την επίλυση του προβλήματος με τον ΑΜΚΑ. Για τη φύλαξη και τον συστηματικό καθαρισμό του χώρου. Για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που θα προκύψουν με την επέκταση του καταυλισμού και την αύξηση του αριθμού των προσφύγων».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενταση του εγκλωβισμού και της καταστολής

Ενταση του εγκλωβισμού και της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επιστροφή τους», είπε, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή το γεγονός ότι «δυστυχώς είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές σε 4 χρόνια στην Τουρκία, βάσει της Κοινής Δήλωσής της με την ΕΕ». Απέφυγε να ορίσει αριθμό τέτοιων κέντρων, αλλά τόνισε ότι «θα είναι αρκετά εκτεταμένος».

Περιγράφοντας δε την τακτική της κυβέρνησης στο ενδιάμεσο, είπε ότι «τις τελευταίες ημέρες υλοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά μας στην ενδοχώρα. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξεως των 6.500 ατόμων (...) Ο στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου». Επέμεινε εξάλλου ότι «προωθείται επίσης η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. Να ξέρουν δηλαδή όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος πρόσθεσε ότι το «πλέγμα» της κυβερνητικής πολιτικής «βασίζεται στη φύλαξη των συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ή απόρριψης ασύλου, στις αυξημένες επιστροφές και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα». Συμπλήρωσε ότι με άμεσο στόχο την «αποσυμφόρηση» των νησιών, «όσο περνάει ο καιρός, εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην κατασκευή των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων (...) και να μπορέσουμε επιτέλους να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες ασύλου με το νομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε (...) Κάνουμε λοιπόν πολύ πιο γρήγορες τις διαδικασίες, ώστε αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο, να επιστρέφουν», τόνισε.

ΤΕ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αλωνίζουν οι σύγχρονοι δουλέμποροι

«Ο εντοπισμός 41 προσφύγων και μεταναστών μέσα σε ένα φορτηγό - ψυγείο έρχεται να καταδείξει με τον πιο ωμό τρόπο ότι οι σύγχρονοι δουλέμποροι αλωνίζουν τη χώρα, πατώντας πάνω στις υπαρκτές ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν κοντά σε γνωστούς ή συγγενείς, ακόμα και σε κάποια άλλη χώρα προορισμού».

Τα παραπάνω σημειώνει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, με αφορμή το περιστατικό, και σημειώνει ότι «όσοι γλιτώνουν από τα όπλα του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έχουν να αντιμετωπίσουν την αδιαφορία των κρατών της ΕΕ αλλά και τα δίχτυα διαφόρων επιτήδειων σύγχρονων δουλεμπόρων. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ είναι τεράστιες, γιατί συνεχίζει να εφαρμόζει την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, η οποία φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Επιπλέον, πριν από λίγες μέρες ψήφισε νέα μέτρα που κλιμακώνουν την καταστολή και συρρικνώνουν τα όποια δικαιώματα είχαν απομείνει σε σχέση με το άσυλο. Εδώ βρίσκονται οι πραγματικές αιτίες τέτοιων περιστατικών, όπως και των επαναλαμβανόμενων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα πρόσφυγες, οι οποίοι συχνά χάνουν και τη ζωή τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ