ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
9η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της

Αποψη από την αίθουσα εργασιών
Αποψη από την αίθουσα εργασιών
Με τον ύμνο της «Διεθνούς», που τραγούδησαν οι εκπρόσωποι των 72 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, από 59 χώρες, ολοκληρώθηκαν χτες οι εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης, που άρχισαν το Σάββατο 3 του Νοέμβρη, στο Μινσκ, με θέμα: «90ή επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης. Η επικαιρότητα και η διαχρονική αξία των ιδεών της. Οι κομμουνιστές στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό».

Το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από πολυμελή αντιπροσωπεία με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη και Ελισαίο Βαγενά, μέλη της ΚΕ, και Γιώργο Ποντικό, μέλος του Εργατικού Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χαιρετιστήριο μήνυμα προς τους εκπροσώπους των κομμάτων απηύθυνε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο.

Η Διεθνής Συνάντηση ενέκρινε Κοινή Ανακοίνωση για τα 90χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, στην οποία σημειώνεται η σημασία και η επικαιρότητα των μηνυμάτων του Οχτώβρη.

Οι εκπρόσωποι των ΚΚ υπέγραψαν επίσης ψηφίσματα για διάφορα ζητήματα αλληλεγγύης, μεταξύ αυτών αλληλεγγύης στην Κούβα, ενάντια στην ποινική δίωξη κατά του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, όπως κι ενάντια στις ξένες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας.

Η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο βήμα της Συνάντησης
Η Αλ. Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στο βήμα της Συνάντησης
Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Συνάντησης σημειώθηκε η ανάγκη παραπέρα συντονισμού της δράσης των ΚΚ, που θα εκφραστεί το επόμενο διάστημα με διάφορες μορφές και κοινές πολύπλευρες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Κατά τη χτεσινή μέρα οι εκπρόσωποι των ΚΚ είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν διάφορες επιχειρήσεις στην περιοχή του Μινσκ, όπου έγιναν δεκτοί με ενθουσιασμό από τους εργαζόμενους κι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί τους. Σε μια από αυτές τις επισκέψεις η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε σε εργοστάσιο παραγωγής φορτηγών αυτοκινήτων ενώ άλλες αντιπροσωπείες σε κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις.

Επίσης, το απόγευμα παρακολούθησαν μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση, με χορούς από τη λαϊκή παράδοση της Λευκορωσίας, αφιερωμένη στην Οχτωβριανή Επανάσταση, όπου μίλησε η υπεύθυνη από το ΚΚ Λευκορωσίας για τον πολιτισμό και υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία που δίνει το κόμμα στην πολιτιστική ανάπτυξη και κληρονομιά. Μετά ακολούθησε δεξίωση όπου απηύθυνε χαιρετισμό η Α΄ Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Λευκορωσίας, Τατιάνα Γκολούμποβα.

Αργά το βράδυ οι ξένες αντιπροσωπείες αναχώρησαν για τη Μόσχα, όπου θα συμμετάσχουν στις γιορταστικές εκδηλώσεις και στη διαδήλωση για τα 90χρονα του Οχτώβρη, που διοργανώνει αύριο Τετάρτη, 7 του Νοέμβρη, το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Επίσης, το ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί σε επιστημονική συνδιάσκεψη, που διοργανώνεται από μαρξιστές επιστήμονες στις 8 και 9 του Νοέμβρη, για τα ζητήματα της πάλης του σοσιαλισμού στο έδαφος της πρώην ΕΣΣΔ, όπου θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς.

Η επόμενη Διεθνής Συνάντηση στη Βραζιλία

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που εκτίμησε θετικά την όλη διαδικασία και αποφάσισε η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία, όπου θα φιλοξενηθεί από το ΚΚ Βραζιλίας. Σε ό,τι αφορά στο χρόνο και στο θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί, αυτά θα αποφασιστούν σε επόμενη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας. Σχετικά με τη Διεθνή Συνάντηση στο Μινσκ, οι επικεφαλής του ΚΚ Λευκορωσίας και του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας έδωσαν συνέντευξη Τύπου που καλύφθηκε από 20 ΜΜΕ από τη χώρα, καθώς και από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ ΜΕ ΤΙΣ «ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ»
Αναγκαία διόρθωση

Ο «δαίμων του Τυπογραφείου» και της «διόρθωσης» έκαναν το θαύμα τους και μάλιστα στην ειδική έκδοση με τις «Θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση» που δόθηκε ως ένθετο με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» 4/11/2007. Στον πρόλογο του κειμένου στην τελευταία παράγραφο λίγο πριν την εισαγωγή αναφέρεται η εξής φράση: «Ο αγώνας αυτός, αν εξελιχθεί σε μια γενική αντιπαράθεση με όρους ταξικής, λαϊκής ενότητας, κοινωνικής συμμαχίας, θα δείξει τη λαϊκή δύναμη, δε θα φέρει αποτελέσματα ακόμα και σήμερα, αλλά θα διαδραματίσει ένα γενικότερο θετικό ρόλο σε όλα τα μέτωπα του αγώνα, θα ανοίξει δρόμους για το αύριο». Αυτό το «δε» αλλοιώνει την εκτίμηση του κειμένου. Γι' αυτό δίνουμε τη σωστή διατύπωση που έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ τους καλεί να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της Κοινωνικής Ασφάλισης, να αποκρούσουν κατηγορηματικά τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να διεκδικήσουν ώριμα αιτήματα με βάση την προσφορά τους, τις σύγχρονες ανάγκες, την κερδοφορία που βρίσκεται στα ύψη. Ο αγώνας αυτός αν εξελιχθεί σε μια γενική αντιπαράθεση με όρους ταξικής, λαϊκής ενότητας, κοινωνικής συμμαχίας, θα δείξει τη λαϊκή δύναμη, θα συμβάλλει να ανακοπούν τα χειρότερα, να αποσπαστούν ορισμένες κατακτήσεις.

Ο αγώνας αυτός θα διαδραματίσει ένα γενικότερο θετικό ρόλο σε όλα τα μέτωπα, θα ανοίξει δρόμους για το αύριο, θα ασκήσει θετικές επιδράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς όλοι οι λαοί της Ευρώπης ζουν το δράμα της αφαίρεσης κατακτήσεων, της επιδρομής νέων αντιλαϊκών μέτρων».

Στη δίκη των κομμουνιστών στην Ουγγαρία

Για τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας αναχώρησε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, όπου θα παρευρεθεί στη δίκη που γίνεται σήμερα, 6 Νοέμβρη 2007, σε βάρος των στελεχών του Ουγγρικού Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος. Τα στελέχη κατηγορούνται για «δημόσιο λίβελο» επειδή χαρακτήρισαν απόφαση του Δικαστηρίου της Βουδαπέστης του 2005 ως πολιτική δίωξη. Ο Γιώργος Τούσσας θα παραστεί στη δίκη εκφράζοντας την υποστήριξη των μελών και φίλων του Κόμματος προς το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας για την άδικη δίωξή του.

Η Αλ. Παπαρήγα στον πρωθυπουργό

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αύριο Τετάρτη 7 Νοέμβρη και ώρα 12.30 το μεσημέρι. Τη συνάντηση ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα, προκειμένου να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ