ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Σχεδιάζουν ανατιμήσεις - σοκ

Προβάλλουν ως πρόσχημα το δεκαπλασιασμό των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφάλισης

Καταιγισμός υπέρογκων ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων αναμένονται από το νέο χρόνο και μέχρι το 2012, με πρόσχημα την αύξηση των κατώτατων ορίων υποχρεωτικής ασφάλισης οχημάτων. Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης για ...«δημόσια διαβούλευση»(!) τα κατώτατα υποχρεωτικά όρια ασφάλισης θα αυξηθούν τμηματικά από το 2009 μέχρι το 2012, οπότε και, βάσει της σχετικής ντιρεκτίβας της ΕΕ, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης. Η πρώτη «δόση» προβλέπεται για το Γενάρη του 2009, όταν τα κατώτατα όρια θα πενταπλασιαστούν σε σχέση με τα σημερινά. Συγκεκριμένα, για σωματική βλάβη θα αυξηθούν στα 2,5 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα από 500.000 ευρώ που είναι σήμερα, και τα αντίστοιχα όρια για υλικές ζημιές στα 500.000 ευρώ από 100.000 ευρώ που ισχύει, ενώ την 1η Γενάρη του 2012 θα φτάσουν τα 5 εκατ. ευρώ τα κατώτατα όρια για σωματικές βλάβες και το 1 εκατ. ευρώ για υλικές ζημιές.

Είναι ολοφάνερο - μάλιστα, δεν μπαίνουν στον κόπο να το κρύψουν ούτε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς - ότι οι νέες αυτές αυξήσεις θα αποτελέσουν ένα ακόμα προκλητικό πρόσχημα και το «όχημα» για την επιβολή δυσθεώρητων ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα των οχημάτων. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με καίριο πλήγμα για εκατομμύρια εργαζόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων, πολλοί από τους οποίους είναι σίγουρο ότι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αναμενόμενες ανατιμήσεις. Ηδη, ανώτερα στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών προεξοφλούν ότι η πρώτη μόνο «φουρνιά» των αυξήσεων που απεργάζονται οι εταιρείες στα τιμολόγιά τους, ενόψει της πρώτης μόνον αναπροσαρμογής των κατώτατων ορίων το 2009, «δείχνει» ποσοστά που φτάνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 40%. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η αναπροσαρμογή έγινε το 2000, όταν τα κατώτατα όρια για υλικές ζημιές αναπροσαρμόστηκαν στα 35 εκατ. δρχ. από 23 εκατ. και για σωματικές βλάβες στα 165 εκατ. δρχ. από 150 εκατ. δρχ.

Ενδεικτικό των διαθέσεων των ασφαλιστικών ομίλων είναι, ακόμη, το ότι πριν από ένα χρόνο ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ατυχημάτων της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, Γ. Σκούρτης, προεξοφλούσε ότι οι γιωταχήδες θα έπρεπε να περιμένουν ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα της τάξης του 70% τουλάχιστον από το 2008 μέχρι το 2012 που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης των κατώτατων ορίων. Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το πάγιο επιχείρημα των εταιρειών ότι «τα ασφάλιστρα στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη». Αυτό, σε συνδυασμό με τα λογιστικά αποτελέσματα που εμφανίζουν τον κλάδο του αυτοκινήτου ζημιογόνο, και συχνά πυκνά το επικαλούνται οι εκπρόσωποι των εταιρειών όταν θέλουν να δικαιολογήσουν τις ανατιμήσεις που επιβάλλουν κάθε τόσο στα ασφάλιστρα, κάνει ηλίου φαεινότερον ότι για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι - πελάτες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων θα πληρώσουν την προκλητική κερδοφορία τους.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οργή για τις διώξεις των αγροτών

Ανακοίνωση - καταγγελία, με αφορμή την αυριανή δίκη 12 ροδακινοπαραγωγών στην Εδεσσα

Δώδεκα Ροδακινοπαραγωγοί του Μανδάλου στο Νομό Πέλλας καλούνται αύριο Τετάρτη να παρουσιαστούν στα δικαστήρια της Εδεσσας με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στους δίκαιους αγώνες και τα μπλόκα, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές του «καρτέλ» των εμποροβιομηχάνων για τη σοδειά συμπύρηνων ροδάκινων του 2005. Το σύρσιμό τους στα «αγροτοδικεία» αποτελεί στην πραγματικότητα την «απάντηση» της κυβέρνησης της ΝΔ στους αγωνιζόμενους αγρότες, που αποτελεί συνέχιση της καταδικασμένης τακτικής του ΠΑΣΟΚ.

«Εκφράζουμε την οργή και αγανάκτησή μας για τη στάση της πολιτείας, που αδιαφορεί για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και τους αντιμετωπίζει σαν εγκληματίες του κοινού Ποινικού Δικαίου με την κλήση 12 ροδακινοπαραγωγών», τονίζεται σε ανακοίνωση της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ. «Χρειάζεται, προστίθεται, νομοθετική παρέμβαση για το σταμάτημα αυτής της διαδικασίας και την παραγραφή των ποινών, όσων έχουν καταδικαστεί πανελλαδικά μέχρι τώρα».

Επίσης, στην ανακοίνωση της ΝΕ Πέλλας του ΚΚΕ, αναφέρεται:

«Δηλώνουμε την αυτονόητη συμπαράστασή μας στους δικαζόμενους ροδακινοπαραγωγούς, καλούμε όλους τους αγρότες και τ' άλλα λαϊκά στρώματα του Νομού να παραβρεθούν στα Δικαστήρια στο πλευρό των διωκόμενων ροδακινοπαραγωγών.

Η εμμονή της κυβέρνησης σε μέτρα καταστολής, τρομοκράτησης και διώξεων εναντίον των αγροτών, αλλά και γενικότερα όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, δείχνει ότι ετοιμάζεται για ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και πολιτικές σε όλα τα επίπεδα. Ζωντανό παράδειγμα τα αδιέξοδα για τους κτηνοτρόφους, με την κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών και τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού ζωικών προϊόντων, που τους ξεσήκωσε σε αγωνιστικές διεκδικήσεις πανελλαδικά και στο Νομό μας.

Καλούμε τους ροδακινοπαραγωγούς και όλους τους αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους με τις οικογένειές τους να κατανοήσουν τις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές και να εκδηλώσουν αγωνιστικά την αντίδρασή τους στη νέα ΚΑΠ και να παλέψουν για μια άλλη φιλολαϊκή πολιτική στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, που προτείνει το ΚΚΕ».

ΚΟΖΑΝΗ
Να παραμείνει εθνικό καύσιμο ο λιγνίτης

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ημερίδας για το ρόλο των λιγνιτών Δ. Μακεδονίας

Η ανάγκη και οι δυνατότητες που υπάρχουν ώστε ο λιγνίτης να παραμείνει το εθνικό μας καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, αναδείχτηκε μέσα από τις επιστημονικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που έγινε το Σάββατο στην Κοζάνη και είχε ως θέμα το «ρόλο των λιγνιτών της Δυτικής Μακεδονίας στο νέο ενεργειακό περιβάλλον». Από το βήμα της ημερίδας εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός της ΔΕΗ ΑΕ επιδιώκει τη ριζική ανατροπή του σημερινού σκηνικού στην ηλεκτροπαραγωγή και ουσιαστικά την παράδοση της ενέργειας στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε, πως η απαξίωση που επιχειρείται με στόχο το σταδιακό περιορισμό της συμμετοχής του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας δε συμφέρει τη χώρα και το λαό μας. Οπως ενδεικτικά ανέφερε ο Α. Φώσκολος, καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, η αντικατάσταση του λιγνίτη με εισαγόμενα καύσιμα (φυσικό αέριο και λιθάνθρακα), η ανάθεση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας στους εισαγωγείς θα έχουν σαν άμεση συνέπεια την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας και την υπαγωγή της στα γεωπολιτικά σχέδια κρατών και ενεργειακών εξαγωγέων.

Αντίθετα λοιπόν από αυτή την προοπτική θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα εντοπισμένα κοιτάσματα Λιγνίτη που όπως σημειώθηκε μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των μονάδων για την παραγωγή ενέργειας. Επόμενα, μπορεί και πρέπει να προχωρήσει η ικανοποίηση του αιτήματος του εργαζόμενου λαού και των φορέων της περιοχής, για αντικατάσταση των παλιών μονάδων με νέες αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα μεγαβάτ από την περιοχή.

Μέσα από την ημερίδα και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αναδείχτηκε παράλληλα και η αναγκαιότητα της πρότασης του ΚΚΕ, που παρουσιάστηκε από τον Α. Τσάκωνα, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η λύση που αντιστοιχεί στα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού και πρέπει να γίνει στόχος της πάλης του, είναι η διεκδίκηση ενός ενιαίου - κρατικού φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία, που θα αξιοποιεί τις εγχώριες πρώτες ύλες, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, αποκατάσταση και απόδοση για χρήση των εξορυγμένων εδαφών και ουσιαστική αποκατάσταση όσων πλήττονται από τη δράση της ΔΕΗ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ