ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
«Εχουμε ανάγκη νέους Οχτώβρηδες»

Μαζική η συμμετοχή της νεολαίας και των εργαζομένων στην εκδήλωση για τα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση

Από την εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Νομικής στην Κομοτηνή
Από την εκδήλωση στο αμφιθέατρο της Νομικής στην Κομοτηνή
Εκατοντάδες νέοι, αλλά και μεγαλύτερων ηλικιών άνθρωποι συμμετείχαν στη μεγάλη εκδήλωση που έγινε στο αμφιθέατρο της Νομικής Σχολής στην Κομοτηνή, για τα 90 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση. Η μαζική συμμετοχή της νεολαίας, των εργαζομένων, στην εκδήλωση της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ επιβεβαίωσε ότι ο σοσιαλισμός συνεχίζει να εμπνέει την εργατική τάξη και τη νέα βάρδιά της.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Θανάσης Μπιζαϊντές, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Ερνέμ Ακιόλ, στέλεχος της Νεολαίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, ενώ πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

«Η Οχτωβριανή είναι μια μεγάλη ανεπανάληπτη επανάσταση όχι μόνο γιατί εγκαινίασε το πρώτο στον κόσμο σοσιαλιστικό κράτος, όχι μόνο γιατί δημιούργησε μια άλλη κατάσταση σ' όλο τον κόσμο, αλλά και γιατί προσφέρεται και από την πλευρά της μελέτης της πείρας όχι μόνο της στρατηγικής και της τακτικής της επανάστασης, αλλά και της πείρας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και των αιτιών της ανατροπής του σοσιαλιστικού στρατοπέδου», σημείωσε ο Θ. Μπιζαϊντές. Σημείωσε επίσης ότι από τα κορυφαία καθήκοντα του κομμουνιστικού ιδεολογικού μετώπου, σήμερα, είναι να αποκατασταθεί στα μάτια των εργαζομένων η αλήθεια για το σοσιαλισμό του 20ού αιώνα, χωρίς εξιδανικεύσεις, αντικειμενικά και απαλλαγμένη από τις συκοφαντίες της αστικής τάξης.

Αναφέρθηκε επίσης στα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Παιδεία, την Υγεία, την Επιστήμη, τον Πολιτισμό κ.α., στην αποφασιστική συμβολή της ΕΣΣΔ στη συντριβή του ναζισμού - φασισμού, στην ανάπτυξη των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων και στην εμπέδωση για δεκαετίες της ειρηνικής συμβίωσης των λαών στα Βαλκάνια.

«Κρατάμε τα μηνύματα και τα διδάγματα από το μεγάλο πρώτο βήμα που έκανε η ανθρωπότητα προς τα εμπρός. 90 χρόνια πριν, το φάντασμα που πλανιόταν πάνω από την Ευρώπη απέκτησε σάρκα και οστά για πρώτη φορά στη Ρωσία, δείχνοντας στους λαούς ποιος είναι ο μοναδικός δρόμος για την εξασφάλιση της ειρήνης, για μια δίκαιη ζωή», είπε ο Ερνέμ Ακιόλ. Πρόσθεσε ότι με την ανατροπή, οι ιμπεριαλιστές πίστεψαν ότι θα μπορέσουν να βάλουν στο χέρι τους λαούς, να τους ματοκυλίσουν σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. «Δεν έχουν νικήσει ακόμη. Είμαστε ακόμα εδώ με χιλιάδες συντρόφους σε κάθε γωνιά του πλανήτη με τους οποίους παλεύουμε για έναν κοινό σκοπό, μοιραζόμαστε τα ίδια οράματα».

Και σημείωσε την ανάγκη κοινής δράσης των λαών της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων, περιοχών όπου ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να διχάσει τους λαούς, πυροδοτεί πολέμους, προσπαθώντας να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς και επιδιώξεις του. Για να καταλήξει λέγοντας ότι «σήμερα περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη νέους Οχτώβρηδες. Σ' αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε σταθερά και αταλάντευτα».

ΠΑΤΡΑ
Το μέλλον ανήκει στην εργατική τάξη και στα παιδιά της

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή οι εκδηλώσεις του 33ου Φεστιβάλ στην περιοχή

Ολοκληρώθηκε προχτές Κυριακή το 33ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Πάτρα, που έχει καταξιωθεί πλέον στη συνείδηση της νεολαίας και του κόσμου ως η κορυφαία νεολαιίστικη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στο νομό. Ο χώρος του γηπέδου «Α. Τόφαλος» γέμισε με νεολαίους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ, ενώ τα έσοδα του φεστιβάλ θα διατεθούν για τις ανάγκες των πυρόπληκτων μαθητών της Ζαχάρως και της Αιγιάλειας.

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Θανάση Τζίμα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο οποίος αφού χαιρέτισε τη μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας της Πάτρας στο Φεστιβάλ ως έκφραση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης του ΚΚΕ με το λαό στην καθημερινή πάλη, στη συνέχεια, έκανε εκτενή αναφορά στις μαθητικές κινητοποιήσεις και σημείωσε πως «όλοι αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις "χαμένες διδακτικές ώρες", στην ουσία ποτέ δε νοιάστηκαν για τους 40.000 που πετιούνται από το σχολείο, για τους 150.000 ανήλικους που πάνε για μεροκάματο, αλλά και για τους υπόλοιπους που πάνε σχολείο - φροντιστήριο -σπίτι και από εξέταση σε εξέταση. Ποτέ δε νοιάστηκαν για τους μεροκαματιάρηδες που κάνουν και δύο δουλιές για να σπουδάσουν τα παιδιά τους».

Η ομιλία διακόπηκε πολλές φορές από τα συνθήματα των νέων που κατέκλυσαν το χώρο του Φεστιβάλ, με κυρίαρχα «ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σου καίνε τη ζωή, με το ΚΚΕ για την ανατροπή» και «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Στη συνέχεια και με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την Οχτωβριανή Επανάσταση, υπογράμμισε σχετικά: «Πριν 90 χρόνια, χάραξε το δρόμο για τις λεωφόρους του μέλλοντος. Εδωσε την πιο περίλαμπρη νίκη στον εργαζόμενο άνθρωπο, κόντρα στο σκοταδισμό και τη συντήρηση. Αυτή η τεράστια πρώτη προσπάθεια έδωσε τόσα επιτεύγματα στη ζωή του ανθρώπου που μόνο σήμερα που λείπει γίνεται κατανοητή η προσφορά της. Δεν είναι τυχαίο που 20 χρόνια μετά τις ανατροπές, οι απολογητές του συστήματος, με την ίδια λύσσα προσπαθούν να σβήσουν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού, να εξαφανίσουν το πέρασμα από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας από τα κιτάπια της ιστορίας».

Και καταλήγοντας τόνισε: «Οσο και να προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, αυτή δεν ακούει. Γιατί ο σοσιαλισμός δεν αφορά το παρελθόν, αφορά το μέλλον. Και το μέλλον ανήκει στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της, στα παιδιά της».

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, με τη συναυλία του Μιλτιάδη Πασχαλίδη, ο οποίος ξεσήκωσε με τα τραγούδια του το πλήθος.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ακραίες οι τοποθετήσεις Ταλάτ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής θα επιδιώξει το ΑΚΕΛ, σε περίπτωση εκλογής του ΓΓ του Κόμματος, Δημήτρη Χριστόφια, στην Προεδρία της Δημοκρατίας, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Πολίτης». Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Χριστόφιας, «είναι απόφαση και όχι προεκλογική κουβέντα, ότι θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση ευρείας αποδοχής από προοδευτικές προσωπικότητες. Δε θα είναι ΑΚΕΛική κυβέρνηση ούτε ΔΗΚΟϊκή ή Συναγερμική. Ευρείας αποδοχής προσωπικότητες, σημαίνει ότι αυτές οι προσωπικότητες μπορεί να γίνονται αποδεκτές κι από διάφορους χώρους».

Οσον αφορά το Κυπριακό, ένταση προκάλεσαν οι δηλώσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος χαρακτήρισε την επανένωση του νησιού, ως «συνεταιρισμό δύο συστατικών κρατών», υιοθετώντας τη στάση της Αγκυρας, που κάνει λόγο για ύπαρξη δύο λαών στην Κύπρο...

Οπως είπε ο Μ. Ταλάτ «θα έχουμε δύο συστατικά κράτη, τα οποία θα σχηματίσουν ένα συνεταιρισμό σαν ομοσπονδιακή χώρα, πολιτικά ίσους "λαούς" αν θέλετε, ή κράτη, παρ' όλο που για κράτη ο όρος είναι ίσου καθεστώτος», ισχυρίστηκε ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είναι δύο λαοί, που δεν εμπιστεύονται 100% ο ένας τον άλλο. Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι μετά το δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν και τη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων, νομιμοποιήθηκε η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο...

Ο Δ. Χριστόφιας, σχολιάζοντας τις θέσεις του ηγέτη του ψευδοκράτους, τις χαρακτήρισε ακραίες και εξέφρασε τη λύπη του γι' αυτές, υπογραμμίζοντας ότι «η προσπάθειά μας, είναι να πείσουμε τους Τουρκοκύπριους και τον Μ. Ταλάτ για τις θέσεις μας, οι οποίες στηρίζονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στο διεθνές δίκαιο και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου».

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βασίλης Πάλμας, τόνισε ότι ο Μ. Ταλάτ, προσπαθεί να αποδεσμευτεί από τη συμφωνία της 8ης Ιούλη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org