ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» πρόωρα ο σύντροφος Χάρης Κουτσουράς

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατό του

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο του συντρόφου Χάρη Κουτσουρά το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει την απώλεια του σ. Χάρη Κουτσουρά, που "έφυγε", πρόωρα, σήμερα (σ.σ. την Παρασκευή) από τη ζωή.

Ο σ. Χάρης Κουτσουράς γεννήθηκε το 1948 στη Θεσσαλονίκη, γιος καπνεργατών και έγινε και ο ίδιος εργάτης στη συνέχεια της ζωής του, οικοδόμος στο επάγγελμα. Από τα εφηβικά του χρόνια πήρε ενεργό μέρος στους αγώνες του λαού μας και γι' αυτό διώχτηκε, φυλακίστηκε κι εξορίστηκε από τη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απρίλη 1967.

Ο σ. Χάρης Κουτσουράς οργανώθηκε το 1962 στη Νεολαία της ΕΔΑ και στη Νεολαία Λαμπράκη με τη δημιουργία της, της οποίας διετέλεσε μέλος του Τομεακού Γραφείου στην πόλη του. Τον Απρίλη του 1967 συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο, μέχρι τον Ιούνη του 1968. Με την απόλυσή του, ανυποχώρητος από τις αρχές του, συμμετείχε στη συγκρότηση ομάδας νέων κομμουνιστών. Από το 1967 μέλος του ΚΚΕ, μέσα στις δύσκολες συνθήκες για το λαό και το κίνημά του από την επιβολή της δικτατορίας, τίμησε μέχρι το τέλος της ζωής του την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του.

Με την απόφαση του ΚΚΕ για τη δημιουργία της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, το 1968, ο σ. Κουτσουράς περνάει στη δουλειά της ΚΝΕ. Συλλαμβάνεται ξανά στα τέλη του 1968, περνά από στρατοδικείο και φυλακίζεται για 43 συνεχόμενους μήνες στις φυλακές Γεντί Κουλέ, Αβέρωφ και Κορυδαλλού στα χρόνια '69 - '71 και στη συνέχεια στρατεύεται, τα χρόνια 1972 - 1974, υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία. Διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης τα χρόνια 1975 - 1976.

Ο σ. Κουτσουράς ανέλαβε πολλές υπεύθυνες δουλειές για την ΚΝΕ και το Κόμμα στις Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης και στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα. Υπήρξε μέλος του ΔΣ και Γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων στη Θεσσαλονίκη, καθώς και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, υπήρξε μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά του, στην οικογένεια και σε όλους τους οικείους του σ. Χάρη Κουτσουρά».

Η κηδεία του σ. Χάρη θα γίνει την Κυριακή 7 Οκτώβρη στις 16.00 στο Λουδία και θα είναι πολιτική.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας

Για το θάνατο του συντρόφου Χάρη Κουτσουρά το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο σύντροφος Χάρης συνδύαζε τη μαχητική ανυποχώρητη στάση με τα χαρακτηριστικά του εργάτη λαϊκού αγωνιστή. Σε όλες τις κρίσιμες στιγμές για το Κόμμα και το κίνημα ήταν παρών και έδωσε αταλάντευτα τη μάχη ενάντια στον οπορτουνισμό για να κρατηθούν τα κομμουνιστικά επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην γυναίκα του Ρούλα, στα παιδιά του Μαρία, Σαββίνα και Θανάση και σε όλους τους οικείους του».

  • Ανακοίνωση για το θάνατο του Χάρη Κουτσουρά εξέδωσε και ο ΣΦΕΑ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκθεση εικαστικών δημιουργών για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Εκθεση έργων 53 σύγχρονων εικαστικών δημιουργών που εμπνεύστηκαν από την 100χρονη πορεία του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί από τις 15 Οκτώβρη έως τις 10 Νοέμβρη στην πρώην Αποθήκη Στρατού στην Α' Προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., και θα χαιρετίσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι 53 σύγχρονοι Ελληνες εικαστικοί δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανταποκρίθηκαν στη δημόσια πρόσκληση της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τη δημιουργία πρωτότυπων καλλιτεχνικών έργων με θέμα τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος.

Η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί θερμά όλους τους καλλιτέχνες που στηρίζουν την έκθεση προς τιμήν των 100 χρόνων του ΚΚΕ τόσο με την παρουσίαση των έργων τους όσο και με την ανεκτίμητη βοήθειά τους στα πρακτικά ζητήματα της διοργάνωσης. «Δίνουμε ξανά το ραντεβού μαζί τους στους πολύμορφους αγώνες για τον επαναστατικό μετασχηματισμό του κόσμου.

Κι εδώ ένα μεγάλο μέρος ευθύνης αναλογεί και στους καλλιτέχνες, γιατί η αληθινή, μεγάλη τέχνη μπορεί να καλλιεργήσει στον άνθρωπο τη βαθύτερη συνείδηση της ανθρωπιάς του, της δύναμής του να υποτάξει τη φύση και την κοινωνία στις ανάγκες του, να κάνει τον άνθρωπο δημιουργό της μοίρας του», σημειώνει.

Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη - Κυριακή και ώρες 5.30 μ.μ. με 9 μ.μ. και Δευτέρες για πρωινές επισκέψεις κατόπιν ραντεβού για φορείς και σχολεία (email επικοινωνίας για ραντεβού: dprou@physics.auth.gr).

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας

Το Σάββατο 13 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κοραή της Αθήνας, όπου στεγάζονταν τα γραφεία του ΕΑΜ, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος, διοργανώνει εκδήλωση τιμής για τα 74 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ (12 Οκτώβρη του '44).

Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Αττικής του Κόμματος.

Θα ακολουθήσει πορεία στο Σύνταγμα και συμβολική κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των νεκρών των Αχτίδων της ΚΟΑ του ΚΚΕ και όλων των αγωνιστών που έπεσαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Κατάθεση στεφάνων από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα τιμήσει την 74η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. Καλούνται οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και οι μαχητές του ΔΣΕ, φίλοι και απόγονοι να συμμετάσχουν μαζικά με τα λάβαρα και τις σημαίες της Αντίστασης.

Τιμούν τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν την Κυριακή 14 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στην εκδήλωση για τα 74 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής, που θα γίνει στο Μνημείο Πεσόντων της μάχης. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ.

Για το Μπλόκο του Περιστερίου

Την Κυριακή 7 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., οι ΤΟ Περιστερίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το Παράρτημα Περιστερίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν στην πλατεία Μπλόκου (Λόφος Αξιωματικών, Θηβών και Τζ. Κένεντι) εκδήλωση προς τιμήν των αγωνιστών του Μπλόκου Περιστερίου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Καρασούλος, μέλος της ΠΕ Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με αντάρτικα τραγούδια, ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου.

ΙΛΙΟΝ
Για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών

Την Κυριακή 7 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Ιλίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε συγκέντρωση - συζήτηση στο δημαρχείο Ιλίου, με θέμα: «Το σχολείο των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προσφορά

Στη μνήμη του ανιδιοτελούς, ακούραστου και ανυποχώρητου κομμουνιστή ΧΑΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑ, που «έφυγε» πρόωρα, προσφέρω στο ΚΚΕ 40 ευρώ.

Στέφανος Λουκάς



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ