ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στη δράση χωρίς καθυστέρηση για την προετοιμασία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη

Αποσπάσματα από την εισήγηση στη σύσκεψη που οργάνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Τις πρωτοβουλίες και το σχέδιο δράσης για την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 8 Νοέμβρη συζήτησαν, το απόγευμα της Παρασκευής, συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής που πήραν μέρος στη σύσκεψη που οργάνωσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Αλκυονίς».

Εκπρόσωποι Σωματείων, Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών μετέφεραν στη σύσκεψη το σχέδιο με το οποίο έχουν ήδη ξεκινήσει να οργανώνουν τη συμμετοχή κλάδων και χώρων δουλειάς στην απεργία. Με Γενικές Συνελεύσεις και συζήτηση στους χώρους δουλειάς, κινητοποιήσεις σε μια σειρά από μέτωπα πάλης, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων, διαμορφώνουν αγωνιστικό βηματισμό, με στόχο η απεργία στις 8 Νοέμβρη να αποτελέσει μια πραγματικά μαζική και μαχητική ενιαία απάντηση της εργατικής τάξης.

Σε δράση χωρίς καθυστέρηση ώστε να μπουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις στη μάχη και να απλωθεί το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες» όσο το δυνατόν πιο πλατιά, κάλεσε ο Γιώργος Πέρρος, παρουσιάζοντας την εισήγηση εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας. Οπως εξήγησε, η επιδίωξη των σωματείων δεν είναι μόνο να απεργήσουν οι εργαζόμενοι, αλλά να πάρουν οι ίδιοι θέση στη μάχη της οργάνωσης της απεργίας και της περιφρούρησής της.

Στην κατεύθυνση αυτή, υπενθύμισε τους αγώνες που έχουν οργανώσει το προηγούμενο διάστημα Ομοσπονδίες, όπως των Οικοδόμων, των Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά, στο Φάρμακο, σωματεία όπως των λιμενεργατών της «Cosco» (ΕΝΕΔΕΠ), συνταξιουχικές Ομοσπονδίες και Σωματεία. «Τόλμησαν και έβγαλαν από το περιθώριο, την απογοήτευση τους εργαζόμενους», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η απεργία πρέπει να πάρει τη σκυτάλη από αυτές τις κινητοποιήσεις.

Φέρνουμε στο προσκήνιο τα αιτήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων

Στην εισηγητική ομιλία εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο Γ. Πέρρος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Αναλαμβάνουμε σοβαρή ευθύνη και με αυτή την πρωτοβουλία μας να φέρουμε στο προσκήνιο τα αιτήματα της εργατικής τάξης, να βάλουμε εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης, των εργοδοτών, που αυτό που επιδιώκουν είναι να σταματήσει κάθε διεκδίκηση, κάθε αγώνας που τους στοχεύει.

Ο κάθε κλάδος να απευθυνθεί και σε συνδικάτα και συνδικαλιστές με τους οποίους δεν έχουμε τις ίδιες αντιλήψεις, όμως καταλαβαίνουν ότι στο ΠΑΜΕ, στο ταξικό κίνημα μπορούν να ακουμπήσουν, να δεχτούν βοήθεια. Συνειδητοποιούν ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη να μην υποχωρήσουμε, να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία των συμφερόντων μας.

Απλώνουμε το χέρι μας σε κάθε τέτοιο συνδικάτο και τους καλούμε με ενότητα και συντονισμό να δώσουμε τη μάχη για τις 8 Νοέμβρη και την κλιμάκωση.

Γιατί απεργούμε στις 8 Νοέμβρη

Η απεργία στις 8 Νοέμβρη έχει το χαρακτήρα της απεργιακής απάντησης στη νέα επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη από τους επιχειρηματικούς ομίλους, το πολιτικό τους προσωπικό, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Αποτελεί απάντηση στη νέα επιχείρηση εγκλωβισμού σε νέες αυταπάτες, στη νέα επίθεση που κρύβεται σε κουρνιαχτό ψευδαισθήσεων.

Αποτελεί απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης ότι μπορεί να υπάρξει καλυτέρευση της ζωής του εργάτη και να συνυπάρχει αυτό με τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Δίνουμε όλοι μαζί, με όπλα το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και το σύνθημα "Μπροστά οι δικές μας ανάγκες", δυναμική απάντηση σε όσους μας θέλουν συνένοχους στο μέλλον που ετοιμάζουν για μας και τα παιδιά μας.

Γιατί νέες δυσκολίες είναι μπροστά μας. Η "δίκαιη ανάπτυξη" δεν αφορά εμάς τους εργαζόμενους, αλλά τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Το "τέλος των μνημονίων", πέρα από τα αποκαΐδια των δικαιωμάτων μας, έχει αφήσει πίσω πάνω από 700 αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους.

Γιατί επιδιώκουμε να σπάσει η απογοήτευση, αλλά και η τρομοκρατία που εξαπολύει η εργοδοσία. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία, που είναι ανώτερη μορφή συλλογικής πάλης, μπορεί να σπάσει το φόβο του κάθε εργάτη μπροστά στο αφεντικό.

Γιατί οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο για 400 ευρώ. Γιατί θέλουμε Συλλογικές Συμβάσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των οικογενειών μας σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, υποχρεωτικές για όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς τερτίπια και εμπόδια από τη μεγαλοεργοδοσία.

Για να εμποδίσουμε τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, όπως προβλέπει ο νόμος Βρούτση που ξαναψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ). Για να επαναφέρουμε τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και να μπορούμε με τον αγώνα μας να διεκδικήσουμε ουσιαστικές αυξήσεις.

Γιατί οι άνεργοι δεν μπορούν να ζήσουν με 300 ευρώ επίδομα ανεργίας, κι αυτά για ελάχιστους από μας. Για να αυξηθούν το επίδομα ανεργίας και ο χρόνος επιδότησης, να το παίρνουν όλοι οι άνεργοι, χωρίς προϋποθέσεις. Για να καταργηθούν τα δουλεμπορικά γραφεία που εκμεταλλεύονται την ανάγκη μας για δουλειά κι όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας.

Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε κάθε μέρα με τη θηλιά της ανασφάλειας, αν θα έχουμε δουλειά όλη τη βδομάδα, αν θα πάρουμε τα δεδουλευμένα, αν θα μας απολύσουν. Για να απαιτήσουμε σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Γιατί θέλουμε να μπορούμε όταν ασθενήσουμε να έχουμε δωρεάν περίθαλψη και φάρμακα. Να μην πεθαίνουμε στην αναζήτηση για ένα κρεβάτι στο νοσοκομείο, να μη μας αναγκάζουν να ακριβοπληρώνουμε για θεραπείες, εξετάσεις, για πρόληψη και διάγνωση ασθενειών.

Γιατί οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία δεν έχουν εκπαιδευτικό προσωπικό, δεν έχουν υποδομές. Για να είναι η μόρφωση των παιδιών μας δικαίωμα και να μην πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ για αποσπασματική γνώση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μονοπωλίων.

Γιατί την ώρα που κυβέρνηση, ΕΕ και τα μονοπώλια επιτίθενται και παίρνουν νέα μέτρα, την ίδια ώρα απλόχερα δίνουν στο κεφάλαιο νέες φοροαπαλλαγές, νέες μειώσεις στις εργοδοτικές εισφορές, περισσότερα κίνητρα στο όνομα των επενδύσεων, όπως προβλέπει άλλωστε και το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Γιατί η ιδιωτικοποίηση του νερού, της Ενέργειας, της Υγείας, της Παιδείας, των μεταφορών, των λιμανιών θα φέρει ακόμη περισσότερα βάσανα στη ζωή όλων μας, με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, με χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Γιατί ο πλούτος που παράγει η εργατική τάξη είναι τόσος που όχι μόνο επαρκεί, αλλά και περισσεύει για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανθρώπινες ανάγκες. Γιατί η εξέλιξη των τεχνολογιών και της επιστήμης είναι τέτοια που μπορεί να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο διαβίωσης για όλο το λαό, αρκεί να μην είναι στα χέρια μιας χούφτας μονοπωλίων.

Γιατί για μας η απεργία "δεν έφαγε τα ψωμιά της", όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που έχει πει "ναι σε όλα" όσα θέλουν το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ, η κάθε κυβέρνηση που πέρασε από αυτόν τον τόπο τα τελευταία 30 χρόνια.

Γιατί με την απεργία μας αναδεικνύουμε πώς πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας και ποια είναι η διέξοδος. Γιατί για μας, μόνο η δύναμη της συλλογικής πάλης, του ταξικού αγώνα δίνει ελπίδα, αποφασιστικότητα, προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.

Συσπειρώνουμε δυνάμεις, οργανώνουμε την αντεπίθεση

Θέλουμε να συσπειρώσουμε δυνάμεις, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, να βγούμε μπροστά, να ανασάνει η εργατική τάξη, να νιώσει τη δύναμή της, ότι μπορεί να απαλλαγεί από τη βαρβαρότητα που ζει. Να συνειδητοποιήσει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος, που μπορεί να ζήσει μαζί με τα παιδιά της μια ζωή με καλύτερους όρους. Να διεκδικήσει!

Αυτό το μήνυμα θέλουμε να περάσει παντού. Στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα καράβια, στις λάντζες, στους χώρους της νεολαίας, στα πανεπιστήμια, στις σχολές, στα νυχτερινά σχολεία, στους πρακτικάριους, στους "ενοικιαζόμενους", στα σχολεία, στις εργατογειτονιές, παντού, εκεί όπου υπάρχουν η αγωνία, η εκμετάλλευση.

Αυτή η απεργία είναι μορφή συσπείρωσης, όσων είναι όρθιοι, όσων καταλαβαίνουν ότι χωρίς ταξικό αγώνα δεν υπάρχει διέξοδος στο κρίσιμο σταυροδρόμι που βρίσκεται η εργατική τάξη».

Οι αποφάσεις

Αποφάσεις για απεργία στις 8 Νοέμβρη έχουν πάρει μέχρι στιγμής οι εξής δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ), Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ).

Τα Εργατικά Κέντρα: Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Αγρινίου, Λαμίας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Αρτας, Σάμου και Ιωαννίνων.

Νέες συγκεντρώσεις των συνταξιούχων

Με τις συγκεντρώσεις των συνταξιούχων την Τρίτη 9/10, στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, και στο Βόλο, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις δίνουν συνέχεια στην πάλη τους ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις.

Παράλληλα, ετοιμάζονται για τις επόμενες κινητοποιήσεις τους, που είναι:

-- Συγκέντρωση των συνταξιούχων της Νότιας Ελλάδας στην Αθήνα στις 15 Νοέμβρη και αντίστοιχη συγκέντρωση για τους συνταξιούχους της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, στις 13 Νοέμβρη.

-- Πανελλαδικό συλλαλητήριο όλων των συνταξιούχων, στην Αθήνα στις 15 Δεκέμβρη, και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ