ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις αλλά και παζάρι

Ενα «μπραντεφέρ» είναι σε εξέλιξη στην Ισπανία, ανάμεσα στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι και την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, που αφορά τις εξελίξεις μετά το λεγόμενο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής για την καταλανική ανεξαρτησία, που σημαδεύτηκε από βάρβαρη καταστολή από τους μηχανισμούς του κεντρικού κράτους. Η μία πλευρά περιμένει την κίνηση της άλλης, σε ένα παιχνίδι τακτικής που έχει τα χαρακτηριστικά παζαριού για τους όρους ενός νέου συμβιβασμού. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανέστειλε την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δεύτερα συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, προκειμένου να αποφύγει την πιθανή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, κίνηση που προκάλεσε με προσφυγή του το Καταλανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στο όνομα της διατήρησης της ενότητας του κράτους. Οι πρώτες αντιδράσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων της τοπικής κυβέρνησης ήταν από ειρωνικά σχόλια έως διατυπώσεις ότι δεν θα δεχτούν προσπάθειες φίμωσης, ενώ από το τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιτζντεμόντ, την Τετάρτη το βράδυ, αφέθηκε να φανεί ότι είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί, αλλά και να παρθούν υπόψη τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε συνέντευξή του στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων, κάλεσε τον Καταλανό πρόεδρο να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για ανεξαρτησία, «για να αποφύγει μεγαλύτερα κακά». Με νόημα υπογράμμισε πως «η λύση στην καταλανική κρίση είναι μια ταχεία επιστροφή στη νομιμότητα».

Πάντως, χτες έγινε γνωστό ότι το υπουργείο Αμυνας της Ισπανίας στέλνει στρατιωτικές μονάδες στην Καταλονία για να «παράσχουν υλικοτεχνική υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας, την ισπανική αστυνομία και την Εθνοφρουρά», που έχουν αποσυρθεί σε στρατόπεδα, ωστόσο δεν διευκρινίζεται ποιος είναι ο αριθμός των στρατιωτών, κάτι που πιθανώς δείχνει ότι ετοιμάζεται νέο κύμα καταστολής.

Επίσης, με αφορμή σχέδια επιχειρήσεων και τραπεζών, που λόγω της αβεβαιότητας εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν την έδρα τους από τη Βαρκελώνη σε άλλες πόλεις της Ισπανίας, η μεν ισπανική κυβέρνηση φέρεται να μελετάει τη θέσπιση διατάγματος που θα διευκολύνει αυτή τη διαδικασία, και η καταλανική κυβέρνηση προσπαθεί να διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει λόγος για μεταφορά. Πάντως ήδη η τράπεζα «Σαμπαντέλ» μετέφερε την έδρα της στο Αλικάντε.

Η όλη υπόθεση της αντιπαράθεσης για την Καταλονία έχει βαθύτερες αιτίες, που έχουν σχέση με οικονομικά συμφέροντα, με αντιθέσεις ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, που θεωρούν ότι μια ανεξάρτητη Καταλονία θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα σχέδιά τους. Ωστόσο υπάρχουν επίσης σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα που προειδοποιούν ότι η απόσχιση από την Ισπανία και η αυτόματη έξοδος από την ΕΕ θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημιά. Γι' αυτό και τις τελευταίες ώρες πυκνώνουν οι φωνές που ζητούν διαμεσολάβηση, «κατέβασμα των τόνων», για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση. Αυτό φαίνεται και από τις προτάσεις κομμάτων όπως η παλιά και νέα σοσιαλδημοκρατία, Σοσιαλιστές, «Ποδέμος» και «Ενωμένη Αριστερά» (όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), και άλλων δυνάμεων, που προτείνουν διάφορους διαμεσολαβητές, από την Εκκλησία μέχρι το ίδρυμα Κάρτερ. Στη σύγκρουση, πάντως, σημαντικές λαϊκές δυνάμεις μπαίνουν κάτω από ξένες σημαίες και αποπροσανατολίζονται. Αντί να βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την καπιταλιστική εξουσία και εκμετάλλευση, εγκλωβίζονται σε εθνοτικούς διαχωρισμούς, που αξιοποιούν προς το συμφέρον τους οι εκμεταλλευτές τους. Είτε σε μια Καταλονία στο πλαίσιο του ισπανικού κράτους, είτε έξω από αυτό, όσο το κεφάλαιο θα κάνει κουμάντο, οι εργαζόμενοι θα υποφέρουν.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέος γύρος ανατροπών για φτηνά εργατικά χέρια

Ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε «αναβάθμιση» της επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας, στο πλαίσιο του ευρύτερου «σχεδίου στήριξης των επενδύσεων»

Από την προχτεσινή επίσκεψη του Μακρόν σε σχολή μαθητείας

AFP or licensors

Από την προχτεσινή επίσκεψη του Μακρόν σε σχολή μαθητείας
ΠΑΡΙΣΙ.--

Η γαλλική κυβέρνηση περνά χωρίς καμιά καθυστέρηση στην επόμενη φάση των ανατροπών που θα διασφαλίσουν άφθονα, φτηνά εργατικά χέρια για το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι, προχτές, ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με την υπουργό Εργασίας, Μουριέλ Πενικό, βρέθηκαν σε μια δημόσια σχολή μαθητείας στην περιοχή Κορτέζ, δίνοντας το σύνθημα για τα νέα μέτρα, που στόχος είναι να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, στην επαγγελματική κατάρτιση και τη μαθητεία.

Οπως σημείωνε σε σχετικό σημείωμα και το υπουργείο Εργασίας, σήμερα στη Γαλλία μόνο το 7% των νέων ακολουθούν προγράμματα μαθητείας. Προσπαθώντας να εμφανίσει τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις ως σχέδια αντιμετώπισης της ανεργίας, ειδικά στους νέους, συμπλήρωνε ότι στις χώρες που προσφέρονται εναλλακτικές διάφορες επιλογές για τη μαζική ένταξη μαθητών σε τέτοια προγράμματα, καταγράφονται χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Βέβαια, το ενδιαφέρον των αστικών κυβερνήσεων για την ευρεία ανάπτυξη προγραμμάτων μαθητείας αφορά μόνο τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Μέσα από μια γενικευμένη προώθηση τέτοιων προγραμμάτων, παράλληλα με την υποβάθμιση της δημόσιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χιλιάδες παιδιά των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων σπρώχνονται μαζικά στην τεχνικοεπαγγελματική κατάρτιση, που μόνο στόχο έχει την προσφορά όλο και φτηνότερου εργατικού δυναμικού στη μεγαλοεργοδοσία. «Παλιότεροι» και «ακριβότεροι» εργαζόμενοι αντικαθίστανται από «φτηνότερους», αφού οι μαθητευόμενοι ουσιαστικά δεν εκπαιδεύονται, αλλά τοποθετούνται σε πόστα κανονικά, με υποτυπώδη επίβλεψη και - κύρια - χωρίς ολοκληρωμένα μισθολογικά, ασφαλιστικά και άλλα εργασιακά δικαιώματα, ρίχνοντας συνολικά το «εργατικό κόστος» σε ένα εργοστάσιο ή κλάδο προς πλήρη ικανοποίηση της μεγαλοεργοδοσίας. Οσο για την «εκπαίδευση» που παρέχουν τέτοια προγράμματα, ουσιαστικά πρόκειται για ευρεία προώθηση αποσπασματικών πληροφοριών, με ημερομηνία λήξης, χωρίς ανάπτυξη κριτικής σκέψης, με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου για δυναμικό με ένα βαθμό ειδίκευσης, κατά προτεραιότητα σε τομείς που θεωρούνται ότι έχουν αυξημένα ποσοστά κέρδους.

Να σημειωθεί ότι, όπως εξήγησε και η Πενικό, τα νέα μέτρα για τη μαθητεία εντάσσονται στο Σχεδιασμό Επενδύσεων Δεξιοτήτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τέλη Σεπτέμβρη, περηφανευόμενη συν τοις άλλοις και για τη μείωση της φορολογίας για τους μεγαλοεπενδυτές, από 33% στο 25%...

Κι ενώ η κυβέρνηση πρωτοστατεί και με αυτά τα σχέδια στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, δε διστάζει να επιδείξει με κάθε τρόπο την προσήλωσή της στις ανάγκες των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ενδεικτικός ήταν ο τρόπος που ο Πρόεδρος Μακρόν αρνήθηκε να συναντηθεί με εργαζόμενους, σημερινούς και πρώην, σε μονάδα της εταιρείας εξοπλισμού αυτοκινήτων «GM&S» που διαδήλωσαν προχτές στην Κορτέζ, καταγγέλλοντας την εργοδοσία του ομίλου GMD, που μετά την εξαγορά της «GM&S» προωθεί τη μείωση του «κόστους» λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου και μέσα από απολύσεις.

«Ορισμένοι, αντί να "προκαλούν το χάος" ("foudre le bordel"), θα ήταν καλύτερα να κοιτάξουν αν μπορούν να πιάσουν δουλειά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν, σε μια ακόμα επιδεικτική περιφρόνηση εργαζομένων που είναι αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που υπηρετεί και η δική του κυβέρνηση.

ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Ανησυχίες» και πιέσεις για τους όρους του Brexit

Το σενάριο της ανεξέλεγκτης εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ επεξεργάζεται ομάδα των γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων

«Οι γερμανικές επιχειρήσεις με βάση στη Μεγάλη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να προετοιμαστούν για την επείγουσα ανάγκη ενός πολύ σκληρού Brexit», προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) καθώς ενάμιση χρόνο μετά το δημοψήφισμα η γερμανική οικονομία δεν βλέπει καμία πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Μαζί και με άλλες εργοδοτικές οργανώσεις έχει συγκροτήσει μια ειδική ομάδα που επεξεργάζεται σενάρια για τους όρους του Brexit, σε τομείς όπως φορολογικά ζητήματα, πρόσβαση στην αγορά, δασμοί, Ενέργεια - κλίμα, μεταφορές και εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου ανέρχεται σε 170 δισ. ευρώ ετησίως, οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν 400.000 θέσεις εργασίας, το 7% των γερμανικών εξαγωγών πηγαίνει προς τη Μ. Βρετανία - από το 51% των γερμανικών εξαγωγών προς την ΕΕ. Μάλιστα, για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι το Ηνωμένο Βασίλειο η σημαντικότερη ευρωπαϊκή αγορά.

Οι Γερμανοί επιχειρηματίες θέτουν ως διορία τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη. Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν, το 2018 πιθανώς να είναι η χρονιά που οι γερμανικές επιχειρήσεις που παράγουν στη Μ. Βρετανία για την παγκόσμια αγορά, θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλη χώρα της ΕΕ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ
Μοίρασε «φιλολαϊκές» υποσχέσεις

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη συνέχιση του εγκλωβισμού ενός μέρους του βρετανικού λαού στη λογική της «καλύτερης» αστικής διαχείρισης της εξουσίας και αναβίωσης του «βρετανικού ονείρου» για μία «ισχυρή, παγκόσμια Βρετανία» επιδίωξε την Τετάρτη με την επεισοδιακή ομιλία της, κατά το κλείσιμο του τετραήμερου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

Ζητώντας «συγγνώμη» από τα στελέχη του κόμματός της επειδή υπό την ηγεσία της οι Συντηρητικοί απώλεσαν, κατά τις τελευταίες εκλογές, την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία, η Μέι απευθύνθηκε στους «απλούς» ψηφοφόρους τάζοντας διάφορα. Υποσχέθηκε έτσι την επαναφορά του δημόσιου προγράμματος για την ανέγερση προσιτής στέγης, που είχε «χαθεί» από τη δεκαετία του 1980, με χρηματοδότηση 2 δισεκατομμυρίων στερλινών. Διαβεβαίωσε ότι θα βάλει «οροφή» στους λογαριασμούς ηλεκτροδότησης, που τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει στα ύψη, στερώντας σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες φτωχών νοικοκυριών την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση.

Αναφερόμενη στα παζάρια για το Brexit, η πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα πως θα ολοκληρωθούν και θα καταλήξουν «σε μία καλή συμφωνία» αμοιβαίως επωφελή. Εμφανίστηκε ωστόσο το επόμενο λεπτό «έτοιμη» και για το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να μην τελειώσουν καλά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ