ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Κάλεσμα αγώνα για φτηνές και αξιόπιστες συγκοινωνίες για όλο το λαό

Διοργανώνει σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα τη Δευτέρα 9 Οκτώβρη στις 7.30 το απόγευμα

«Η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και άλλοι λαϊκοί άνθρωποι που μετακινούνται καθημερινά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εκρηκτική: Μείωση δρομολογίων και κατάργηση γραμμών για τους επιβάτες, συνεχείς αυξήσεις της τιμής των εισιτηρίων, γερασμένος στόλος με ακινητοποιημένο σχεδόν το 50% σε λεωφορεία και τρόλεϊ, μπάρες και εκφοβισμός στους μεροκαματιάρηδες και στους ανέργους».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που καλεί σε σύσκεψη για την οργάνωση του αγώνα τη Δευτέρα 9 Οκτώβρη στις 7.30 μ.μ. στο Α' ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων (Κλεισούρας 2 και Ν. Πλαστήρα)».

Και προσθέτει: «Ολόκληρες περιοχές στις Δυτικές Συνοικίες της Αθήνας, όπως το Γεροβουνό, δεν καλύπτονται στοιχειωδώς συγκοινωνιακά, με συνέπεια οι κάτοικοι των περιοχών να χρειάζεται να περπατήσουν για αρκετά λεπτά μέχρι να φτάσουν στην κοντινότερη στάση. Από την άλλη, οι κάτοικοι περιοχών όπως η Ανάκασα, ο Ατταλος, η Παλατιανή και το Πανόραμα περιμένουν με τις ώρες το Γ10, τα 704 - 719 και το 747 αντίστοιχα. Επιπλέον, τις ώρες αιχμής επικρατεί απίστευτος συνωστισμός, με αποτέλεσμα ο κόσμος που περιμένει είτε να στοιβάζεται σαν τις σαρδέλες, είτε να μην χωράει και να περιμένει το επόμενο λεωφορείο.

Για την εικόνα αυτή δεν ευθύνεται η κακιά μας η μοίρα! Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και έχουν ονοματεπώνυμο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά, υλοποιεί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Υποβαθμίζει τις αστικές συγκοινωνίες και στρώνει το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους. Η λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών με βάση τη λογική κόστος - κέρδος και η δραματική περικοπή της επιχορήγησης των λειτουργικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό θίγει την εξυπηρέτηση του εργαζόμενου λαού. Οι συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αφορούν εξίσου τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που τα τελευταία χρόνια βιώνουν περικοπές μισθών και εντατικοποίηση της δουλειάς. Την ίδια στιγμή το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 40%.

Φτάνει πια! Οργανώνουμε την πάλη μας για συγκοινωνίες που θα λειτουργούν στο πλαίσιο ενός ενιαίου κρατικού φορέα αστικών συγκοινωνιών και θα αποτελούν λαϊκή περιουσία, για τις ανάγκες μετακίνησης του λαού και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Διεκδικούμε:

  • Μείωση τις τιμής των εισιτηρίων κατά 50%
  • Δωρεάν μετακίνηση για τους εργαζόμενους τις ώρες αιχμής
  • Δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών και σπουδαστών
  • Ειδική μέριμνα για την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων και ΑμεΑ
  • Σύνδεση της περιοχής μας με γραμμή του Μετρό
  • Σύνδεση των γειτονιών μεταξύ τους
  • Κρατική επιχορήγηση για την επισκευή και ανανέωση του στόλου των οχημάτων
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα».
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παρέμβαση για τη λαϊκή κατοικία με αφορμή πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Σε παρέμβαση με αφορμή τις πρωτοβουλίες της περιφερειακής αρχής Δυτικής Ελλάδας με αφορμή το ζήτημα των σπιτιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, προχώρησε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούλη η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε τη δημιουργία περιφερειακού παρατηρητηρίου κοινωνικής ένταξης - φτώχειας που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014 - 2020 και έχει στόχο, όπως λένε, «την αποτελεσματική παρακολούθηση των κοινωνικών ζητημάτων, την ανάδειξη των τοπικών αναγκών σε θέματα πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης, την αποτύπωση και χαρτογράφηση χωρικών διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

Οι προτάσεις της Περιφέρειας προβλέπουν ανάμεσα σε άλλα: Συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας της πρώτης μίας στέγης σε κάθε πολίτη, δημιουργία ενός αυτοτελούς νομοθετικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα διασφαλίζει στέγη ανάλογη των οικογενειακών αναγκών σε περίπτωση ρευστοποίησης της κατοικίας κάθε οφειλέτη κ.ά.

Σε σχετική ανακοίνωση η «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία τοποθετήθηκε και στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Οι "πρωτοβουλίες" της περιφερειακής αρχής Δυτικής Ελλάδας και του περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα για την "προστασία της στέγης σε κάθε πολίτη και σε κάθε οικογένεια" είναι ενταγμένες στο γενικότερο σχέδιο κυβέρνησης - ΕΕ για διαχείριση της φτώχειας και την αποδοχή της αντιλαϊκής φοροεπιδρομής. Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση λύση ή έστω ανακούφιση για τα λαϊκά νοικοκυριά που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο των κατασχέσεων από τράπεζες - κράτος - δήμους. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για νομοθετική παρέμβαση σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, όπως και η αντίστοιχη παρέμβαση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, γίνεται για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή αγανάκτηση μπροστά στο επερχόμενο κύμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

(...) Στην ευθυγράμμιση της κοινωνικής πολιτικής στα κατώτατα όρια φτώχειας που σήμερα εισάγουν με την εφαρμογή του λεγομένου Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), που φτάνει στο... δυσθεώρητο ύψος των 400 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, αν δεν υπάρχει άλλο εισόδημα. Αρα, τέτοιες "πρωτοβουλίες" όπως αυτή της περιφερειακής αρχής έχουν οδηγό και στόχο μια ευέλικτη στρατηγική για την εφαρμογή της συγκεκριμένης αντιλαϊκής πολιτικής κατεύθυνσης.

(...) Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα ψίχουλα που θα δίνονται έχουν ως προϋπόθεση τη συνέχεια και την ανακύκλωση της φτώχειας, τη συμφιλίωση με αυτή, το χαμήλωμα των λαϊκών διεκδικήσεων, το συμβιβασμό και την υποταγή του λαού. Αναφέρουν ότι η πρότασή τους έχει στόχο "τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής", δηλαδή την αποδοχή αυτής της κατάστασης έτσι ώστε κανένας να μη διεκδικεί με βάση τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες και δυνατότητες που δίνουν σήμερα η τεχνολογία και η επιστήμη.

(...) Φυσικά, ούτε κουβέντα από την περιφερειακή αρχή, τον περιφερειάρχη για τη διεκδίκηση της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, για την ικανοποίηση αιτημάτων που πραγματικά ανακουφίζουν τη λαϊκή οικογένεια. Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό μιας και είναι γνωστό ποια πολιτική υποστηρίζει και υπηρετεί.

(...) Η δύναμη εκείνη που θα δώσει απάντηση σε αυτό, αλλά και σε όλη την κατάσταση που βιώνει σήμερα ο λαός μας, είναι το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η Κοινωνική Συμμαχία. Η πίεση του λαϊκού κινήματος μπορεί να οδηγήσει και σε νομοθετικές παρεμβάσεις που θα εκφράζουν τα συμφέροντα του λαού και θα αποτελούν ένα ακόμα όπλο.

Στη βάση αυτή πιστεύουμε ότι τα παρακάτω είναι αιτήματα που πρέπει να διεκδικήσουμε και πραγματικά μπορούν να ανακουφίσουν τη λαϊκή οικογένεια: Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικοί, υπερημερίας κ.λπ.) - μη επιβολή τόκου για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Αναστολή πληρωμής της οφειλής για τους ανέργους για όσο διαρκεί η κρίση. Διαγράφεται ποσοστό ύψους 50% από την οφειλή στις τράπεζες μετά τη διαγραφή των τόκων. Μείωση σε ποσοστό 30% των επαγγελματικών δανείων για ΕΒΕ, φτωχούς αγρότες και αλιείς. Να εκπίπτουν απ' τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Να φορολογούνται με 45% τα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου. Να καταργηθεί τώρα από την κυβέρνηση το αντιδραστικό και αντιλαϊκό πλαίσιο που διέπει τους ΟΤΑ, σε σχέση με τις κατασχέσεις».

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Την προηγούμενη βδομάδα υπεγράφη από τον υπουργό Περιβάλλοντος απόφαση παραχώρησης στο δήμο Καισαριανής του κτιρίου στο Αισθητικό Δάσος Υμηττού, για τη δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Η αξιοποίηση του κτιρίου αποτελούσε αίτημα της δημοτικής αρχής από την αρχή που ανέλαβε, στο πλαίσιο της προστασίας της λαϊκής περιουσίας και του ορεινού όγκου του Υμηττού, καθώς για δεκαετίες παρέμενε αναξιοποίητο από το Δασαρχείο.

Οπως ενημερώνει με σχετικό δελτίο Τύπου ο δήμος, «πριν την παραχώρηση, όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συντονισμένες επαφές της δημοτικής αρχής με τον συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Σπυρίδωνα Κοκκινάκη, και τους υπεύθυνους του Δασαρχείου Πεντέλης, τόσο με συναντήσεις όσο και με την αποστολή επιστολών. Το κτίριο παραχωρείται στο δήμο μας για δέκα χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης της παραχώρησης.

Ο δήμος θα προχωρήσει στις κατάλληλες επισκευές συντήρησής του και θα το διαμορφώσει ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διαμορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν πόλο έλξης μαθητών, φορέων και συλλόγων, που θα μπορούν να παρακολουθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την προστασία του περιβάλλοντος, με σκοπό την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και κατ' επέκταση την οικοδόμηση φιλοπεριβαλλοντικών συμπεριφορών και στάσεων».

Το «πράσινο φως» στην κατασκευή τετραώροφου υπόγειου γκαράζ στην πλατεία του Α' Νεκροταφείου Αθηνών ιδιοκτησίας του δήμου Αθηναίων έδωσε το ΣτΕ. Το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου απέρριψε τις αιτήσεις 11 κατοίκων της περιοχής του Μετς, που ζητούσαν να ακυρωθεί Υπουργική Απόφαση του Δεκέμβρη 2010 με την οποία είχε εγκριθεί η οριστική μελέτη για την κατασκευή του τετραώροφου υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.

Οι κάτοικοι, επίσης, ζητούσαν να ακυρωθεί η σύμβαση παραχώρησης της επίμαχης έκτασης μεταξύ Δημοσίου και της εταιρείας «Metropolitan Athens Park», να ακυρωθεί η παραχώρηση της έκτασης στην εν λόγω εταιρεία έως τον Αύγουστο του 2040, η κοπή 110 περίπου δένδρων κ.λπ. Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν ως απαράδεκτες τις αιτήσεις των κατοίκων της περιοχής γύρω από το Α' Νεκροταφείο, καθώς δεν προέβαλαν ειδικούς και αυτοτελείς λόγους ακυρώσεως της προσβαλλόμενης απόφασης και σύμβασης παραχώρησης. Ακόμη, το ΣτΕ κατήργησε εν μέρει τη δίκη ως προς ορισμένο σκέλος των αιτημάτων των κατοίκων, όπως είναι η ακύρωση της οικοδομικής άδειας κ.λπ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org