ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΩΜΑΤΕΙΟ» - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ
Η εργοδοσία κανονίζει ποιος, πότε και τι θα ψηφίσει στις αρχαιρεσίες

Αποκαλυπτικό το έγγραφο με «οδηγίες» που διακινούν προϊστάμενοι σε μεγάλο κατάστημα της Αθήνας

Πλήρως αποκαλύπτεται πλέον το εργοδοτικό όργιο που έχουν στήσει οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχαιρεσίες του «σωματείου» - μηχανισμού με την επωνυμία «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Αθηνών».

Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει σήμερα έντυπο που κυκλοφορεί στα σούπερ μάρκετ «Μy Market», το οποίο αποδεικνύει την απευθείας παρέμβαση της εργοδοσίας στις αρχαιρεσίες.

«Συστάσεις» για το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ...

Συγκεκριμένα, εργαζόμενος της εταιρείας φωτογράφισε τις γραπτές οδηγίες των διευθυντικών στελεχών προς το προσωπικό καταστήματος και αμέσως τις έστειλε στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλοντας το γεγονός.

Οι «συστάσεις» της εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους είναι σαφείς: Να στηρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, που η ίδια ελέγχει απόλυτα, αφού σε αυτό φιγουράρει πλειάδα διευθυντικών στελεχών. Αφού ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι θα δουν 2 ψηφοδέλτια, σημειώνει: «Θα επιλέξουμε τα ψηφοδέλτια που γράφουν μόνο το "ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ - ΜΑΡΚΕΤ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ" (σ.σ. ο εργοδοτικός συνδυασμός του ΣΥΡΙΖΑ) και όχι αυτό που γράφει ΔΑΣ»!

Λίγο παρακάτω, μάλιστα, επαναλαμβάνοντας την ίδια εντολή, σημειώνει και το εξής αμίμητο: «Να ψηφίσουμε ελεύθερα όποιον θέλετε (ΟΧΙ της ΔΑΣ)»!!!

...και αναφορά στο γραφείο του προϊσταμένου


Η εργοδοσία μάλιστα δεν μένει μόνο στη «σύσταση» τι να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι. Θέλοντας προφανώς να έχει πλήρη εικόνα για το αν, ποιοι και πότε ψήφισαν το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο, τους υποδεικνύει να το δηλώσουν στο «γραφείο» του προϊσταμένου: «Οσοι πηγαίνουν να μας ενημερώνουν στο γραφείο», αναφέρει στις οδηγίες. Δηλαδή, τα αφεντικά και τα τσιράκια τους απαιτούν από τους εργαζόμενους να τους δίνουν αναφορά ότι πήγαν και τους ψήφισαν!

Οι εργοδοτικές αυτές «οδηγίες» επιβεβαιώνουν πλήρως τις καταγγελίες της ΔΑΣ, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, του ΠΑΜΕ αλλά και δεκάδων σωματείων, που εδώ και καιρό σηκώνουν κύμα καταδίκης της προκλητικής εργοδοτικής παρέμβασης στο εργατικό κίνημα. Επιβεβαιώνουν επίσης όσα διαπιστώνουν καθημερινά έξω από το εκλογικό κέντρο τα στελέχη του ΠΑΜΕ, δηλαδή τον ασφυκτικό κλοιό των εργοδοτικών σε εργαζόμενους, που τους «συνοδεύουν» μέχρι τις κάλπες.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα θέσουν το νέο αυτό στοιχείο της απροκάλυπτης εργοδοτικής παρέμβασης στην προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση στο ΔΣ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) καθώς και στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
«Στο πόδι» ενάντια στη νέα κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης

Με μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη 12/10, στις 5 μ.μ., απαντά η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ στη νέα επίθεση που ετοιμάζουν κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία, στη συνδικαλιστική δράση και οργάνωση των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα να οργανωθούν η ενημέρωση και η αντίσταση σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, Γενικές Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις και κινητοποιήσεις. Καλεί κάθε σωματείο να πάρει απόφαση και να προετοιμαστεί για γενική απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το νέο νόμο ενάντια στα εργατικά δικαιώματα.

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, στην κινητοποίηση της Πέμπτης καλούν ήδη με ανακοινώσεις τους το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Στην ίδια κατεύθυνση, το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου προετοιμάζει τις δυνάμεις του για απεργιακή κινητοποίηση όταν η κυβέρνηση φέρει το νόμο που ετοιμάζει. «Είναι τόσο "δίκαιη" η ανάπτυξη που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που για να την επικυρώσει σχεδιάζει νέο συνδικαλιστικό νόμο που βάζει καινούργια εμπόδια στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων», σχολιάζει σε ανακοίνωσή του, και οργανώνει εξορμήσεις και παρεμβάσεις με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων.

Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν σε οργάνωση και αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Στην Αττική ήδη συγκροτήθηκε Επιτροπή ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, «όπου κάθε εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθυνθεί για την παροχή νομικών και οικονομικών συμβουλών που είναι απαραίτητες, κυρίως όμως για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό». Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι: 210.38.33.786, 697.40.10.107, 693.91.72.374, 694.74.45.479, 697.22.20.265. Σύντομα θα ανακοινωθεί σταθερή μέρα και ώρα όπου η Επιτροπή θα βρίσκεται στα γραφεία του ΠΑΜΕ.

Αντίστοιχο κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο και συνταξιούχο απευθύνει η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ (τηλ. επικοινωνίας: 261.301.57.65).

Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Τη συμμετοχή τους στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας αποφάσισαν, χτες, σωματεία του Πειραιά που συμμετείχαν στη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο. Η σύσκεψη αποφάσισε επίσης να προετοιμαστούν τα σωματεία για συλλαλητήριο όταν κατατεθεί ο νόμος για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και σε απεργιακή κινητοποίηση κατά τη διαδικασία της ψήφισής του.

«Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση για λογαριασμό του κεφαλαίου - κάτι που είναι και χρόνια επιδίωξη - να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς. Να χτυπήσει το δικαίωμα στην απεργία, την οργανωτική δομή του κινήματος, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανώνονται οι εργάτες δηλαδή, ό,τι με αγώνες χρόνων είχε κερδίσει η εργατική τάξη (...) Στα πλαίσια της 3ης "αξιολόγησης" θα εντείνει την επίθεση με νέο συνδικαλιστικό νόμο», ανέφερε μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Νίκος Ξουράφης. Υπενθύμισε τη «βιομηχανία» μηνύσεων και διώξεων ενάντια στους εκπροσώπους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με ενδεικτικά παραδείγματα τις περιπτώσεις των μηνύσεων από εργοδότες της Ζώνης ενάντια στο Συνδικάτο Μετάλλου, τις διώξεις των εργαζομένων στην «Παπουτσάνης», την επιστράτευση των ναυτεργατών.

Τόνισε πως οι εργαζόμενοι «δεν πρέπει να παραιτηθούν από το δικαίωμα της οργάνωσης και της πάλης όχι μόνο για Συλλογικές Συμβάσεις αλλά και για μέτρα προστασίας της ίδιας της ζωής τους», υπογραμμίζοντας πως τις τελευταίες μέρες στην περιοχή καταγράφηκαν τρία εργατικά «ατυχήματα», με δύο εργάτες νεκρούς και έναν να νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος.

Οσον αφορά στο μέτωπο απέναντι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, τα σωματεία αποφάσισαν να οργανώσουν την παρουσία δικηγόρου μια μέρα τη βδομάδα στο Εργατικό Κέντρο, ώστε να παρέχονται νομικές συμβουλές και βοήθεια, αλλά και να έχουν παρουσία κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία Πειραιά και Νίκαιας, στέλνοντας μήνυμα πως θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο την κατοικία που με κόπους και θυσίες απέκτησαν τα λαϊκά νοικοκυριά.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «FRONERI» - «NESTLE»
Καμία διασφάλιση των δικαιωμάτων τους από την κυβέρνηση

Κανένα μέτρο διασφάλισης των θέσεων εργασίας ή των δικαιωμάτων τους δεν έχουν να περιμένουν από την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Froneri» στον Ταύρο, όπως προκύπτει από την απάντηση - εμπαιγμό που έδωσε χτες στη Βουλή η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα.

Η «Froneri Hellas» είναι θυγατρική της «Froneri International Plc», που αποτελεί κοινοπραξία του ομίλου «Nestle» και της βρετανικής «R-R», με δραστηριότητα σε 22 χώρες και μεγάλα κέρδη. Για λόγους «αναδιάρθρωσης», δηλαδή ενίσχυσης των κερδών της, η εταιρεία έκλεισε το εργοστάσιο, πετώντας στην ανεργία 102 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και 200 εποχικούς, οι οποίοι με βάση τις απαράδεκτες προϋποθέσεις που τίθενται δεν δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας!

Οπως ανέφερε ο Γ. Γκιόκας, μετά την εντατική παραγωγή του καλοκαιριού, η εταιρεία, αιφνιδιαστικά και με το πιστόλι στο κρόταφο, επέβαλε στους εργαζόμενους «οικειοθελείς αποχωρήσεις».

Καλώντας την κυβέρνηση να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων, ο Γ. Γκιόκας επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν να απορροφηθούν σε άλλες δραστηριότητες της «Nestle». Ζήτησε επίσης να απαντήσει η υπουργός αν οι 200 εποχικοί θα πάρουν επίδομα ανεργίας και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που κοντεύουν σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Η υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε μεν τη «συμπεριφορά» της εταιρείας «καταχρηστική», αναφέροντας ότι παραβίασε τις διατάξεις του ΠΔ 240/2006 «για ενημέρωση και διαβούλευση των εργαζομένων (...) πριν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια αναδιάρθρωσης, αλλαγής της δραστηριότητάς της, αλλαγής της κατάστασης του προσωπικού». Στο διά ταύτα, βέβαια, δεν είπε κουβέντα για διασφάλιση των εργαζομένων, παρά μόνο μίλησε για... «επιβολή των νόμιμων κυρώσεων» μετά από ελέγχους που θα κάνει η Επιθεώρηση Εργασίας...

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» χαρακτήρισε την απάντηση της υπουργού ο Γ. Γκιόκας, τονίζοντας ότι η εργοδοσία δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει τη μνημονιακή αντεργατική νομοθεσία «που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επαύξησε η σημερινή, κάνοντας πλάτες στον εκάστοτε εργοδότη να εκβιάζει εργαζομένους, να απολύει κ.ο.κ.».

«Εδώ αποδεικνύεται ποιος κλείνει τα εργοστάσια», πρόσθεσε, «δεν τα κλείνουν οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους, τα οποία υποβαθμίζονται συνεχώς στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας. Τα κλείνει ο νόμος του κέρδους, τον οποίο υπηρετείτε κι εσείς, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Επισήμανε ότι «η περίπτωση της "FRONERI" και της κάθε "FRONERI" είναι ο καθρέφτης της ανάπτυξης την οποία ευαγγελίζεστε. Από τη μια μεριά έχουμε επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους πάνω σε μια εργασιακή ζούγκλα και από την άλλη μεριά επιχειρήσεις, επενδυτές που έρχονται, επενδύουν, ξεζουμίζουν, κερδίζουν και φεύγουν, όποτε τους κάνει κέφι ή όποτε δεν τους βολεύει (...) Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι και στη συγκεκριμένη εταιρεία, αλλά και γενικότερα, και με βάση αυτό να οργανώσουν και την πάλη τους, τη διεκδίκησή τους και για τα άμεσα αιτήματα (...) αλλά κυρίως για την ανάγκη συνολικότερων ανατροπών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ