ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Αναζητούν «σαφήνεια» στην αντιλαϊκή πολιτική για την προσέλκυση «επενδυτών»

«Αυτό που έχει σημασία είναι να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, όσον αφορά τόσο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τον προϋπολογισμό του 2018», δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις
«Αυτό που έχει σημασία είναι να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, όσον αφορά τόσο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τον προϋπολογισμό του 2018», δήλωσε χτες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις
Τα «ανοιχτά ζητήματα», όπως ο βαθμός απόδοσης των αντιλαϊκών μέτρων για το 2017, με επίκεντρο τους στόχους για τη συγκέντρωση της μάζας των φορολογικών εσόδων, αλλά και η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, που κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Νοέμβρη, αναμένεται να βρεθούν στον πυρήνα των διεργασιών γύρω από την 3η «αξιολόγηση».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, δίνοντας «αβάντες» στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, επισημαίνει: «Δίνουμε έμφαση στην αρχή ότι η ουσία είναι πιο σημαντική από τις προθεσμίες. Αυτό που έχει σημασία είναι να ικανοποιηθούν όλες οι προϋποθέσεις που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση, όσον αφορά τόσο τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και τον προϋπολογισμό του 2018, αλλά και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι προετοιμασίες για την τρίτη αξιολόγηση έχουν ήδη ξεκινήσει και πιστεύουμε ακόμα ότι το ιδανικό θα ήταν η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους», καθώς, όπως είπε, μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε «θετικό σήμα» για τους «επενδυτές».

Σε κάθε περίπτωση, ως κυρίαρχο ζήτημα αναγορεύεται «η σαφήνεια στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών», έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως όλα δείχνουν, ο κρατικός προϋπολογισμός της επόμενης χρονιάς θα ενσωματώνει ακόμη περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, πέρα από αυτά που προβλέπονται στο προσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» αναφορικά με την υπέρβαση των στόχων για τα φετινά «πλεονάσματα» και τυχόν διανομή λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος», σημείωσε ότι «δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί αυτή τη στιγμή το ποσό που θα δοθεί σε κοινωνικά επιδόματα». Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα της «αξιολόγησης», τόνισε ότι «μέχρι το Γιούρογκρουπ στις αρχές Νοεμβρίου θέλουμε να έχουμε κλείσει το 80% της αξιολόγησης», με στόχο το κλείσιμο μέχρι το τέλος του 2017.

Παράλληλα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης επισημαίνει ότι «υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση εντός του τρέχοντος έτους», λέγοντας ότι οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον (13 - 15 Οκτώβρη).

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση υποδόσης ύψους 800 εκατ. ευρώ για τη χρηματοπιστωτική στήριξη προς το ελληνικό κράτος, ο εν λόγω αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτίμησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει εγκαίρως τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Να σημειωθεί ότι η αντιλαϊκή πολιτική στην Ελλάδα, αν και «απουσιάζει» από την επίσημη ατζέντα, αναμένεται να συζητηθεί στο πλαίσιο του προσεχούς Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας, με έμφαση στα 95 νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» της 3ης «αξιολόγησης».

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης στην προσεχή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ αφορούν την «ανάπτυξη και την απασχόληση» σε ό,τι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται από την εργοδοσία, και μάλιστα σε συνδυασμό με την αναπλήρωση των απωλειών από άλλες πηγές, η προετοιμασία για τη συμμετοχή στη Σύνοδο του ΔΝΤ και οι εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ο μελλοντικός ρόλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), καθώς και το ειδικό εποπτικό πλαίσιο που ισχύει στην Πορτογαλία, μέχρις ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έλαβε από τον «μηχανισμό στήριξης» της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του ESM, ο ίδιος αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωσε πως οι υπουργοί Οικονομικών θα κάνουν μία γενική συζήτηση, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι μέσα σε ένα χρόνο θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων για το ρόλο του ESM.

Ελάφρυνση του «δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής» ζητάνε οι βιομήχανοι

Ο ΣΕΒ από την πλευρά του, στο «εβδομαδιαίο δελτίο» για την οικονομία, «θυμίζοντας» την ατζέντα των βιομηχάνων, τονίζει: «Η μεταποίηση, για να παίξει τον αναπτυξιακό της ρόλο στην ελληνική οικονομία, θα πρέπει να απελευθερωθεί από τα πλοκάμια της θεσμικής ανεπάρκειας και του δυσβάσταχτου κόστους παραγωγής σε σχέση με άλλες χώρες (υπερφορολόγηση, υψηλό μη μισθολογικό κόστος, υψηλό κόστος Ενέργειας, υψηλό κόστος συμμόρφωσης προς το εποπτικό πλαίσιο, στρεβλώσεις και καθυστερήσεις στην αδειοδοτική διαδικασία, κ.ο.κ.), έτσι ώστε να ενισχυθεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές».

Σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2018, ο ΣΕΒ εστιάζει στην «κόπωση των εσόδων από άμεσους φόρους», εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι «τα έσοδα από έμμεσους φόρους, καθώς και οι επιδόσεις του ασφαλιστικού συστήματος, θα συνεχίσουν να βελτιώνονται θεαματικά».

Την ίδια ώρα, οι τραπεζικοί όμιλοι επιχειρούν να διαχειριστούν τα προβληματικά χαρτοφυλάκια, με πωλήσεις σε τρίτους «επενδυτές». Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank μεταβίβασε στην «Intrum Justitia» «πακέτο» μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις, συνολικού οφειλόμενου κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Οπως ανακοινώθηκε, το αντίτιμο της συναλλαγής διαμορφώθηκε στο 3% της συνολικής αξίας του πακέτου που μεταβιβάστηκε.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεν υπάρχει καπιταλιστική ανάπτυξη χωρίς θυσίες διαρκείας των λαών

Η ενσωμάτωση του «Δημοσιονομικού Συμφώνου» - ενός διαρκούς «μνημονίου» για τους λαούς - στις συνθήκες της ΕΕ συζητήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο

Η απόφαση ενσωμάτωσης στις συνθήκες της ΕΕ του λεγόμενου «Δημοσιονομικού Συμφώνου» συζητήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», το οποίο θα εισαγάγει την υποχρέωση για κάθε κράτος να έχει «ισορροπημένο» εθνικό προϋπολογισμό, αποτελεί μέρος της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, η οποία συμφωνήθηκε και υπογράφηκε από 25 κράτη - μέλη της ΕΕ το Μάρτη του 2012 (η Τσεχία, η Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν το υπέγραψαν) και άρχισε να εφαρμόζεται σε εθνικό επίπεδο το 2013. Πρόκειται κατ' ουσίαν για ένα διαρκές μνημόνιο, που στραγγαλίζει στο όνομα της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» μισθούς, συντάξεις, δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Σεπτέμβρη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κλ. Γιούνκερ, ανακοίνωσε στην ομιλία του «για την κατάσταση της Ενωσης», ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σύντομα πρόταση για την ενσωμάτωση της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, το Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση στο ευρωπαϊκό δίκαιο, «εξέλιξη που θα της προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη ισχύ».

Θωράκιση της αντεργατικής πολιτικής

Σε δήλωσή της, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σχετικά με τη συζήτηση για το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναφέρει:

«Το "Δημοσιονομικό Σύμφωνο" της ΕΕ και η ενσωμάτωσή του στις νομοθεσίες των κρατών - μελών αποτελεί βήμα περαιτέρω ευρωενωσιακής ενοποίησης. Ο ενιαίος ευρωενωσιακός προϋπολογισμός, ο Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών, το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, σε ανταγωνισμό, αλλά και με τον ίδιο ρόλο με το ΔΝΤ, είναι η δίχως τέλος θωράκιση της αντεργατικής πολιτικής των κυβερνήσεών της σε όλα τα κράτη, υπό τη διαρκή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η υποχρέωση για ισοσκελισμένους εθνικούς προϋπολογισμούς - εντός του πλαισίου του γνωστού "Συμφώνου Σταθερότητας" - σε περίπτωση υπέρβασης υποχρεώνει τα κράτη σε ακαριαία περιοριστικά αντεργατικά μέτρα, με "αυτόματους δημοσιονομικούς κόφτες", νέες περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών, Υγείας, Παιδείας. Σε συνδυασμό με τον "Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας" και το "Σύμφωνο του Ευρώ" για την ασφυκτική ευρωενωσιακή εποπτεία έως την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, υπόσχονται μνημόνια διαρκείας για όλα τα κράτη - μέλη, δίχως τέλος.

Τα αιτήματα διαφόρων κυβερνήσεων όπως των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ - πρωταθλήτριας στη στήριξη και εφαρμογή μνημονίων - για εξαίρεση από το σύμφωνο σταθερότητας των "αναπτυξιακών" επενδυτικών δαπανών, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση χαλάρωση της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά επιδοτήσεις με τζάμπα χρήμα και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, που θα πληρώσει πάλι ο λαός με αλλεπάλληλες καταιγίδες μέτρων και φόρων, στη βάση όσων ήδη γεύεται σήμερα ο ελληνικός λαός.

Η πείρα των λαών μπορεί να αποτελέσει κριτήριο και βάση αντεπίθεσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Καπιταλιστική ανάπτυξη χωρίς θυσίες διαρκείας των λαών, δίκαιη ανάπτυξη μέσα σε ένα άδικο σύστημα δεν υπάρχει».

ΝΔ
Με έγνοια για τους «επενδυτές»

Τη μόνιμη πρεμούρα της ΝΔ να φανεί πιο «φιλο-επενδυτική» από τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε και χτες ο πρόεδρος του κόμματος, Κυρ. Μητσοτάκης, περιοδεύοντας στις Σέρρες, και λίγες ώρες πριν μιλήσει στο συνέδριο των βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας. Επανέλαβε την πρόθεσή του για πολιτικές παρεμβάσεις, που ξεκινούν με τη μείωση της φορολογίας στους βιομηχάνους: «Χρησιμοποιούμε τη φορολογία ως επενδυτικό κίνητρο, επεκτείνοντας τα αφορολόγητα αποθεματικά και δίνοντας περισσότερα φορολογικά κίνητρα, για επενδύσεις στην καινοτομία», τόνισε, τάζοντας κι άλλο «ζεστό» παραδάκι στο κεφάλαιο.

Εκφράζοντας δε την αγωνία του για γρήγορο αυγάτισμα των κερδών των επενδυτών συμπλήρωσε: «Από τη στιγμή που ένας επενδυτής θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα, πρέπει να μπορεί να το κάνει με ταχύτητα, με προβλεψιμότητα, με φορολογική ασφάλεια. Ετσι ώστε να γνωρίζει ότι τα χρήματα τα οποία επενδύει θα τα πάρει πίσω εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος».

Στο ίδιο πνεύμα, από την Αθήνα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Β. Κικίλιας, δήλωνε ότι, από τη μία, «ο κ. Τσίπρας μπλοκάρει τις επενδύσεις, υπερφορολογεί τους πάντες», ενώ, από την άλλη, «ο Κυρ. Μητσοτάκης ξέρει και μπορεί να φέρει επενδύσεις (...) Ξέρει και μπορεί να μειώσει τους φόρους». Εστιάζοντας δε στην «επένδυση» στο Ελληνικό, ζήτησε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ