ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
Η περίπτωση του Αγίου Παντελεήμονα

Υπόθεση Αγίου Παντελεήμονα. Τώρα, «πέφτουν από τα σύννεφα» τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης και πολιτικοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σταυροκοπιούνται από έκπληξη για όσα αποκαλύπτονται.

Θυμίζουμε τα εξής:

- όταν το ΚΚΕ από το 2008 μέχρι και το 2011 κατήγγελλε διαρκώς τις δολοφονικές επιθέσεις χρυσαυγιτών σε μετανάστες...

- όταν το ΚΚΕ από το 2009 κατήγγειλε ότι όσοι εμφανίζονταν ως «αγανακτισμένοι πολίτες» παίζουν βρώμικα παιχνίδια μαζί με μηχανισμούς του κράτους...

- όταν το ΚΚΕ από το 2009 κατήγγειλε βασανιστήρια μεταναστών στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποκάλυπτε την εξής εκπληκτική συνδιαλλαγή:

«...προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με την Χρυσή Αυγή και με άλλες ομάδες που υπάρχουν εκεί, ώστε να μην προβαίνουν σε βιαιότητες. Περιττό να σας πω ότι δεν έχουμε βρει ευήκοα ώτα»! (δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για το μεταναστευτικό στις 8 Φλεβάρη 2011).

...η κυβέρνηση της ΝΔ όταν εκλέχτηκε μετά τις εκλογές του 2012 το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν την 1.8.2012 να εγκαινιάσει ένα απίστευτο κυνηγητό σε βάρος των μεταναστών, ξεκινώντας μάλιστα από την περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα προς τέρψιν των φασιστοειδών, «αγανακτισμένων» και μη που χειροκροτούσαν τις συλλήψεις.

...αστικά Μέσα Ενημέρωσης (π.χ. το ΑΛΤΕΡ τον Αύγουστο του 2009) έφταναν στο σημείο να παρουσιάζουν άγριες αστυνομικές επιχειρήσεις σε βάρος μεταναστών στην περιοχή με φράσεις όπως: «Πόσο έχει ανασάνει το κέντρο της Αθήνας και ο Αγιος Παντελεήμονας» που συμπληρώνονταν από το «οι "σκούπες" δεν αρκούν»... Και έπαιρναν τη μία συνέντευξη μετά την άλλη από προέδρους και μέλη συλλόγων ληστευθέντων που στη συνέχεια κατέβαιναν υποψήφιοι με ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής. Σήμερα, κάποιοι από αυτούς έχουν συλληφθεί.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί χρυσαυγίτες και διάφοροι άλλοι μηχανισμοί εκμεταλλεύτηκαν ένα υπαρκτό πρόβλημα για να το διογκώσουν και να στήσουν πάνω σε αυτό βρώμικα σχέδια και επιδιώξεις;

Ο γνωστός καιροσκοπισμός

Δύο χρόνια πριν, 20/9/2011, ο Αλ. Τσίπρας λεονταρίζει (ΑΛΤΕΡ): «...να έρθει μια κυβέρνηση, με ανατροπή των συσχετισμών, η οποία την επόμενη μέρα θα χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι (...) Σφαλιάρες δέχεται και τρώει όποιος είναι ευεπίφορος στις σφαλιάρες. Οποιος δεν έχει λογική ισχυρής διαπραγμάτευσης (...) μια απειλή που (...) είναι καταστροφική για την ευρωζώνη και κυρίως για τη Γερμανία και την κα Μέρκελ»!

Αυτά κάποτε. Σήμερα έχει αλλάξει το τροπάρι. Αντιγράφουμε απ' το νεότερο «κύκλων» της Κουμουνδούρου όπως το έψαλλαν σε ειδησεογραφικό portal ως απολογισμό του ταξιδιού του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες: «Το θέμα δεν είναι να τους πουλήσουμε τσαμπουκά, αλλά να τους δώσουμε να καταλάβουν (...) μπορούμε να πετύχουμε στη διαπραγμάτευση». Κι όταν αναφέρονται σε διαπραγμάτευση, εννοούν για τη ...«διόρθωση αστοχιών» κατά δήλωση Τσίπρα! Αστοχίες που βεβαίως δεν αφορούν το λαό, εκεί βλέπετε το μνημόνιο βρήκε ακριβώς το στόχο.

Κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ τα 'βαζε με την Μέρκελ, ενοχοποιώντας την ως και για το προπατορικό αμάρτημα, και κολάκευε τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, παρακαλώντας τους να συνομιλούν μαζί του και όχι με το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα που οι σοσιαλδημοκράτες συζητάνε συνεργασία με τη Μέρκελ, βάζοντας πάνω απ' όλα το συλλογικό συμφέρον της γερμανικής αστικής τάξης, το τροπάρι άλλαξε πάλι και προπαγανδίζει στην Ελλάδα ότι Σουλτζ και Σβόμποντα με τους οποίους συναντήθηκε ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες «εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού, η στάση της Γερμανίας έναντι των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου θα αλλάξει αρκετά (...) οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνονται να διαπραγματεύονται σκληρά και να είναι έτοιμοι να επιβάλλουν πολλές πτυχές της πολιτικής τους στη Μέρκελ»!...

ΣΥΡΙΖΑ, σαν να λέμε ο ορισμός της αναξιοπιστίας και του καιροσκοπισμού.

Μόνιμο εργαλείο η «κινητικότητα»

Προχτές, η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Στόχος των συνομιλιών, κατά την επόμενη επίσκεψη της τρόικας, είναι να δοθεί παράταση για την επόμενη φάση αλλά και να αποσυνδεθεί η κινητικότητα από τις απολύσεις. Θα κάνουμε οτιδήποτε είναι δυνατό για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, δηλαδή να καταστεί μόνιμο εργαλείο αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι μετά τον αριθμό των 25.000, για τον οποίο έχουμε δεσμευτεί, δεν θα δεχθούμε η κινητικότητα να εξακολουθεί να συνδέεται με τη διαθεσιμότητα». Νωρίτερα, ο υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «όταν κλείσει ο κύκλος των δεσμεύσεων που και εγώ κληρονόμησα, η όποια επόμενη κινητικότητα κάνει το Δημόσιο δεν πρόκειται να συνδέεται με απολύσεις και με μείωση μισθών». Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι η κυβέρνηση έχει στόχο να αξιοποιήσει την «κινητικότητα» σαν μόνιμο εργαλείο προσαρμογής του δημόσιου τομέα στις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου για ευέλικτο κράτος. Που σημαίνει εξάλειψη κάθε ίχνους σταθερής δουλειάς με δικαιώματα και όλοι οι εργαζόμενοι σε καθεστώς διαρκούς κινητικότητας, ανάλογα με το ποιος κρατικός μηχανισμός υπηρετεί κάθε φορά καλύτερα τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

ΑΝΤΡΕ ΜΑΡΤΙ
«Το έπος της Μαύρης Θάλασσας»

Το 1917 έγινε η Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση στη Ρωσία και η δημιουργία του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο. Για την κατάπνιξη της σοβιετικής εξουσίας, 14 καπιταλιστικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έστειλαν στρατό ενάντια στη Σοβιετική Ρωσία. Αρχικά οι εισβολείς, σε συνεργασία με την εσωτερική αντεπανάσταση, κατάφεραν να καταλάβουν τα 3/4 του σοβιετικού εδάφους. Οι εργάτες και αγρότες κάτω από την καθοδήγηση των μπολσεβίκων υπερασπίστηκαν την εξουσία τους, νίκησαν στον ταξικό εμφύλιο, αντιμετώπισαν και την εξωτερική επέμβαση και επανάκτησαν εδάφη. Μεγάλη συμβολή στη νίκη της σοβιετικής εξουσίας είχε ο προλεταριακός διεθνισμός, η στήριξη των εργατών στην Ευρώπη και σε πολλά μέρη του κόσμου. Ξεχωριστή συμβολή είχε και η ανταρσία - η στάση των πληρωμάτων του γαλλικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα. Η οποία επέφερε την αποχώρησή τους και την επιστροφή τους στη Γαλλία. Η καταγραφή αυτή του Αντρέ Μαρτί έχει ξεχωριστή αξία, αφού ήταν και ο ίδιος μέλος των πληρωμάτων. Η αφήγησή του αναδεικνύει πως ο «παράγοντας άνθρωπος» είναι που μπορεί να αχρηστέψει ακόμα και την πιο σύγχρονη πολεμική μηχανή. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Λάβρος» κατά του Ιράν εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που του αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρη τη φετινή του ομιλία στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιστράτευσε όλο το γνωστό «οπλοστάσιο»: Το Ιράν με πυρηνικά όπλα είναι «απειλή για όλο τον πλανήτη»... το Ιράν «απέχει μόλις λίγους μήνες από την απόκτηση πυρηνικού όπλου»... η αλλαγή τακτικής σε διπλωματικό επίπεδο του νέου προέδρου Ρουχανί δεν αποτελεί «παρά κόλπο για να κερδίσει χρόνο» κλπ.

Και το επιμύθιο σταθερό: Το Ισραήλ και μόνο του θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν προκειμένου να το αποτρέψει από την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Την ομιλία ακολούθησε μπαράζ δηλώσεων και συνεντεύξεων με ανάλογο περιεχόμενο. Οπως σχολίαζαν τα ισραηλινά ΜΜΕ, ουδέν μη αναμενόμενο από τον Νετανιάχου. Με μία διαφορά: Οτι τώρα το «αντι-ιρανικό» μένος συμπίπτει, διόλου τυχαία, με την εμφάνιση τάσης «προσέγγισης» ανάμεσα στη νέα ιρανική ηγεσία και τη Δύση, και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, που «αναθερμαίνει» σενάρια περί «επίτευξης συμβιβασμού» χωρίς να αποκλείεται και η στρατιωτική απειλή, όπως και στην περίπτωση της Συρίας.

Μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι δε συμφέρει καθόλου την ισραηλινή αστική τάξη, που διαισθάνεται ότι μπορεί να μειωθεί ο ρόλος ως ισχυρής δύναμης - χωροφύλακα, στενού συμμάχου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.


Ε. Μ.

Καρατζαφέρης με μυρωδιά ναφθαλίνης!

Τα παλιά γνωστά φθαρμένα υλικά του αστικού πολιτικού συστήματος ανασύρονται από την ντουλάπα, με σκοπό να συμβάλλουν στην αναμόρφωσή του.

Ετσι βλέπουμε το τελευταίο διάστημα το γνωστό και μη εξαιρετέο πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρη να δίνει συνεντεύξεις σε εφημερίδες, να φιλοξενείται σε τηλεοπτικές εκπομπές με πολύ... μυρωδιά ναφθαλίνης.

Παίζοντας το γνωστό ρόλο του, με ΚΥΠατζίδικου τύπου αποκαλύψεις και εκτιμήσεις, επιδιώκει να παίξει για άλλη μια φορά το «λαγό» του συστήματος. Ετσι σε όλες τις δηλώσεις του αναπαράγει συστηματικά τη θεωρία των δύο άκρων ζητώντας να παρθούν μέτρα αποφασιστικά ενάντια στο άλλο άκρο, δηλαδή στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Σε μια τέτοια εκπομπή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Γ. Καρατζαφέρης επιδιώκοντας προφανώς να δημιουργήσει συνειρμούς ταύτισης των λεγόμενων «άκρων» επανέφερε για άλλη μια φορά το χρυσαυγίτικης έμπνευσης ψέμα (όπως φαίνεται και από τις δημοσιευμένες συνομιλίες) ότι ο Ρουπακιάς ήταν στο ΚΚΕ πριν πάει στη Χρυσή Αυγή. Ο κατάλληλος άνθρωπος για τη βρώμικη δουλειά.

Δεν πρέπει βεβαίως να προκαλεί απορία το γιατί οι υπεύθυνοι του σταθμού δεν επέτρεψαν σε εκπρόσωπο του ΚΚΕ να παρέμβει τηλεφωνικά για να απαντήσει στο χοντρό αυτό ψέμα, με το επιχείρημα ότι... κλείνει η εκπομπή!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ