ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
Προς ολοκληρωτική κατάργηση της σίτισης στις φοιτητικές εστίες;

Απαντητική επιστολή του ΤΕΙ Αθήνας, με αφορμή το δημοσίευμα για τη διακοπή σίτισης των οικότροφων σπουδαστών του στη ΦΕΑ

Οχι μόνο στη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ), αλλά και στις τρεις συνολικά εστίες που διαμένουν σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας, τους κόπηκε η δωρεάν σίτιση εντός των εστιών! Τα παραπάνω προκύπτουν από απαντητική επιστολή του προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας, Δημητρίου Νίνου, προς τον «Ριζοσπάστη», με αφορμή τη δημοσίευση της καταγγελίας των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ ότι στους οικότροφους σπουδαστές της ΦΕΑ ανακοινώθηκε πως το ΤΕΙ δε θα πληρώνει πια για τη σίτισή τους εντός της εστίας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, για την παύση των σχετικών κονδυλίων, επικαλείται την κατάργηση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, το οποίο είχε στην αρμοδιότητά του τις εστίες. Ωστόσο, η κατάργηση της σίτισης εντός των εστιών ανακοινώθηκε μόνο στους οικότροφους του ΤΕΙ Αθήνας κι όχι στους οικότροφους από άλλα ιδρύματα (μάλιστα στη ΦΕΑ ανακοινώθηκε στους οικότροφους του ΤΕΙ Αθήνας ότι για ένα μήνα θα τους πληρώσει τη σίτισή τους το ΕΙΝ, αλλά μετά θα διακοπεί). Δεν αποκλείεται, βέβαια, το πρόβλημα που προκαλείται τώρα για τους οικότροφους του ΤΕΙ Αθήνας να επεκταθεί αύριο και στους οικότροφους των άλλων ιδρυμάτων και... να καταργηθεί συνολικά η δωρεάν σίτιση των σπουδαστών στις εστίες τους!

Ως αντιστάθμισμα, το ΤΕΙ Αθήνας προσφέρει δωρεάν σίτιση στους οικότροφους μέσα στο ΤΕΙ, μαζί με τους υπόλοιπους σπουδαστές που έχουν κάρτα σίτισης. Ομως, να τονίσουμε ότι οι σπουδαστές που διαμένουν στις εστίες χρειάζεται να αλλάξουν τρεις συγκοινωνίες καθημερινά για να μεταβούν από τα Πατήσια ή του Ζωγράφου στο Αιγάλεω και «τρώνε» μία με δύο ώρες στους δρόμους μέχρι να πάνε στο ΤΕΙ! Προκειμένου να σιτίζονται δωρεάν, λοιπόν, θα πρέπει να φεύγουν νηστικοί, αξημέρωτα από τις εστίες για να πάρουν πρωινό στο ΤΕΙ, ενώ την ίδια ταλαιπωρία θα υφίστανται τρεις φορές τη μέρα (για τρία γεύματα) τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες... ή τις περιόδους της εξεταστικής, που θα έχουν ανάγκη να κάθονται στα δωμάτιά τους να διαβάζουν!! Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΙ, όμως, δεν πρέπει η διαμονή να συνδέεται με τη σίτιση...

Η επιστολή του Δ. Νίνου έχει ως εξής:

«Με έκπληξη διαβάσαμε στο δημοσίευμα της 03-10-2011 ότι "το ΤΕΙ Αθήνας κόβει τη σίτιση στους οικότροφους της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών", κάτι που φυσικά είναι αναληθές και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα γεγονότα έχουν ως εξής:

α) Στη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ) στεγάζονται 121 σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας.

β) Στη Φοιτητική Εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στεγάζονται 118 σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας.

γ) Στη Φοιτητική Εστία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζονται 10 σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι 249 σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες των Αθηνών. Επειδή η στέγαση ήταν αρμοδιότητα του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας (ΕΙΝ), οι ως άνω σπουδαστές σιτίζονταν στο αντίστοιχο εστιατόριο, το οποίο για το σκοπό αυτό επιχορηγείτο από το ΤΕΙ Αθήνας, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν σχετικές συμβάσεις αλλά μόνο μια προφορική συμφωνία.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, ο οποίος αφορά στη δομή και λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, το ΕΙΝ παύει να έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των Φοιτητικών Εστιών. Για το λόγο αυτό, εστάλη και το από 12-09-2011 σχετικό έγγραφο του Προέδρου ΕΙΝ κ. Λέντζα.

Επειτα από τις εξελίξεις αυτές είναι εύλογο ότι το ΤΕΙ Αθήνας δε δύναται πλέον να επιχορηγήσει ένα Ιδρυμα, το οποίο καταργήθηκε και δεν υφίσταται νομικά και προφανώς η αρμόδια πάρεδρος δεν μπορεί να θεωρήσει τα αντίστοιχα εντάλματα πληρωμής.

Είναι τελείως αναληθές ότι με απόφαση του Συμβουλίου ΤΕΙ Αθήνας, οι παραπάνω σπουδαστές μπορούν να σιτίζονται με 4,5 ευρώ ημερησίως.

Η πραγματικότητα έχει ως εξής:

Οσοι από τους στεγαζόμενους είναι σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας και πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις μπορούν να προμηθευτούν κάρτα σίτισης από τη Σπουδαστική Λέσχη και να σιτίζονται ΔΩΡΕΑΝ στα εστιατόρια του ΤΕΙ Αθήνας, που λειτουργούν για το σκοπό αυτό. Αλλωστε, το Ιδρυμά μας σιτίζει περίπου 6.000 σπουδαστές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί κάρτα δωρεάν σίτισης και διαμένουν σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Δεν πρέπει λοιπόν η διαμονή να συνδέεται με τη σίτιση. Συνεπώς, κακώς αναφέρετε στο δημοσίευμά σας ότι κόπηκε η χρηματοδότηση για τη σίτιση των σπουδαστών του ΤΕΙ Αθήνας».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Γύρνα την πλάτη στο άθλιο παζάρι της εξεταστικής»

Ανακοίνωση της Γραμματείας Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για το παζάρι που γίνεται για την εξεταστική

Την κατηφόρα του εκφυλισμού που έχουν πάρει κάποιες φοιτητικές γενικές συνελεύσεις, καταγγέλλει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών εξηγώντας:

«Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη ένα άθλιο παιχνίδι εις βάρος των φοιτητών και των αγώνων τους. Στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων ζούμε ένα ρεσιτάλ εκφυλισμού. Εχει σταματήσει η συζήτηση για τα προβλήματά μας, το νόμο, το πώς θα οργανωθούν οι αγώνες μας.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του δικομματισμού ΠΑΣΠ-ΔΑΠ αλλά και των ομάδων ΕΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ, επιδίδονται σε ένα γελοίο και επικίνδυνο παιχνίδι εντυπώσεων που περιλαμβάνει δύο και τρεις γενικές συνελεύσεις σε μία βδομάδα στην ίδια σχολή με μοναδικό θέμα το αν θα μείνει ανοιχτή ή κλειστή η σχολή, αν θα χαθεί ή όχι η εξεταστική.

Το αποκορύφωμα αυτής της παρωδίας είναι ότι όλοι μαζί τα έχουν κάνει πλακάκια με προέδρους τμημάτων και πρυτάνεις (που ήδη είναι στο κόλπο του εκβιασμού) και "μετράνε" πόσες βδομάδες μένουν για να αρχίσει το εξάμηνο και:

  • οι μεν (ΔΑΠ-αγανακτισμένοι-ολίγον ΠΑΣΠ) κινδυνολογούν για χαμένα εξάμηνα
  • οι δε (ΠΑΣΠ-ΕΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ) τάζουν καλύτερο πρόγραμμα εξεταστικής αν συνεχιστεί η κατάληψη, αφού "δεν θα γίνουν τώρα οι εξετάσεις αλλά θα γίνει διπλή εξεταστική το Γενάρη".
Οι αγώνες μας δεν έχουν σχέση με αυτή την παρωδία

Κανείς με τις "κινήσεις αγανακτισμένων φοιτητών". Αυτό το δήθεν κίνημα έχει αντιδραστικό ιδεολογικό περιτύλιγμα στήριξης και νομιμοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής, είναι εχθρός για τις ανάγκες μας σε μόρφωση-δουλειά-ζωή. Κανείς φοιτητής δεν πρέπει να τσιμπήσει και να ταυτιστεί με αυτό το μόρφωμα. Στο όνομα της χαμένης εξεταστικής θέλουν να σε κάνουν να νομίζεις πως έχεις τις ίδιες αγωνίες με τον ΣΚΑΪ. Οι εμπνευστές αυτών των πρωτοβουλιών είναι οι άνθρωποι του κεφαλαίου.

Καμία εμπιστοσύνη στις ομάδες ΕΑΑΚ-ΣΥΡΙΖΑ που υπόσχονται λύσεις "μια και έξω", υπερασπίζονται το σημερινό αστικό Πανεπιστήμιο, έχουν συμβιβαστική γραμμή και σχεδιασμό επικίνδυνο, αδιέξοδο, ήττας για το κίνημα. Ο αγώνας για τη μη εφαρμογή του νόμου δεν μπορεί να είναι φούσκωμα και μετά ξεφούσκωμα. Είναι ψεύτες όσοι λένε πως με "δύο - τρεις βδομάδες κατάληψης" θα ανατραπεί ο νόμος. Μην ξεχνάς ότι αλληλοστηρίζονται με την κυβερνητική ΠΑΣΠ.

Σκέψου: Κεφάλαιο-ΕΕ-κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προχωράνε σε νέο μακελειό εις βάρος του λαού. Νέα χαράτσια, νέα φορο-αφαίμαξη σε ακίνητα, αύξηση του ΦΠΑ. Οι απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συνεχίζονται, καταργούνται επιδόματα πτωχοκομείου και προχωρούν ακάθεκτοι στο ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων, το τσάκισμα σε Υγεία και Ασφάλιση.

Κλιμάκωση σημαίνει πιο μαζική και αποφασιστική οργάνωση και πάλη. Τώρα που εντείνεται η επίθεση, υπάρχει δυνατότητα χιλιάδες φοιτητές που ακόμα δεν έχουν πειστεί να μπουν στον αγώνα. Να αλλάζει ο συσχετισμός στο έδαφος της πάλης, να βαθαίνει η κοινή δράση με το εργατικό λαϊκό κίνημα. Καμία εξεταστική να μην χαθεί-Παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις. Ολοι στην απεργία στις 19 Οκτώβρη με το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ».

Διαμαρτυρία συμβασιούχων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Αύριο, στις 11 π.μ θα γίνει πανελλαδική παράσταση διαμαρτυρίας των συμβασιούχων διδασκόντων του ΠΔ 407, στα πανεπιστήμια και των επιστημονικών και εργαστηριακών συνεργατών στα ΤΕΙ. Στην παράσταση διαμαρτυρίας καλούν οι Πρωτοβουλίες Συμβασιούχων από τα πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων και Πατρών και οι Σύλλογοι Εκτακτου Προσωπικού (ΣΕΕΠ) από τα ΤΕΙ Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων.

Οι εργαζόμενοι ζητούν, μεταξύ άλλων, να μην υλοποιηθεί η νέα περικοπή των πιστώσεων, να χορηγηθούν τώρα όλες οι αναγκαίες πιστώσεις για τη λειτουργία των τμημάτων με βάση τις πραγματικές διδακτικές και ερευνητικές τους ανάγκες. Να υπογραφούν αμέσως όλες οι συμβάσεις των διδασκόντων ΠΔ 407/80 σε όλα τα Πανεπιστήμια και των Επιστημονικών και των Εργαστηριακών Συνεργατών στα ΤΕΙ και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των προηγούμενων μηνών. Αμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια και ΕΠ στα ΤΕΙ. Να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο κ.ά.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Επίσκεψη των μαθητών στο σπίτι της κομμουνίστριας και ηρωίδας της Εθνικής Αντίστασης, Κούλας Ελευθεριάδου, διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση Κεντρικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, σήμερα Πέμπτη, στις 6 το απόγευμα. Η Κούλα Ελευθεριάδου ήταν στέλεχος του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 24 χρόνων, συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 6 Μάη του 1947, στο Γεντί Κουλέ. Στο πρόσωπό της τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης, εμπνεόμαστε από την ιστορία του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος της χώρας μας και συνεχίζουμε τον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
  • Επίσης, σήμερα Πέμπτη, θα γίνει εκδήλωση για την καπιταλιστική κρίση στο ΤΕΙ Καλαμάτας, στην αίθουσα 29, στη 1 το μεσημέρι. Θα μιλήσει ο Θ. Μπίμπας μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org