ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτείται ενίσχυση της απεξάρτησης και της πρόληψης

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Η πολυμέτωπη επίθεση της κυβέρνησης απέναντι στις υπάρχουσες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και απεξάρτησης, τα ιδεολογήματα που ιατρικοποιούν την εξάρτηση και «κλονίζουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη θεραπεία και τα "στεγνά" προγράμματα», η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών με τη ναρκω-καταστολή - χορήγηση κρατικής πρέζας, αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών - τέθηκαν χτες στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

«Είναι φανερό ότι πολλά από τα μέτρα που παίρνονται δεν έχουν καμία σχέση με την κρίση. Η κρίση είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουν μέτρα, αναδιαρθρώσεις, που έρχονται από παλιά», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, συζητώντας με τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ για την προτεινόμενη συγχώνευση του Οργανισμού με τον ΟΚΑΝΑ, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης των «στεγνών» προγραμμάτων και την επιβολή εργασιακής εφεδρείας. «Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κρίση θα οξύνει το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης ανέφερε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλος. Ενώ εκτεταμένη συζήτηση έγινε για την ιδεολογική επίθεση που γίνεται κυρίως στο μυαλό της νεολαίας σχετικά με την αποποινικοποίηση της χρήσης, με στόχο να αμβλυνθούν τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, να καλλιεργήσουν κλίμα ανοχής και συμβιβασμού με το ζήτημα των ναρκωτικών.

Η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο καταστολής του λαϊκού κινήματος

Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση στραγγαλίζει οικονομικά τις θεραπευτικές κοινότητες με τα "στεγνά" προγράμματα. Περιορίζει και το προσωπικό, στο πλαίσιο της λεγόμενης εφεδρείας, και αντικειμενικά φαίνεται καθαρά ο στόχος της να διαχειριστεί το πρόβλημα της εξάρτησης με εξάρτηση από τη μεθαδόνη. Και εμείς, θα λέγαμε, ότι επιλέγει το δρόμο της καταστολής του λαϊκού κινήματος, πέρα από την κρατική καταστολή, και μέσω της ανοχής στο χασίς και της διάδοσης της εξάρτησης, δηλαδή μέσω του ναρκωτικού που λέγεται μεθαδόνη. Είμαστε ριζικά αντίθετοι. Ζητάμε κρατική επιχορήγηση, προσλήψεις, ενίσχυση των "στεγνών" προγραμμάτων, ενίσχυση των κέντρων πρόληψης και της συνολικότερης πρόληψης των ναρκωτικών, ενός μεγάλου προβλήματος, που σε συνθήκες κρίσης θα πάρει, όπως φοβόμαστε, πολύ μεγάλες διαστάσεις».

Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης: «Ενημερώσαμε την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ και σχετίζονται με τη μειωμένη επιχορήγηση για το τρέχον και το επόμενο έτος, για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας και το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τον ΟΚΑΝΑ. Ολα αυτά πλήττουν τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, δημιουργούν εμπόδια στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των μελών. Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση ενισχύει τις εξαρτήσεις, την παραβατικότητα, επιδεινώνει τα προβλήματα ψυχικής υγείας, Οργανισμοί όπως το ΚΕΘΕΑ θα έπρεπε να υποστηριχθούν και όχι να βρεθούν στο περιθώριο».

ΒΟΥΛΗ
Προς συρρίκνωση οι μονάδες του ΚΕΘΕΑ

Δε συζητάει για προσλήψεις ο υπουργός Υγείας

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση οδηγεί στο μαρασμό το ΚΕΘΕΑ μειώνοντας την χρηματοδότησή του και προωθεί με φανατισμό τα προγράμματα συντήρησης της εξάρτησης μέσω των προγραμμάτων μεθαδόνης που χορηγείται πλέον από τα νοσοκομεία, ο Α. Λοβέρδος και ο Μ. Τιμοσίδης έδειξαν για άλλη μια φορά στη Βουλή ότι έχουν σκοπό την υποβάθμιση των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ισχυρίστηκε ότι δεν θα μείνουν ακάλυπτα τα προγράμματα ψυχικής υγείας και εξάρτησης, αλλά είπε ότι το ΚΕΘΕΑ με 599 άτομα προσωπικό μπορεί να κάνει τη δουλειά του άρα δεν μπορούμε να μιλάμε με όρους προσλήψεων!

Κατά τον Α. Λοβέρδο, που με την πολιτική περικοπών που ακολουθεί έχει οδηγήσει στους δρόμους τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ και τα άλλα προγράμματα αλλά και τους θεραπευόμενους, «πρέπει να επαινούμε το ΚΕΘΕΑ γιατί οι λειτουργοί του κάνουν δουλειά». Ο Α. Λοβέρδος δεν παρέλειψε να προβοκάρει τα παιδιά που ακολουθούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ που την προηγούμενη βδομάδα έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, λέγοντας ότι είναι «ντροπή σε αυτούς που τα έφεραν κάτω από το υπουργείο, αγκαλιασμένα»!

Μιλώντας στην ίδια επιτροπή ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ Γ. Νοταράς είπε ότι οι κυβερνήσεις από το 2006 δεν έχουν εγκρίνει ούτε μια πρόσληψη και εδώ και τρία χρόνια εκκρεμούν 19 αιτήματα τοπικών κοινωνιών που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν για οικονομικούς λόγους. Μέσα στο 2011, τόνισε, χάσαμε 24 συνεργάτες και κατήγγειλε ότι από τον Ιούλιο το ΚΕΘΕΑ δεν έχει λάβει καμία μηνιαία συμβολή στον προϋπολογισμό του και εάν συνεχιστεί η κατάσταση είναι μοιραίο ότι θα γίνουν συρρικνώσεις σε μονάδες που ήδη λειτουργούν.

Στην χθεσινή συνεδρίαση δεν πήραν μέρος οι βουλευτές του ΚΚΕ αφού όπως έχει αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος, τις ημέρες των απεργιών η θέση των βουλευτών του είναι στους δρόμους του αγώνα.

Τα χυδαία ψέματά τους και η αλήθεια μας

«ΚΚΕ και ακραίοι δεξιοί προπηλακίζουν χρήστες ναρκωτικών σε θεραπεία!»

Αυτός είναι ο προβοκατόρικος τίτλος του δημοσιεύματος στην προχτεσινή «ΑΥΓΗ». Και το ...«ρεπορτάζ» ξεκινάει: «Μια ακραία εκδήλωση κοινωνικού ρατσισμού, μια πρωτόγονη εκδήλωση βίας κατά θεραπευόμενων χρηστών ναρκωτικών και των θεραπευτών τους σχεδίασε, υποκίνησε και υλοποιεί το ΚΚΕ, μαζί με ακραία στοιχεία της δεξιάς στη Νίκαια». Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, για να στηρίξει τη συκοφαντία της δε διστάζει να «καπελώσει» το Σύλλογο Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ εμφανίζοντας ως δική του ανακοίνωση το λιβελογράφημά της. Η προβοκάτσια επαναλαμβάνεται και στη χτεσινή «ΑΥΓΗ»: «Μικρή μερίδα έξαλλων τραμπούκων, με πρωταγωνιστικό το ρόλο του ΚΚΕ και ακραίων στοιχείων της δεξιάς προβαίνουν από το περασμένο Σάββατο σε μια ασύλληπτη πράξη κοινωνικής βαρβαρότητας και ασκούν πρωτόγονη βία κατά των θεραπευόμενων χρηστών(...)».

Ο αποκλεισμός της μονάδας του ΟΚΑΝΑ που οργάνωσαν γονείς σχολείων της περιοχής δε συναντιέται πουθενά με τις θέσεις και την πρακτική του ΚΚΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που και η συγκεκριμένη εφημερίδα ρίχνει λάσπη, διαστρεβλώνοντας συστηματικά τις θέσεις και τη δράση του ΚΚΕ στο ζήτημα των ναρκωτικών. Ωστόσο, το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη να απολογηθεί, πολύ περισσότερο σε εκείνους, που εδώ και χρόνια σε ρόλο «λαγού», προλειαίνουν το έδαφος για να οδηγηθούν τα πράγματα στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα με το πρόσχημα της κρίσης.

Κι επειδή με «τα λόγια χτίζεις ανώγεια και κατώγια», στην πράξη ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που: Ψήφισε τη στρατηγική της ΕΕ στην Ευρωβουλή και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στο ελληνικό κοινοβούλιο, των οποίων οι εγκληματικοί μακροχρόνιοι σχεδιασμοί για τα ναρκωτικά προωθούνται και υλοποιούνται σήμερα, δημιουργώντας όρους και προϋποθέσεις για να ευδοκιμήσει ο κοινωνικός ρατσισμός και κανιβαλισμός απέναντι σε τοξικοεξαρτημένους και μια «πρωτόγονη εκδήλωση βίας» ενάντια σε εργαζόμενους, εργασιακά κεκτημένα, δημοκρατικές ελευθερίες. Καμουφλάρεται πίσω από μια δήθεν «ευαισθησία» να μη χαρακτηριστεί ο χρήστης «εγκληματίας», αλλά δε διστάζει να τον χαρακτηρίζει «άρρωστο» που πάσχει από «χρόνια αυτοπροκαλούμενη υποτροπιάζουσα νόσο» (πόρισμα Διακομματικής Επιτροπής Βουλής 2006), δηλαδή που δεν παίρνει από γιατριά! Ζητάει άμεσα τη νομιμοποίηση της χρήσης, προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών, συνταγογράφηση υποκαταστάτων, μονάδες ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία, χορήγηση ηρωίνης από τα δημόσια νοσοκομεία (θέσεις ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για τα ναρκωτικά 27/5/2008).

Το ΚΚΕ δεν «προπηλακίζει εξαρτημένους». Αγωνίζεται για: Το δικαίωμά τους στην απεξάρτηση, στη δουλειά, τη ζωή, γιατί αρνείται να καταδικάσει νέα παιδιά να ζήσουν και να πεθάνουν εξαρτημένα. Να μην μπαίνουν οι χρήστες, οι απεξαρτημένοι στη φυλακή. Να παραμείνουν και να ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές πρόληψης, θεραπείας, κοινωνικής επανένταξης, έρευνας, που εξαιτίας της αταλάντευτης στάσης και ρόλου του υπάρχει στη χώρα μας μια μοναδική υποδομή τέτοιων υπηρεσιών στην Ευρώπη.

Το ΚΚΕ τάσσεται: Πάντα στο πλευρό των θεραπευτών, των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Ενάντια στην ευρεία χορήγηση κρατικής πρέζας στα υπό διάλυση νοσοκομεία. Γιατί η χορήγηση υποκαταστάτων πρέπει να αφορά ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, σε μονάδες υψηλών προδιαγραφών, έχοντας πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο χρόνια πριν αγωγή από εξειδικευμένο προσωπικό και όχι από ανθρώπους που μετατίθονται με το ζόρι χωρίς γνώση και εμπειρία, για να δίνουν «χάπια» με το τσουβάλι, σε κοντέινερ που φύτρωσαν εν μια νυκτί. Σε αυτό το πλαίσιο, η ένταξη της υποκατάστασης στα νοσοκομεία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για το πλαίσιο των νοσοκομείων, το προσωπικό, τους ίδιους τους χρήστες.


Ε. Τζ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Η οργή να στραφεί στις αιτίες των προβλημάτων

Ανακοίνωση με αφορμή τη μονάδα υποκαταστάτων στο νοσοκομείο της Νίκαιας

Με αφορμή την εγκατάσταση «μονάδας» του ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο Νίκαιας και ακραίες συμπεριφορές που έχουν σημειωθεί, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι «οι υπερβολές ομάδων περιοίκων που αντιδρούν επιθετικά στην εγκατάσταση της "μονάδας" στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο, δεν μπορεί να ειδωθούν ως "μεμονωμένα περιστατικά", αλλά ως τραγικά αποδεικτικά στοιχεία τόσο της οικονομικής κρίσης, που βιώνεται πολυδιάστατα από την ελληνική κοινωνία, όσο και της αγωνίας που γεννά η συνεχής υποβάθμιση της ζωής των πολιτών και μάλιστα σε περιοχές που βιώνουν ιδιαίτερα την φτώχεια και τις ανισότητες. Από νωρίς είχαμε επισημάνει ότι είναι ολισθηρός ο δρόμος που επέλεξε η Κυβέρνηση με την πρόχειρη διάλυση των μονάδων του ΟΚΑΝΑ και την δημιουργία σημείων χορήγησης υποκαταστάτων σε νοσοκομεία: η κραυγαλέα έλλειψη σχεδιασμού, η ανεπαρκής και ακατάλληλη στελέχωση, η απουσία μελετών για τη χωροθέτηση αυτών των υπηρεσιών, η αναπαραγωγή αντιεπιστημονικών στερεοτύπων περί εξάρτησης και εξαρτημένων και κυρίως η αδιαφορία των ασκούντων πολιτικές για προηγούμενη αγωγή κοινότητας που θα συνεχίζεται παράλληλα με τη λειτουργία των μονάδων είχαν εγκαίρως διαπιστωθεί από τους εργαζόμενους».

Το Σωματείο καλεί όλους τους κατοίκους της Νίκαιας να στρέψουν την οργή τους στις αιτίες των προβλημάτων, «να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων και των ληπτών για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις. Η απεξάρτηση είναι δικαίωμα που, όπως και το δικαίωμα στην εργασία, την παιδεία, τον πολιτισμό, πρέπει όλοι οι πολίτες ενωμένοι να προασπίσουμε, ενάντια στις πολιτικές που τα συρρικνώνουν».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org