ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
O πλούτος δεν αξιοποιείται για τις λαϊκές ανάγκες

Στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών περιόδευσαν χτες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας Σταύρος Τάσσος

Από τη χτεσινή επίσκεψη του Θ. Παφίλη και του Στ. Τάσσου στο Αστεροσκοπείο
Από τη χτεσινή επίσκεψη του Θ. Παφίλη και του Στ. Τάσσου στο Αστεροσκοπείο
«Γιατί αφού η Ελλάδα είναι σεισμογόνος περιοχή δεν έχει προχωρήσει η αντισεισμική θωράκιση και υποβαθμίζεται η έρευνα σε αυτό το πεδίο; Γιατί μετά το σεισμό του '99 δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα, ούτε τα σχολεία όλα δεν έχουν ελεγχθεί; Γιατί αφού το ΑΕΠ έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 15 χρόνια δεν έχει βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων στο Λεκανοπέδιο;».

Θέτοντας αυτά τα ερωτήματα και με την επισήμανση ότι τόσο οι δημόσιες όσο και οι ιδιωτικές επενδύσεις κατευθύνονται με γνώμονα το κέρδος, την ανταγωνιστικότητα και την ανταποδοτικότητα, συνομίλησε χτες το πρωί για αρκετές ώρες ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, με εργαζόμενους και ερευνητές στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Μαζί του περιόδευσε ο σεισμολόγος και υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, Σταύρος Τάσσος.

Ο Θ. Παφίλης ξεναγήθηκε στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής και στο Σεισμολογικό Κέντρο του Αστεροσκοπείου, όπου οι εργαζόμενοι του εξέθεσαν τα τραγικά οικονομικά αδιέξοδα του αρχαιότερου ερευνητικού ιδρύματος, το οποίο σήμερα κινδυνεύει με κλείσιμο: Οι περικοπές στο δημόσιο και οι δύο τελευταίες υπουργικές αποφάσεις είχαν αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 94% οι λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος! «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα, δεν μπορούμε να αγοράσουμε ούτε ένα μολύβι, εδώ και μια βδομάδα έχει τελειώσει το μελάνι του εκτυπωτή και δεν έχουμε να πάρουμε άλλο!», είπαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι. Αν γίνουν κι άλλες περικοπές δε θα υπάρχουν λεφτά ούτε για τους μισθούς, τη στιγμή που το Σεισμολογικό Κέντρο θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης, με τη μεγάλη σεισμικότητα που έχει η Ελλάδα και το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, υπογράμμιζαν.

«Είτε συμφωνεί κανείς είτε διαφωνεί με την πρόταση του ΚΚΕ, έχει τεθεί αντικειμενικά το ζήτημα πώς κινείται η οικονομία και ποιο είναι το κίνητρο. Ο άνθρωπος ή το κέρδος; Ποιο μοντέλο ανάπτυξης μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες;», είπε ο υποψήφιος περιφερειάρχης. Διότι - συνέχισε - λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά, αλλά δίνονται για επενδύσεις, από τις οποίες δεν έχει τίποτα να κερδίσει ο λαός. Με γνώμονα το κέρδος κατευθύνεται και η έρευνα, αξιοποιείται η επιστήμη. Τα δάνεια που παίρνουμε, οι περικοπές που γίνονται, οι φόροι που μπαίνουν στη λαϊκή οικογένεια δε θα αξιοποιηθούν ούτε για το Αστεροσκοπείο, ούτε για να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, αλλά θα δοθούν πάλι στο μεγάλο κεφάλαιο, τόνισε.

Και κατέληξε: «Πρέπει στις 7 Νοέμβρη να δοθεί μια απάντηση σε αυτή τη λαίλαπα. Πρέπει να ενισχυθεί η "Λαϊκή Συσπείρωση" για να σηκώσει κεφάλι ο κόσμος και ταυτόχρονα να ανοίξει η συζήτηση για το δρόμο ανάπτυξης σύμφωνα με τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες. Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση».

Απαραίτητο έργο ζωής η αντισεισμική θωράκιση

Χαρακτηριστικό δείγμα της υποτίμησης της αντισεισμικής θωράκισης, επειδή δε φέρνει γρήγορα και μεγάλα κέρδη στους μονοπωλιακούς ομίλους, είναι η δραματική καθυστέρηση των προσεισμικών ελέγχων και των απαιτουμένων επεμβάσεων, σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση». Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), από τα 80.000 δημόσια κτίρια της χώρας που πρέπει να ελεγχθούν, έως σήμερα έχει γίνει ταχύς οπτικός έλεγχος σε μόλις 7.365! Από αυτά,

  • το 30%, περίπου 2.200 κτίρια, χρειαζόταν άμεσες επεμβάσεις,
  • το 40%, περίπου 3.000 κτίρια, ήθελε επεμβάσεις αλλά όχι άμεσες,
  • το 25%, κάπου 1.850 κτίρια, ήταν γενικά σε καλή κατάσταση και για
  • για το 5% τα στοιχεία δεν ήταν ικανοποιητικά.

Από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων έχει γίνει έλεγχος σε 4.671σχολεία και πρέπει να ελεγχθούν άλλα 9.500. Διαπιστώθηκε ότι σε 539 απαιτείται άμεση επέμβαση, ωστόσο μόνον ένα μικρό ποσοστό έχει αποκατασταθεί.

Για το ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η αντισεισμική θωράκιση της χώρας είναι ένα μεγάλο έργο υποδομής.

Απαιτούμε τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Αντισεισμικής Θωράκισης με γενναία χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, τη συγκρότηση Δημόσιου Φορέα Κατασκευών για την υλοποίηση των έργων αντισεισμικής θωράκισης και λαϊκής στέγης.

Ειδικότερα προτείνουμε:

  • Ανάπτυξη της έρευνας, τη διάθεση της χρηματοδότησης, του απαιτούμενου ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού.
  • Καταγραφή, έρευνα και μελέτη της σεισμικής επικινδυνότητας των διαφόρων περιοχών, τη θέσπιση ειδικών όρων μελέτης κατασκευής ή την απαγόρευση δόμησης σε αυτές.
  • Δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κ.λπ. και θέσπιση ειδικών όρων για τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης. Σύνταξη μελετών χωροθέτησης των μεγάλων έργων.
  • Προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων, και δημόσιων πάρκων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως χώροι προσωρινής καταφυγής.
  • Ελεγχο συνθηκών εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία.
  • Ελεγχο των χώρων όπου φοιτά και διασκεδάζει η νεολαία.
  • Συνεχή ενημέρωση για τη σεισμικότητα κάθε περιοχής και για τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινόμενου, ατομικά, σε επίπεδο γειτονιάς και δήμου.
  • Εκσυγχρονισμό, ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή του μηχανισμού επέμβασης.
Συγκέντρωση νεολαίας στην Πάτρα

Με το σύνθημα «η νεολαία να κάνει την αγανάκτησή της δύναμη ανατροπής», το ΚΚΕ καλεί τους νέους και τις νέες της Πάτρας στην πολιτική συγκέντρωση νεολαίας που διοργανώνει το ΚΚΕ, την Παρασκευή 8 Οκτώβρη στις 8 το απόγευμα στην πλατεία Γεωργίου. Θα μιλήσουν ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νίκος Καραθανασόπουλος, ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χρήστος Τσαντής και ο υποψήφιος δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης. Μετά το τέλος της συζήτησης θα ακολουθήσει συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα.

Πρόγραμμα Θεοδόση Κωνσταντινίδη

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, σήμερα Τετάρτη 6 Οκτώβρη, θα περιοδεύσουν, στη 1 μ.μ., στην ΕΡΤ 3 και στις 4 μ.μ., στο συγκρότημα των εφημερίδων «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «ΣΠΟΡ του Βορρά».

Πρόγραμμα Θανάση Παφίλη

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, θα πραγματοποιήσει τις παρακάτω περιοδείες:

  • Σήμερα Τετάρτη

11.00: Θα επισκεφθεί τη βιομηχανία υποδημάτων ELITE ΑΕ (Πτολεμαίου 8, Αθήνα) και θα μιλήσει σε συγκέντρωση εργαζομένων.

  • Αύριο Πέμπτη 7/10

9.00: Θα επισκεφθεί τα κεντρικά γραφεία της ΕΘΕΛ ΑΕ (Παρνασσού 6, Αγ. Ι. Ρέντης), το αμαξοστάσιο και την επισκευαστική ζώνη Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

10.00: Θα μιλήσει στη συγκέντρωση εργαζομένων της ΕΘΕΛ.

Συγκέντρωση για τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διοργανώνει, την Παρασκευή 8 Οκτώβρη και ώρα 7 μ.μ. στην πλατεία Βικτωρίας, ανοιχτή συγκέντρωση για τη σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κέντρο της Αθήνας από την αντιλαϊκή, αντιμεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. και την τεράστια ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και του δημάρχου Ν. Κακλαμάνη. Στη συγκέντρωση θα μιλήσουν ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ