ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με «διαρροές» στρώνουν έδαφος για τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά

Προωθούν νομοσχέδιο για τη μονιμοποίηση των δήθεν «έκτακτων» αντεργατικών μέτρων

Μόνιμο χαρακτήρα στα δήθεν «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που προστέθηκαν μέσα στην πανδημία υπέρ του κεφαλαίου επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, προωθώντας νέες διατάξεις ενίσχυσης της «ευελιξίας», με επίκεντρο τα νέα χτυπήματα στον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, στις υπερωρίες, στη συνδικαλιστική δράση.

Με «διαρροές» σε ΜΜΕ το υπουργείο Εργασίας προετοιμάζει το έδαφος, με προκλητικούς μάλιστα ισχυρισμούς, όπως ότι οι ανατροπές στα ωράρια εργασίας θα έχουν δήθεν «εθελοντικό» χαρακτήρα. Στόχος της κυβέρνησης, βέβαια, είναι να λυθούν ακόμα περισσότερο τα χέρια της εργοδοσίας να κάνει «λάστιχο» τα ωράρια εργασίας, σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της, με ταυτόχρονη μείωση των μισθών.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές «διαρροές» σχεδιάζεται ο διπλασιασμός του ανώτατου ορίου υπερωριών στη βιομηχανία σε 6μηνιαία βάση, φτάνοντας τις 100 ή ακόμα και τις 120 ώρες. Ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της «διευθέτησης», αυτές οι υπερωρίες να μην πληρώνονται με πρόσθετη αμοιβή στον εργαζόμενο, αλλά να «ισοφαρίζονται» με άδεια ή ρεπό σε άλλες περιόδους.

Οι εν λόγω αντεργατικοί σχεδιασμοί αποτυπώθηκαν εξάλλου στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και στη γνωστή «Εκθεση Πισσαρίδη». Αποτελούν ένα ακόμα βήμα στη συνεχή την τελευταία 20ετία υπονόμευση του 8ωρου και γενικότερα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, καθώς και στην παραπέρα μείωση της αμοιβής των εργαζομένων που εργάζονται υπερωριακά.

Ξανά στο στόχαστρο η συνδικαλιστική οργάνωση και δράση

Στους σχεδιασμούς αυτούς εντάσσεται και η επιδίωξη για το παραπέρα χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης των εργαζομένων, εντείνοντας τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων.

Η κυβέρνηση, στοχεύοντας στο πλήρες «φακέλωμα» και στο χτύπημα στις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων, προωθεί μεταξύ άλλων την ενεργοποίηση διατάξεων που προβλέπουν τη δημιουργία «ηλεκτρονικού μητρώου» των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων, την εφαρμογή «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων, ακόμα και στην περίπτωση των αποφάσεων για προκήρυξη απεργίας.

Στην ίδια κατεύθυνση, βάζουν στο στόχαστρο και τις συνδικαλιστικές άδειες, με πραγματικό στόχο να μετατρέψουν σε γκέτο αυθαιρεσίας τους χώρους δουλειάς, αποκόπτοντας τους εργαζόμενους από την παρέμβαση των ταξικών συνδικάτων, την ώρα που οι εργοδοτικοί και κρατικοί μηχανισμοί, μέσω και των εργατοπατέρων, θα αλωνίζουν. Αντίστοιχα, τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου περιλαμβάνουν και την ουσιαστική κατάργηση όποιων περιορισμών έχουν απομείνει για την απόλυση αγωνιστών συνδικαλιστών.

Συμπληρώνοντας, εξάλλου, σε μία ακόμα πλευρά το αντεργατικό πλαίσιο που παρέλαβε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε την περασμένη βδομάδα τον «εμπλουτισμό» ευρωενωσιακών ρυθμίσεων, οι οποίες στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» και της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», θεσπίζουν νέα μέσα ασφυκτικού ελέγχου σε συνδικάτα και φορείς. Χαρακτηριστικά, τα στοιχεία των Διοικητικών Συμβουλίων των συνδικάτων και των φορέων θα μένουν αναρτημένα στο διαδίκτυο τουλάχιστον για 10 χρόνια, διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για τις «μαύρες λίστες» της εργοδοσίας...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΠΣΟ
Δυναμώνουμε τον διεθνισμό και την ταξική αλληλεγγύη

Από την εκδήλωση που οργάνωσαν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής
Από την εκδήλωση που οργάνωσαν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα της Αττικής
Εκδήλωση αφιερωμένη στα 75 χρόνια από την ίδρυση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) οργάνωσαν την Παρασκευή Ομοσπονδίες και Σωματεία της Αττικής, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

«Τιμούμε την ΠΣΟ. Δυναμώνουμε τον προλεταριακό διεθνισμό και την ταξική αλληλεγγύη», είναι το μήνυμα που έστειλαν οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας, Τροφίμων - Ποτών και Οικοδόμων και τα Σωματεία ΠΕΜΕΝ, Οικοδόμων, ΣΕΤΗΠ, Επισιτισμού - Τουρισμού, ΟΤΑ, Μετάλλου και Ενέργειας, συνδικαλιστικές οργανώσεις που είναι μέλη της ΠΣΟ και ανέλαβαν τη σχετική πρωτοβουλία.

Στιγμές από τους αγώνες των συνδικαλιστικών οργανώσεων της ΠΣΟ σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου αποτυπώθηκαν στο βίντεο που άνοιξε την εκδήλωση. Ανατρέχοντας στους σημαντικότερους σταθμούς από την ίδρυση της Ομοσπονδίας μέχρι σήμερα, το βίντεο έφτασε στο 2020, υπογραμμίζοντας την ενίσχυση των δυνάμεών της και την εδραίωση της παρουσίας της σε 132 χώρες, με 12 περιφερειακά γραφεία και 11 διεθνείς κλαδικές οργανώσεις.

Την πείρα των εκδηλώσεων σε διαφορετικές χώρες, κόντρα στις δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία, με αφορμή τη συμπλήρωση των 75χρονων της ΠΣΟ, μετέφερε ο γενικός της γραμματέας, Γιώργος Μαυρίκος. Ανέδειξε τη σκληρή διαμάχη ανάμεσα στις δύο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα, θύμισε την καταστολή και τις διώξεις που αντιμετώπισε η Ομοσπονδία από κυβερνήσεις μιας σειράς χωρών, υπογράμμισε τη δύναμη της διεθνιστικής αλληλεγγύης, όπως την έχει γνωρίσει και ο ελληνικός λαός. Κάλεσε σωματεία και συνδικαλιστές να ανεβάσουν τον πήχη της προσφοράς τους στη διεθνή συνδικαλιστική πάλη, δίνοντας με την πείρα από τη δράση και τους αγώνες ώθηση στα σωματεία και τους εργαζόμενους άλλων χωρών.

Εκδηλώσεις για τα 75χρονα της ΠΣΟ οργανώθηκαν από συνδικάτα σε όλο τον κόσμο (φωτ. από την Ινδία)
Εκδηλώσεις για τα 75χρονα της ΠΣΟ οργανώθηκαν από συνδικάτα σε όλο τον κόσμο (φωτ. από την Ινδία)
Στην ευθύνη που έχουν αναλάβει η ΠΣΟ και τα μέλη της στην οργάνωση των εργαζομένων και στο δυνάμωμα της ταξικής πάλης αναφέρθηκε η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΣΟ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), που συμμετέχει στην αντίστοιχη κλαδική της ΠΣΟ. Ο διεθνής κλαδικός συντονισμός, όπως εξήγησε, αποτελεί όπλο για τον αγώνα των συνδικάτων κόντρα στην ενιαία επίθεση των μονοπωλίων.

Τους δεσμούς που ενώνουν το εργατικό κίνημα της Ελλάδας με την ΠΣΟ, από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, υπενθύμισε ο Μπάμπης Βορτελίνος, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Κλαδικής Οργάνωσης Δημοσίων Υπαλλήλων της ΠΣΟ. Υπογράμμισε ορισμένες από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες διεθνιστικής αλληλεγγύης που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια το ΠΑΜΕ, αλλά και παραδείγματα της αλληλεγγύης που εκφράστηκε στην πάλη των εργαζομένων στην Ελλάδα από συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών.

Εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Σε αντίστοιχες εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για τα 75χρονα της ΠΣΟ προχώρησαν το Σάββατο συνδικάτα σε όλο τον κόσμο: Από την Αργεντινή μέχρι το Νεπάλ και από τις ΗΠΑ μέχρι το Κονγκό εργαζόμενοι τίμησαν αγωνιστικά την Ομοσπονδία.

Επίσης, το Σάββατο, αντιπροσωπεία της ΠΣΟ και του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της ΠΣΟ στην Καισαριανή, τιμώντας την Ομοσπονδία και τους ήρωες της παγκόσμιας εργατικής τάξης.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Την Πέμπτη η παναττική συγκέντρωση στην Αθήνα

Σε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες προχωρούν οι συνταξιούχοι οργανώνοντας κινητοποιήσεις και συσκέψεις σε όλη τη χώρα τον Οκτώβρη, διεκδικώντας μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και απαιτώντας να αποδοθούν άμεσα σε όλους τα αναδρομικά από τις περικοπές στις συντάξεις τους, χωρίς δικαστήρια και προαπαιτούμενα.

Στο πλαίσιο των νέων κινητοποιήσεων, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ οργανώνουν παναττική συγκέντρωση στην Αθήνα, την Πέμπτη 8/10, στις 10 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, με όλα τα μέτρα προστασίας, ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, οργανώνονται περιφερειακές συσκέψεις σε όλη τη χώρα για ενημέρωση των συνταξιούχων και οργάνωση του αγώνα.

Στην περιφερειακή σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, αποφασίστηκε να οργανωθεί συνταξιουχική συγκέντρωση στις 22 Οκτώβρη.

Κόβει και... από τα κομμένα αναδρομικά η κυβέρνηση

Στο μεταξύ, ο νέος γύρος κινητοποιήσεων των συνταξιούχων γίνεται ακόμα πιο επίκαιρος, καθώς η κυβέρνηση, παρά την προκλητική προπαγάνδα για δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις μέσω των πετσοκομμένων αναδρομικών, στην πράξη συνεχίζει ακάθεκτη τις περικοπές.

Ετσι, με τροπολογία που κατατέθηκε στα μουλωχτά, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, προχωρά και πάλι στο παραπέρα ροκάνισμα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, όπως και στην περίπτωση των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, τα αναδρομικά από τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012 περιορίζονται και πάλι μόνο στο χρονικό διάστημα από 11/6/2015 έως 13/5/2016, δηλαδή μόνο σε αναδρομικά έντεκα μηνών, ενώ «θάβονται» οι αξιώσεις των συνταξιούχων για αναδρομικά στην περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης, όπως και των επικουρικών.

Επιπλέον, με την τροπολογία, δεν επιστρέφονται τα αναδρομικά από τις περικοπές του του ν. 4051/2012, δηλαδή η μείωση κατά 12% για ποσά που ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ.

Επιπλέον, ακόμα και αυτά τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου που θα καταβληθούν, ενώ θα φορολογηθούν κανονικά, ως εισόδημα από συντάξεις, θα καταβληθούν άτοκα.

Με προκλητικό τρόπο, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει το νέο αυτό ροκάνισμα με... τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, μέχρι και τους νέους εξοπλισμούς για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, ενώ την ίδια ώρα έχει ανοίξει τον κρατικό κορβανά, ενισχύοντας με δισ. ευρώ τους μονοπωλιακούς ομίλους.

ΠΕΛΛΑ
Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε εκκοκκιστήριο

Ενας 59χρονος εργάτης σκοτώθηκε χτες την ώρα της δουλειάς σε εκκοκκιστήριο βάμβακος στην περιοχή Παραλίμνη (έξω από τα Γιαννιτσά) του δήμου Πέλλας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργάτης σκοτώθηκε στον αύλειο χώρο της επιχείρησης κατά την εκτέλεση εργασιών φορτοεκφόρτωσης. Παρασύρθηκε από φορτωτή - μηχάνημα έργων την ώρα που έκανε οπισθοπορεία. Διερευνώνται οι συνθήκες του δυστυχήματος και το αν τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι αγώνες των εργατών θα ακυρώσουν τα σχέδια επιστροφής στη δουλειά ήλιο με ήλιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του σχετικά με τις χτεσινές κυβερνητικές διαρροές για το νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει ένα αντεργατικό τερατούργημα, που αποτελεί χτύπημα στην καρδιά του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, που είναι το 8ωρο, ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης.

Θέλουν εργάτες - δούλους και σωματεία στην υπηρεσία της εργοδοσίας και του κράτους, επιβεβαιώνοντας ότι η πανδημία και η κρίση αξιοποιούνται ως ευκαιρία για να περάσουν οι πιο βάρβαρες απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Οι εργαζόμενοι δεν θα γυρίσουν στη δουλειά ήλιο με ήλιο. Με τους αγώνες τους θα ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ